Οι δράσεις των βοτάνων: Έξι ισχυρότατα αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά βότανα

Με οποιοδήποτε μικρό τραυματισμό στο σώμα μας δημιουργούνται φλεγμονές , και
όταν υπάρχουν φλεγμονές υπάρχει και πόνος,
και όταν υπάρχει πόνος αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι απλά ένα αντιφλεγμονώδες βότανο αλλά ένα ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες βότανο, το οποίο να είναι και αναλγητικό.
Χρειαζόμαστε ένα βότανο που να εντοπίζει και να θεραπεύει τη φλεγμονή, να καταπραΰνει και να ανακουφίζει άμεσα τον πόνο και παράλληλα να μειώνει το πρήξιμο.
Να είναι αποτελεσματικό και ταχείας δράσης.
Τα πιο κατάλληλα αντιφλεγμονώδη βότανα για αυτές τις περιπτώσεις είναι τα βότανα που έχουν και τις δυο ιδιότητες, είναι
δηλαδή και ισχυρά αντιφλεγμονώδη και
ισχυρά αναλγητικά.
Οι φλεγμονές μερικές φορές είναι αρκετά επώδυνες και
η μείωση του οιδήματος, το οποίο προκαλεί και τον πόνο, θα βοηθήσει ικανοποιητικά στη θεραπεία, απλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η περιοχή της φλεγμονής τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί να επέλθει η θεραπεία.
Η βοήθεια των αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών βοτάνων στην θεραπεία των φλεγμονών και στην ανάκαμψη του οργανισμού μας είναι άκρως ευεργετική και πολύτιμη, καθώς θεραπεύοντας τις φλεγμονές, προστατεύουν όλα τα συστήματα του οργανισμού μας από παθήσεις που προέρχονται από αυτές.
Κοινά αντιφλεγμονώδη βότανα είναι: 
Curcuma longa – το κουρκούμι
Zingiber officinale -το τζίντζερ
Hamamelis virginiana
Cayenne pepper – καγιέν
Hypericum perforatum – βαλσαμόχορτο
Rosmarinus officinalis – το δεντρολίβανο
Borago officinalis – το μποράγο
Urtica dioica – η τσουκνίδα
Vaccinium myrtillus – το μύρτιλο
Olea europaea – η ελιά και η αγριελιά
Salvia officinalis – φασκόμηλο

Ο πόνος, η ζέστη, το ερύθημα και το πρήξιμο είναι οι κλασσικές εκδηλώσεις της φλεγμονώδους διαδικασίας.

Ας δούμε τα πέντε πιο ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη βότανα, τα οποία διαθέτουν και ισχυρές αναλγητικές ιδιότητες και δράσεις
1) κουρκούμι- turmeric – το πρώτο στη σειρά
ένα από τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη -αναλγητικά βότανα.
Το κουρκούμι βοηθάει αποτελεσματικά στη μείωση της φλεγμονής σε άτομα με τενοντίτιδα,  ινομυαλγία,  αρθρίτιδα και άλλων μεταβολικών νοσημάτων.
Η αρθρίτιδα περιλαμβάνει περισσότερες από 100 διαφορετικές μορφές- η πιο κοινή μορφή είναι η οστεοαρθρίτιδα, αλλά και η ρευματοειδής αρθρίτιδα,
ουρική αρθίτιδα,
η ψωριασική αρθρίτιδα και συναφείς αυτοάνοσες ασθένειες.
Αν και οι αιτίες αυτών των ασθενειών είναι διαφορετικές, τα συμπτώματα και οι θεραπείες τους είναι παρόμοιες.
Καθώς η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων, ο αριθμός των ατόμων με αρθρίτιδα αυξάνεται και με την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση της γήρανσης του πληθυσμού.
Ο παγκόσμιος επιπολασμός της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος αυξήθηκε κατά 26,6% από το 1990 έως το 2010 και επηρεάζει περίπου το 9,6% των ανδρών και το 18% των γυναικών άνω των 60 ετών.
Η εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας αυξάνεται με την ηλικία λόγω της μειωμένης ικανότητας καταστολής της φλεγμονής, της σαρκοπενίας που σχετίζεται με την ηλικία και του αυξημένου κύκλου εργασιών των οστών.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια συστηματική φλεγμονώδης και καταστροφική ασθένεια των αρθρώσεων με επιπολασμό περίπου 1-2% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως.
Αν και η αρθρίτιδα σχετίζεται με φλεγμονή και τον πόνο, η ακριβής αιτία της αρθρίτιδας παραμένει αβέβαιη και δεν υπάρχει θεραπεία για τις θεμελιώδεις αιτίες της.
Ο κύριος στόχος της θεραπείας της αρθρίτιδας είναι η μείωση του πόνου στις αρθρώσεις που προκαλείται από φλεγμονή στις αρθρώσεις, καθημερινή φθορά των αρθρώσεων και μυϊκές πιέσεις.
Τα υπάρχοντα φάρμακα για τη θεραπεία της αρθρίτιδας είναι αναλγητικά, στεροειδή και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα-ΜΣΑΦ.
Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση τους δεν μπορεί να διατηρηθεί λόγω ανεπαρκούς ανακούφισης του πόνου, ανοσολογικών διαταραχών και σοβαρών γαστρεντερικών και καρδιαγγειακών ανεπιθύμητων παρενεργειών.
Επομένως, χρειάζονται θεραπείες βοτάνων με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ελάχιστες παρενέργειες για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας.
Και εδώ έρχονται να βοηθήσουν τα ισχυρότατα κουρκούμι και τζίντζερ
Ας θυμηθούμε πως να χρησιμοποιούμε το κουρκούμι: Πως χρησιμοποιούμε το κουρκούμι για να αυξήσουμε την βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης
2) Origanum vulgare-ρίγανη – από τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη του πλανήτη μας, η ρίγανη της μεσογείου και ειδικά της Ελλάδας, η οποία είναι γνωστή και ως Greek oregano, είναι το πιο αναγνωρισμένο βότανο ως ρίγανη, <Origanum vulgare, σε όλο τον κόσμο.
Είναι από τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη βότανα, και όπως γνωρίζουμε οι περισσότερες παθήσεις του οργανισμού μας σχετίζονται με τις φλεγμονές,
3) καγιέν-cayenne το τρίτο στη σειρά από τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά βότανα.
Η αντιφλεγμονώδης και αναλγητική δράση της καψαϊκίνης, η οποία είναι το δραστικό συστατικό του Capsicum frutescens L, είχε αναφερθεί σε πάρα πολλές μελέτες  και έχει παρουσιαστεί ως ένα εναλλακτικό αναλγητικό και ως ένας ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας όταν οι τρέχοντες παράγοντες αντενδείκνυνται ή δεν είναι κατάλληλοι.
Επίσης η τοπική εφαρμογή κρέμας και πηκτωμάτων καψαϊκίνης υψηλής συγκέντρωσης έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών παθήσεων νευροπαθητικού πόνου.
Εμείς μπορούμε να προσθέτουμε το καγιέν σε πάρα πολλά φαγητά μας – Ζυμαρικά all’ Arrabbiata, ένα τέλειο πιάτο από παλιά – σαν προληπτικό βότανο-μπαχαρικό ή να κάνουμε ροφήματα με σκόνη καυτερής πιπεριάς ή εκχυλίσματα με νωπές καυτερές πιπεριές
Για το ισχυρότατο αυτό αναλγητικό και αντιφλεγμονώδες βότανο-μπαχαρικό το καγιέν θα μιλήσω αναλυτικά σε επόμενο άρθρο
4) αμαμηλίδα-Hamamelis virginiana το τέταρτο στη σειρά αντιφλεγμονώδες -αναλγητικό βότανο με ισχυρότατη θεραπευτική δράση.
Από τα ισχυρότερα βότανα για τους κιρσούς,
τις ευρυαγγείες, τις αιμορροΐδες, και διάφορες άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις του οργανισμού μας.
5) βαλσαμόχορτο-υπερικό το πέμπτο στη σειρά αντιφλεγμονώδες-αναλγητικό βότανο.
Ας θυμηθούμε τις παροιμιώδεις ιδιότητες και δράσεις του: Βαλσαμόχορτο – το βάλσαμο του σώματος και της ψυχής μας
και
6) τζίντζερ – πιπερόριζα – το έκτο στη σειρά αντιφλεγμονώδες – αναλγητικό βότανο
Το τζίντζερ χρησιμοποιείται ως φυτικό φάρμακο  από πάρα πολύ παλιά.
Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος ασθενειών όπως πόνος στο στομάχι,
διάρροια,
ναυτία,
άσθμα,
αναπνευστικές διαταραχές,
πονόδοντος,
ουλίτιδα, αλλά και για τη θεραπεία χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα.
Σύγχρονες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τις δράσεις του αυτές, καθώς και τις ισχυρές του αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τις θεραπευτικές του δράσεις.
Επίσης παρατήρησαν ότι η από του στόματος λήψη αποξηραμένου τζίντζερ ή εκχύλισμα τζίντζερ μπορεί να μειώσει την οξεία φλεγμονή
Ας θυμηθούμε μια ισχυρότατη συνταγή με τα δυό πανίσχυρα βότανα- το τζίντζερ και το κουρκούμι: :Κουρκούμι και τζίντζερ μιά συνταγή που απογειώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
Αυτά ήταν επιγραμματικά τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη βότανα που πρέπει να τα έχουμε και στο ντουλάπι της κουζίνας μας και να μην λείπουν από τις συνταγές μας
Η φλεγμονή είναι ο πρωταρχικός αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις , πληγές και άλλες μορφές βλάβης.
Ωστόσο, η ίδια η φλεγμονή μπορεί να είναι επιβλαβής σε ορισμένες περιπτώσεις.
Για παράδειγμα, πολλές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της φλεγμονής, με αποτέλεσμα τη βλάβη των ιστών.
Για άτομα με φλεγμονώδεις παθήσεις, η κατανάλωση αυτών των βοτανικών αντιφλεγμονωδών ιαμάτων είναι ευεργετική, πολύτιμη και ενδείκνυται για τη μείωση της φλεγμονής , καθώς τα βότανα είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και καλύτερα ως αντιφλεγμονώδη ιάματα από τα συνθετικά φάρμακα.
Αν και τα μη στεροειδή φάρμακα μπορούν να είναι αποτελεσματικά, τα βότανα προσφέρουν ασφαλέστερη και συχνά αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία για ανακούφιση από τον πόνο, ειδικά για μακροχρόνια χρήση*

Ισχυρότατα αντιφλεγμονώδη βότανα που μας έχει χαρίσει η φύση

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29336271
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3011108/
https://www.hindawi.com/journals/aps/2016/9130979/
https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/anti-inflammatory
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28160759
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5003001/
https://academic.oup.com/painmedicine/article/17/6/1192/2240744
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5356382/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6272969/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3824481/

Share: