Ταχίνι,η λιπαρή πάστα από ψημένο,σουσάμι και τα οφέλη του για την υγεία

Το ταχίνι είναι μιά βουτυρένια πάστα φτιαγμένη από αποφλοιωμένους ή αναποφλοίωτους, αλεσμένους και ψημένους κόκκους σουσαμιού.

Την παλαιότερη αναφορά για το σουσάμι τη βρίσκουμε σε ένα έγγραφο γραμμένο πριν από 4.000 χρόνια σε σφηνοειδή γραφή, όπου περιγράφει το έθιμο της προσφοράς στους θεούς.
Ο ιστορικός Ηρόδοτος γράφει για την καλλιέργεια του σησαμιού πριν από 3.500 χρόνια στην περιοχή των ποταμών του Τίγρη και Ευφράτη στο Αρχαίο Ιράκ.
Το σουσάμι εκείνα τα χρόνια χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως πηγή ελαίου,το γνωστό σησαμέλαιο.
Το σουσάμι και το ταχίνι χρησιμοποιούνται στις κουζίνες των λαών της μεσογείου εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Το ταχίνι είναι ένα σπουδαίο τρόφιμο και σύμφωνα με την εθνική βάση δεδομένων για τα θρεπτικά συστατικά USDA, 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι φτιαγμένη από ψημένα σουσάμι και βάρους 30 γραμμάρια (g) περιέχει*:
178 θερμίδες
16,13 g λίπος
6.36 g υδατάνθρακες
2,8 g φυτικές ίνες
0,15 g ζάχαρη
5.1 g πρωτεΐνη
8% μαγνήσιο
22% φώσφορο
14% σίδηρο
12% ασβέστιο
Περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα ω-3 και ω-6 λιπαρά.
Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά είναι μια κατηγορία λιπαρών,τα οποία ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει την δυνατότητα να συνθέσει από μόνος του, αλλά πρέπει να τα λαμβάνει από την τροφή του.
Είναι τα λεγόμενα «απαραίτητα λιπαρά οξέα».
Το σουσάμι και κατ’ επέκταση το ταχίνι,περιέχουν τις περισσότερες φυτοστερόλες από όλους τους άλλους καρπούς και σπόρους.
Οι φυτοστερόλες μειώνουν τη χοληστερόλη και προστατεύουν από τον καρκίνο.
Η υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες του σουσαμιού και του ταχίνιού και οι πολλές βιταμίνες -Β1, Β2, Ε, νιασίνη-, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά.
Επίσης το σημαντικό είναι πως στα 30 γραμμάρια σουσάμι βρίσκουμε τρεις φορές περισσότερο σίδηρο από την ίδια ποσότητα συκωτιού από βόειο κρέας.
Και επειδή τα απαραίτητα αυτά θρεπτικά συστατικά που περιέχει το σουσάμι είναι δύσκολο να απορροφηθούν από το σώμα μας, λόγω του σκληρού εξωτερικό κελύφους του,το ταχίνι έρχεται να δώσει τη λύση.
Έτσι η κατανάλωση σουσαμιού με τη μορφή του ταχινιού επιτρέπει στο σώμα μας να απορροφήσει καλύτερα αυτά τα θρεπτικά συστατικά.
Τα οφέλη του:
Για την υγεία της καρδιάς
Τα θρεπτικά συστατικά του σουσαμιού είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και διατηρούν την ισορροπία των ορμονικών επιπέδων.
Μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι διατηρούν τη χοληστερόλη στα ιδανικά επίπεδα και προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.
Τα «απαραίτητα λιπαρά οξέα» μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου
Το ασβέστιο και το μαγνήσιο διατηρούν την αρτηριακή πίεση στα φυσιολογικά επίπεδα.
Για την πρόληψη του καρκίνου
Οι λιγνάνες που περιέχει το ταχίνι και είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά προστατεύουν από καρκίνους που σχετίζονται με ορμόνες.
Για την αρθρίτιδα
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Διεθνές Περιοδικό Ρευματολογικών Παθήσεων** παρακολούθησε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος,οι οποίοι έπαιρναν 40gr σουσάμι σε σκόνη ημερησίως , συγκρίσιμη με 2 κουταλιές ταχίνι.
Στην ομάδα που κατανάλωνε το σουσάμι παρατηρήθηκαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα,αλλά και μείωση του πόνου χωρίς τις παρενέργειες που πολλές φορές δημιουργούν τα παραδοσιακά φάρμακα για την οστεοαρθρίτιδα.
Για την υγεία των οστών
Η υψηλή περιεκτικότητα του ταχινιού σε μαγνήσιο είναι ωφέλιμη για τη διατήρηση υγιών οστών.
Οι επαρκείς ποσότητες μαγνησίου συνδέονται με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Μια ανασκόπηση των υφιστάμενων μελετών έδειξε ότι το μαγνήσιο μπορεί να ενισχύσει την οστική πυκνότητα στον λαιμό και τον ισχίο.

Χούμους-ρεβίθια και ταχίνι τα δυό βασικά συστατικά του hummus

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου thalia-botanologia.gr

Φυτικά τρόφιμα με υψηλότατη περιεκτικότητα σιδήρου

αναφορές:
*ndb.nal.usda.gov
**ncbi.nlm.nih.gov
medicalnewstoday.com

Share: