Φωτοθεραπεία, η θεραπευτική επίδραση των χρωμάτων

Φωτοθεραπεία, η θεραπευτική επίδραση των χρωμάτων και του φωτός και η χρήση τους για τη βελτίωση της υγείας 

Ο Hector Durville* στο βιβλίο του Φυσική Μαγνητική λέει ότι οι μέλισσες που ανατρέφονται κάτω από βιολετί φως δίνουν κερήθρες πολύ περισσότερες, πιο ογκώδεις κι η απόδοσή τους σε μέλι είναι πιο σημαντική από των μελισσών που ζουν κάτω από λευκό φως.

*Ο Hector Durville που γεννήθηκε το 1849 και πέθανε το 1923 ήταν Γάλλος αποκρυφιστής , μαγνητιστής και ο πατριάρχης μιάς σπουδαίας οικογένειας.
Ήταν ο πατέρας του Henri Durville που ήταν εκδότης και θεραπευτής και των Gaston και André Durville  δυό σπουδαίων γιατρών καθώς και παππούς του Jacques Durville,επίσης σπουδαίου γιατρού και γιου του Gaston Durville.
Οι σπουδές του Henri Durville ήταν εξαιρετικά προχωρημένες και σύμφωνα με τον Francois Ribadeau-Dumas , στο βιβλίο του “Ιστορία του μαγικού ραβδιού”, οι μελέτες του άνοιξαν νέους ορίζοντες, ειδικά στις έρευνές του σχετικά με την υπνοβασία ,που είναι ένας συνδυασμός ύπνου και εγρήγορσης,και τη δράση της στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Ο André και ο Gaston,υποστήριζαν τη φυσική και υγιεινή διατροφή.
Ο Gaston Durville εντάχθηκε στη χορτοφαγική κοινωνία της Γαλλίας και έγινε γνωστός για τις χορτοφαγικές του ιδέες και για τις μελέτες του πάνω στο γυμνισμό και στη θετική επιρροή του στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο Gaston Durville μαζί με πολλούς άλλους χορτοφάγους,άλλους γιατρούς και άλλα άτομα που ακολουθούσαν φυσική και υγιεινή διατροφή κατηγόρησαν πολλές βαριές κουζίνες και ειδικά τα πρωινά ανθυγιεινά γεύματα.
Οι γιατροί Gaston και André Durville κατηγόρησαν το αγγλικό πρωινό που αποτελείται από μπέικον και αυγά, επειδή ήταν πολύ υψηλό σε πρωτεΐνες:
“Το αγγλικό πρωινό με ζαμπόν, μπέικον και αυγά είναι ανοησία ακόμα και για μια κρύα και υγρή χώρα όπως η Αγγλία και πόσο μάλλον για την Γαλλία.”
Οι δύο αδελφοί παράλληλα με την θεραπευτική ασχολήθηκαν,σε συνεργασία και με τον αδερφό τους Henri Durville,με τη δημοσίευση βιβλίων με θέμα τις θεραπευτικές μεθόδους και ανέπτυξαν μια θεραπευτική μέθοδο βασισμένη στη χρήση φυσικών παραγόντων σε συνδυασμό όπως της διατροφής, του μασάζ, της άσκησης, του αέρα, του νερού και του φωτός,του μαγνητισμού, της ύπνωσης,  και της ψυχοθεραπείας.
Ας δούμε τη λένε για τη θεραπευτική δύναμη του φωτός:
Oι μέλισσες που ανατρέφονται κάτω από βιολετί φως κατασκευάζουν περισσότερες κερήθρες,πιο μεγάλες και εύρωστες,η δε  απόδοσή τους σε μέλι είναι πολύ πιο μεγάλη από των μελισσών που ζουν κάτω από λευκό φως.
Αυτές οι περίεργες ιδιότητες του χρωματιστού φωτός ισχύουν και για τον ίδιο τον άνθρωπο.
Από ένα πλήθος πειραμάτων παρατηρήσαμε  ότι το κόκκινο φως είναι εξαιρετικά ισχυρό και διεγερτικό για τον άνθρωπο, ενώ αντίθετα, το μπλέ είναι εξαιρετικά ηρεμιστικό.
Θεραπευτικές μέθοδοι όπως η φωτοθεραπεία, ή θεραπευτική με το φως, που το μέσο δράσης της είναι τα φωτόλουτρα,που εφαρμόστηκαν σε ασθενείς είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα.
Παρατηρήθηκε πως άτομα που έπασχαν από μελαγχολία μένοντας σε δωμάτια με κόκκινη ταπετσαρία και κόκκινα τζάμια ή κόκκινες κουρτίνες στα παράθυρα, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα απόκτησαν μια χαρούμενη έκφραση, άρχισαν να χαμογελούν,και να αποκτούν ενδιαφέροντα.
Κι άλλες ασθένειες ευεργετούνται σημαντικά από την επίδραση του κόκκινου φωτός.
Από πάντα σχεδόν, οι Κινέζοι κι οι Ιάπωνες πίστευαν ότι το κόκκινο φως θεραπεύει την ανεμοβλογιά.
Ο Niels Ryberg Finsen, το επαλήθευσε αυτό βάζοντας κόκκινες κουρτίνες στα παράθυρα ατόμων που είχαν προσβληθεί απ’ αυτή την αρρώστια.
Τα αποτελέσματα που πέτυχε υπήρξαν εξαιρετικά: η ανεμοβλογιά δεν άφησε σημάδια στα πρόσωπα των αρρώστων,και η ανάρρωση ήταν ταχύτατη.
Η ηρεμιστική ιδιότητα του μπλέ χρώματος χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο αριθμό επίμονων νευραλγιών.
Κατάφεραν να θεραπεύσουν πολλούς πόνους υποβάλλοντας τα άτομα, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, κάτω απ’ την επίδραση μπλέ φωτισμού.
Η ίδια ηρεμιστική επίδραση του μπλέ φωτός παρατηρήθηκε και σε νευρικά άτομα: μια έκθεση για μερικές ώρες στο γαλάζιο φως μπορεί να προκαλέσει μια πλήρη χαλάρωση σε άρρωστους με έντονα νευρικά προβλήματα.
Ο Hector Durville έγραφε στα 1896: «Χρησιμοποίησα χρωματιστό φως για τη θεραπεία κάποιων οργανικών προσβολών, και παρ’ όλες τις ατέλειες της μεθόδου του, πέτυχα αποτελέσματα που δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για το όφελος, το οποίο μπορούμε να εξασφαλίσουμε από τα χρώματα, από θεραπευτικής πλευράς».
Αλλά ας ακούσουμε και τον dr André Durville: 
Η ζωή που οι περισσότεροι από εμάς διαβιούν είναι μια συνεχής πρόκληση στους νόμους της ιατρικής και της υγιεινής.
Συχνά διαπιστώθηκε ότι ο άνθρωπος δεν πεθαίνει, αλλά σκοτώνει τον εαυτό του. Είναι ενάντια σε αυτή την ασυνείδητη αυτοκτονία που προσπαθούμε να εναντιωθούμε και να την πολεμήσουμε.
Ο άνθρωπος σκοτώνει τον εαυτό του απορροφώντας αργά δηλητήρια που δηλητηριάζουν τον οργανισμό του: το κρέας, το γάλα, τον καπνό.
Για αυτό το σώμα μας πρέπει να είναι συνεχώς αεριζόμενο,να λούζεται στον ήλιο και στο φως,να παραμένει καθαρό και πολλές φορές να χαίρεται τον καθαρό και δυνατό αέρα.
Πολλές φορές τα μοντέρνα,στενά,αδιαφανή,μη αεριζόμενα ρούχα μας, εμποδίζουν το σώμα μας να αναπνεύσει.
Τα καπέλα, τα πλεκτά, οι φανέλες, εγκλωβίζουν το σώμα μας και δεν του επιτρέπουν να αναπνεύσει.”
Ο Gaston Durville ,που και αυτός όπως είπαμε ήταν υπέρμαχος των φυσικών θεραπειών,είχε αναπτύξει και τη φωτοθεραπεία χρώματος, ή χρωματοθεραπεία, που ήταν η θεραπευτική χρήση του φωτός για τη βελτίωση της υγείας και που επανεμφανίζεται στις μέρες μας ως θεραπευτική επιλογή και αγκαλιάζεται από ορισμένους θεραπευτές και ιατρούς.
Οι υποστηρικτές της επουλωτικής θεραπείας με έγχρωμο φως λένε ότι μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία του σώματος για μασάζ, να επιτύχει πιο βαθιά αποτελέσματα και να προκαλέσει βαθύτερα επίπεδα χαλάρωσης.
Το 1903, ο Niels Ryberg Finsen, Δανός ιατρός και ερευνητής,κατασκεύασε μια συσκευή που παρήγαγε συνθετικό φως, και τιμήθηκε με το βραβείο Nobel Price in Medicine για αυτή την ανακάλυψη και σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στη θεραπεία ασθενειών, και ειδικότερα του κοινού ερυθηματώδους λύκου, και τις ευλογιάς με συγκεντρωμένη φωτεινή ακτινοβολία, με την οποία άνοιξε νέο δρόμο στην ιατρική επιστήμη.
Ο ίδιος ο Niels Ryberg Finsen  υπέφερε από τη νόσο Niemann-Pick, κάτι που του έδωσε την ιδέα της ηλιοθεραπείας και της διερεύνησης των επιδράσεων του φωτός στους ζωντανούς οργανισμούς.
Με τον τρόπο αυτό έγινε γνωστός για τη θεωρία του της φωτοθεραπείας, κατά την οποία συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός μπορούν να έχουν ιαματικές ιδιότητες.
Και στο άρθρο “Υγεία και Φως” ο Steven Ross, Ph.D., έγραψε:
“Οι επιπτώσεις του χρώματος και του φωτός στο ανθρώπινο σύστημα είναι θέματα επιστημονικής έρευνας…
Ένα παράδειγμα αυτού του αποτελέσματος των ερευνών βρίσκεται στην ιατρική πρακτική της αντιμετώπισης του ίκτερου των πρόωρων μωρών που τα εκθέτουμε σε μπλε φως.”
Το χρώμα,όπως γνωρίζουμε,συνδυάζει φυσιολογικά και φυσικά χαρακτηριστικά.
Τα δύο πιο μελετημένα χρώματα για θεραπεία είναι το μπλε και το κόκκινο φως και έχει διαπιστωθεί ότι το κόκκινο αντιστοιχεί στο διεγερτικό αποτέλεσμα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, ενώ το μπλε επηρεάζει την αναγέννηση και χαλάρωση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.
Ο μεγάλος αστρονόμος Nicolas Camille Flammarion είχε συμπεράνει ότι οι διάφορες ακτίνες του φάσματος δεν διαθέτουν τις ίδιες ιδιότητες:
– Το λευκό φως, σύνθεση των χρωματιστών ακτινών, ασκεί μια μικτή δράση·
– Το μπλε φως διαθέτει μια ηρεμιστική δράση και κατά συνέπεια καθυστερεί την ανάπτυξη·
– Το κόκκινο φως διεγείρει και κατά συνέπεια δραστηριοποιεί την ανάπτυξη,καθώς είχε παρατηρήσει πως τα μαρούλια του, οι γλαδιόλες, τα κοκκινογούλια, οι πανσέδες και τα γαρύφαλλά του λουσμένα στο κόκκινο φως είχαν σημαντική ανάπτυξη, ενώ υφίσταντο ένα σταμάτημα,σχεδόν απόλυτο,της ανάπτυξής τους  κάτω από το μπλέ φως.

Αυτά τα λίγα για τα μυστήρια και τις θεραπευτικές ιδιότητες του φωτός και σε κάποια άλλη μελλοντική ανάρτηση θα πούμε και θα δούμε περισσότερα για το μαγευτικό φως που μας περιβάλλει.

Και τα οφέλη για την υγεία του χρώματος και του χρωματιστού φωτός συνεχίζουν να μελετώνται.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου: thalia-botanologia.gr
Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:Τα χρώματα και μικρές καθημερινές συνήθειες επηρεάζουν τη ζυγαριά μας.

https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/1903/finsen/lecture/
http://customers.hbci.com/~wenonah/new/spectro.htm
http://www.wrf.org/wrf-news/and-nothing-happened.php
https://www.massagemag.com/return-color-light-therapy-84087/

Share: