Τι συμβαίνει με την παχυσαρκία; Αλήθεια τα φρούτα παχαίνουν;

Παχυσαρκία

Πολλές φορές ακούω την φράση – “αυτό το φρούτο με παχαίνει”
Αλήθεια ισχύει κάτι τέτοιο;
Έχει την δύναμη ή την ιδιότητα να μας παχύνει ένα φρούτο;
Όχι, κατηγορηματικά όχι
Κανένα φρούτο και κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν μας παχαίνει, εκείνα που μας παχαίνουν είναι:
α) η πολύ μεγάλη θερμιδική πρόσληψη πολύ, περισσότερη από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός μας
β) η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και 
γ) η πλούσια σε τρανς λιπαρά trans fatty acids – και επεξεργασμένους υδατάνθρακες- τύπου ζάχαρης- διατροφή με παράλληλη παράληψη ή μειωμένη λήψη  φρούτων και λαχανικών.
δ) ο συνδυασμός του καθιστικού τρόπου ζωής, της έλλειψης άσκησης και της κακής διατροφής.
Τόσο απλά!
Ας δούμε τι λένε οι έρευνες
Έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνει πως πάνω από το ήμισυ των ενηλίκων που ζουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σήμερα υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Το ποσοστό της παχυσαρκίας έχει υπερδιπλασιαστεί κατά τα τελευταία 20 χρόνια στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, λένε οι διεθνείς εμπειρογνώμονες.
Στην χειρότερη θέση βρίσκεται η Αγγλία ακολουθούμενη από την Ιρλανδία και τη Μάλτα, όπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι.
Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται σύμφωνα με τους πίνακες στην 25η θέση.
Οι εμπειρογνώμονες έχουν συναντηθεί αρκετές φορές και έχουν συζητήσει πώς μπορεί να αντιστραφεί αυτή η «ανησυχητική τάση» όπως λένε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) συνέταξε την ειδική έκδοση “υγεία με μια ματιά: Ευρώπη 2010”.  και πιστεύουν ότι το κλειδί της επιτυχίας είναι η ενθάρρυνση των παιδιών να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες…..
Αυτή η ειδική έκδοση “Υγεία με μια Ματιά” επικεντρώνεται σε θέματα υγείας των  27 κρατών  μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στις τρεις Ευρωπαϊκές Ζώνες Ελεύθερων Συναλλαγών των χωρών  της Ένωσης – Ισλανδία, Νορβηγία και Ελβετία.
Δίνει στους αναγνώστες την καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία των πληθυσμών και των επιδόσεων των συστημάτων υγείας στις χώρες αυτές.
Σύμφωνα με έκθεση προηγούμενων ετών, ένα στα επτά παιδιά στην ΕΕ είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα – και οι αριθμοί αυτοί  θα αυξάνονται όλα και περισσότερο.
Ελάχιστα παιδιά της ΕΕ. ασκούνται τακτικά.
Η σωματική δραστηριότητα τείνει να μειώνεται μεταξύ των ηλικιών 11 και 15 στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ.
Τα παιδιά που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα είναι πιθανότερο να υποφέρουν από προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους.
Ο κ. John Dalli, ο οποίος υπήρξε Επίτροπος για την Υγεία και την Πολιτική των Καταναλωτών μεταξύ 2010 και 2012 είχε δηλώσει: “για να αντιστραφεί η αυξανόμενη τάση της παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων υγείας στην ΕΕ, χρειαζόμαστε αξιόπιστα και ενημερωμένα στοιχεία για τη στήριξη των δράσεων που θα λάβουν οι φορείς χάραξης πολιτικής.
H συμβολή  της έκθεση “υγεία με μια ματιά” είναι πολύ  σημαντική και θα πρέπει να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για τους επόμενους μήνες και χρόνια.”
Μια διάσκεψη δε των Ηνωμένων Εθνών είχε επισημάνει  ότι οι ασθένειες όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία γίνονται τόσο μεγάλη πηγή ανησυχίας για την ήπειρο, όπως ακριβώς και ο υποσιτισμός.

     Ας δούμε μια λίστα παραγόντων που σχετίζονται με την αύξηση του βάρους μας που τις περισσότερες φορές δεν τους δίνουμε τη σημασία που πρέπει.
Η λίστα αυτή έχει βασιστεί σε μελέτες και έρευνες διαφόρων επιστημόνων και ερευνητών και είναι πάντα επίκαιρη – ας της δώσουμε την δέουσα προσοχή
– Αν οι φίλοι μας είναι παχύσαρκοι έχουμε πολλές πιθανότητες να παχύνουμε και εμείς.
Βασίζεται στην έρευνα που έγινε το 2007 από τους Nicholas Christakis  και τον James Fowler.
Οι συμπεριφορές, είτε καλές, είτε κακές, μπορούν να περάσουν από φίλο σε φίλο ακριβώς το ίδιο όπως ένας μεταδοτικός ιός!
Οι ερευνητές εξέτασαν τα εκτεταμένα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την μελέτη Framingham Heart Study για να βγάλουν το εξής περίεργο συμπέρασμα “αποκτάμε τις συνήθειες των φίλων μας και οι συνήθειες αυτές δημιουργούν το καταναλωτικό μας προφίλ”
Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό οι ερευνητές δημιούργησαν – έχτισαν – ένα κοινωνικό δίκτυο το οποίο περιελάμβανε 50.000 συνδεδεμένα άτομα.
Τα συνδεδεμένα αυτά άτομα αυτά είχαν 57% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα αν ένας φίλος τους ήταν παχύσαρκος.
Από τα αρχικά άτομα – εκτός από εκείνα που ήσαν παχύσαρκα – ένα  20%  είχαν περισσότερες πιθανότητες  να γίνουν παχύσαρκα αν κάποιος φίλος ενός φίλου έγινε παχύσαρκος ακόμη και αν το άτομο που τους συνέδεσε ήταν αδύνατο.
– Το στρες και το άγχος μας παχαίνει.
Η φυσική αντίδραση του σώματος στο στρες είναι η απελευθέρωση κορτιζόνης.
Η έκκριση της κορτιζόνης μας κάνει να θέλουμε να φάμε όλο και περισσότερες λιπαρές τροφές και περισσότερα γλυκά
– Το μέγεθος της μερίδας επηρεάζει το πόσο τρώμε
Οι μεγάλες μερίδες συντελούν στην αύξηση της παχυσαρκίας.
Ο τρόπος που παρουσιάζεται ένα τρόφιμο-μικρό,
μεσαίο,
μεγάλο, επηρεάζει την ποσότητα που καταναλώνουμε.
Καταναλώνουμε όλο και μεγαλύτερες μερίδες σε όλο και μεγαλύτερα πιάτα δείπνου.
Τα υπερμεγέθη επιτραπέζια σκεύη μας κάνουν να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες.
Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι οι μόνοι άνθρωποι που είναι ανοσοποιημένοι σε μεγάλες μερίδες είναι τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά.
Μέχρι την ηλικία των τριών ή τεσσάρων ετών, τα παιδιά έχουν μια αξιοζήλευτη ικανότητα να σταματήσουν να τρώνε όταν χορτάσουν.
Μετά από αυτή την ηλικία, αυτή η αυτορρύθμιση της πείνας χάνεται, και μερικές φορές δεν επανέρχεται ποτέ.
Πρόκειται για ένα διαπολιτισμικό φαινόμενο, από το Λονδίνο στο Πεκίνο.
Μία από τις πολλές μελέτες πάνω στο θέμα διαπίστωσε ότι τα τρίχρονα παιδιά όταν τους έτρωγαν πάντα περίπου την ίδια ποσότητα φαγητού ανεξάρτητα αν οι μερίδες με μακαρόνια με τυρί που τους σερβίριζαν ήταν μικρές,μεσαίες ή μεγάλες
Αντίθετα, τα παιδιά ηλικίας 5 ετών έτρωγαν όση ποσότητα και να τους σερβίριζαν,είτε ήταν μικρή ,είτε μεσαία είτε μεγάλη**.
Έχει παρατηρηθεί επίσης πως ακόμα και μη ευχάριστα στη γεύση φαγητά έχουν καταναλωθεί μέχρι να αδειάσει το πιάτο που είναι σερβιρισμένα.
– Η απραξία και η ακινησία μπροστά στην τηλεόραση μας και ότι μας αποσπά την προσοχή παχαίνει.
Ξαπλωμένοι μπροστά σε μιά τηλεόραση ή σε μιά τηλεοπτική εκπομπή οδηγεί σε μιά παρατεταμένη περίοδο μη καύσης των θερμίδων ενώ παράλληλα οδηγεί σε μια ανεξέλεγκτη και ασυνείδητη λήψη τροφής ,γλυκών και ποτών.
Έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι η απόσπαση της προσοχής μας από την τηλεόραση δεν μας αφήνει να ακούσουμε τα σήματα που στέλνει το σώμα μας, ότι πρέπει να σταματήσουμε να μασουλάμε.
Η αρνητική αυτή επίδραση συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.
Η διάσπαση της προσοχή, δυστυχώς, διαταράσσει και τη μνήμη μας σχετικά με το τι έχουμε καταναλώσει, έτσι τρώμε περισσότερο και αργότερα μέσα στη μέρα.
– Τα στενά και άβολα ρούχα συντελούν στην παχυσαρκία.
Θα περίμενε κανείς ότι τα άβολα και στενά ρούχα σε συνδυασμό με άβολα και στενάχωρα παπούτσια που επιβάλει η μόδα θα έκανε τους ανθρώπους να ντρέπονται για το σώμα τους και αυτό θα τους έκανε να αρχίσουν να ελέγχουν το βάρος και την διατροφή τους.
ΟΧΙ, λένε οι ερευνητές, τα στενά, τα άβολα και τα στενάχωρα ενδύματα φέρνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, γιατί τα άτομα που τα χρησιμοποιούν, έχει παρατηρηθεί ότι περπατούν 8% λιγότερο από τα άτομα που χρησιμοποιούν ανάλαφρο και άνετο ντύσιμο σε συνδυασμό με άνετα και ανάλαφρα παπούτσια.
– Χρώματα, πολλά χρώματα και ποικιλία στα φαγητά, στα ποτά, στα γλυκά και νάτη η παχυσαρκία έρχεται.
Όταν αναμίχτηκαν σε ένα μπολ έξι διαφορετικά χρώματα μικρών γλυκών τα άτομα της δοκιμής έφαγαν 69% περισσότερα γλυκάκια από την ομάδα των ατόμων που τους δόθηκαν ατομικά μπολάκια και τα γλυκάκια που περιείχαν ήταν όλα ίδιου  χρώματος.
Σε άλλες δύο ομάδες δόθηκαν από ένα μπολ στην κάθε μία με ίδιο αριθμό γλυκών,αλλά τα γλυκάκια του πρώτου  μπολ  είχαν επτά διαφορετικά χρώματα ενώ του δεύτερου  δέκα.
Ε – λοιπόν τα άτομα της δεύτερης ομάδας με τα περισσότερα χρώματα έφαγαν 43% περισσότερα γλυκάκια.
Σε μια άλλη μελέτη προσφέρθηκαν τρεις διαφορετικές γεύσεις ενός πιάτου.
Το αποτέλεσμα ήταν να καταναλωθούν 23% περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τη μία γεύση.
Αυτό έχει σχέση με την περιέργεια, διότι θέλουμε να γευτούμε όλες τις γεύσεις που υπάρχουν στο τραπέζι μας.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως αισθανόμαστε χορτάτοι πιο γρήγορα όταν δεχόμαστε τον ίδιο γευστικό ερεθισμό.
     Όπως βλέπουμε κανένα φρούτο και κανένα λαχανικό δεν μας παχαίνει αλλά όλοι οι άλλοι παράγοντες όπως η απόσπαση της προσοχής,οι μεγάλες μερίδες και όλα τα τρανσ λιπαρά που έχουν γίνει απαραίτητα,δυστυχώς, στα περισσότερα άτομα, οδηγώντας τα στην παχυσαρκία με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
Ας θυμηθούμε:

bbc
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23372657
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15761167
http://www.unm.edu/~lkravitz/Article%20folder/stresscortisol.html
https://www.bhf.org.uk/informationsupport/publications/policy-documents/portion-distortion-report-2013
* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=wansink+stale+popcorn
oecd-ilibrary.org
** https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2016/apr/25/problem-portions-eating-too-much-food-control-cutting-down
https://www.discovermagazine.com/health/how-to-make-your-friends-fat
https://www.oecd-ilibrary.org/social-issues-migration-health/health-at-a-glance-2019_4dd50c09-en
https://botanologia.blogspot.com/2010/12/blog-post_16.html
https://botanologia.blogspot.com/2012/02/blog-post_10.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23594708
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2673878/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17921363
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16988131

Share: