Το θυμάρι και οι φωτογραφίες του για να το αναγνωρίζουμε

Thymus vulgaris το γνωστό μας θυμάρι ή
θύμον ή θύμος ή
σμάρι ή χαμοθρούμπι ή γαϊδουρόθυμος
Thymus serpyllum το Άγριο θυμάρι ή έρπυλλος
Θύμος ο κοινός,
φινοκάλι ή μελιτσίνι
Και ενώ ξεκίνησε από την Ελλάδα για να κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο, στην Ελλάδα δεν το χρησιμοποιούμε και πάρα πολύ.
Νοστιμίζουμε την φέτα μας ή αλλά τυριά,
το προσθέτουμε στα βραστά λαχανικά μας,
στις πίτες,
στις σούπες και στις σάλτσες μας.
Αρωματίζουμε λάδια,
τουρσιά,
ξίδια και σαλάτες.
Στις άλλες κουζίνες θα βρούμε το θυμάρι στη Γαλλική κουζίνα να πρωτοστατεί στο μυρωδικό ματσάκι που ονομάζεται bouquet garni, 
στην ισπανική και μεξικανική κουζίνα να καρυκεύει συνήθως βραστά, σούπες και σάλτσες.
Στην Ισπανία και ειδικά στην Καταλονία το θυμάρι ήταν το πρώτο υλικό για την περίφημη σούπα “Sopa de farigola” ή “Sopa de tomillo”  – farigola στη τοπική διάλεκτο της Καταλονίας είναι το θυμάρι , tomillo είναι το θυμάρι στα Ισπανικά.
Στην Ιταλία είναι από τα απαραίτητα συστατικά σε πίτσες και λαζάνια.
Ας το γνωρίσουμε μέσα από τις φωτογραφίες του:

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: