Οι δράσεις των βοτάνων – Ισχυρότατα αντισηπτικά βότανα και αιθέρια έλαια βοτάνων

Τα αντισηπτικά βότανα** είναι βότανα που σκοτώνουν ή αναστέλλουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών στις εξωτερικές επιφάνειες του σώματός μας- στο δέρμα μας- και γενικά διακρίνονται από τα αντιμικροβιακά βότανα, τα οποία καταστρέφουν τους μικροοργανισμούς στο εσωτερικό του οργανισμού μας.
Μπορεί όμως κάποιο αντιμικροβιακό βότανο να είναι και ισχυρό αντισηπτικό.
Τα αντισηπτικά βότανα, εκτός από την προστασία του δέρματός μας από εξωτερικούς μολυσματικούς παράγοντες, βοηθούν και στην πρόληψη και την εξουδετέρωση της μόλυνσης και του σχηματισμό πύου, αναστέλλοντας την ανάπτυξη των μολυσματικών οργανισμών.
Έτσι τα αντισηπτικά βότανα τα χρησιμοποιούμε και για τον καθαρισμό πληγών όπως εκδορές,
κοψίματα,
καψίματα,
γρατσουνιές,
δερματίτιδα,
έκζεμα,
τσιμπήματα εντόμων,
και ανοικτές φουσκάλες και απολυμαίνουμε μολυσμένες πληγές, καθ ‘όλη τη διάρκεια της θεραπείας τους
Μερικά αντισηπτικά βότανα είναι και ισχυρά  αντιμικροβιακά , ικανά να σκοτώσουν μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια, και να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξή τους.
Πολλά αντιβακτηριακά βότανα είναι και αντισηπτικά που αναλαμβάνουν δράση όμως, μόνο κατά των βακτηρίων και όχι άλλων μικροβίων.
Τα αντισηπτικά βότανα για να δράσουν κανονικά και να φέρουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα πρέπει να χρησιμοποιούνται με τη μορφή διαλυμάτων με ορισμένη αναλογία.
Η δραστικότητά τους είναι καλύτερη, όταν η θερμοκρασία των διαλυμάτων τους βρίσκεται στα όρια της θερμοκρασίας του σώματος ή να είναι χλιαρά -περίπου στους 37-40°C
Μπορούμε επίσης να τα χρησιμοποιήσουμε με την μορφή  αιθέριων ελαίων αλλά και με την μορφή αλοιφών.
Τα ισχυρότερα αντισηπτικά βότανα είναι:
το θυμάρι – ιδανικό για την καθημερινή υγιεινή των χεριών μας.
η ρίγανη – ιδανική για την καθημερινή υγιεινή των χεριών μας.
η καλέντουλα,
η κολλιτσίδα – ιδανική για την καθημερινή υγιεινή των χεριών μας.
το λεμόνι – ιδανικό για την καθημερινή υγιεινή των χεριών μας.
η κανέλα,
το γαρίφαλο,
ο ευκάλυπτος – ιδανικός για την καθημερινή υγιεινή των χεριών μας.
το σκόρδο,
η εχινάτσεα
ο άρκευθος,
το δεντρολίβανο,
το πεύκο,
η λεβάντα – ιδανική για την καθημερινή υγιεινή των χεριών μας.
το τσαγιόδενδρου ή tea tree – ιδανικό για την καθημερινή υγιεινή των χεριών μας
η αχιλλέα ή αγριαψιθιά
η ινούλα ή Inula helenium
ο δυόσμος
η αγριάδα, Cynodon dactylon
η αλόη και
το ισχυρότατο χαμομήλι
Τέσσερα ισχυρότατα αντισηπτικά αιθέρια έλαια για την καθημερινή υγιεινή των χεριών μας είναι:
1) αιθέριο έλαιο θυμαριού
2) αιθέριο έλαιο τσαγιόδενδρου – tea tree****
3) αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου
4) το αιθέριο έλαιο λεβάντας
    Πρακτικές εφαρμογές
Πως τα χρησιμοποιούμε
a) τα αιθέρια έλαια:
Σε είκοσι ( 20 ) ml αποσταγμένου νερού διαλύουμε δέκα (10 ) σταγόνες αιθέριο έλαιο από όποιο από τα αντισηπτικά αιθέρια έλαια θέλουμε – η ποσότητα είναι πρότυπη, μπορούμε να κάνουμε όση ποσότητα θέλουμε.
Μπορούμε επίσης, αντί για νερό ως βάση, να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο ή κάποιο αλκοολούχο διάλυμα όπως το οινόπνευμα ισοπροπυλικής αλκοόλης ή ακόμα και ρακή.
Αποθηκεύουμε το διάλυμά μας σε ένα μπουκαλάκι ψεκασμού ή αντλίας, για να μπορούμε να το έχουμε στην τσάντα μας και να το χρησιμοποιούμε κάθε φορά που θέλουμε να πλύνομε τα χέρια μας και απλά δεν έχουμε τον τρόπο.
b) τα βότανα:
Επιλέγουμε το βότανο που θέλουμε, τα ιδανικότερα είναι το θυμάρι και η ρίγανη, και κάνουμε “δυνατά” εγχύματα**, τα οποία τα διαλύουμε σε αποσταγμένο νερό ή σε οινόπνευμα ισοπροπυλικής αλκοόλης σε αναλογία 
Σε ένα λίτρο αποσταγμένο νερό διαλύουμε ένα λίτρο “δυνατό έγχυμα” και έχουμε ένα απολύτως φυσικό και ισχυρό αντισηπτικό για τα χέρια μας – έτσι όποια ώρα της ημέρας χρειαζόμαστε αντισηπτικό για τα χέρια μας τα αλείφουμε με το διάλυμά μας αυτό.
Οι ποσότητες είναι πρότυπες.
Μπορούμε να κάνουμε όση ποσότητα θέλουμε.
Αν θέλουμε να κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα την αποθηκεύουμε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Αν θέλουμε και ψάχνουμε κάποιο προϊόν για να μετατρέψουμε τον χώρο μας σε μία όαση καθαριότητας απαλλαγμένης από λοιμογόνους παράγοντες έχουμε το αιθέριο έλαιο του λεμονιού
Tο αιθέριο έλαιο του λεμονιού παρασκευάζεται από τη φλούδα του λεμονιού και είναι γνωστό για την αποτελεσματικότητά του στην καθαριότητα του σπιτιού μας και για το θαυμάσιο άρωμά του.
– δέκα(10) σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και έχουμε ένα προϊόν με ήπια αντιμικροβιακή δράση για όλους τους χώρους του σπιτιού μας.
Μπορούμε να ισχυροποιήσουμε το μείγμα μας αν προσθέσουμε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου ή δεντρολίβανου ή πεύκου
Ο ευκάλυπτος δημιουργεί την ιδανικότερη συνέργεια με το λεμόνι και οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του μείγματός μας είναι πολύ πιο ισχυρές.
Με το λεμόνι, όπως και με τις φλούδες του μήλου μπορούμε να κάνουμε ισχυρότατα αντισηπτικά διαλύματα π.χ:
Πλένουμε πολύ καλά με νερό και σαπούνι δυό λεμόνια και τα στύβουμε σε μία κανάτα νερό.
Τις κούπες τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις προσθέτουμε στην κανάτα με το νερό και το χυμό λεμονιού μαζί με τέσσερα πέντε φυλλαράκια δυόσμου
Πριν χρησιμοποιήσουμε το αντισηπτικό μας διάλυμα το αφήνουμε για δύο ώρες σκεπασμένο να ισχυροποιηθεί.
– Μπορούμε να ξεπλένουμε τα χέρια μας, αφού πρώτα τα έχουμε πλύνει με νερό και σαπούνι, μετά από κάθε επαφή με λοιμογόνους παράγοντες όπως όταν καθαρίζουμε κοτόπουλο ή κρέας
– Μπορούμε να απολυμάνουμε τον αέρα του χώρου μας, αν σε ένα μπουκάλι ψεκασμού ρίξουμε από το αντισηπτικό μας διάλυμα με το λεμόνι και μέσα σταλάξουμε τρις με τέσσερις σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού.
Αν θέλουμε κάτι πιο ισχυρό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλόη και αιθέριο έλαιο tea tree
• 1 ποτήρι του κρασιού αλόη βέρα*
• 2 ποτήρια του κρασιού αποσταγμένο νερό ή κάποιο αλκοολούχο διάλυμα, όπως  αιθανόλη, Ν-προπανόλη ή ισοπροπανόλη***
• 10 με 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree – ισχυρότατο φυσικό αντισηπτικό
Πριν να ξεκινήσουμε την διαδικασία έχουμε πλύνει πολύ καλά τα χέρια μας και βέβαια τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσουμε.
Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμιγνύουμε πολύ καλά ώστε να ομογενοποιηθούν η αλόη βέρα και το νερό μας ή το αλκοολούχο διάλυμά μας 
Προσθέτουμε τo αιθέριο έλαιο και ξανα-ανακατεύουμε πολύ καλά – και έχουμε το δικό μας σπιτικό αντισηπτικό  χεριών.
Αποθηκεύσουμε το μείγμα μας σε ένα μπουκαλάκι ψεκασμού ή αντλίας, για να μπορούμε να το έχουμε στην τσάντα μας και να το χρησιμοποιούμε κάθε φορά που θέλουμε να πλύνομε τα χέρια μας και απλά δεν έχουμε τον τρόπο.

*Η αλόη βέρα περιέχει 6 αντισηπτικούς παράγοντες:
Lupeol,
salicylic acid,
urea nitrogen,
cinnamonic acid,
phenols and
sulfur-θείο
Όλοι έχουν ανασταλτική δράση σε μύκητες, βακτήρια και ιούς.

**Μπορούμε να μην αραιώσουμε καθόλου το εγχύματα με αποσταγμένο νερό, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, και να τα χρησιμοποιήσουμε ως έχουν.
Μπορούμε επίσης να σταλάξουμε μέσα σταγόνες από τα αντισηπτικά αιθέρια έλαια- π.χ σε ένα λίτρο έγχυμα θυμαριού σταλάζουμε 10 με 15  σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού

Σημειώσεις και παρατηρήσεις:
1) Τα αντισηπτικά χεριών δεν αντικαθιστούν το σωστό και αναγκαίο πλύσιμο των χεριών.
2) Τα χρησιμοποιούμε για όπου δεν είναι εφικτό να πλύνομε τα χέρια μας, κυρίως όταν βρισκόμαστε σε χώρους που δεν υπάρχει σαπούνι και νερό.
3) Το αντισηπτικό χεριών το χρησιμοποιούμε ως εξής:
– Εφαρμόζουμε μια μικρή ποσότητα στην παλάμη του ενός χεριού μας
– Τρίβουμε τα χέρια μεταξύ τους και σε όλη τους την επιφάνεια, καθώς και ανάμεσα στα δάχτυλά μας μέχρι να στεγνώσουν τα χέρια μας.
– Αυτό πρέπει να διαρκέσει περίπου 20 δευτερόλεπτα.
4) Συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας πριν ακολουθήσουμε οποιαδήποτε θεραπεία για μας και την οικογένειά μας
5) Οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.
6) Σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο γιατρό , ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
7) Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
8) Ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας.
9) Δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας.
10) Πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας.
11) Εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.
12) Δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.
13) Και βέβαια όποιος θέλει μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παρασκευή ειδικού αντισηπτικού

**Δεν πρέπει να συγχέονται τα αντισηπτικά βότανα και γενικώς τα αντισηπτικά με τα απολυμαντικά, διότι τα απολυμαντικά δεν είναι για ζωντανούς οργανισμούς αλλά για απολύμανση, ως επεί το πλείστον, χώρων. 

***τα αλκοολούχα διαλύματα πολλές φορές δημιουργούν ερεθιστική δερματίτιδα για αυτό τα αποφεύγουμε, βέβαια είναι και ανάλογα με την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε και την ποσότητα των ενυδατικών στοιχείων που θα περιέχει το τελικό μας μείγμα – εδώ η αλόη βέρα μας προστατεύει αρκετά από την δερματίτιδα.
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε στο μείγμα μας και φυτική γλυκερόλη για περισσότερη ενυδάτωση και προστασία του δέρματός μας από ξηρότητα – η ποσότητα του αλκοόλ στο συγκεκριμένο μείγμα είναι ένα ποτήρι του κρασιού

**** το αιθέριο έλαιο tea tree είναι ισχυρότατο αιθέριο και δεν το χρησιμοποιούμε αδιάλυτο στην επιδερμίδα. 

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/
https://www.researchgate.net/publication/264900562_Aloe_Vera_-_A_Miracle_Herb
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3410334/
researchgate.net
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273/

Share: