Ένα σπουδαίο βότανο-σιτηρό: η βρώμη και οι ιδιότητές της

Βρώμη – ένα σιτηρό που καλλιεργείται πάνω από 5000 χρόνια στη Γη

Τα δημητριακά είναι η σπουδαιότερη κατηγορία φυτών που καλλιεργούμε για την διατροφή μας.
Από τα δημητριακά παράγεται ένα από τα βασικά είδη της ανθρώπινης διατροφής, το ψωμί άλλα και πρώτες ύλες για τη βιομηχανία τροφίμων,
για τη βιομηχανία χαρτιού,
για άλλους βιομηχανικούς κλάδους καθώς και για ζωοτροφές.
Τα περισσότερα δημητριακά κατάγονται από την περιοχή της Δυτικής Ασίας και αποτελούν τη βάση της φυτικής παραγωγής κάθε χώρας.
Στις πιο πολλές χώρες η καλλιέργειά τους κατέχει την πρώτη θέση της γεωργικής παραγωγής.
Χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
– στα σιτηρά, στα οποία ανήκουν
το κριθάρι
η βρώμη
το ρύζι 
η σίκαλη
η όλυρα ή ντίνκελ ή ζέα
το σιτάρι
το άγριο ρύζι
το καλαμπόκι
το κεχρί
το σόργο
το φαγόπυρο 
οι τσία  ή chia 
η κινόα 
– στα οσπριοειδή, στα οποία ανήκουν
τα ρεβίθια
τα κοινά φασόλια
ο αρακάς
η φάβα
οι φακές
τα φασόλια γίγαντες
τα λούπινα
τα πίνατς
η σόγια
– στα ελαιώδη δημητριακά, όπως 
το κάρδαμο
οι ηλιόσποροι
η μαύρη μουστάρδα
η Ινδική μουστάρδα
η κανόλα
οι λιναρόσποροι
οι σπόροι κάνναβης
οι σπόροι παπαρούνας
Στις χώρες με θερμότερα κλίματα καλλιεργούνται κυρίως το σόργο και το ρύζι , το οποίο αποτελεί και τη βασική τροφή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις ασιατικές χώρες και
το καλαμπόκι , το οποίο αποτελεί αντίστοιχα βασικό στοιχείο διατροφής για πολλούς κατοίκους της Αμερικανικής Ηπείρου.
Στις χώρες με ψυχρότερα κλίματα καλλιεργούνται κυρίως το σιτάρι , το καλαμπόκι , το κριθάρι , η βρώμη και η σίκαλη.
Γενικά τα δημητριακά είναι μονοετή φυτά που σπέρνονται και θερίζονται μέσα σε ένα χρόνο.
Σύμφωνα με πρόσφατες ανακαλύψεις, η χρήση των δημητριακών ως τροφής από τους ανθρώπους ανάγεται στην προϊστορική εποχή -Μέση Λίθινη
Εγώ σε αυτό μου το άρθρο θα ασχοληθώ με τη βρώμη.
Η βρώμη είναι
# ένα βότανο-σιτηρό με μοναδική θρεπτική αξία
# ένα σιτηρό που βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής διατροφής.
# ένα σιτηρό που ενισχύει γευστικά και θρεπτικά όλα τα γεύματά μας με πρώτο και καλύτερο το πρωινό μας.
Αλήθεια ποιά είναι η βρώμη;
Ας παρακολουθήσουμε τη διαδρομή της.
Οι μορφές που βρίσκουμε τη βρώμη
Τη βρώμη τη βρίσκουμε σε διάφορες μορφές
1) η συνηθέστερη είναι το αλεύρι βρώμης, το οποίο παράγεται μετά από την άλεση του καρπού και κυκλοφορεί σε διαφορετικές βαθμίδες τραχύτητας
2) το πλιγούρι , το οποίο παράγεται μετά από τον τεμαχισμό του καρπού – που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως πυρίτιο ,
μαγγάνιο,
ψευδάργυρο,
ασβέστιο,
φώσφορο και
βιταμίνη Α,
βιταμίνη Β1,
βιταμίνη Β2 και
βιταμίνη Ε και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τις νυφάδες
3) οι νυφάδες βρώμης – οι νυφάδες βρώμης πολλές φορές συγχέεται με το πλιγούρι βρώμης, είναι όμως δυο διαφορετικά προϊόντα, καθώς στο πλιγούρι έχουμε απλά τεμαχισμό του καρπού, οι νυφάδες έχουν υποστεί μιά υποτυπώδη επεξεργασία ώστε να τους δοθεί το σχήμα και η υφή.
4) το πίτουρο, το οποίο είναι τα υπολείμματα του φλοιού που διαχωρίζεται από το αλεύρι μετά το άλεσμα του καρπού – το περικάρπιον
5) το άχυρο της βρώμης, το οποίο είναι – όπως και των άλλων σιτηρών – το αποξηραμένο στέλεχος των σιτηρών μετά το αλώνισμα και το χρώμα του είναι χρυσαφί.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, αλλά και σήμερα, το άχυρο ήταν πρώτη ύλη για τις ζωοτροφές, τα καύσιμα, τις κλινοστρωμνές, τις ζωοτροφές και την κατασκευή καλαθιών
Σήμερα εκτός από τις παραπάνω τρέχουσες και ιστορικές χρήσεις του, το άχυρο διερευνάται διεξοδικά ως πηγή λεπτών θεραπευτικών ουσιών, όπως τα αλκαλοειδή, τα φλαβονοειδή, οι λιγνάνες, οι φαινόλες  και κάτι σημαντικό – το άχυρο δεν ο σανός***
6) ο σανός είναι χόρτα ή φυτά που θερίζονται πριν φτάσουν στην ωρίμανσή τους και ξεραίνεται στον ήλιο.
Το χρώμα του είναι ανοιχτό πράσινο και χρησιμεύει ως ζωοτροφή για τα άλογα και τα μηρυκαστικά, αλλά τα τελευταία χρόνια και ο σανός έχει μπει στο μικροσκόπιο των ερευνητών ώστε να έρθουν στο φως τα ιδιαίτερα φυτοθρεπτικά τους στοιχεία όχι μόνο για τα ζώα αλλά και για τους ανθρώπους.
7) το βάμμα φρέσκιας βρώμης – το βάμμα φρέσκιας βρώμης είναι φρέσκιες “κορφές” βρώμης σε εκχύλιση αλκοόλης
Που και πως χρησιμοποιούμε τη βρώμη
Τη βρώμη τη χρησιμοποιούμε:
1) σε διάφορες συνταγές ζαχαροπλαστικής κάνοντας τα γλυκά μας πιο υγιεινά ,
πιο ελαφρά, 
πιο θρεπτικά, όπως  πάνγευστα και απολαυστικά μπισκότα ή γευστικότατα κουλουράκια
2) σε αρτοσκευάσματα, όπως σε ψωμιά και πίτες , τα οποία με αλεύρι βρώμης μας προσφέρουν μια καταπληκτική γεύση μαζί με τις θεραπευτικές ιδιότητες της βρώμης
3) στη μαγειρική, στην οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την βρώμη σε αντικατάσταση του ρυζιού.
Μπορούμε δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε:
το αλεύρι βρώμης αντί για αλεύρι σίτου σε γλυκά όπως:
– μελομακάρονα
– κουρμπιέδες
– κέικ
το πλιγούρι της βρώμης αντί για το ρύζι σε φαγητά όπως:
– γεμιστά
– σούπες και
– πρωινά γεύματα
τις νυφάδες βρώμης , αντί για το ψωμί , σε φαγητά όπως:
– μπιφτέκια μας και
– πίτες 
το πίτουρο βρώμης σαν συμπλήρωμα σε:
– πρωινά γεύματα και
– σε σαλάτες
4) στην παρασκευή μπύρας όπως οι μπύρες stout από βρώμη
5) εκεί όμως που η βρώμη δίνει όλη της την δύναμη είναι στο πρωινό.
Στο πρωινό τρώμε τη βρώμη ως μούσλι –κύριο συστατικό του μούσλι είναι το πίτουρο που βρίσκεται στα εξωτερικά στρώματα του σπόρου της βρώμης –
και
τη συνοδεύσουμε όσοι από εμάς τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα με:
γιαούρτι
γάλα
κεφίρ ή
όσοι από εμάς δεν τρώμε γαλακτοκομικά:
ετοιμάζουμε χυλό βρώμης-porridge-με γάλα αμυγδάλου** ή χυμό φρούτων τον οποίο εμπλουτίζουμε με
μέλι
κανέλα
μήλο
σταφίδες
αποξηραμένα δαμάσκηνα
αποξηραμένα βερίκοκα
αμύγδαλα
καρύδια και ότι άλλο αγαπά ο οργανισμός μας και η φαντασία μας.
Ετοιμάζοντας ένα τέτοιο πρωινό είναι αυτονόητο ότι πέρα από μία πανδαισία γεύσης προσφέρουμε στον οργανισμό μας τις μοναδικές φυτικές ίνες της βρώμης ,
πλήθος αντιοξειδωτικών και
μια σεβαστή ποσότητα πρωτεϊνών.
Η βρώμη είναι ένα προϊόν , ακόμα ,  χωρίς υπερβολική επεξεργασία.
Αγνό και με πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Και βέβαια δικαίως κάποιος να ρωτήσει και γιατί όλα αυτά για την βρώμη;
Ποιά είναι η θρεπτική της αξία;
Ποιά είναι η δράση της;
Πρώτα-πρώτα ας σταθούμε στις φυτικές της ίνες, τις οποίες η επεξεργασία των τροφών στη σύγχρονη διατροφή αφαιρεί σχεδόν εξολοκλήρου από τα περισσότερα τρόφιμα.
Έτσι ένας δυτικός άνθρωπος φτάνει να παίρνει κατά μέσο όρο 12gr φυτικές ίνες την ημέρα ενώ οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας είναι 45 με 50gr και εδώ είναι που υπερτερεί η βρώμη
Μια μερίδα των 40gr νιφάδων βρώμης καλύπτει το 15% περίπου των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας σε φυτικές ίνες.
Και οι φυτικές ίνες της βρώμης εκτός των άλλων έχουν και ισχυρή υποχοληστερολαιμική δράση.
Η βρώμη αυτή η μοναδική τροφή έρχεται να μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε την ενέργειά μας,
τη δύναμή μας ,
τα σωστά επίπεδα της χοληστερίνης μας και γενικά  την ευζωία μας.
Να αποκτήσουμε την ανάκαμψή μας μετά από κάποια ασθένεια και να επαναφέρουμε και να διατηρήσουμε τους σωστούς δείκτες της καλής μας υγείας.
Γενικά η βρώμη είναι ένας πολυτιμότατος και αποτελεσματικότατος σύμμαχος στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε την υγεία μας και την ευζωία μας  , όπως ισχυρά επιστημονικά στοιχεία το τεκμηριώνουν.
Και αυτό χάρη και στις β-γλυκάνες.
Και ας δούμε τι είναι οι β-γλυκάνες
Οι β-γλυκάνες είναι φυτικές ίνες.
Οι φυτικές ίνες δεν είναι όλες ίδιες και χωρίζονται σε δύο τύπους:
α) τις αδιάλυτες και
β) τις διαλυτές
Οι αδιάλυτες ίνες είναι σκληρές και δεν διαλύονται στο νερό.
Περνούν από το έντερο και βγαίνουν με τα κόπρανα διευκολύνοντας τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Οι αδιάλυτες ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου ,
προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα,
προλαμβάνουν τον καρκίνο του εντέρου και μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης εκκολπωμάτωσης και αιμορροΐδων.
Οι διαλυτές ίνες διαλύονται στο νερό, διασπώνται και ενώνονται με διάφορα άλλα συστατικά μεταφέροντας έξω από το σώμα διάφορες άχρηστες ουσίες που υπάρχουν στη διατροφή, οι οποίες πολλές φορές βλάπτουν το σώμα όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που είναι καρκινογόνες.
Ρυθμίζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα , και ειδικά οι β-γλυκάνες της βρώμης συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερίνης.
– Εδώ πρέπει να κάνω μια παρένθεση και να επιστήσω την προσοχή μας στο εξής:
η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε – όπως ανέφερα και πάρα πάνω – από διαλυτές ίνες δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50gr τη μέρα διότι υπάρχει περίπτωση διάρροιας και φουσκωμάτων.
Εάν δε οι ποσότητες είναι πολύ μεγαλύτερες υπάρχει ο κίνδυνος να παρασυρθούν μερικά ουσιώδη μέταλλα όπως
το μαγνήσιο
ο σίδηρος
το σελήνιο
το ασβέστιο και
ο χαλκός έξω από το σώμα και να υπάρξει ανεπάρκεια των συγκεκριμένων στοιχείων
Και επανέρχομαι στη βρώμη , η οποία περιέχει και διαλυτές και αδιάλυτες ίνες.
     #1. οι ισχυρότατες β-γλυκάνες της βρώμης που χαρακτηρίζουν τη βρώμη και ως “λειτουργικό τρόφιμο”
Εκείνο που ξεχωρίζει την βρώμη είναι η ποσότητα από τη διαλυτή φυτική ίνα β- γλυκάνη που περιέχει και στην οποία οφείλεται η σπουδαία δράση της.
Οι β-γλυκάνες ανήκουν στην κατηγορία των “λειτουργικών” και βιοενεργών συστατικών , για τον λόγο αυτό η βρώμη -Avena Sativa- χαρακτηρίζεται και “λειτουργικό τρόφιμο” λόγω της μεγάλης της περιεκτικότητάς της σε β-γλυκάνη.
Το πίτουρό της περιέχει β-γλυκάνες σε ποσοστό 2,2-7,8%.
Οι β-γλυκάνες είναι δομικοί πολυσακχαρίτες και τις συναντάμε στα κυτταρικά τοιχώματα των δημητριακών σπόρων.
Οι μηχανισμοί με τους οποίους οι διαλυτές β-γλυκάνες δρουν στα λιπίδια του αίματος είναι οι εξής:
# επικαλύπτουν εσωτερικά το έντερο με ένα είδος ζελατίνης η οποία δεσμεύει την πλεονάζουσα  χοληστερόλη και δεν επιτρέπει την απορρόφησή της από το έντερο
# δεσμεύουν τα χολικά οξέα στο λεπτό έντερο με αποτέλεσμα τη μείωση της χοληστερόλης στον ορό
# έχουν την δυνατότητα να αναστέλλουν τη σύνθεση της χοληστερόλης που δημιουργείται μέσω της ζύμωσης από τα βακτήρια του παχέος εντέρου
Οι φυτικές ίνες της βρώμης , δηλαδή , μειώνουν την απορρόφηση της διατροφικής χοληστερίνης και
μάλιστα η βρώμη υπερτερεί σε περιεκτικότητα σε β-γλυκάνες έναντι όλων των άλλων δημητριακών.
Τα δεδομένα κλινικών μελετών σε υπερχοληστερολαιμικά άτομα αποδεικνύουν ότι η καθημερινή κατανάλωση 3gr  β-γλυκανών φυτικών διαλυτών ινών της βρώμης μειώνει ουσιαστικά τα επίπεδα της LDL της λεγόμενης και «κακής» χοληστερόλης με παράλληλη διατήρηση των επιπέδων της HDL της λεγόμενης και “καλής” χοληστερόλης στο αίμα σε υψηλά επίπεδα.
Και βέβαια όλα αυτά πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής , η οποία καθορίζεται από την περιορισμένη κατανάλωση
λιπαρών ουσιών
κρεάτων
γλυκών
ζάχαρης με
παράλληλη σωματική άσκηση.
H ποσότητα κατανάλωσης 3gr β-γλυκανών αντιστοιχεί δε δύο (2) μερίδες των 45gr η κάθε μια ,  νιφάδων βρώμης , η οποία εκτός των άλλων , σύμφωνα με μετα-ανάλυση πάνω από είκοσι επιστημονικών ερευνών , συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου , μειώνει τις φλεγμονές στον οργανισμό , βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και διάθεση , ενισχύει τη δράση των αμυντικών κυττάρων του οργανισμού έναντι βακτηρίων
ιών και
παρασίτων ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα αυξάνοντας την ικανότητα του σώματός μας να καταπολεμά τις μολύνσεις.
Είναι τόσο μοναδική η επιρροή των β-γλυκανών της βρώμης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος που έχει στρέψει το ενδιαφέρον των μελετητών προς την αξιοποίησή τους σαν μέσο προφύλαξης έναντι πολλών παθήσεων και των δυσμενών παρενεργειών τους.
Επισημαίνουν ότι σε αντίθεση με διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα που προτείνονται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τα οποία τελικά υπερδιεγείρουν την άμυνα του , οι β-γλυκάνες από φυσικές πηγές όπως η βρώμη προάγουν τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού χωρίς να το υπερδραστηριοποιούν.
Άλλες μελέτες που έχουν γίνει στην Αυστραλία για τις επιδράσεις της βρώμης και των β-γλυκανών έδειξαν ότι ακόμα και 1,5gr β-γλυκανών καθημερινά είναι ικανά να μειώσουν ουσιαστικά την LDL και την ολική χοληστερόλη σε διάστημα 6 εβδομάδων.
Και βέβαια η βρώμη παίζει καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Το πλούσιο περιεχόμενό της σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες δημιουργεί αισθήματα κορεσμού και με αυτό τον τρόπο βοηθά σημαντικά στην επίτευξη του επιθυμητού σωματικού βάρους , εξ άλλου είναι γνωστό ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν την πέψη και κατ’επέκταση αποτρέπουν την δυσκοιλιότητα
Εκτός από τις φυτικές ίνες ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων υποδηλώνει ότι η βρώμη περιέχει και πάρα πολλές άλλες σημαντικές βιοδραστικές ενώσεις , όπως οι φαινολικές ενώσεις , οι οποίες ασκούν προστατευτικά αποτελέσματα έναντι της ανάπτυξης διαφόρων παθολογιών , εμπλέκονται στην κυτταρική άμυνα έναντι των διαφόρων αγχωτικών συμβάντων έχουν αρκετές ιδιότητες προαγωγής της υγείας μας , συμπεριλαμβανομένης της προφυλακτικής δράσης κατά  των καρδιαγγειακών παθήσεων ,
του διαβήτη -έχουν επιβεβαιωθεί οι ευεργετικές της ιδιότητες της βρώμης σε ασθενείς με διαβήτη , καθώς συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της μεταγευματικής γλυκόζης του αίματος
των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου,
της αρτηριοσκλήρυνσης,
των φλεγμονωδών διεργασιών και ορισμένων μορφών του καρκίνου
της παχυσαρκίας και της κοιλιοκάκης και δρουν συνεργικά με τις φυτικές ίνες
# 2. Η ισχυρότατη αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης και αντικαρκινική δράση των avenanthramides της βρώμης
Εκτός από τα υψηλά επίπεδα φαινολικών οξέων, τοκοφερολών και φυτικών ινών , η βρώμη περιέχει μία μοναδική ομάδα από περίπου 40 διαφορετικούς τύπους ισχυρότατων αντιοξειδωτικών , τα περίφημα avenanthramides  , τα οποία δεν υπάρχουν σε άλλα δημητριακά.
Τα αντιοξειδωτικά avenanthramides τα βρίσκουμε στον πυρήνα, φτάνοντας στην υψηλότερη συγκέντρωση τους στα πίτουρα της βρώμης και εμφανίζονται σε σχεδόν όλα τα προϊόντα άλεσής της.
Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι τα πανίσχυρα αυτά αντιοξειδωτικά της βρώμης έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση τόσο in vitro όσο και in vivo , καθώς και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις,
αντικαρκινικές ,
αντικαταθλιπτικές ,
καταπραϋντικές ,
αντικνησμικές ,
αντιερεθιστικές ,
αντιγηραντικές και
αντιαθηρογενείς  ιδιότητες και δράσεις, οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν ή να περιορίσουν κυτταρικές οξειδωτικές δυσλειτουργίες , να περιορίσουν την ανάπτυξη του οξειδωτικού στρες και επακόλουθες ασθένειες , όπως νευροεκφυλιστικές και καρδιαγγειακές.
Δεν ξεχνάμε λοιπόν πως η κατανάλωση βρώμης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία της καρδιάς μας , καθώς:
– οι ισχυρές αντιοξειδωτικές της ουσίες βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να μην συσσωρεύουν αθηρωματική πλάκα με αποτέλεσμα να διατηρούνται υγιή και χωρίς στενώσεις.
Και αν ψάξουμε ακόμα πιό παλιά στη βιβλιογραφία θα βρούμε αρχαία κείμενα , τα οποία έχουν ήδη περιγράψει τις αντιφλεγμονώδεις και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες των εκχυλισμάτων βρώμης.
Στην πραγματικότητα, η ελληνική και λατινική βιβλιογραφία των αρχαίων χρόνων αναφέρουν τη χρήση της βρώμης ως τοπικής θεραπείας για μια ποικιλία δερματολογικών προβλημάτων.
Οι δε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το 1945 και μετά , επιβεβαίωσαν τα οφέλη από το κολλοειδές λουτρό βρώμης , το οποίο με τις ισχυρές καταπραϋντικές ιδιότητες του
προστατεύει το τριχωτό της κεφαλής από την πιτυρίδα και την ξηροδερμία,
θεραπεύει το δέρμα από τη φαγούρα,
τη φλεγμονή,
την ατοπική δερματίτιδα και το ξηρό έκζεμα.
Θεραπεύει τη σμηγματόρροια και  
εκτός από τα ουσιαστικά οφέλη της στην υγεία μας επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν τα οφέλη της και στην ομορφιά μας προστατεύοντας το δέρμα μας από την αφυδάτωση , τις ρυτίδες και τη γήρανση.
– οι ισχυρές αντικαρκινικές της ιδιότητες προστατεύουν από τον καρκίνο του κόλου, το καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο  του μαστού
– οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις σε συνέργεια με τις αντιοξειδωτικές δράσεις της  έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν τα κύτταρα από την καταστροφική οξειδωτική βλάβη που προκαλεί το οξειδωτικό στρες , το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση και εξέλιξη των περισσότερων κύριων  ανθρώπινων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρωσης,
του διαβήτη,
των φλεγμονωδών ασθενειών,
των καρδιαγγειακών παθήσεων,
του καρκίνου,
των νευρολογικών διαταραχών,
της νόσου του Alzheimer και
της νόσου του Πάρκινσον.

Η πολύτιμή μας βρώμη λοιπόν που τόσο έχουμε υποτιμήσει τη διατροφική της σημασία δεν σταματά στις παραπάνω ιδιότητες και δράσεις

Η βρώμη είναι το μόνο δημητριακό που περιέχει κατά 80% την σφαιρίνη avenalin η οποία είναι μια  πρωτεΐνη , σχεδόν ισοδύναμη σε ποιότητα με την πρωτεΐνη σόγιας, την οποία η έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας έχει αποδείξει ότι είναι ίση με το κρέας, το γάλα και τις πρωτεΐνες των αυγών. 
Οι σφαιρίνες είναι πρωτεΐνες του πλάσματος που σχηματίζονται κυρίως στο ήπαρ, αλλά επίσης και στο λεμφικό και δικτυοενδοθηλιακό σύστημα.
Οι λειτουργίες που εξυπηρετούνται από τις σφαιρίνες περιλαμβάνουν τη μεταφορά συστατικών του αίματος, όπως των λιπιδίων, των βιταμινών, των ορμονών, του σιδήρου, του χαλκού και διαφόρων ενζύμων καθώς και τη δραστηριότητα των αντισωμάτων.

Υπάρχει μια μακρά ιστορία της Avena Sativa που επιβεβαιώνει τη χρησιμότητά της στη θεραπεία της επιληψίας ,
της νευρικής εξάντλησης,
της αϋπνίας,
της “αδυναμίας των νεύρων”
της ημικρανίας,
της υποστήριξης της υγιούς σεξουαλικής ζωής.
Συχνά η βρώμη -Avena Sativa περιγράφεται ως “Viagra της Φύσης”, διότι χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, ενώ παράλληλα αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία σε άνδρες και γυναίκες.
Στους άνδρες διεγείρει την απελευθέρωση της δεσμευμένης τεστοστερόνης , βοηθώντας έτσι στην εξισορρόπηση των ορμονών που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της υγιούς σεξουαλικής ζωής και της σεξουαλικής απόκρισης .
Στις γυναίκες δρα τονωτικά στο νευρικό σύστημα και ενθαρρύνει την κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που συμβάλλει στην τόνωση της σεξουαλικής επιθυμίας.
Ορισμένες παραδόσεις χρησιμοποιούν το βότανο με μεγάλη προσοχή για να ανακουφίσουν τις κράμπες στη περίοδο της εμμηνόρροιας και το φούσκωμα.
Και ερχόμαστε στο κεντρικό νευρικό σύστημα
Τον Οκτώβριο του 1987, η Commission E Herbal Monograph*** δήλωσε ότι το άχυρο βρώμης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βότανο κατάλληλο για το νευρικό σύστημα.
Έτσι το άχυρο βρώμης εγκρίθηκε ως αποτελεσματικό βότανο για τη θεραπεία της νευρικής εξάντλησης και του άγχους.
Η καταπραϋντική επίδρασή του στο νευρικό σύστημα θεωρείται ότι οφείλεται και στις ισχυρές βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμίνης Β που περιέχει.
Παρατηρήθηκε επίσης και βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών , όπως η αύξηση του εύρους προσοχής ,
η βελτίωση της ψυχικής απόδοσης και η ανακούφιση από τον πόνο
Η οστική μας υγεία και η βρώμη
Η Avena Sativa είναι πλούσια σε πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία , με πιο σημαντικό το ασβέστιο , το οποίο ως γνωστό ενισχύει το σκελετικό μας σύστημα
Το ασβέστιο που βρίσκεται στο άχυρο βρώμης είναι οργανικό και έτσι εύκολα αφομοιώνεται από τον οργανισμό μας χωρίς παρενέργειες και είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικό από τις ανόργανες μορφές που υπάρχουν σε ορισμένα συμπληρώματα.
Η έρευνα καταδεικνύει επίσης το άχυρο βρώμης ως προληπτικό μέτρο κατά της οστεοπόρωσης , καθώς το άχυρο της βρώμης έχει τη δυνατότητα τόνωσης της ανάπτυξης των κυττάρων , ιδιότητα που ενισχύει την οικοδόμηση της αντοχής των οστών.
Ξεπερνώντας τους εθισμούς μας
Το ρόφημα-έγχυμα από άχυρο βρώμης καταπολεμά τους εθισμούς μας – ειδικά τον εθισμό στο κάπνισμα και στη νικοτίνη. 
Η νικοτίνη είναι μια συμπληρωματική πηγή ενέργειας για τα περισσότερα άτομα εθισμένα σε αυτή , την οποία και  χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας  στην καθημερινότητά τους.
Ο εγκέφαλος ενός καπνιστή λειτουργεί καλύτερα με τη νικοτίνη, επειδή η νικοτίνη απελευθερώνει επιπλέον σεροτονίνη και ντοπαμίνη στον εγκέφαλό του.
Οι δύο χημικές ουσίες, όταν απελευθερώνονται σε επιπλέον ποσότητα από τον εγκέφαλο, συνήθως, συμβάλλουν στη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου, όπως η σαφής σκέψη και η δύναμη του μυαλού να απομνημονεύσει κ.λπ.
Έτσι όταν ένας καπνιστής θελήσει να σταματήσει το κάπνισμα αρχίζουν τα συμπτώματα στέρησης
Αρκετές μικρές μελέτες στη δεκαετία του 1970 , οι οποίες έγιναν για να βοηθήσουν τους καπνιστές να κατανικήσουν αυτή τους τη συνήθεια , υποδηλώνουν ότι το εκχύλισμα άχυρου βρώμης μπορεί να τους βοηθήσει να κατανικήσουν την επιθυμία να καπνίσουν και έτσι να μπορέσουν να απεξαρτηθούν από τη νικοτίνη.
Ωστόσο, καλά σχεδιασμένες μετέπειτα δοκιμές παρακολούθησης απέτυχαν να αναπαράγουν αυτά τα επιτυχημένα αποτελέσματα και έτσι τα αποτελέσματα να παραμένουν ακόμα ασαφή

Και κάποιες επισημάνσεις:
α) η βρώμη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σιτηρό και ταγγίζει πολύ εύκολα για αυτό πρέπει να τη διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος
β) η βρώμη είναι θερμαντική τροφή και δεν πρέπει να τη καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες τους καλοκαιρινούς μήνες που έχουμε αυξημένη θερμοκρασία
γ) η βρώμη περιέχει γλουτένη και δεν ενδείκνυται στα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

**προτιμάμε ένα γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες όπως το γάλα σόγιας , αλλά η σόγια είναι αλλεργιογόνος  , οπότε πρέπει να δίνεται η πρέπουσα προσοχή από αλλεργικά άτομα και ιδίως μεγάλη προσοχή στα παιδιά.

*** https://en.wikipedia.org/wiki/Hay
https://en.wikipedia.org/wiki/Straw

Ας θυμηθούμε:
Πρωινό γεύμα για ενέργεια και ευεξία με πλιγούρι βρώμης,και μπανάνες

αναφορές για τη βρώμη

μελέτες και αναφορές
Πρωινό γεύμα για ενέργεια και ευεξία με πλιγούρι βρώμης,και μπανάνες
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26250424
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31053741
https://el.esperantotv.net/poia-einai-h-diafora-meta3y-oatmeal-kai-hercules
https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/avena-sativa
www.researchgate.net
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6126071/
https://www.healthline.com/nutrition/oat-straw-extract#benefits
https://www.healthline.com/nutrition/oat-straw-extract#downsides
***buecher.heilpflanzen-welt.de
cms.herbalgram.org
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16139284/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21711204/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3367260/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21563962/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23221935
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18062932/
https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-2006-954926
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/1028415X.2015.1101304
https://nootropicsexpert.com/oat-straw/#_edn1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26498197
http://www.eufic.org/en/healthy-living/article/eating-oat-beta-glucan-regularly-helps-maintain-normal-blood-cholesterol
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161007085247.htm
http://portal.research.lu.se/ws/files/6340829/1584102.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4271338/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24001822
https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-10-130
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25267246
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7881325
https://www.medicalnewstoday.com/articles/270680.php
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4325078/
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf990530i
jcpconline.org
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2210784316301000
https://www.omicsonline.org/scholarly/oatmeal-nutrition-journals-articles-ppts-list.php
https://en.wikipedia.org/wiki/Oat

 

Share: