Αναπνοή – ασκήσεις αναπνοής για τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας.

Αναπνοή – Και η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αναπνέουμε, μας μεταμορφώνει και μας βοηθάει να νιώθουμε και να αισθανόμαστε καλύτερα.

Η βαθιά αναπνοή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μείωσης του άγχους και του στρες που μας περικυκλώνει, ειδικά σε περιόδους δύσκολες.
Όταν αναπνέουμε βαθιά, στέλνουμε ένα μήνυμα στον εγκέφαλό μας να ηρεμήσει και να χαλαρώσει, ώστε με νηφαλιότητα να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις.
Ο εγκέφαλός μας κατά τη διάρκεια της βαθιάς αναπνοής στέλνει αυτό το μήνυμα σε όλο μας τον οργανισμό και αυτός αρχίζει να χαλαρώνει.
Την επόμενη λοιπόν φορά που θα χαλαρώσουμε ας αφιερώσουμε μια στιγμή για να παρατηρήσουμε πώς αισθάνεται το σώμα μας
Θα παρατηρήσουμε ότι σιγά-σιγά ο τρόπος που αναπνέουμε αρχίζει να επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό μας.
Θα παρατηρήσουμε ότι οι ασκήσεις αναπνοής είναι από τους καλύτερους τρόπους να χαλαρώσουμε, να μειώσουμε την ένταση και να ανακουφιστούμε από το άγχος και το στρες.
Και βέβαια είναι εύκολο να μάθουμε τις ασκήσεις αναπνοής.
Μπορούμε να τις κάνουμε όποτε θέλουμε, ανά πάσα στιγμή, όπου κι αν βρισκόμαστε, και δεν χρειάζονται ούτε ειδικά εργαλεία ή περίπλοκοι εξοπλισμοί.
Υπάρχουν διάφορες ασκήσεις αναπνοής και μπορούμε να κάνουμε διαφορετικές κάθε φορά, μέχρι να δούμε πιά είναι καλύτερη για μας.

Η διαφραγματική αναπνοή είναι η αναπνοή που γίνεται με τη σύσπαση του διαφράγματος, του μυός που βρίσκεται σε οριζόντια θέση ανάμεσα στη στομαχική κοιλότητα και την κοιλότητα του θώρακα.
Κατά την εισπνοή, στη διαφραγματική αναπνοή, ο αέρας που εισέρχεται στον πνεύμονα φουσκώνει την κοιλιά.
Η βαθιά αυτή αναπνοή χαρακτηρίζεται από την έκταση της κοιλιακής χώρας πολύ περισσότερο από την αντίστοιχη του θώρακα.
Είναι μια μορφή συμπληρωματικής ή εναλλακτικής θεραπείας με το σκεπτικό πως η βαθιά κανονική αναπνοή που ανασηκώνει και κατεβάζει τον θώρακα συνδέεται με το άγχος.

Ας δούμε κάποιες από τις πολλές ασκήσεις αναπνοής
Η πρώτη άσκηση και η βασικότερη από τις ασκήσεις αναπνοής είναι:
– η αναπνοή με το διάφραγμα ή αναπνοή από την κοιλιά
Και ξεκινάμε:
Η αναπνοή της κοιλιάς είναι εύκολη και πολύ χαλαρωτική και ξεκινάμε με αυτή αν δεν έχουμε κάνει στο παρελθόν ασκήσεις αναπνοής
Δοκιμάζουμε αυτή τη βασική άσκηση αναπνοής οποτεδήποτε έχουμε ανάγκη να χαλαρώσουμε ή να ανακουφιστούμε από το άγχος και το στρες.
Μπορούμε να κάνουμε κάποιες ασκήσεις για λίγα λεπτά κάθε μέρα, όπως το πρωί που ξυπνάμε ή το βράδυ πριν κοιμηθούμε, ακόμα και όταν είμαστε σπίτι και ξεκουραζόμαστε, χωρίς όμως να φτάσουμε στο σημείο να κουραστούμε.
– Ξαπλώνουμε ανάσκελα στο κρεβάτι μας ή και στο πάτωμα πάνω σε κάποιο στρωματάκι.
– Τα πόδια μας τεντωμένα και το ένα μας χέρι πάνω στο στομάχι χαλαρά ακουμπισμένο, και το άλλο χέρι μας πάνω στο στήθος.
– Παίρνουμε μία βαθιά και μεγάλη εισπνοή από τη μύτη και αφήνουμε την κοιλιά μας να σπρώχνει το χέρι μας προς τα πάνω,το χέρι μας πάνω στο στήθος μας δεν πρέπει να κουνιέται.
– Στη συνέχεια εκπνέουμε, πάλι από τη μύτη, ήρεμα και αφήνουμε το χέρι μας να κατέβει, αλλά και σπρώχνοντάς το ταυτόχρονα προς τα κάτω σαν να θέλουμε να σπρώξουμε τον αέρα προς τα έξω, ενώ ρουφάμε την κοιλιά μας προς την σπονδυλική μας στήλη.
– Κάνουμε αυτή την αναπνοή 1 έως 3 φορές
– Ανάμεσα σε κάθε αναπνοή παίρνουμε το χρόνο μας, και συνεχίζουμε.
Αυτό ήταν!
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως με τις ασκήσεις αναπνοής εκπαιδεύουμε και το διάφραγμά μας.
Με την εκπαίδευση του διαφράγματός μας οξυγονώνονται επαρκώς οι ιστοί του οργανισμού μας, προσφέροντάς μας καλύτερη ποιότητα ύπνου, μεγαλύτερες αντοχές, λιγότερη σωματική αλλά και πνευματική κούραση.

Μπορούμε ακόμα να εστιάσουμε στην αναπνοή μας, έτσι ενώ κάνουμε βαθιά αναπνοή, χρησιμοποιούμε μια εικόνα στο μυαλό μας και μια λέξη ή φράση για να μας βοηθήσει να αισθανθούμε πιο χαλαροί και να πάρουν μακρυά μας την ένταση
– Κλείνουμε τα μάτια μας
– Παίρνουμε μερικές μεγάλες, βαθιές αναπνοές.
– Εισπνεύουμε, και αφηνόμαστε να νιώσουμε ειρήνη και ηρεμία.
– Εκπνέουμε, και αφήνουμε το άγχος και την ένταση να φύγουν μακρυά
Συνεχίζουμε για 5 με 10 λεπτά

tips-
Οι αναπνευστικές ασκήσεις περιλαμβάνονται σε μια σύσταση του 2013 που εκπόνησε η American Heart Association ως εναλλακτική λύση πέρα ​​από την ιατρική και τη διατροφή για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης
Οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής είναι μια αποτελεσματική και οικονομική μέθοδος για τη βελτίωση της φυσικής ικανότητας και της γενικής ευημερίας των ασθενών με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια 

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16231755
https://www.aafp.org/afp/2014/0101/p15.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23608661

Share: