Τα εκχυλίσματα του θυμαριού αναστέλλουν το Helicobacter pylori
Θυμάρι – Αναστολή του Helicobacter pylori με εκχυλίσματα θυμαριού
Θυμάρι – ας δούμε τι μας λένε κάποιες από τις πολλές έρευνες που γίνονται σήμερα στα εργαστήρια των ερευνητικών κέντρων για το θυμάρι:
Τα φαρμακευτικά φυτά αποτελούν το δώρο της φύσης στην ανθρώπινη κοινωνία για να μπορούν οι άνθρωποι να διάγουν μια υγιεινή ζωή χωρίς ανισορροπίες και παθήσεις.
Διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας και της ευζωίας μας.
Το φυτικό φάρμακο, φυτοθεραπεία, είναι από τις σημαντικότερες “συμπληρωματικές” θεραπείες που χρησιμοποιούνται σήμερα από γιατρούς και άλλους θεραπευτές σε ολόκληρη την Ευρώπη (Fisher and Ward 1994).
Ο παγκόσμιος κατάλογος ελέγχου των φαρμακευτικών φυτών (GCLMP, U. Schippmann pers comm., 2014) κατέγραψε 21.524 τάξεις – φυλές- παγκοσμίως το 2010 (δείκτες βιοποικιλότητας Partnership 2010), αριθμός που συνεχώς αυξάνεται καθώς περαιτέρω έρευνες καταγράφουν νέες χρήσεις και επιπλέον είδη*
…εκεί γύρω στα 1650 ο Nicholas Culpeper διάσημος Άγγλος γιατρός και βοτανολόγος της Αναγέννησης, ο οποίος αντιτάχτηκε στο “κλειστό μαγαζί”, όπως ο ίδιος έλεγε, των γιατρών και που πίστευε πως το φάρμακο είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπορικό μυστικό αναφερόμενος στο θυμάρι έλεγε:
Το θυμάρι είναι ένα σημαντικότατο δυναμωτικό των πνευμόνων,
άριστο τονωτικό και απαραίτητο στα άτομα που βρίσκονται στην ανάπτυξη, και συμπλήρωνε:
Δεν υπάρχει καλύτερο γιατρικό από το θυμάρι για τον κοκκύτη, την αρρώστια αυτή των παιδιών!
Θυμάρι – Αναστολή του Helicobacter pylori με εκχυλίσματα θυμαριού
Για το ελικοβακτήριο του πυλωρού έχουν γίνει και γίνονται πολλές in vitro και in vivo μελέτες και σε πολλές από αυτές έχουν μελετηθεί πάρα πολλά βότανα.
Μεταξύ αυτών το θυμάρι,
το χαμόμηλο,
η κανέλα,
το γαρίφαλο,
ο άνηθος και άλλα.
Σε μια μελέτη in vitro παρατηρήθηκε πως το εκχύλισμα του θυμαριού έχει ισχυρή ανασταλτική δράση έναντι του Helicobacter pylori
Το ελικοβακτηριδίο του πυλωρού* , όπως είναι γνωστό , είναι το βακτήριο που προκαλεί τα περισσότερα έλκη στομάχου.
Στις μελέτες που ακολούθησαν ελέγχθηκαν εκχυλίσματα από διάφορα φυτά ως προς την ανασταλτική τους δραστικότητα έναντι του helicobacter pylori.
Μεταξύ των βοτάνων το πιό αποτελεσματικό ήταν το υδατικό εκχύλισμα του θυμαριού,
το αλκοολικό εκχύλισμα της κανέλας και το εκχύλισμα του χαμόμηλου.
Το υδατικό εκχύλισμα του θυμαριού είναι πάρα πολύ εύκολο να το ετοιμάσουμε και να το καταναλώσουμε, για αυτό και ερευνήθηκε περαιτέρω.
Σε σύγκριση με πάρα πολλά αντιβακτηριακά , το εκχύλισμα του θυμαριού είχε σημαντική ανασταλτική επίδραση έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, μειώνοντας τόσο την ανάπτυξή του , όσο και την ισχυρή και καταστροφική δραστικότητα του ενζύμου ουρεάση που παράγει το ελικοβακτηρίδιο.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν πως το υδατικό εκχύλισμα του θυμαριού διαθέτει ένα θεραπευτικό δυναμικό το οποίο επικυρώθηκε από κλινικές μελέτες.
Επίσης τα βότανα Colombo weed ή Coscinium fenestratum,
Piper longum,
μαϊντανός,
εστραγκόν- Artemisia dracunculus,
μοσχοκάρυδο-Myristica fragrans,
φασκόμηλο και κανέλα είχαν βακτηριοκτόνες ενέργειες κατά του helicobacter pylori, αλλά δεν επιτεύχθηκε ολική αναστολή της ανάπτυξής του.
Μεταξύ των φυτών τα οποία σκοτώνουν το H pylori , το πιο αποτελεσματικό είναι το κουρκούμι και ακολουθούν η ρίγανη,
το θυμάρι,
το κύμινο,
το τζίντζερ,
η γλυκόριζα και το τσίλι
Επιπλέον, τα εκχυλίσματα από το κουρκούμι, το βόραγκο-Borago officinalis και το μαϊντανό είναι σε θέση να εμποδίσουν την πρόσφυση των στελεχών του H. pylori στα τμήματα του στομάχου.
Ας έχουμε λοιπόν στο νου μας τις ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες του θυμαριού και της ρίγανης που είναι δυο βότανα του τόπου μας και αν το ελικοβακτηρίδιο κατοικοεδρεύει στο στομάχι μας μην ξεχνάμε τα ισχυρότατα αυτά βότανα – το θυμάρι και τη ρίγανη!
Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε πως οι έρευνες για τα βότανα στόχο έχουν την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για τη θεραπεία ασθενειών που προσβάλλουν τον άνθρωπο.
Ο αυξανόμενος επιπολασμός των ανθεκτικών σε πολλαπλά φάρμακα στελεχών βακτηριδίων και η πρόσφατη εμφάνιση στελεχών με μειωμένη ευαισθησία στα αντιβιοτικά, αυξάνει το φάσμα των μη θεραπευτικών βακτηριακών λοιμώξεων και προσθέτει επείγον στην έρευνα για ολοκαίνουργιες στρατηγικές αντιμετώπισης των λοιμώξεων.
Οι τρέχουσες εξελίξεις στην τεχνολογία της ανακάλυψης και στην αναζήτηση νέων φαρμάκων από τα φυτά ήταν πάντα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τους επιστήμονες που εργάζονται στον τομέα αυτό.
*Το Helicobacter pylori (Η . Pylori ) είναι ένας τύπος βακτηρίων.
Το ελικοβακτήριο του πυλωρού, Helicobacter pylori, αρχικά γνωστό ως Campylobacter Pyloridis, είναι ένα Gram(-) αρνητικό μικροαερόφιλο βακτήριο που εντοπίζεται στο στομάχι.
Ταυτοποιήθηκε το 1982 από τον Barry Marshall και τον Robin Warren, οι οποίοι βρήκαν ότι το ελικοβακτήριο του πυλωρού ήταν παρόν σε ασθενείς με χρόνια γαστρίτιδα και γαστρικά έλκη, καταστάσεις οι οποίες αρχικά δεν θεωρούνται ότι οφείλονται σε μικροβιακά αίτια.
Το ελικοβακτήριο του πυλωρού που ονομάζεται και το “βακτήριο στομάχου”, το αποκτά κανείς συνήθως στην παιδική ηλικία και σπανιότερα ως ενήλικας.
Το βακτήριο εισέρχεται στο σώμα μας και ζει στον πεπτικό μας σωλήνα.
Μετά από πολλά χρόνια, μπορεί να προκαλέσει πληγές , που ονομάζονται έλκη , στην επένδυση του στομάχου μας ή στο άνω μέρος του λεπτού εντέρου μας.
Παράγοντες κινδύνου
Οι παράγοντες κινδύνου για τη λοίμωξη από τον Η. Pylori σχετίζονται με τις συνθήκες διαβίωσης στην παιδική ηλικία, όπως:
Παιδιά που ζουν κάτω από συνθήκες συνωστισμού.Υπάρχει πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης από το Η. Pylori αν ζούνε σε ένα σπίτι με πολλούς άλλους ανθρώπους.
Παιδιά που ζουν χωρίς αξιόπιστη παροχή καθαρού νερού. Η αξιόπιστη παροχή καθαρού , τρεχούμενου νερού βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του H. pylori.
Παιδιά που ζουν σε μια αναπτυσσόμενη χώρα. Τα άτομα που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ο συνωστισμός και οι ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης είναι πιο συχνές, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από το Η. Pylori.
Παιδιά που ζουν με κάποιον που έχει λοίμωξη H. pylori. Εάν κάποιος με τον οποίο κάποιος ζει έχει το Η. Pylori, είναι πιθανότερο να έχει και αυτός H. pylori.
Υπολογίζεται, πως τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού φιλοξενεί το ελικοβακτήριο του πυλωρού στον ανώτερο γαστρεντερικό σωλήνα του.
Η μόλυνση είναι πιο διαδεδομένη στις αναπτυσσόμενες χώρες, και η επίπτωση μειώνεται στις δυτικές χώρες.
Το σχήμα έλικας του ελικοβακτήριου του πυλωρού, από το οποίο προέρχεται η γενική ονομασία του, πιστεύεται ότι έχει εξελιχθεί για να διαπερνάει την βλεννώδη εσωτερική επιφάνεια του στομάχου.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
έρευνες, μελέτες και αναφορές:
*https://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/species/redlist/downloads/European_med_plants.pdf
http://herbmedpharmacol.com/Article/jhp-1198
https://apps.who.int/medicinedocs/en/d/Js7156e/
www.ncbi.nlm.nih.gov
researchgate.net
https://www.degruyter.com/downloadpdf/j/cipms.2015.28.issue-1/cipms-2015-0038/cipms-2015-0038.pdf
ncbi.nlm.nih.gov
https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v11/i47/7499.htm
academia.edu
pev.gr