Σολομός στη σχάρα με μουστάρδα, κουνουπίδι και βότανα

Ο σολομός μαγειρεμένος με λεμόνι και φρέσκα βότανα μας χαρίζει εξαίσια γεύση και ένα πλήθος θρεπτικά συστατικά!
– φρέσκο θυμάρι,
– μάραθο ή άνηθο
– δεντρολίβανο και
– ρίγανη-αγαπημένα και άκρως πολύτιμα βότανα-δένουν απόλυτα με το σολομό μας!
– και λεμόνι χωρίς φειδώ!
Συνοδεύουμε το φαγητό μας με κουνουπίδι μαγειρεμένο στον ατμό και “λουσμένο” με μία εξαίσια σάλτσα βινεγκρέτ που βάση της είναι:
– το λάδι,
– το λεμόνι και
– η μουστάρδα Dijon
Ένα υπέροχο γεύμα μεγάλης διατροφικής αξίας!
Για μιά πλούσια-πλούσια μερίδα* θα χρειαστούμε:
– μία μερίδα σολομό
– ένα μεγάλο λεμόνι κομμένο σε ροδέλες
– τέσσερα κλωναράκια άνηθο
– ένα κλωνάρι θυμάρι
– ένα κλωνάρι ρίγανη
– ένα κλωνάρι δεντρολίβανο
– μία σκελίδα σκόρδο λιωμένο
– δυό κουταλιές της σούπας ένα μείγμα από τα παραπάνω βότανα ψιλοκομμένα.
– αλάτι, χωρίς επεξεργασία και χημικές προσμίξεις
– ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη μουστάρδας
Πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας τοποθετούμε δύο κομμάτια αλουμινόχαρτου υψηλής αντοχής το ένα πάνω στο άλλο και
πάνω τους στρώνουμε ένα λίγο μεγαλύτερο κομμάτι λαδόκολλας.
Ανοίγουμε το φούρνο μας να αρχίσει να προθερμαίνεται στους 200 βαθμούς και στον αέρα.
Αραδιάζουμε τις φέτες λεμονιού σε μία στρώση στο κέντρο του φύλλου.
Πάνω στα λεμόνια απλώνουμε τα κλαράκια από τα φρέσκα βότανά μας!
Σε ένα πιάτο ρίχνουμε:
– τα ψιλοκομμένα φρέσκα βότανα,
– το λιωμένο σκόρδο,
– το αλάτι και
– τη μουστάρδα.
Ανακατεύουμε τα υλικά μας απαλά να ομογενοποιηθούν.
Πλένουμε απαλά το σολομό μας.
Τον στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί και τον γυρνάμε από όλες τις πλευρές μέσα στο πιάτο με το μείγμα μας ώστε το μείγμα μας να πάει παντού και
τον τοποθετούμε πάνω στα κλαδιά των βοτάνων μας!
Κλείνουμε πρώτα τη λαδόκολλα,σχηματίζοντας ένα πουγκάκι,
– κλείνουμε και το αλουμινόχαρτο, ώστε να κλειστεί μέσα του η λαδόκολλα με το σολομό μας!
Βάζουμε το πουγκάκι μας στο ταψί.
Βάζουμε το ταψάκι μας στη μεσαία θέση της σχάρα μας και
Ψήνουμε για 20 λεπτά!
Μετά τα 20 λεπτά βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και
ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και τον ξαναβάζουμε στο φούρνο, ξεσκέπαστο, για άλλα δέκα λεπτά,να πάρει χρώμα ο σολομός μας!
Τον σερβίρουμε, αφού τον ραντίσουμε με λίγο λάδι, συνοδευόμενο με το κουνουπίδι μας!
Καλή όρεξη!!!
Η διατροφική αξία του πιάτου μας είναι μεγάλη
Και έχουμε – πάντα συν-πλην, διότι οι μερίδες και τα gr των βοτάνων μας δεν είναι πάντα ίδια:
– θερμίδες 240
– ω-3 λιπαρά 1,5 g – η συνιστώμενη ημερήσια δόση ω-3 λιπαρών οξέων είναι 1,6 g / ημέρα για τους ενήλικες άνδρες και 1,1 g / ημέρα για τις ενήλικες γυναίκες
– χοληστερόλη 62 mg
– υδατάνθρακες 1 g
– φυτικές ίνες 2 g
– πρωτεΐνη 23 g
– νάτριο 250 mg
– κάλιο 430 mg
– βιταμίνη C 48,2 mg
– ασβέστιο 350 mg -τα 100gr  θυμάρι έχουν 405mg ασβέστιο
– σίδηρος 20 mg
– μαγνήσιο 150 mg
– βιταμίνη B6 1 mg
– βιταμίνη A 100mgκαι βέβαια διάφορα αμινοξέα και ίχνη και άλλων μεταλλικών στοιχείων όπως:
φώσφορο,
μαγγάνιο,
ψευδάργυρο,
χαλκό!

Ποιοι οι κίνδυνοι από την κατανάλωσή του σολομού
Δυστυχώς σήμερα, τον 21ο αιώνα, πολλά τρόφιμα είναι φορτωμένα με ουσίες ακατάλληλες για τον οργανισμό μας.
Κρέατα,
γαλακτοκομικά προϊόντα,
αυγά,
φρούτα και λαχανικάμε τα ψάρια να μην αποτελούν εξαίρεση,  μας φέρνουν μπροστά σε πολλά διλήμματα, όσον αφορά την κατανάλωσή τους.
Τα ψάρια είναι φορτωμένα με υδράργυρο,
πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB),
διοξίνες και υπολείμματα φυτοφαρμάκων που χύνονται στις θάλασσες και τα οποία είναι καταστροφή για την υγεία μας.
Οι απόψεις των επιστημόνων και παντός υπευθύνου, είναι αντικρουόμενες ως προς την περιεκτικότητα επιβλαβών ουσιών για την υγεία μας στα τρόφιμα, είτε αυτά είναι ζωικά, είτε είναι φυτικά.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Εδώ η συζήτηση είναι πολύ μεγάλη και δεν σηκώνει τσιτάτα.
Ας προσπαθούμε, όσο περνάει από εμάς,
να ζητάμε από προμηθευτές,
πωλητές και παραγωγούς των προϊόντων που αγοράζουμε περισσότερες πληροφορίες,
να αλλάζουμε περιοχές παραγωγής των φυτικών τροφίμων,
να αναζητάμε πληροφορίες για το πόσο είναι επιβαρυμένα τα εδάφη των φυτικών προϊόντων που αγοράζουμε, όσο μπορούμε,
να προτιμάμε πιο πολύ τα βιολογικά προϊόντα, όχι ότι εδώ δεν γίνονται νοθείες,
όσον αφορά τα ψάρια, ας τρώμε λιγότερες φορές και ποικιλία ψαριών, γιατί τα λιπαρά των ψαριών είναι άκρως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.
Βέβαια το θέμα αυτό δεν τελειώνει εδώ, με αυτή την μικρή παρένθεση, θα το συζητήσουμε πολλές φορές ακόμα.

Το ντοκιμαντέρ του Ali Tabrizi, “Seaspiracy ψαρεύοντας απαντήσεις”

To 2014, το ντοκιμαντέρ “Cowspiracy: Το μυστικό της βιωσιμότητας” του Ali Tabrizi, έβγαλε στη φόρα τα «άπλυτα» της βιομηχανίας του κρέατος και ανάγκασε ένα σημαντικό μέρος ανθρώπων να εξαιρέσουν το κρέας από τη διατροφή τους.
Το 2021 ο ίδιος δημιουργός ο Βρετανός Ali Tabrizi ετοίμασε το “Seaspiracy, ψαρεύοντας απαντήσεις”,  Ali Tabrizi, και ξεκινά την αφήγησή του εκφράζοντας την αγάπη του για τη θάλασσα και τα ψάρια.
Οι δημιουργοί του “Seaspiracy” πιστεύουν ότι, όπως το κρέας των βοοειδών −για το οποίο μιλούσαν στο προηγούμενο ντοκιμαντέρ τους, το “Cowspiracy”− έτσι και τα ψάρια έχουν μολυνθεί ανεπανόρθωτα και είναι επιβλαβή για την υγεία.
Ενδεικτικά αναφέρουν ότι το χρώμα του σολομού συνήθως είναι γκρι και το ροζ που βλέπουμε στο πιάτο μας είναι αποτέλεσμα επιλογής από χρωματική παλέτα.
Ότι το πλαστικό που καταστρέφει τις θάλασσες, περισσότερο και από τα καλαμάκια του καφέ ή τα μπουκάλια του νερού μας, είναι ο εξοπλισμός των αλιευτικών, που καταλήγουν στις θάλασσες, όταν πια έχει καταστραφεί.
Ότι στην Ταϊλάνδη η αλιεία γαρίδας πραγματοποιείται από σκλάβους που υποβάλλονται σε κακοποίηση, η οποία ενίοτε φτάνει στη δολοφονία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δημοσιογράφος και περιβαλλοντολόγος Τζορτζ Μόντριοτ.
Ότι ο καινούργιος όρος “παρεμπίπτοντα αλιεύματα” αναφέρεται σε θαλάσσια είδη που πιάνονται χωρίς πρόθεση, όταν τα αλιευτικά επιχειρούν να πιάσουν ένα άλλο είδος ψαριού.
Ότι το 40% των αλιευμάτων παγκοσμίως είναι άχρηστο.
Ότι μέσα σε αυτό υπολογίζονται περίπου 50 εκατ. καρχαρίες και 10.000 δελφίνια ετησίως – τα τελευταία μόνο από τη γαλλική ακτή του Ατλαντικού.

Το Seaspiracy, μπορείτε να το δείτε στο netflix

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia- botanologia.gr

Ας θυμηθούμε:
Σολομός με σπανάκι, ένα πιάτο υψηλής διατροφικής αξίας

* και βέβαια μπορούμε να κάνουμε όσα πουγκάκια θέλουμε

Share: