Σολομός στη σχάρα με μουστάρδα, κουνουπίδι και βότανα

Ο σολομός μαγειρεμένος με λεμόνι και φρέσκα βότανα μας χαρίζει εξαίσια γεύση και ένα πλήθος θρεπτικά συστατικά!
– φρέσκο θυμάρι,
– μάραθο ή άνηθο
– δεντρολίβανο και
– ρίγανη-αγαπημένα και άκρως πολύτιμα βότανα-δένουν απόλυτα με το σολομό μας!
– και λεμόνι χωρίς φειδώ!
Συνοδεύουμε το φαγητό μας με κουνουπίδι μαγειρεμένο στον ατμό και “λουσμένο” με μία εξαίσια σάλτσα βινεγκρέτ που βάση της είναι:
– το λάδι,
– το λεμόνι και
– η μουστάρδα Dijon
Ένα υπέροχο γεύμα μεγάλης διατροφικής αξίας!
Για μιά πλούσια-πλούσια μερίδα* θα χρειαστούμε:
– μία μερίδα σολομό
-ένα μεγάλο λεμόνι κομμένο σε ροδέλες
-τέσσερα κλωναράκια άνηθο
-ένα κλωνάρι θυμάρι
-ένα κλωνάρι ρίγανη
-ένα κλωνάρι δεντρολίβανο
-μία σκελίδα σκόρδο λιωμένο
-δυό κουταλιές της σούπας ένα μείγμα από τα παραπάνω βότανα ψιλοκομμένα.
-αλάτι
-ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη μουστάρδας
Πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας τοποθετούμε δύο κομμάτια αλουμινόχαρτου υψηλής αντοχής το ένα πάνω στο άλλο και
πάνω τους στρώνουμε ένα λίγο μεγαλύτερο κομμάτι λαδόκολλας.
Ανοίγουμε το φούρνο μας να αρχίσει να προθερμαίνεται στους 200 βαθμούς και στον αέρα.
Αραδιάζουμε τις φέτες λεμονιού σε μία στρώση στο κέντρο του φύλλου.
Πάνω στα λεμόνια απλώνουμε τα κλαράκια από τα φρέσκα βότανά μας!
Σε ένα πιάτο ρίχνουμε:
– τα ψιλοκομμένα φρέσκα βότανα,
– το λιωμένο σκόρδο,
– το αλάτι και
– τη μουστάρδα.
Ανακατεύουμε τα υλικά μας απαλά να ομογενοποιηθούν.
Πλένουμε απαλά το σολομό μας.
Τον στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί και τον γυρνάμε από όλες τις πλευρές μέσα στο πιάτο με το μείγμα μας ώστε το μείγμα μας να πάει παντού και
τον τοποθετούμε πάνω στα κλαδιά των βοτάνων μας!
Κλείνουμε πρώτα τη λαδόκολλα,σχηματίζοντας ένα πουγκάκι,
– κλείνουμε και το αλουμινόχαρτο, ώστε να κλειστεί μέσα του η λαδόκολλα με το σολομό μας!
Βάζουμε το πουγκάκι μας στο ταψί.
Βάζουμε το ταψάκι μας στη μεσαία θέση της σχάρα μας και
Ψήνουμε για 20 λεπτά!
Μετά τα 20 λεπτά βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και
ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και τον ξαναβάζουμε στο φούρνο, ξεσκέπαστο, για άλλα δέκα λεπτά,να πάρει χρώμα ο σολομός μας!
Τον σερβίρουμε, αφού τον ραντίσουμε με λίγο λάδι, συνοδευόμενο με το κουνουπίδι μας!
Καλή όρεξη!!!
Η διατροφική αξία του πιάτου μας είναι μεγάλη
Και έχουμε – πάντα συν-πλην, διότι οι μερίδες και τα gr των βοτάνων μας δεν είναι πάντα ίδια:
– θερμίδες 240
– ω-3 λιπαρά 1,5 g – η συνιστώμενη ημερήσια δόση ω-3 λιπαρών οξέων είναι 1,6 g / ημέρα για τους ενήλικες άνδρες και 1,1 g / ημέρα για τις ενήλικες γυναίκες
– χοληστερόλη 62 mg
– υδατάνθρακες 1 g
– φυτικές ίνες 2 g
– πρωτεΐνη 23 g
– νάτριο 250 mg
– κάλιο 430 mg
– βιταμίνη C 48,2 mg
– ασβέστιο 350 mg -τα 100gr  θυμάρι έχουν 405mg ασβέστιο
– σίδηρος 20 mg
– μαγνήσιο 150 mg
– βιταμίνη B6 1 mg
– βιταμίνη A 100mgκαι βέβαια διάφορα αμινοξέα και ίχνη και άλλων μεταλλικών στοιχείων όπως:
φώσφορο,
μαγγάνιο,
ψευδάργυρο,
χαλκό!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia- botanologia.gr

Ας θυμηθούμε:
Σολομός με σπανάκι, ένα πιάτο υψηλής διατροφικής αξίας

* και βέβαια μπορούμε να κάνουμε όσα πουγκάκια θέλουμε

Share: