Σκορδαλιά με καρύδια και ψωμί, ένα απόλυτο έδεσμα!

Σκορδαλιά με καρύδια, ένα έδεσμα με φινετσάτη γεύση!
Κάθε χρόνο μέσα στην περίοδο της σαρακοστής είθισται να ετοιμάζουμε το τραπέζι μας με τη σκορδαλιά μας,
την αλιάδα μας,
το βακαλάο μας,
τα μύδια μας,
το χταπόδι μας,
το χαλβά μας!
Σε παλαιότερα άρθρα μου:
-είχαμε δει πως κάνουμε την κεφαλονίτικη αλιάδα-botanologia.gr
-είχαμε δει πιο λάδι είναι καλύτερο για το τηγάνισμα του βακαλάου-botanologia.gr
-είχαμε δει πως ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο και γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου-botanologia.gr,για αυτό σήμερα λέω να δούμε πως κάνουμε σκορδαλιά με καρύδια!
Η σκορδαλιά με καρύδια λέγεται και Θρακιώτικη, και θεωρείται η αυθεντική σκορδαλιά.
Φτιάχνεται με καρύδια και ψωμί, και πολλές φορές με καρύδια μόνο.
Η σκορδαλιά συνόδευε και συνοδεύει τον μπακαλιάρο μας, πολλά λαχανικά, ιδιαίτερα τα παντζάρια, αλλά και διάφορα ψάρια και θαλασσινά.
Πως την ετοιμάζουμε
Τα υλικά μας-σε πρότυπη ποσότητα-
περίπου 150 με 200gr μπαγιάτικο ψωμί
μία κούπα καρύδια
ένα ποτήρι του κρασιού λάδι
το χυμό μισού λεμονιού
δύο με τρεις σκελίδες σκόρδο
αλάτι και
πιπέρι
Βρέχουμε το ψωμί και το αφήνουμε να μουλιάσει για 2 περίπου λεπτά.
Το στύβουμε απαλά, χωρίς όμως να το στύψουμε τόσο και γίνει ζυμάρι.
Το βάζουμε μαζί με την καρυδόψιχα και τα σκόρδα στη γυάλα του μπλέντερ και τα χτυπάμε,όχι πολύ,να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα, όχι όμως αλοιφή.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και ανακατεύοντας με ένα μεγάλο κουτάλι προσθέτουμε το λάδι, το λεμόνι και το αλατοπίπερο.
Ελέγχουμε τη γεύση αν χρειάζεται περισσότερο λεμόνι ή αλάτι και σερβίρουμε, αφού πασπαλίσουμε με ολόφρεσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό!
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
Και μια παλαιότερη αναφορά που είχε κάνει ο guardian στη σκορδαλιά: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2014/mar/07/skordalia-alternative-to-hummus
Ας θυμηθούμε:
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα – Αλιάδα Κεφαλλονιάς