Η υγιεινή διατροφή και η θρέψη μπορούν να σώσουν τις ζωές μας

Υγιεινή διατροφή* και θρέψη* – Τα περισσότερα προβλήματα που οφείλονται σε ασθένειες θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν γνωρίζαμε τα βασικά στοιχεία της διατροφής και της θρέψης*.

Σύμφωνα με μελέτες, μέχρι και 2,7 εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο με επαρκή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Και βέβαια δεν αναφέρονται καν στα επεξεργασμένα παντός τύπου φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι φορτωμένα με νάτριο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση και να επιφέρει ζημιά στις αρτηρίες και καλυμμένα με ζαχαρούχα σιρόπια, την καταστροφική προστιθέμενη φρουκτόζη, τα οποία προκαλούν σάκχαρο στο αίμα επηρεάζοντας τα επίπεδα ινσουλίνης.
Αναφέρονται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, διότι τα φρέσκα προϊόντα είναι γεμάτα με τις φυσικές τους βιταμίνες,
τα μέταλλα και τα φυτοθρεπτικά συστατικά τους, τα οποία είναι οι φυσικοί θεραπευτές του οργανισμού μας.
Η χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι από τους 10 πρώτους επιλεγμένους παράγοντες κινδύνου για την παγκόσμια θνησιμότητα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανεπαρκής πρόσληψη φρούτων και λαχανικών εκτιμάται ότι προκαλεί περίπου το 14% των θανάτων από γαστρεντερικό καρκίνο, περίπου το 11% των θανάτων από ισχαιμική καρδιακή νόσο και το 9% περίπου των θανάτων από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σε μια από τις τελευταίες μελέτες παρατηρήθηκε ότι μόλις μια ομάδα αύξησε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών μείωσε έως 4% τον κίνδυνο θανατηφόρου εμφράγματος.
Επίσης οι άνθρωποι που τρώνε τουλάχιστον 8 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα -μην μας τρομάζουν οι ποσότητες, δεν είναι δύσκολο να φάμε 8 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, όταν η μερίδα έχει καθοριστεί από τους ερευνητές στα 80gr – έχουν 22% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής από εκείνους που τρώνε τρεις (3) μερίδες έως καθόλου- για περισσότερες πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο:Όχι μόνο 5 αλλά 10 μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε λένε οι επιστήμονες για υγεία και ευζωία.Ναι – αλλά πόσα gr είναι μιά μερίδα φρούτα ή μια μερίδα λαχανικά;
Έχει επίσης αναφερθεί και αποδειχτεί ότι άτομα όλων των ηλικιών που καταναλώνουν τις απαιτούμενες ποσότητες φρούτων και λαχανικών έχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών, υγιές το ανοσοποιητικό τους, σε φόρμα τον εγκέφαλό τους και υγιές το πεπτικό τους  από ό, τι εκείνα που καταναλώνουν πολύ μικρότερες ποσότητες ή και καθόλου.
Και επειδή οι ιώσεις καλά κρατούν, πρέπει να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
Ένα από τα βασικότερα μέτρα προστασίας είναι η υγιεινή και θρεπτική διατροφή, μια διατροφή που μας παρέχει όλα τα ωφέλιμων συστατικών τα οποία μας εξασφαλίζουν δυνατό και υγιές ανοσοποιητικό, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τους παθογόνους εισβολείς.

Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και η θρέψη είναι που δίνουν στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.
Για να έχουμε τη σωστή θρέψη από τη διατροφή μας, θα πρέπει να καταναλώνουμε το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων θερμίδων μας από:
φρέσκα φρούτα,
φρέσκα λαχανικά,
ολικής αλέσεως δημητριακά,
όσπρια,
ξηρούς καρπούς
άπαχες πρωτεΐνες.

Ας δούμε ομάδες φρούτων,
λαχανικών και βοτάνων τα οποία είναι άκρως απαραίτητα για την υγεία μας.
– Όλα ανεξαιρέτως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά τα οποία μειώνουν καταλυτικά τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 έως και 14 %
Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal δείχνει πως η αύξηση της πρόσληψης πράσινων φυλλωδών λαχανικών όπως:
το σπανάκι
τα σέσκουλα
τα αντίδια
τα βλίτα
το σέλινο
το μαϊντανό
ο άνηθος
το μάραθο
το λάχανο
το μαρούλι
οι λαχανίδες
το μπρόκολο
τα λαχανάκια Βρυξελλών
τα ραδίκια
η μολόχα
τα φρούτα και τα βότανα όπως:
το αβοκάντο
οι μπανάνες
τα πεπόνια
τα αμύγδαλα
το νεροκάρδαμο
το πολυκόμπι
η τσουκνίδα και το αγριοράδικο, εκτός των άλλων φυτοθρεπτικών συστατικών που προσφέρουν στον οργανισμό μας,  προσφέρουν και τις απαιτούμενες ποσότητες καλίου, το οποίο προστατεύει την καρδιά μας και βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Πολλές φορές λόγω διαφόρων παραγόντων, το σώμα μας απογυμνώνεται από τις απαραίτητες ποσότητες καλίου και δεν είναι ασυνήθιστο πολλά διαβητικά άτομα να παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα καλίου.
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και βότανα ενταγμένα στη διατροφή μας προστατεύουν την καρδιά μας και κρατούν τα επίπεδα καλίου σε φυσιολογικά επίπεδα.
– Όλα τα σταυρανθή λαχανικά τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό μας από το καρκίνο όπως:
το μπρόκολο
οι λαχανίδες
το κουνουπίδι
το λάχανο
τα λαχανάκια Βρυξελλών
και
τα ραπανάκια, έχουν όλα ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες χάρη στις βιοδραστικές ενώσεις τους οι οποίες παρέχουν απόλυτη προστασία στους πνεύμονες,
στο πάγκρεας,
στην ουροδόχο κύστη,
στον προστάτη,
στο θυρεοειδή,
στο δέρμα,
στο στομάχι,
στο παχύ έντερο.
– όλα τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά όπως:
οι ντομάτες – Ας θυμηθούμε: ντομάτα…η κυρία με τα κόκκινα και η ιστορία της στο διάβα των αιώνων
και
το καρπούζι – Ας θυμηθούμε: Καρπούζι…το ζητά ο οργανισμός μας…το επιβάλλει το καλοκαίρι, τα οποία είναι από τις ισχυρότερες πηγές λυκοπενίου
Το λυκοπένιο έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο έρευνας για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.
Συγκεντρωτικά οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και που αφορούν το λυκοπένιο και τις ντομάτες έχουν δείξει τα ακόλουθα:
# είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά με ισχυρή αντικαρκινική δράση και είναι δύο φορές ισχυρότερο από την β-καροτίνη -προβιταμίνη
# εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που παράγονται από το φυσιολογικό μεταβολισμό των κυττάρων και όπως γνωρίζουμε οι ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου μπορούν να οδηγήσουν σε αλλοιώσεις το DNA που με τη σειρά τους οδηγούν στον καρκίνο.

– Και δεν ξεχνάμε τις ναυαρχίδες:
το σκόρδο: οι αρχαίοι Έλληνες το έλεγαν και δυσώδες ρόδον-σκόρδο λοιπόν και το βοτανικό όνομα αυτού αllium sativum
το κρεμμύδι
το παντζάρι
το λεμόνι
κουρκούμι
πράσινο τσάι
τζίντζερ
και
κακάο.
Ας θυμόμαστε όλα τα παραπάνω όταν επιλέγουμε τα τρόφιμά μας, διότι όπως, επανειλημμένα έχουν δείξει οι έρευνες, η υγιεινή διατροφή είναι αυτή που κρατάει ισχυρό το ανοσοποιητικό μας και μας χαρίζει ευζωία και μακροζωία.
Η διατροφή μας είναι το καύσιμο που κινεί το σύνολο του οργανισμού μας, γι αυτό πρέπει να βρίσκουμε πάντα χρόνο να αξιολογούμε τα προϊόντα που προορίζουμε για τροφή μας
και να θυμόμαστε ότι ακόμα και πολύ μικρές βελτιώσεις στη διατροφή μας φέρνουν θετικά αποτελέσματα για αυτό: τρώμε καλύτερα για να ζήσουμε καλύτερα

*Η διατροφή μας είναι το σύνολο των τροφίμων και ροφημάτων που επιλέγουμε να καταναλώσουμε για να διατηρηθούμε στη ζωή.
Η υγιεινή διατροφή υποστηρίζει τις ενεργειακές μας ανάγκες και μας παρέχει θρέψη χωρίς έκθεση σε τοξικά και υπερβολική πρόσληψη βάρους από την κατανάλωση υπέρμετρων ποσοτήτων.
Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή βοηθά στη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας μας και είναι  αυτή που παρέχει στο σώμα μας τα απαραίτητα συστατικά τα οποία είναι:
τα υγρά,
τα επαρκή αμινοξέα από τις πρωτεΐνες,
τα υγιή λιπαρά,
τις βιταμίνες,
τα ιχνοστοιχεία,
τα μέταλλα και επαρκείς θερμίδες.
Η υγιεινή διατροφή είναι απλή, κατά γενική άποψη και οι βασικές αρχές είναι τόσο απλές που συνοψίζονται σε δέκα μόνο λέξεις:
να τρώμε λιγότερα,
να κινούμαστε περισσότερο,
να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά ή πιο απλά σε πέντε λέξεις “να μην επιλέγουμε πρόχειρο φαγητό”
*Θρέψη είναι η διαδικασία της αφομοίωσης της τροφής και η πρόσληψη μέσω αυτής των θρεπτικών συστατικών και ουσιών

** Πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να κινδυνεύουν από τη βιομηχανική έκθεση σε τρανς λιπαρά-trans fat

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Ας θυμηθούμε:
Γαληνός-υγεία, τρόφιμα και διατροφή μέσα από τις διδαχές του
Μακροζωία και ευζωία : Το μυστικό τους η διατροφή

αναφορές:
http://www.who.int/dietphysicalactivity/fruit/en/index2.html
http://www.who.int/dietphysicalactivity/media/en/gsfs_fv.pdf

bbc.com

Share: