Θυμάρι το ισχυρότατο – το βότανο για τις χίλιες και μία παθήσεις του οργανισμού μας που εξολοθρεύει τα μικρόβια μέσα σε εξήντα -60- λεπτά!

Θυμάρι : Tο βότανο με την ισχυρότερη αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση

Και ο μύθος λέει:
Ο τόπος στον οποίο φύεται θυμάρι έχει ευλογηθεί από τις νεράιδες!
Και οι αρχαίοι Έλληνες το είχαν αφιερώσει στην Αφροδίτη και στον Άρη!
Το είχαν αφιερώσει τους θεούς της δύναμης,
του θάρρους,
της ομορφιάς και
του έρωτα.
Κανείς δεν αμφισβητούσε πως προκαλούσε και ενίσχυε τον ερωτικό πόθο,
την δύναμη,
το θάρρος!
Ήταν το σύμβολο της γενναιότητας για αυτούς!
Υποστήριζαν πως έφτανε να σκορπίσουν στις αίθουσες φρεσκοκομμένο θυμάρι για να κυριευτούν οι καλεσμένοι από εφορία και ερωτική διάθεση!
Ούτε και αυτός ο μεγάλος τύραννος, ο Διονύσιος ο Πρεσβύτερος των Συρακουσών, δεν υποτιμούσε αυτή την τακτική στα περίφημα συμπόσια που διοργάνωνε!
Η σύνδεση του θυμαριού με το θάρρος και την δύναμη είχε φωλιάσει στις παραδόσεις των αρχαίων λαών!
Οι Ρωμαίοι στρατιώτες έριχναν στο μπάνιο τους θυμάρι για να αποχτήσουν θάρρος και δύναμη και
έκαιγαν θυμάρι στις εξοχικές τους κατοικίες (είχαν και τότε) για να απομακρύνουν τα δηλητηριώδη ερπετά όπως τους σκορπιούς!
Ο Μέγας Αλέξανδρος -λένε- έκανε μπάνιο και πλενόταν με έγχυμα θυμαριού για να απομακρύνει τις ψείρες!
Και στον Μεσαίωνα οι Δέσποινες των λογισμών των Ιπποτών, τους χάριζαν ματσάκια θυμαριού και τους τάιζαν σούπες από θυμάρι για να μην τους εγκαταλείπουν στη μάχη η δύναμη,
το θάρρος και η γενναιότητα!
Και ας έρθουμε πάλι στους Αρχαίους Έλληνες, που το έκαιγαν στους ναούς για καθαρμό αλλά και ως προσφορά στους Θεούς!
Πίστευαν ότι οι θεοί του Ολύμπου προτιμούσαν ιδιαίτερα το άρωμα το!
Εκείνα τα μακρινά λοιπόν χρόνια, όλοι και εδικά οι ηλικιωμένοι έπιναν τακτικά έγχυμα από θυμάρι για να διατηρούν τις πνευματικές και σωματικές τους δυνάμεις και για να προστατεύονται από τις αρρώστιες.
Αρωμάτιζαν με θυμάρι το τυρί και το κρασί τους και λάτρευαν το περίφημο θυμαρίσιο μέλι τους.
Παρασκεύαζαν δε και ένα δυναμωτικό ποτό σιγοβράζοντας σε κρασί ή σε νερό σύκα και θυμάρι.
Δεν θα έλειπε βέβαια το θυμάρι από τα γραπτά του μεγάλου γιατρού, του Ιπποκράτη.
Στο σύγγραμμά του «Περί Διαίτης» μας αναφέρει πως το θυμάρι αποβάλλει το φλέγμα,
είναι θερμαντικό,
διουρητικό και υπακτικό,
ενώ στο «Περί Νούσων» το προτείνει ενάντια στη φθίση του λάρυγγα.
Ο δε Διοσκουρίδης, ο σπουδαίος αυτός ιατροφιλόσοφος της αρχαιότητας και σπουδαίος φαρμακολόγος, στο τρίτο βιβλίο του συγγράμματος του «Περί Ύλης Ιατρικής» -όπου πραγματεύεται
“περί ριζών και χυλισμάτων και βοτάνων και σπερμάτων συμφύλων τε και φαρμακωδών επελευσόμεθα” -αναφερόμενος στο θυμάρι λέει:
#. Θυμάρι : Το ξέρουν όλοι.
Είναι μικρός θάμνος με την μορφή φρύγανου, καλυμμένος από στενά και πολλά φύλλα, ο οποίος έχει στην άκρη κεφάλια γεμάτα με άνθη πορφυρόχρωμα και φυτρώνει κυρίως σε πετρώδεις και άγονες περιοχές.
Όταν πίνεται με αλάτι και ξύδι έχει την ιδιότητα να αποβάλλει το φλέγμα από την κοιλιά.
Το αφέψημά του μαζί με μέλι:
– βοηθά όσους έχουν ορθόπνοια* και γενικά άσμα,
– αποβάλλει τις έλμινθες**
– βοηθά την έμμηνο ρύση,
– βοηθά το ύστερο*** και
– τα έμβρυα.
Και είναι ακόμα το θυμάρι διουρητικό, ενώ αν προστεθεί σε μέλι και γίνει μαντζούνι βοηθάει στην απόχρεμψη (“μιγέν δε μέλιτι και εκλειχθέν ευανάγωγα τα εκ θώρακος ποιεί”) και συνεχίζει ο μεγάλος αυτός βοτανολόγος:
Διαλύει και τα πρόσφατα πρηξίματα και τις θρομβώσεις του αίματος αν γίνει κατάπλασμα μαζί με ξύδι και εξαφανίζει τους μικρούς όγκους του δέρματος και τις κρεατοελιές, ενώ αν τεθεί ως κατάπλασμα μαζί με κρασί και κριθάλευρο, ενδείκνυται σε όσους πάσχουν από ισχιαλγίες.
Όταν τρώγεται ως τροφή ωφελεί όσους έχουν αμβλυωπία****
*ορθόπνοια είναι βαριάς μορφή δύσπνοια
**ελμινθίαση είναι ασθένεια που παρουσιάζεται στο έντερο και οφείλεται σε ειδικά παράσιτα που λέγονται έλμινθες ή λεβίθες
***-ο πλακούντας-
****αμβλυωπία είναι μία αναπτυξιακή διαταραχή της οπτικής αντίληψης του χώρου
Το θυμάρι είναι χρήσιμο για ιατρική χρήση και ως άρτυμα.
Εκτός από το θυμάρι (θύμος,γιγνώσκεται υπό πάντων) ο Διοσκουρίδης αναφέρεται και στον έρπυλλο και μάλιστα σε δύο είδη του:
Το ένα του είδος είναι:
“ο έρπυλλος, ο μεν τις έστι κηπευτικός, σαμψουχίζων τη οσμή, και στεφανωματικώς….”
Ο μεν ένας έρπυλλος είναι  ο κηπευτικός, οποίος έχει την μυρωδιά του σάμψυχου (σάμχυχον ή αμάρακον ονόμαζε ο Διοσκουρίδης την μαντζουράνα ) και είναι χρήσιμος μόνο γιά στεφάνια
Και συνεχίζει:
Έχει ονομαστεί έτσι επειδή έρπει και βγάζει ρίζες όποιο μέρος του αγγίξει το έδαφος,
έχει φύλλα και κλωνάρια ίδια με την ρίγανη, αλλά πιό ανοιχτόχρωμα,
όταν βγαίνει από τις ξερολθιές είναι πιό ανεπτυγμένος.
Το άλλο του είδος είναι:
“o δε τις έστιν άγριος, ος και ζυγίς καλείται”
Ο δε άλλος έρπυλλος είναι ο άγριος, ο οποίος αποκαλείται και ζυγίς
Και συνεχίζει
“αυτός δεν έρπει, αλλά είναι όρθιος, βγάζοντας λεπτά κλωναράκια, όμοια με φρύγανου, γεμάτα με φύλλα όμοια με του απήγανου είναι όμως αυτά ελαφρώς στενά, πιο μακριά και πιο σκληρά.
Έχει άνθη καυστικά στην γεύση και ευχάριστα στην μυρωδιά ενώ η ρίζα του είναι άχρηστη φαρμακευτικά.
Φυτρώνει σε βράχους και είναι πιο δυνατός και πιο θερμαντικός από τον κηπευτικό και πιο κατάλληλος για ιατρική χρήση, γιατί όταν πίνεται προκαλεί την έμμηνο ρύση και την ούρηση.
Ωφελεί τους κολικούς, τις ρήξεις των μυικών και νευρικών ιστών και τις φλεγμονές του συκωτιού.
Όταν πίνεται και όταν γίνεται κατάπλασμα ωφελεί τα δαγκώματα από τα ερπετά ενώ αν βραστεί με ξύδι και γίνουν εξωτερικές πλύσεις με την προσθήκη σε αυτό ροδόμυρου ανακουφίζει τον πονοκέφαλο.
Ενδείκνυται ειδικά στον λήθαργοσυνεχής και βαθύς ύπνος, μια παθολογική κατάσταση που οφείλεται κυρίως σε νόσους του εγκεφάλου- και στη φρενίτιδα-βίαιη ψυχική διαταραχή
Αν πίνεται σε ποσότητα τεσσάρων δραχμών μαζί με ξύδι σταματά και την αιμόπτυση.”
Αυτά τα δύο είδη του έρπυλλου του Διοσκουρίδη είναι είδη θυμαριού – το ένα κηπευτικό, το άλλο άγριο.
Και τώρα ας δούμε τι μας λέει και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος στην Φυσική του ιστορία:
Το θυμάρι ηρεμεί και γαληνεύει τους επιληπτικούς,
ηρεμεί και κατασιγάζει τους πονοκεφάλους και
όταν καίγεται η έντονη μυρωδιά και ο καπνός του απομακρύνουν τα δηλητηριώδη φίδια.
Και ένας νεότερος, εκεί γύρω στα 1650 ο Nicholas Culpeper διάσημος Άγγλος γιατρός και βοτανολόγος της Αναγέννησης, ο οποίος αντιτάχτηκε στο “κλειστό μαγαζί”, όπως ο ίδιος έλεγε, των γιατρών και που πίστευε πως το φάρμακο είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπορικό μυστικό αναφερόμενος στο θυμάρι λέει:
Το θυμάρι είναι ένα σημαντικότατο δυναμωτικό των πνευμόνων,
άριστο τονωτικό και απαραίτητο στα άτομα που βρίσκονται στην ανάπτυξη, και συμπληρώνει:
Δεν υπάρχει καλύτερο γιατρικό από το θυμάρι για τον κοκκύτη, την αρρώστια αυτή των παιδιών!
1. Σπιτικά ελιξίρια με θυμάρι – το ισχυρότατο αντιμικροβιακό και αντισηπτικό βότανο

Θυμάρι – και εξολοθρεύει τα μικρόβια μέσα σε εξήντα -60- λεπτά!
Οι Κρήτες από πολύ παλιά με θυμάρι έτριβαν τα ούλα τους για να θεραπεύσουν την ουλίτιδα – κλινικές μελέτες το επιβεβαίωσαν!
Οι αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες του θυμαριού είναι όντως αποτελεσματικές για
την οδοντική πλάκα,
την ουλίτιδα και την τερηδόνα.

Θυμάρι – το βότανο για τις χίλιες και μία παθήσεις
1) αφέψημα θυμαριού
Γαργάρες με αφέψημα θυμαριού λοιπόν για την ουλίτιδα, την τερηδόνα και την οδοντική πλάκα.
Ένα δυνατό αφέψημα θυμαριού στο μπάνιο μας είναι το άριστο γιατρικό για τις ρευματικές παθήσεις
2) έγχυμα θυμαριού
Έγχυμα θυμαριού για να καταπραΰνουμε τα φουσκώματα της κοιλιάς και να διευκολύνουμε την εντερική λειτουργία.
Έγχυμα θυμαριού για να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε την πέψη και για να θεραπεύσουμε την γαστρεντερίτιδα.
Έγχυμα θυμαριού για τα κρυώματα της κοιλιάς,
για την διάρροια,
για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, τη γνωστή μας σπαστική κολίτιδα.
Έγχυμα θυμαριού για βαθιά εγκατεστημένες λοιμώξεις των πνευμόνων,
τη γρίπη, η οποία είναι ιογενής λοίμωξη και προκαλείται από ιούς RNA
για τη βρογχίτιδα, η οποία είναι λοίμωξη των βρόγχων
για τη φαρυγγίτιδα, η οποία είναι ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη
για την αμυγδαλίτιδα, η οποία είναι ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη
για τον κοκκύτη- είναι βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού που χαρακτηρίζεται από παροξυσμικό βήχα
την καταρροή.
Έγχυμα θυμαριού για την τόνωση του οργανισμού μας,
για την εξάλειψη του άγχους,
για τη ψυχική και σωματική εξάντληση,
για την κατάθλιψη,
την απάθεια,
την αϋπνία.
Έγχυμα θυμαριού για την τόνωση και βελτίωση της μνήμης, “βοηθάει να αναβιώσει και να ενισχυθεί το σώμα και το μυαλό” έλεγε ο Culpeper.
Έγχυμα θυμαριού, άριστο γιατρικό για επώδυνη εμμηνόρροια και κράμπες περιόδου.
3) κομπρέσα θυμαριού
Για την επιπεφυκίτιδα τοποθετούμε κομπρέσες εμποτισμένες σε έγχυμα θυμαριού  στο εξωτερικό (πάνω σε κλειστά βλέφαρα)του πάσχοντος ματιού.
4) βάμμα θυμαριού
για την διάρροια,
για τα κρυώματα της κοιλιάς,
σαν άριστο αποχρεμπτικό για τις λοιμώξεις του στήθους,
για την εξάλειψη του κνησμού από τα τσιμπήματα των εντόμων.
5) σιρόπι θυμαριού
για το βήχα,
για τη γρίπη,
για τη βρογχίτιδα,
για την αμυγδαλίτιδα,
για τη φαρυγγίτιδα,
για τη λαρυγγίτιδα,
για τις λοιμώξεις των πνευμόνων!
6) κατάπλασμα θυμαριού
για την επούλωση των πληγών – καταπολεμά την σήψη
για τη δερματίτιδα,
για την ακμή,
για τους μώλωπες,
για την εξάλειψη του κνησμού από τα τσιμπήματα των εντόμων!
7) αιθέριο έλαιο θυμαριού
Η συμπυκνωμένη μορφή του βοτάνου!
Εξαιρετικά ισχυρό και άριστο διεγερτικό του ανοσοποιητικού μας συστήματος με έντονες αντιβακτιριακές,
αντισηπτικές και
αντιμυκιτιακές ιδιότητες.
Σε είκοσι ( 20 ) ml αμυγδαλέλαιο διαλύουμε δέκα ( 10 ) σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού και κάνουμε εντριβές στον θώρακα, για τη γρίπη,
το κρυολόγημα,
και άλλα αναπνευστικά προβλήματα!
Σε είκοσι ( 20 ) ml αποσταγμένου νερού διαλύουμε δέκα (10 ) σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού
και απολυμαίνουμε μολυσμένες πληγές,
εκδορές,
κοψίματα,
καψίματα,
γρατσουνιές,
δερματίτιδα,
έκζεμα και
τσιμπήματα εντόμων.
Ετοιμάζουμε μείγμα από
πέντε ( 5 ) σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού,
πέντε ( 5 ) σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και
είκοσι πέντε ml αμυγδαλέλαιο
και κάνουμε μασάζ σε πονεμένους και κουρασμένους μύες,
σε τραβήγματα μυών και
στα μέρη του σώματος με ρευματικούς πόνους -ένα ιδανικό γιατρικό για αυτές τις παθήσεις!
Χρησιμοποιούμε αιθέριο έλαιο θυμαριού για την θεραπεία της παρωνυχίας (φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν τα νύχια και την διακρίνουμε σε οξεία και χρόνια) και
της ονοχόλυσης (αποκόλληση της ονυχαίας πλάκας από την κοίτη του νυχιού) λόγω των ισχυρών αντιμυκητιακών και αντισηπτικών του ιδιοτήτων.
Το θυμάρι είναι ακόμα χρήσιμο για όλες τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστεως και των ουροφόρων οδών!
Σημειώσεις:
Το θυμάρι είναι διεγερτικό της μήτρας για αυτό προσοχή δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το αιθέριο έλαιο του είναι πάρα πολύ ισχυρό και δεν πρέπει να γίνεται παρατεταμένη χρήση του.
2. Σπιτικά ελιξίρια με θυμάρι και ρίγανη για τις ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κρυολόγημα, η οξεία βρογχίτιδα, η γρίπη
Θυμάρι και ρίγανη – τα ισχυρότατα
Η εποχή του κρύου,
η εποχή των διάφορων ιών που προκαλούν ιογενείς λοιμώξεις, με πιο γνωστούς τον ιό της γρίπης και τους ρινοϊούς, οι οποίοι ρινοϊοί ευθύνονται για τη ρινοφαρυγγίτιδα,
την οξεία ρινοφαρυγγίτιδα ή απλώς κρυολόγημα,
η εποχή βακτηρίων που προκαλούν βακτηριακές λοιμώξεις με πιο γνωστό το βακτήριο του στρεπτόκοκκου, το οποίο μολύνει το λαιμό προκαλώντας φλεγμονή και πόνο, έχουν αρχίσει να βρίσκονται στο προσκήνιο.
Και όταν αρχίζουμε να έχουμε λίγο γαργάλημα στο λαιμό γνωρίζουμε ότι είναι μία προειδοποίηση για πονόλαιμο και βέβαια είναι η στιγμή για θυμάρι ή ρίγανης.
Ο πονόλαιμος και ο βήχας μπορεί να προκληθούν από ιούς και να είναι σύμπτωμα και αποτέλεσμα κρυολογήματος ή γρίπης,
μπορεί να προκληθούν από βακτήρια, από αλλεργίες ή από μολυσμένο περιβάλλον και το θυμάρι, όπως και η ρίγανη σαν αποτελεσματικότατα βρογχικά αντισπασμωδικά και αποχρεμπτικά βότανα με ισχυρότερες αντιβακτηριακές,
αντιμυκητιακές και αντιιικές ιδιότητες έρχονται να μας βοηθήσουν, ώστε εν τη γενέσει τους να σταματήσουμε τυχόν κρυολόγημα,
γρίπη,
βρογχίτιδα,
ρινοφαρυγγίτιδα ή κάποια άλλη ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού μας συστήματος με έναν τρόπο απλό πολύ συνηθισμένο αλλά τόσο, μα τόσο αποτελεσματικό****
Ρόφημα λοιπόν και σιρόπι από θυμάρι ή ρίγανη**
Ας  ετοιμάσουμε το ρόφημά μας:
– σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε περίπου 250ml νερό – ένα μεγάλο φλυτζάνι
– μόλις το νερό μας βράσει το απομακρύνουμε από την εστία θερμάνσεως
και
– ρίχνουμε μέσα το θυμάρι* μας -περίπου 3gr που αντιστοιχεί σε μια κουταλιά της σούπας
– σκεπάζουμε το κατσαρολάκι μας
και
– το αφήνουμε για 10 με 15 λεπτά να ολοκληρωθεί η έγχυση!
– στη συνέχεια σουρώνουμε το έγχυμα σε ένα φλιτζάνι!
Απολαμβάνουμε το ρόφημά  μας γουλιά-γουλιά***σκέτο ή με μία κουταλιά μέλι αν και τα περισσότερα βότανα είναι καλό να τα πίνουμε μόνα τους!
Για να κάνουμε σιρόπι θυμαριού βράζουμε -κατά τον ίδιο τρόπο με παραπάνω-δύο φλυτζάνια νερό και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας θυμάρι.
Μόλις το έγχυμά μας έχει κρυώσει αρκετά, χωρίς να έχει παγώσει, προσθέτουμε τρεις με τέσσερις κουταλιές μέλι θυμαρίσιο.
Ανακατεύουμε πολύ-πολύ καλά να διαλυθεί το μέλι στο ρόφημά μας.
Τοποθετούμε το σιρόπι μας σε ένα γυάλινο δοχείο και το τοποθετούμε στο ψυγείο.
Πριν από κάθε χρήση ανακινούμε πολύ καλά και παίρνουμε μία κουταλιά της σούπας τρεις φορές την ημέρα.
Μπορούμε να το κρατήσουμε στο ψυγείο τρεις το πολύ ημέρες.
Αν είναι και η μύτη μας βουλωμένη, το αιθέριο έλαιο θυμαριού ή οι υδρατμοί της ρίγανης που βράζει στην κουζίνας μας είναι ένας ιδανικός τρόπος να ανακουφιστούμε.
**με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε έγχυμα και σιρόπι θυμαριού κάνουμε και έγχυμα και σιρόπι ρίγανης.
Η ρίγανη με το ισχυρότατο αντιμικροβιακό, αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες, αντικαρκινικό και καρδιοπροστατευτικό ροσμαρινικό οξύ έχει αποδειχθεί σε εργαστηριακές δοκιμές ότι τα “μικρόβια” που προκαλούν κοινές ασθένειες, όπως η πνευμονία,
τα βρογχικά,
η γρίπη,

η φαρυγγίτιδα,
το κρυολόγημα,
ο βήχας δεν αντέχουν στο πέρασμά της, όπως και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη μεταλλαγμένων βακτηρίων δεν έχουν καμία άμυνα απέναντί της. 

***πίνουμε γουλιά-γουλιά τα ροφήματά μας διότι είναι ισχυρά και δεν πρέπει να “ξενίσουμε” ούτε τον ουρανίσκο μας ούτε το λαιμό μας, απλά δίνουμε χρόνο στη γλώσσα μας, του οργάνου αντίληψης της γεύσης μας, αλλά και στις άλλες μας αισθήσεις να νιώσουν και να αντιληφθούν την ποιότητα των ροφημάτων μας και να στείλουν τις κατάλληλες πληροφορίες  στο στομάχι μας, ώστε να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη χώνεψη. 
*το θυμάρι και η ρίγανη πρέπει να είναι πρόσφατα αποξηραμένα, να είναι δηλαδή βότανα της χρονιάς που διανύουμε
****δεν ξεχνάμε την διατροφή μας, η οποία πρέπει να ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
3. Θυμάρι – Πως το αιθέριο έλαιό του ανακουφίζει τη βουλωμένη μας μύτη
Το θυμάρι, η βουλωμένη μας μύτη και οι χαλαρωτικοί ατμοί
Ένας αποτελεσματικός τρόπος να απαλλαγούμε από την καταρροή,
να ηρεμήσουμε την ιγμορίτιδα,
να σταματήσει ο αλλεργικός κατάρρους και να ηρεμήσουμε το βρογχικό άσμα είναι η εισπνοή ατμών.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: 
– εγχύματα,
– αφεψήματα,
– βάμματα,
– αιθέρια έλαια βοτάνων ή θαλασσινό αλάτι.
Ο σωστός συνδυασμός ατμών και αντισηπτικών βοτάνων καθαρίζει τους αεραγωγούς σε όλο το αναπνευστικό μας σύστημα.
Για να τους ετοιμάσουμε:
– ρίχνουμε 1l φρεσκοβρασμένο νερό σε μια γυάλινη ή κεραμική λεκανίτσα, δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικά ή πλαστικά σκεύη, διότι αυτά τα υλικά αντιδρούν με την θερμότητα και γίνονται δύσκολα στην αφή και η θερμότητα μπορεί να απελευθερώσει χημικές ουσίες.
– προσθέτουμε 5 με 10 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο που χρειαζόμαστε και ανακατεύουμε πολύ καλά.
– εναλλακτικά ετοιμάζουμε αφέψημα με 9gr, περίπου, βοτάνου σε 1l νερό και το ρίχνουμε στην λεκανίτσα.
– βάζουμε μιά μεγάλη πετσέτα πάνω από το κεφάλι μας για να κλείσουμε τον ατμό μέσα.
– η πετσέτα θα λειτουργήσει σαν μια τέντα παγιδεύοντας τους ατμούς.
– κρατάμε το κεφάλι μας πάνω από το μπολ ώστε το πρόσωπό μας να είναι περίπου 35cm από την επιφάνεια του νερού και εισπνέουμε βαθιά τους ατμούς για 10 περίπου λεπτά.
  Σημείωση: Δεν σκύβουμε πολύ κοντά για να μην καούμε.
– μετά τις εισπνοές αφαιρούμε την πετσέτα και τοποθετούμε το μπολ στο χώρο που βρισκόμαστε έτσι ώστε οι ατμοί να συνεχίσουν να διαχέονται μέσα στο δωμάτιο όσο διάστημα το νερό είναι ζεστό.
Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό και να σταλάξουμε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο, ώστε να αυξήσουμε το ποσό των ατμών στο δωμάτιο, ενώ εμείς παραμένουμε στο ζεστό χώρο του δωματίου μας για περίπου μισή ώρα για να δώσουμε το χρόνο στους αεραγωγούς να προσαρμοστούν και να καθαρίσει το αναπνευστικό μας σύστημα.
Μια παραλλαγή.
Στεγνή εισπνοή:
Η στεγνή εισπνοή είναι μια παραλλαγή, που μας επιτρέπει να εισπνεύσουμε τους θεραπευτικούς ατμούς των βοτάνων χωρίς το ζεστό νερό.
Συνήθως την χρησιμοποιούμε όταν πρόκειται για παιδιά.
Είναι μια παλιά πρακτική συνταγή η εξής πολύ-πολύ απλή:
Παίρνουμε ένα βαμβακερό καθαρό πανάκι, το ζεσταίνουμε ελαφρά και σταλάζουμε πάνω του το αιθέριο έλαιο που χρειαζόμαστε
Το φέρνουμε λίγα εκατοστά από τη μύτη και εισπνέουμε τους ατμούς.
– #. Και τώρα ας δούμε πως θα ανακουφίσουμε την βουλωμένη μας μύτη με αιθέριο έλαιο θυμάρι.
Αιθέριο έλαιο θυμάρι – ο Ιπποκράτης θαύμαζε το θυμάρι για τις ισχυρές του θεραπευτικές ιδιότητες.
Στην αρχαία Ελλάδα το έκαιγαν σαν προσφορά στους θεούς και σύμφωνα με ένα μύθο γεννήθηκε από τα δάκρυα της ωραίας Ελένης.
Το θυμάρι είναι γνωστό αντισηπτικό και θεραπευτικό του αναπνευστικού μας συστήματος.
Βουλωμένη μύτη;
Τι πιο συνηθισμένο θα μου πείτε.
Να, ένα πολύ απλό και αποτελεσματικό γιατρικό με την βοήθεια του θυμαριού.
Θυμάρι, λοιπόν
Και ακολουθώντας την πρακτική που περιέγραψα στάζουμε μέσα στο βραστό νερό 4 με 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού.
Και με προσοχή εισπνέουμε τους χαλαρωτικούς και θεραπευτικούς ατμούς.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για δέκα περίπου λεπτά.
Μετά τις εισπνοές και για μισή ώρα χαλαρώνουμε και ηρεμούμε σε ζεστό και ευχάριστο χώρο!
Πριν πάμε για ύπνο μπορούμε να κάνουμε ένα ευχάριστο μείγμα από αιθέρια έλαια, με το οποίο μπορούμε να κάνουμε επάλειψη στο στήθος και στην πλάτη.
Η τακτική αυτή βοηθά τις αναπνευστικές οδούς να ανοίξουν, διευκολύνοντας την αναπνοή μας και την αποσυμφόρηση του αναπνευστικού μας συστήματος, προσφέροντάς μας έναν ευχάριστο και ήρεμο ύπνο
Για την αποσυμφόρηση της βουλωμένης μύτης λοιπόν, συνδυάζουμε
α. δέκα σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτο
β. δέκα σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας με
γ. μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο με το λάδι μας – ανακατεύουμε τα υλικά μας πολύ καλά και επάλειψη στο στήθος και στην πλάτη μας
4. Τα εκχυλίσματα του θυμαριού αναστέλλουν το Helicobacter pylori

Θυμάρι – Αναστολή του Helicobacter pylori με εκχυλίσματα θυμαριού

Θυμάρι – ας δούμε τι μας λένε κάποιες από τις πολλές έρευνες που γίνονται σήμερα στα εργαστήρια των ερευνητικών κέντρων για το θυμάρι: 
    Τα φαρμακευτικά φυτά αποτελούν το δώρο της φύσης στην ανθρώπινη κοινωνία για να μπορούν οι άνθρωποι να διάγουν μια υγιεινή ζωή χωρίς ανισορροπίες και παθήσεις.
Διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας και της ευζωίας μας.
Το φυτικό φάρμακο, φυτοθεραπεία, είναι από τις σημαντικότερες “συμπληρωματικές” θεραπείες που χρησιμοποιούνται σήμερα από γιατρούς και άλλους θεραπευτές σε ολόκληρη την Ευρώπη (Fisher and Ward 1994).
Ο παγκόσμιος κατάλογος ελέγχου των φαρμακευτικών φυτών (GCLMP, U. Schippmann pers comm., 2014) κατέγραψε 21.524 τάξεις – φυλές- παγκοσμίως το 2010 (δείκτες βιοποικιλότητας Partnership 2010), αριθμός που συνεχώς αυξάνεται καθώς περαιτέρω έρευνες καταγράφουν νέες χρήσεις και επιπλέον είδη*
Θυμάρι – Αναστολή του Helicobacter pylori με εκχυλίσματα θυμαριού
Για το ελικοβακτήριο του πυλωρού έχουν γίνει και γίνονται πολλές in vitro και in vivo μελέτες και σε πολλές από αυτές έχουν μελετηθεί πάρα πολλά βότανα.
Μεταξύ αυτών το θυμάρι,
το χαμόμηλο,
η κανέλα,
το γαρίφαλο,
ο άνηθος και άλλα.
Σε μια μελέτη in vitro παρατηρήθηκε πως  το εκχύλισμα του θυμαριού έχει ισχυρή ανασταλτική δράση έναντι του Helicobacter pylori
Το ελικοβακτηριδίο του πυλωρού* , όπως είναι γνωστό , είναι το βακτήριο που προκαλεί τα περισσότερα έλκη στομάχου.
Στις μελέτες που ακολούθησαν ελέγχθηκαν εκχυλίσματα από διάφορα φυτά ως προς την ανασταλτική τους δραστικότητα έναντι του helicobacter pylori.
Μεταξύ των βοτάνων το πιό αποτελεσματικό ήταν το υδατικό εκχύλισμα του θυμαριού,
το αλκοολικό εκχύλισμα της κανέλας και το εκχύλισμα του χαμόμηλου.
Το υδατικό εκχύλισμα του θυμαριού είναι πάρα πολύ εύκολο να το ετοιμάσουμε και να το καταναλώσουμε, για αυτό και ερευνήθηκε περαιτέρω.
Σε σύγκριση με πάρα πολλά αντιβακτηριακά , το εκχύλισμα του θυμαριού είχε σημαντική ανασταλτική επίδραση έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, μειώνοντας τόσο την ανάπτυξή του , όσο και την ισχυρή και καταστροφική δραστικότητα του ενζύμου ουρεάση που παράγει το ελικοβακτηρίδιο.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης  έδειξαν πως το υδατικό εκχύλισμα του θυμαριού διαθέτει ένα θεραπευτικό δυναμικό το οποίο επικυρώθηκε από κλινικές μελέτες.
Επίσης τα βότανα Colombo weed ή Coscinium fenestratum ,
Piper longum ,
μαϊντανός ,
εστραγκόν- Artemisia dracunculus ,
μοσχοκάρυδο-Myristica fragrans ,
φασκόμηλο και κανέλα είχαν βακτηριοκτόνες ενέργειες κατά του  helicobacter pylori , αλλά δεν επιτεύχθηκε ολική αναστολή της ανάπτυξής του.
Μεταξύ των φυτών τα οποία σκοτώνουν το H pylori , το πιο αποτελεσματικό είναι το κουρκούμι και ακολουθούν η ρίγανη ,
το θυμάρι ,
το κύμινο ,
το τζίντζερ ,
η γλυκόριζα και το τσίλι
Επιπλέον, τα εκχυλίσματα από το κουρκούμι, το βόραγκο-Borago officinalis και το μαϊντανό είναι σε θέση να εμποδίσουν την πρόσφυση των στελεχών του H. pylori στα τμήματα του στομάχου.
Ας έχουμε λοιπόν στο νου μας τις ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες του θυμαριού και της ρίγανης που είναι δυο βότανα του τόπου μας και αν το ελικοβακτηρίδιο κατοικοεδρεύει στο στομάχι μας μην ξεχνάμε τα ισχυρότατα αυτά βότανα – το θυμάρι και τη ρίγανη!
Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε πως οι  έρευνες για τα βότανα στόχο έχουν την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για τη θεραπεία ασθενειών που προσβάλλουν τον άνθρωπο.
Ο αυξανόμενος επιπολασμός των ανθεκτικών σε πολλαπλά φάρμακα στελεχών βακτηριδίων και η πρόσφατη εμφάνιση στελεχών με μειωμένη ευαισθησία στα αντιβιοτικά, αυξάνει το φάσμα των μη θεραπευτικών βακτηριακών λοιμώξεων και προσθέτει επείγον στην έρευνα για ολοκαίνουργιες στρατηγικές αντιμετώπισης των λοιμώξεων.
Οι τρέχουσες εξελίξεις στην τεχνολογία της ανακάλυψης και στην αναζήτηση νέων φαρμάκων από τα φυτά ήταν πάντα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τους επιστήμονες που εργάζονται στον τομέα αυτό.

*Το Helicobacter pylori (Η . Pylori ) είναι ένας τύπος βακτηρίων.
Το ελικοβακτήριο του πυλωρού, Helicobacter pylori, αρχικά γνωστό ως Campylobacter Pyloridis, είναι ένα Gram(-) αρνητικό μικροαερόφιλο βακτήριο που εντοπίζεται στο στομάχι.
Ταυτοποιήθηκε το 1982 από τον Barry Marshall  και τον Robin Warren, οι οποίοι βρήκαν ότι το ελικοβακτήριο του πυλωρού ήταν παρόν σε ασθενείς με χρόνια γαστρίτιδα και γαστρικά έλκη, καταστάσεις οι οποίες αρχικά δεν θεωρούνται ότι οφείλονται σε μικροβιακά αίτια.
Το ελικοβακτήριο του πυλωρού που ονομάζεται και το “βακτήριο στομάχου”, το αποκτά κανείς συνήθως στην παιδική ηλικία και σπανιότερα ως ενήλικας.
Το βακτήριο εισέρχεται στο σώμα μας και ζει στον πεπτικό μας σωλήνα.
Μετά από πολλά χρόνια, μπορεί να προκαλέσει πληγές , που ονομάζονται έλκη , στην επένδυση του στομάχου μας ή στο άνω μέρος του λεπτού εντέρου μας.
Παράγοντες κινδύνου
Οι παράγοντες κινδύνου για τη λοίμωξη από τον Η. Pylori σχετίζονται με τις συνθήκες διαβίωσης στην παιδική ηλικία, όπως:
Παιδιά που ζουν κάτω από συνθήκες συνωστισμού.Υπάρχει πολύ  μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης από το Η. Pylori αν ζούνε σε ένα σπίτι με πολλούς άλλους ανθρώπους.
Παιδιά που ζουν χωρίς αξιόπιστη παροχή καθαρού νερού. Η αξιόπιστη παροχή καθαρού , τρεχούμενου νερού βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του H. pylori.
Παιδιά που ζουν σε μια αναπτυσσόμενη χώρα. Τα άτομα που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ο συνωστισμός και οι ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης είναι πιο συχνές, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από το Η. Pylori.
Παιδιά που ζουν με κάποιον που έχει λοίμωξη H. pylori. Εάν κάποιος με τον οποίο κάποιος ζει έχει το Η. Pylori, είναι πιθανότερο να έχει και αυτός H. pylori.
Υπολογίζεται, πως τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού φιλοξενεί το ελικοβακτήριο του πυλωρού στον ανώτερο γαστρεντερικό σωλήνα του.
Η μόλυνση είναι πιο διαδεδομένη στις αναπτυσσόμενες χώρες, και η επίπτωση μειώνεται στις δυτικές χώρες.
Το σχήμα έλικας του ελικοβακτήριου του πυλωρού, από το οποίο προέρχεται η γενική ονομασία του, πιστεύεται ότι έχει εξελιχθεί για να διαπερνάει την βλεννώδη εσωτερική επιφάνεια του στομάχου.

5.Θυμάρι, το βότανο που μειώνει τον πόνο της δυσμηνόρροιας
Το θυμάρι και οι ισχυρές αναλγητικές του ιδιότητες και δράσεις

Η δυσμηνόρροια είναι ένα από τα πιο κοινά ιατρικά προβλήματα στη γυναικολογία που προκαλούν πολλά προβλήματα στην προσωπική και κοινωνική ζωή των γυναικών.
Αυτό έχει οδηγήσει τους επιστήμονες να διεξάγουν μελέτες για την επίδραση του θυμαριού στη θεραπεία της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας, ώστε να αποφύγουν τις παρενέργειες των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών παυσίπονων.

Σε μια μελέτη από το Nara University στη Νάρα της Ιαπωνίας, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι ένα από τα συστατικά του θυμαριού, η carvacrol, αναστέλλει  το ένζυμο κυκλοοξυγενάσης-2 (COX-2) – μέρος της φλεγμονώδους διαδικασίας του σώματος που προκαλεί πόνο.
Οι ιατρικοί ερευνητές το επιβεβαίωσαν.
Ερευνητές από το  Iran’s Babol University of Medical Sciences  επιβεβαίωσαν τις αναλγητικές δράσεις του θυμαριού και υποστηρίζουν πως το θυμάρι είναι μια εξαιρετική πηγή ανακούφιση του πόνου γενικά, ενώ  ειδικά ανακουφίζει σημαντικά από τον πόνο της δυσμηνόρροιας.
Ο περιορισμός του πόνου και η ανακούφιση από τα συμπτώματά του κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως γυναικών που πάσχουν από πρωτοπαθή δυσμηνόρροια, είναι αποτελεσματικότερα και ασφαλέστερα από τα παυσίπονα.
Οι ερευνητές εξέτασαν ογδόντα τέσσερις (84) φοιτήτριες του πανεπιστημίου που είχαν δύσκολη εμμηνορρυσία.
Οι νεαρές γυναίκες ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών και όλες έπασχαν από πρωτοπαθή δυσμηνόρροια.
Πρωτοπαθής δυσμηνόρροια ονομάζεται ο έντονος  πόνος της περιόδου, που οφείλεται στην παραγωγή των προσταγλανδινών-prostaglandins και
συνήθως ξεκινά με τις πρώτες περιόδους των γυναικών.
Εμφανίζεται λίγες ώρες πριν από την έναρξη της περιόδου και εντοπίζεται στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς.
Με το πέρας της έρευνας τα αποτελέσματα έδειξαν πως ένα από τα συστατικά του θυμαριού η περίφημη carvacrol περιορίζει και μειώνει τον πόνο.
Διαπίστωσαν  πως η carvacrol, αναστέλλει το ένζυμο COX-2, το οποίο λαμβάνει μέρος σε μια από τις διαδικασίες του σώματος  που παράγει τον πόνο.
Επίσης παρατήρησαν πως το θυμάρι και η carvacrol μειώνoυν τον πυρετό,
περιορίζουν τις φλεγμονές, χωρίς να συνοδεύονται από τις παρενέργειες των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών παυσιπόνων.
Επίσης αυτό που κάνει τα βότανα όπως το θυμάρι τόσο σημαντικά είναι το πλήθος των ενεργών συστατικών τους με την απόλυτη μεταξύ τους ισορροπία,
τα οποία δρουν ρυθμιστικά μέσα στον οργανισμό σε αντίθεση με το ένα δραστικό χημικό που περιέχουν τα παυσίπονα,
το οποίο πολλές φορές αντιμετωπίζεται σαν ξένο από τον οργανισμό μας.
Με λίγα λόγια τα βότανα είναι απόλυτα φιλικά με τον οργανισμό μας, η δε πολυπλοκότητά τους έχει πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες.
Για παράδειγμα, το θυμάρι περιέχει πολλά δραστικά συστατικά.
Εκτός από τις βιταμίνες και τα μέταλλα, το θυμάρι περιέχει thymol- μια ισχυρή αντισηπτική και αντιβιοτική ένωση,
caryophyllene,
camphene,
humulene,
α-terpeniol,
para-cymene– όλα με ξεχωριστές θεραπευτικές ιδιότητες που ισορροπούν το ένα το άλλο.
Και δεδομένου του γεγονότος ότι τα βότανα δεν θεωρούνται ξένα από τον οργανισμός μας, δεν ασκούν πίεση στο συκώτι και στα νεφρά και τα φυτοθεραπευτικά συστατικά τους διατηρούν υψηλότατο επίπεδο αποτελεσματικότητας χωρίς παρενέργειες.
6. Το θυμάρι της haute cuisine – μια κλεφτή ματιά στις κουζίνες του κόσμου
Το θυμάρι ξεκίνησε από την Ελλάδα με το Διοσκουρίδη και τον Ιπποκράτη για να κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 23 αυτοφυή είδη και παραδοσιακά χρησιμοποιούσαμε το θυμάρι με το έντονο άρωμα και τη δυνατή του γεύση για να αρωματίζουμε λάδια ,
σαλάτες ,
σάλτσες ,
ξίδια ,
τουρσιά ,
για να μαρινάρουμε κρέατα ,
πουλερικά και ψάρια ,
για να νοστιμίζουμε κρεατόσουπες ,
ψαρόσουπες , κοτόσουπες αλλά για για φτιάξουμε τσάι για το βήχα , την καταρροή τα κρυώματα.
Σήμερα στη χώρα μας χρησιμοποιούμε το θυμάρι για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά σιγά-σιγά όλο και περισσότερα άτομα χρησιμοποιούν το θυμάρι και για τις σπουδαίες θεραπευτικές του ιδιότητες.
Σε άλλες χώρες όπως στη Γαλλία  το θυμάρι αποτελούσε και αποτελεί απαραίτητο υλικό μαζί με τη δάφνη ,  
το μαϊντανό ,
το σέλινο και το πράσο  του bouquet garni – το bouquet garni είναι άρρηκτα συνδεδεμένo με την ιστορία της haute cuisine , υψηλής μαγειρικής – που έκανε την εμφάνιση της στη Γαλλία τον 17ο αιώνα δίνοντας στη μαγειρική μια διάσταση καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Στην Ιταλία συνόδευε και συνοδεύει πάρα πολλά πιάτα ζυμαρικών και πολλές συνταγές για πίτσες.
Στην Ισπανία και ειδικά στην Καταλονία το θυμάρι ήταν το πρώτο υλικό για την περίφημη σούπα “Sopa de farigola” ή “Sopa de tomillo”  – farigola στη τοπική διάλεκτο της Καταλονίας είναι το θυμάρι , tomillo είναι το θυμάρι στα Ισπανικά.
H “Sopa de farigola” είναι μια σούπα απλή , οικονομική που ο τρόπος που την μαγείρευαν έδινε ένα αίσθημα κορεσμού , εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ’40 – αλλά και πιο πριν – και στις αρχές της δεκαετίας του ’50 , στη μεταπολεμική περίοδο , τη μαγείρευαν , λόγω έλλειψης πόρων στις οικογένειες , χωρίς να γνωρίζουν τις σπουδαίες ιδιότητές της.
Η σούπα Farigola ήταν και είναι μια παραδοσιακή καταλάνικη σούπα, από το ταπεινό βιβλίο μαγειρικής της υπαίθρου, που προετοίμαζε ο αγροτικός κόσμος με 4 βασικά και οικονομικά συστατικά:
το θυμάρι,
το ψωμί της προηγούμενη ημέρα,
το σκόρδο και το λάδι
Αν τύχει και ρωτήσουμε – όπως κάποια στιγμή είχα και γω ρωτήσει – υπερήλικες Ισπανούς αν μαγείρευαν και έτρωγαν αυτή  τη σούπα για θεραπευτικούς σκοπούς θα κοιτάξουν με βλέμμα απορίας και θα απαντήσουν:
“Θεραπευτικούς σκοπούς ; που να ξέρω ; για να επιβιώσουμε την τρώγαμε”
Χωρίς να το γνωρίζουν και λόγω ανέχειας , οι άνθρωποι εκείνης της εποχής , τρέφονταν με φτωχό μεν αλλά πλούσιο σε θεραπευτικές ιδιότητες φαγητό – όπως η Sopa de farigola , η οποία ειδικά του μήνες του χειμώνα , που τότε δεν είχαν ούτε θέρμανση , τους προστάτευε και τους κρατούσε γερούς και υγιείς για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες.
Συστατικά της σούπας και τρόπος ετοιμασίας:
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε μια κατσαρόλα με νερό ή ζωμό λαχανικών στη φωτιά.
Όταν ο ζωμός μας φθάσει στο σημείο βρασμού, προσθέτουμε το αλάτι,
τα φρέσκα  ή τα αποξηραμένα κλαδάκια του θυμαριού , σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και κλείνουμε  αμέσως τη θερμότητα.
Η ιδέα είναι να γίνει ένα είδος έγχυσης , έτσι ώστε το θυμάρι να απελευθερώσει όλες τις θεραπευτικές του ιδιότητες μέσα στο ζωμό.
Η επόμενη κίνησή μας είναι να συνθλίψουμε δύο με τρεις σκελίδες σκόρδο ,τις οποίες αφήνουμε δίπλα να μας περιμένουν.
Στη συνέχεια βάζουμε δύο με τρεις ή και τέσσερις – ανάλογα με το μέγεθος – φέτες ξερό ψωμί μέσα σε ένα βαθύ πιάτο , τις  πασαλείβουμε – επαλείφουμε –  με το τριμμένο μας σκόρδο και τις ραντίσουμε με λάδι.
Πάνω τους , με μιά κουτάλα , ρίχνουμε  από τη θυμαρίσια σούπα μας , τόση όση να σκεπάζονται τα ψωμιά , αλλά και ακόμα πιό πολύ…
Μπορούμε κάλλιστα να μεταφέρουμε τη θαυμάσια αυτή σούπα στο σήμερα – όπως άλλωστε έχουν κάνει και οι Ισπανοί και να επωφεληθούμε από τη γεύση της , το άρωμά της και τις πολλές θεραπευτικές της ιδιότητες
     Ήταν μια κλεφτή ματιά στο θυμάρι και στις κουζίνες του κόσμου

Σημειώσεις:
Το θυμάρι είναι διεγερτικό της μήτρας για αυτό προσοχή δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το αιθέριο έλαιο του είναι πάρα πολύ ισχυρό και δεν πρέπει να γίνεται παρατεταμένη χρήση του.
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: