Για τον καλύτερο έλεγχο του διαβήτη, ναι στα αμύγδαλα, όχι στους υδατάνθρακες
Τα αμύγδαλα εκτός του ότι είναι ένα από τα πιο νόστιμα είδη ξηρών καρπών είναι και μιά πηγή σπουδαίων φυτοθρεπτικών συστατικών απαραίτητων στον οργανισμό μας.
Ο διαβήτης τύπου 2, είναι και αποτέλεσμα του τρόπου ζωής μας με τη διατροφή να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.
Μία από τις ομάδες τροφίμων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ευζωία μας είναι και οι ξηροί καρποί.
Οι ξηροί καρποί, είναι γνωστό, μας χαρίζουν πάμπολλα οφέλη.
Κάποιοι από αυτούς είναι αποτελεσματικότεροι από τους άλλους για τα άτομα με διαβήτη.
Ένα από αυτά τα συστατικά των ξηρών καρπών είναι και το μαγνήσιο.
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας,
την κατασκευή και τη διατήρηση του μυϊκού ιστού και για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Από τους ξηρούς καρπούς τα αμύγδαλα είναι ο πιο αγαπημένος.
Τα αμύγδαλα βοηθούν τον οργανισμό μας να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και αυτό διότι δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού προστατεύοντάς μας από την ξαφνική και έντονη ανάγκη για φαγητό κάτι που
οδηγεί στην ανεξέλεγκτη λήψη τροφής και κατ΄επέκταση στην αύξηση του σωματικού βάρους.
Εκείνο όμως που κάνει τα αμύγδαλα αναγκαία είναι η ικανότητά τους να «μπλοκάρουν» κατά κάποιον τρόπο τις θερμίδες.
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η σύνθεση τους τα καθιστά τον πλέον άπαχο ξηρό καρπό και η κατανάλωση μίας χούφτας την ημέρα μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερόλης τους.
Σε συγκεκριμένες μελέτες εθελοντές που έπασχαν από διαβήτη 2 αντικατέστησαν τις υδατανθρακούχες τροφές που κατανάλωναν καθημερινά με μισό φλιτζάνι ανάμεικτους ξηρούς καρπούς.
Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα επίπεδα του σακχάρου τους και της “κακής” χοληστερόλης άρχισαν σταδιακά να μειώνονται μέσα σε ένα τρίμηνο.
Βέβαια -επισημαίνουν οι ερευνητές – τα συμπεράσματα αυτά δεν καθιστούν τους ξηρούς καρπούς το “κλειδί” για τον έλεγχο του διαβήτη, συμβάλουν όμως σε μία υγιεινή διατροφή, η οποία είναι καθοριστική για τη γενική μας υγεία.
Οι ξηροί καρποί μπορεί να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη, αλλά-επισημαίνουν οι ερευνητές- τα συγκεκριμένα λίπη είναι υγιεινά και συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων,
με τη μείωση της “κακής” χοληστερίνης και με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία μας.
Δεν είναι σαφές γιατί μειώθηκαν η χοληστερίνη και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αλλά υποψιάζονται ότι σπουδαίο ρόλο έπαιξαν τα μονοακόρεστα λίπη των ξηρών καρπών,
οι πρωτεΐνες και οι πολυφαινόλες τους.
Και επισημαίνουν:
“η διατροφή είναι πολύ σημαντική, ακόμα και για όσους παίρνουν φάρμακα και για τους ανθρώπους που δεν ξετρελαίνονται για ξηρούς καρπούς, υπάρχουν και άλλες πηγές μονοακόρεστων λιπαρών όπως:
– το ελαιόλαδο,
– το αβοκάντο και άλλα”
Εμείς ας μην ξεχνάμε να συμπεριλαμβάνουμε στην καθημερινή μας διατροφή τα αμύγδαλα και τα καρύδια, τα οποία εκτός από νόστιμα είναι και απαραίτητα για την ισορροπία του οργανισμού μας.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
πηγές και αναφορές:
http://care.diabetesjournals.org/content/early/2011/06/02/dc11-0338.abstract
https://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495%2806%2900389-1/pdf
https://www.nature.com/articles/ejcn201112
https://www.diabetes.co.uk/forum/threads/eating-nuts-instead-of-carbs-could-improve-blood-sugar-in-type-2-diabetes.150341/
http://www.bd.com/us/diabetes/page.aspx?cat=7001&id=63184
Σημειώσεις:
-πριν δοκιμάσουμε οτιδήποτε, είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας.
-οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.
-σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
-δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
-τo botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
-το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
-δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας.
-ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας.
-πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας.
-εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.
-δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.