Γρανίτα με σταφύλι και μέντα, μια ιδανική απόλαυση για το καλοκαίρι

Γρανίτα – Μια ιδανική και δροσερή απόλαυση για το καλοκαίρι

Τις ζεστές μέρες, πάντα, ζητάμε κάτι δροσερό,
αναζωογονητικό,
υγιεινό και απολαυστικό  που θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη.
Βέβαια τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το νερό, όμως υπάρχουν και ροφήματα έτοιμα να ενυδατώσουν το σώμα μας που “διψά” λόγω της μεγάλης ζέστης και παράλληλα να του χαρίσουν τις πολύτιμες βιταμίνες που τόσο έχει ανάγκη.
Ανάμεσα σε αυτά τα ροφήματα είναι και οι “γρανίτες”.
Οι “γρανίτες” είναι πάντα ένα ιδανικό ρόφημα για το καλοκαίρι.
Ας απολαύσουμε λοιπόν και ας δροσιστούμε με μια απολαυστική, δροσερή και υγιεινή “γρανίτα” μέντας με σταφύλι, προσαρμοσμένη στις επιταγές της υγιεινής διατροφής.
Ας την ετοιμάσουμε:
– σε μια τσαγιέρα βάζουμε μία κουταλιά της σούπας αποξηραμένη μέντα.
– ρίχνουμε μια κούπα βραστό νερό.
– σκεπάζουμε και περιμένουμε να κρυώσει.
– μόλις κρυώσει σουρώνουμε και προσθέτουμε μία κούπα χυμό σταφυλιού* που έχουμε εν τω μεταξύ ετοιμάσει περνώντας τα σταφύλια* μας στο μπλέντερ.
– τοποθετούμε την γρανίτα μας στο ψυγείο να παγώσει και την σερβίρουμε με ευωδιαστά παγάκια μέντας!
*Τα σταφύλια και το μεταβολικό σύνδρομο – Το μεταβολικό σύνδρομο σχετίζεται με πολλές διαταραχές, όπως:
η υπέρταση,
ο διαβήτης,
η υπερλιπιδαιμία,
οι καρδιαγγειακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι πολυφαινόλες, ενώσεις που απαντώνται σε πολλά φυτικά είδη, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου.
Τα αποτελέσματα μελετών έχουν διαπιστώσει ότι τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες προστατεύουν από το μεταβολικό σύνδρομο.
Τα φρούτα,
τα λαχανικά,
τα δημητριακά,
τα καρύδια και τα μούρα είναι πλούσια σε πολυφαινολικές ενώσεις.
Τα σταφύλια -Vitis vinifera-, ειδικά οι σπόροι σταφυλιών, ξεχωρίζουν ως πλούσιες πηγές ισχυρών αντιοξειδωτικών όπως είναι οι πολυφαινόλες και
ιδιαίτερα χρήσιμα για την αναστολή των παραγόντων κινδύνου που εμπλέκονται στο μεταβολικό σύνδρομο, όπως η υπερλιπιδαιμία,
η υπεργλυκαιμία και η υπέρταση. 
Οι πολυφαινόλες του σταφυλιού είναι ισχυρότατες, ενισχύουν τη χαλάρωση των αγγείων,
μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τις κυτταρικές φλεγμονές με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας.
Μαζί με τις πολυφαινόλες στα σταφύλια συνυπάρχουν πληθώρα φυτοθρεπτικών με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δράσεις.
Υπάρχουν μελέτες που τα αποτελέσματά τους δείχνουν πως τα ισχυρά φυτοθρεπτικά των σταφυλιών προστατεύουν από τα προβλήματα των μεταβολικών διαταραχών
που παρατηρούνται στους διαβητικούς τύπου 2.
Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους μειώνουν τις φλεγμονές, οι οποίες δημιουργούνται στον οργανισμό από επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2 και παράλληλα προστατεύουν από καρδιαγγειακές νόσους.
Ο δε χυμός από ολόκληρο το σταφύλι, φλούδα και κουκούτσια, αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, ειδικά σε γυναίκες.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

πηγές και αναφορές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23963661
researchgate.net
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3214329/
https://www.nature.com/articles/ejcn2016227?proof=trueIn&draft=journal
https://www.worldhealth.net/news/inflammation-fighting-smoothie/
https://academic.oup.com/jn/article/139/9/1794S/4670548

Share: