Πως το κακάο επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου μας

Το κακάο, οι φλαβονόλες του και οι ανώτερες γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου μας ή πως μια κούπα κακάο την ημέρα επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου μας

Από σειρά μελετών γνωρίζουμε ότι η πρόσληψη αντιοξειδωτικών από τα λαχανικά, 
τα φρούτα και τα βότανα έχει τεράστια οφέλη για τον οργανισμό μας.
Ένα από αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι και οι φλαβανόλες.
Οι φλαβονόλες βρίσκονται σε διάφορα λαχανικά,
φρούτα,
βότανα και
σπόρους.
Οι επιστημονικές μελέτες έχουν εστιαστεί στις φλαβονόλες των διάφορων πηγών μεταξύ των οποίων και
οι φλαβονόλες που βρίσκονται εν αφθονία στο κακάο.
Ο θησαυρός των θρεπτικών συστατικών και ιδιοτήτων του κακάο είναι μεγάλος  και έχει επισημανθεί ότι
“η τακτική κατανάλωση φλαβανολών του κακάο βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες των ηλικιωμένων ατόμων, τα οποία έχουν ήπια γνωστική εξασθένηση και κατ επέκταση επιβραδύνεται η γήρανση του εγκεφάλου”
Στη Νέα Υόρκη, η επιστημονική έρευνα και η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite συγκρίνοντας τους αριθμούς και τα στατιστικά στοιχεία επισήμανε ότι:
Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που έχουν πάρει βραβεία Νόμπελ Σε χώρες όπου οι άνθρωποι τρώνε περισσότερη σοκολάτα
Το συμπέρασμα της μελέτης σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία – η οποία πραγματοποιήθηκε από το νοσοκομείο dal San Luke’s Roosevelt σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Columbia –
είναι ότι ο αριθμός των βραβείων Νόμπελ συνδέεται στενά με την κατά κεφαλήν κατανάλωση της σοκολάτας.
Προς στήριξη αυτού του ευρήματος που δημοσιεύθηκε με τυμπανοκρουσίες από το διάσημο επιστημονικό περιοδικό “New England Journal of Medicine” μνημονεύεται – μεταξύ άλλων πηγών –
και
η μελέτη που εκπονήθηκε από την ομάδα του διευθυντή του Γηριατρικού Νοσοκομείου του Avezzano Giovambattista Desideri και του πανεπιστημίου dell’Aquila, η οποία συμπεραίνει ότι:
“οι φλαβονόλες του κακάο επιβραδύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου”
Σύμφωνα με αυτή την έρευνα η κατανάλωση φλαβανολών που πηγή τους είναι το κακάο, ως μέρος πάντα μιας ισορροπημένης και υποθερμιδικής δίαιτας, βελτιώνει τη γνωστική ικανότητα των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας με πρώιμη γνωστική εξασθένηση.
Στη μελέτη που συμμετείχαν 90 ηλικιωμένα άτομα – άνδρες και γυναίκες – με ήπια γνωστική εξασθένηση – MCI-
χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες που έπαιρναν, ως μέρος μιας υποθερμιδικής δίαιτας και ισορροπημένης διατροφής, καθημερινά για 8 εβδομάδες το κακάο τους με διαφορετικές δόσεις φλαβονολών.
– κακάο : με 990 mg (υψηλή δόση)
– κακάο : με 520 mg (μέσος όρος)
– κακάο : με 45 mg (χαμηλή)
Στη μελέτη αξιολογήθηκαν οι γνωστικές ικανότητες των ηλικιωμένων με νευροψυχολογικές δοκιμασίες όπως:
– οι εκτελεστικές λειτουργίες
– η βραχυπρόθεσμη μνήμη
– η ευφράδεια και ο λόγος
– η προσοχή
– η γρήγορη σκέψη και
– η συνολική γνωστική ικανότητα
Η μελέτη του καθηγητή Giovambattista Desideri έδειξε ότι τα άτομα που έπαιρναν τις υψηλές δόσεις φλαβανολών του κακάο, σε γενικές γραμμές, είχαν:
1) πολύ καλύτερη απόδοση από ό, τι εκείνοι που έπαιρναν χαμηλή δόση
2) μείωση στην πίεση του αίματος – παρατηρήθηκε ότι η συστολική πίεση αίματος μειώθηκε κατά 10 mm Hg και η διαστολική κατά 8,2 mmHg μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν 520 mg φλαβονόλες του κακάο σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν 45 mg –
3) πολύ λιγότερο οξειδωτικό στρες και
4) μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη
“η θετική επίδραση φαίνεται να διασφαλίζεται κυρίως από τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, της ορμόνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση του σακχάρου στο αίμα.
Τα οφέλη από την κατανάλωση φλαβανολών του κακάο είναι άμεσα και έχουμε σαν επακόλουθο και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας”  δήλωσε Giovambattista Desideri
“Με δεδομένη την αύξηση της παγκόσμιας γνωστικής εξασθένησης , με σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, ο ρόλος των φλαβονολών του κακάο στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένησης εγγυάται περαιτέρω μείωση της αλλά και προτάσσει περαιτέρω έρευνα σχετικά με το θέμα.
Μετά από αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα, τώρα χρειάζονται περισσότερες μελέτες, ώστε
να βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη διάρκεια των θετικών αποτελεσμάτων και τα επίπεδα των φλαβανολών του κακάο που χρειάζονται σε μακροπρόθεσμο επίπεδο για τη διατήρηση ή τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου” παρατηρεί το geriatrician
Έτσι σε μια νια νέα ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στην έκδοση του Μαΐου το 2017 στο Frontiers in Nutrition, η οποία ανέλυσε τα στοιχεία των μέχρι σήμερα μελετών για τις  φλαβανόλες που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα και το κακάο, αλλά και σε άλλα τρόφιμα, μεταξύ άλλων τροφίμων κατέληξε στο συμπέρασμα πως ναι – οι φλαβονόλες συμπράττουν και βελτιώνουν τις γνωστικές  λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου. 
Επίσης  οι περαιτέρω έρευνες πάνω στο θέμα αναμένεται να ανοίξουν νέους ορίζοντες στην προοπτική για την καταπολέμηση της νόσου του Alzheimer.
Σε πια άλλα τρόφιμα μπορούμε να βρούμε φλαβανόλες;
Η μαύρη σοκολάτα και το κακάο δεν είναι τα μόνα τρόφιμα που περιέχουν φλαβανόλες.
Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε φλαβανόλες, όπως:
τα μήλα,
τα κόκκινα σταφύλια,
το μπρόκολο,
τα ντοματίνια,
τα φασόλια,
το λάχανο και
τα κρεμμύδια…
και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι μια υγιεινή διατροφή που περιέχει κατά πλειοψηφία φρούτα και λαχανικά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου : thalia – botanologia.gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:
Σοκολάτα και μέλι δυο από τις πιο ισχυρές αφροδισιακές τροφές
Kακάο ,αβοκάντο και σπόροι chia για ένα υπέροχο ενεργειακό γλυκό.

πηγές και αναφορές:
health.harvard.edu
universityhealthnews.com
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2017.00019/full
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28560212
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666316300459
http://www.worldhealth.net/news/cup-cocoa-combats-cognitive-decline/ 
https://www.fasebj.org/doi/10.1096/fasebj.2018.32.1_supplement.878.10
http://www.marsicalive.it/?p=40003
http://www.marsicalive.it/?p=33425
 http://hyper.ahajournals.org/content/early/2012/08/14/HYPERTENSIONAHA.112.193060

Share: