Τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σε άνδρες κατά 20%

Ζαχαρούχα ποτά και ζάχαρη, και όλοι μας σιγά-σιγά μαθαίνουμε πόσο αρνητικά επηρεάζει την υγεία μας και προσπαθούμε να την αποφύγουμε.

Αυτή όμως, πολλές φορές, είναι κρυμμένη μέσα σε διάφορα ποτά και τρόφιμα όπως τα ζαχαρούχα ποτά.
Τα ζαχαρούχα ποτά είναι η νούμερο ένα πηγή της προστιθέμενης ζάχαρης στη διατροφή μας.
Η American Heart Association μαζί και με άλλους γιατρούς και καθηγητές Επιδημιολογίας και Διατροφής συνιστούν να περιοριστούν τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη στις 450 θερμίδες την εβδομάδα  σε μια δίαιτα των 2000 θερμίδων την ημέρα.
Και επισημαίνουν ότι καλύτερο θα ήταν να περιοριστούμε στην επιλογή  του νερού  ή του τσαγιού χωρίς ζάχαρη και αυτό γιατί- “τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σε άνδρες 20%”

Σε μελέτη  που δημοσίευσαν τα αποτελέσματά της στο διάσημο περιοδικό American Heart Association Circulation βρήκαν ότι οι άνδρες που έπιναν ένα ζαχαρούχο ποτό με 12-ουγκιές ζάχαρη την ημέρα είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου συγκριτικά με άνδρες που δεν έπιναν οποιαδήποτε ζαχαρούχο ποτό.
Αυτό δεν αποτέλεσε καμία έκπληξη καθώς τα γλυκαντικά (και τα χωρίς θερμίδες) ποτά έχουν ελεγχθεί για τη συμβολή τους στην αύξηση του κινδύνου σε δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες όπως
-ο διαβήτης
-η άνοια
-τα εγκεφαλικά επεισόδια
-η νέκρωση του ήπατος (λιπώδες ήπαρ) και
-η παχυσαρκία.
Η περίσσεια γλυκόζης στο αίμα μετατρέπετε εύκολα σε τριγλυκερίδια από το ήπαρ, που αμέσως αποθηκεύονται ως λίπος, συνήθως
γύρω από τη μέση για χρήση σε πιο ισχνούς καιρούς!
Αυτός ο μηχανισμός επιβίωσης λειτουργούσε πολύ καλά για τους προγόνους μας, πριν από αρκετές εκατοντάδες γενιές, αλλά
τώρα που οι περίοδοι αφθονίας είναι σταθεροί οι μηχανισμοί έχουν διαφοροποιηθεί.
Οι άνθρωποι στο παρελθόν δεν ήταν μεταβολικά συνηθισμένοι να καταναλώνουν τόσο μεγάλες ποσότητες τροφών, φτωχών σε θρεπτικά συστατικά θερμίδων, που καταναλώνουμε σήμερα και που οδηγεί στον πρόωρο θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.
Το βασικό συμπέρασμα είναι απλό:
Για να μειώσουμε τον κίνδυνο της καρδιακής νόσου κατά το 1/5 πρέπει  να εξαλείψουμε την κατανάλωση των θερμίδων από τα ζαχαρούχα ποτά! 
Τα ζαχαρούχα ποτά ανεβάζουν τα λιπίδια του αίματος, τα οποία με τη σειρά τους, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου
Οι ερευνητές επανεξέτασαν τις σχετιζόμενες με τα ποτά καταναλωτικές συνήθειες 42.883 ανδρών στην μελέτη Health Professionals Follow-Up και
μετά από έλεγχο των παραγόντων κινδύνου όπως:
-το κάπνισμα
-η έλλειψη σωματικής άσκησης
-η κατανάλωση αλκοόλ και
-το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, διαπίστωσαν ότι  η καθημερινή κατανάλωση των ζαχαρούχων ποτών είχε σαν αποτέλεσμα μια 20% αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λιγότερο συχνή κατανάλωση, της τάξης του δύο φορές την εβδομάδα έως δύο φορές το μήνα, δεν αύξανε τον κίνδυνο.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης  Δρ Frank Hu και οι συνεργάτες του από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ (Harvard School of Public Health in Boston) μέτρησαν στην ομάδα τους δείκτες αίματος για καρδιαγγειακή νόσο όπως είναι:
η C-reactive protein (CRP) δυνητικά επιβλαβής στα λιπίδια του αίματος
τα τριγλυκεριδίων,η οξειδωμένη LDL χοληστερόλη καθώς και
τις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας(HDL)
και
βρήκαν ότι, σε σύγκριση με μια ομάδα που αποτελούταν από άτομα που δεν κατανάλωναν ζαχαρούχα ποτά, οι συμμετέχοντες στην
δοκιμή είχαν σημαντικά αυξημένα επίπεδα:
των τριγλυκεριδίων
της CRP και
χαμηλότερα επίπεδα HDL.
Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να θεωρούνται αναμενόμενα λόγο της υπερβολικής κατανάλωσης γλυκόζης, διότι η περίσσεια ποσότητα σακχάρου στο αίμα, όταν
αυτή δεν απαιτείται για ενέργεια ώστε να τροφοδοτήσει τις μεταβολικές διαδικασίες, μετατρέπεται γρήγορα σε ελεύθερα κυκλοφορούντα λίπη στο αίμα και στη συνέχεια αποθηκεύεται ως σωματικό λίπος.
Τα υψηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης οξειδώνονται (κάνοντας τα μόρια των λιποπρωτεϊνών κολλώδη) όπου συνδυάζονται εύκολα με το ασβέστιο και άλλα υλικά στο αίμα και ενσωματώνονται στην αθηρωματική πλάκα.
Όσοι λοιπόν από εμάς σκέπτονται την υγεία τους θα πρέπει να εξαλείψουν τα ζαχαρούχα ποτά εντελώς από τη διατροφή τους, όπως και θα πρέπει να μειώσουν δραστικά όλες τις πηγές της ταχείας απελευθέρωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων ώστε να μειώσουν καθοριστικά τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και τον κίνδυνο διαβήτη 2.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

πηγές αναφοράς:
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.111.067017
https://www.sciencedaily.com/releases/2012/03/120312162744.htm
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190905090929.htm
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/03/190305162008.htm
https://www.sciencedaily.com/releases/2015/07/150721193839.htm

Share: