Σολομός με σπανάκι, ένα πιάτο υψηλής διατροφικής αξίας

Ο σολομός , όπως όλοι , όσοι ασχολούμαστε με την μαγειρική γνωρίζουν , αποτελεί πρώτη ύλη για πολλά διαφορετικά γευστικότατα και υγιεινότατα πιάτα , αλλά δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είναι και πολύ εύκολος στο μαγείρεμα.

Αυτό γιατί είναι ένα τρόφιμο ντελικάτο που χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση.
Και ξεκινάμε από την αγορά του.
Δεν αγοράζουμε ποτέ σολομό αν  είναι “στεγνός” ή έχει περίεργο χρώμα 
Αν ο σολομός μας είναι κατεψυγμένος τον ξεπαγώνουμε χωρίς θερμότητα – χρειάζεται ελάχιστη ώρα για να ξεπαγώσει.
Γενικά τα ψάρια όσο πιο παγωμένα είναι πριν τα μαγειρέψουμε , τόσο πιο πολύ κινδυνεύουμε να τα παρα-ψήσουμε.
Προσθέτουμε το αλάτι στο σολομό μας λίγο πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα , για να μην του αφαιρέσουμε όλη του την υγρασία.
Αν ο σολομός μας είναι με το δέρμα , τον ψήνουμε με αυτό και προς τα κάτω και αφαιρούμε το δέρμα μετά το μαγείρεμα.
Εάν η συνταγή μας απαιτεί ποσάρισμα , ότι καρυκεύματα έχουμε τα προσθέτουμε και αυτά – όπως άνηθο , κρεμμυδάκια ή ότι άλλο απαιτεί η συνταγή – στο νερό μαζί με το σολομό.
Και δεν τον ταλαιπωρούμε γενικά κατά το μαγείρεμα και , προσοχή , δεν τον παρα-ψήνουμε!
Και τώρα μια λαχταριστή συνταγή με σολομό
Σολομός και σπανάκι , ένα πάνγευστο πιάτο με υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνη αλλά και βιταμινών και ιχνοστοιχείων , ένα πιάτο δυναμίτης υγείας ειδικά για τα παιδιά μας
Η διατροφή του αξία μεγάλη – ας δούμε γιατί
Το φιλέτο των 100 g του σολομού* περιέχει:
21,1 g πρωτεΐνης,το 44% της ημερήσιας πρόσληψης.
Τα ισχυρά ω3 λιπαρά του,σε υψηλές ποσότητες-2260mg
Υψηλές ποσότητες βιταμίνης C,
βιταμίνης B12,
βιταμίνης B6,
βιταμίνης  Β1-θειαμίνη,
βιταμίνης Β3-νικοτινικό οξύ,
βιταμίνης Β5-παντοθενικό οξύ,
βιταμίνης Β9-φυλλικό οξύ,
καλίου,
σεληνίου και μαγνησίου.
Τα 100 g μαγειρεμένο σπανάκι περιέχουν 3,0 g πρωτεΐνης το 6%
Υψηλές ποσότητες βιταμινών,ειδικά βιταμίνης Κ -494 mcg,το 617% της ημερήσιας πρόσληψης,
βιταμίνη  A 10481 IU,το 210% της ημερήσιας πρόσληψης.
βιταμίνη C 9.8 mg,το 16%
βιταμίνη  E -Alpha Tocopherol- 2.1 mg,το 10%
φυλλικό οξύ 146 mcg,το 37%
βιταμίνη Β2-ριβοφλαβίνη 0.2 mg,το 14% και βέβαια πολλά ιχνοστοιχεία με το ασβέστιο και το σίδηρο σε υψηλές ποσότητες
ασβέστιο 136 mg  το 14% της ημερήσιας πρόσληψης.
σίδηρο 3.6mg,το 20% της ημερήσιας πρόσληψης.
μαγνήσιο 87.0 mg,το 22%
φώσφορο 56.0mg,το 6%
κάλιο 466 mg,το 13%
Τα υλικά μας
Λάδι – το καλύτερό μας – δεν μαγειρεύουμε, δεν τηγανίζουμε, δεν ψήνουμε παρά μόνο με το λάδι μας, το λάδι της ελιάς
Δύο φιλέτα σολομού χωρίς δέρμα – προτιμάμε τον άγριο σολομό.
Μισό κιλό φρεσκότατο σπανάκι – πολύ καλά πλυμένο και πάρα πολύ καλά στραγγισμένο, για να στραγγίσει πιο γρήγορα, το αλατίζουμε ελαφρά, το αλάτι τραβά την υγρασία και το αφήνουμε να στραγγίξει τελείως, μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται.
Είναι βασικό να έχει στραγγίσει τελείως από τα νερά του το σπανάκι, για να αποφύγουμε την υγρασία κατά το σοτάρισμα.

Ένα φρέσκο κρεμμυδάκι
Ένα φλιτζανάκι του καφέ άνηθο
Το χυμό ενός λεμονιού
Ένα κουταλάκι του γλυκού κάπαρη, -μόνο αν είναι δικής μας παρασκευής διότι του εμπορίου έχουν πολύ αλάτι και πάρα πολλά συντηρητικά , αν δεν έχουμε δεν πειράζει.
Δύο κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Μία κόκκινη πιπεριά ψιλικομμένη
Αλάτι, όσο πάρει – χρησιμοποιούμε πάντα θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι
Και πάμε να ετοιμάσουμε τα λαχανικά μας
-Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι μας και το αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά αλλά όχι να κάψει και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και την πιπεριά και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά.
-Προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε μαλακά με ξύλινη κουτάλα και…
-Προσθέτουμε το σπανάκι
-Μόλις το σπανάκι μας μαραθεί ρίχνουμε το λεμόνι και το μαϊντανό.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά μας, να μαλακώσει και να βράσει το σπανάκι μας θέλουμε το σπανάκι μας βρασμένο, αλλά όχι λιωμένο-  και να μείνει μόνο το λάδι με μια πηχτή-πηχτή σαλτσίτσα.
Η όλη διαδικασία θα μας πάρει περίπου 7 με 10 λεπτά.
Κλείνουμε  το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε το τηγάνι μας με τα χόρτα να μας περιμένουν για λίγο.
Και πάμε να ψήσουμε το σολομό μας
Σε ένα μαντεμένιο σχαροτήγανο ρίχνουμε λίγο λάδι και το ζεσταίνουμε, σε υψηλή σχετικά θερμοκρασία, για 2-3 λεπτά.
Τοποθετούμε τα φιλέτα σολομού στο τηγάνι μας  με το δέρμα, αν έχει, προς τα κάτω.
Μετά από δυο λεπτά, με μία λαβίδα και με προσοχή, τα γυρνάμε ανάποδα.
Είμαστε σε ετοιμότητα να μην παραψήσουμε το σολομό μας, για αυτό σε ένα λεπτό, με απόλυτη προσοχή για να μην διαλύσουμε τα φιλέτα μας, τα ξαναγυρνάμε.
Κανονικά, εάν το φιλέτο μας είναι μετρίου πάχους, είναι έτοιμο – έτσι και αλλιώς το σολομό μπορούμε να τον φάμε ευχάριστα σχετικά ωμό, παρά παραψημένο και στεγνωμένο.
Μόλις είναι έτοιμος τοποθετούμε το σολομό μας στο πιάτο και γύρω του το σπανάκι με τα λαχανικά μας.
Το πιάτο μας συνοδεύεται εξαιρετικά με πολύ λεπτές φέτες προζυμένιου ψωμιού!
Καλή επιτυχία!
      -Αν ο σολομός μας έχει και το δέρμα, πριν το σερβίρουμε, με ένα πιρούνι ή με την ανάποδη ενός μαχαιριού, το αφαιρούμε – αφαιρείται πολύ εύκολα.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου-thalia –botanologia.gr

Ας θυμηθούμε και:
Σπανάκι – η μεγάλη θρεπτική του αξία και τα οφέλη του για την υγεία μας
Σολομός στη σχάρα με μουστάρδα, κουνουπίδι και βότανα

Share: