Σκορδαλιά με καρύδια και ψωμί, ένα απόλυτο έδεσμα!

Σκορδαλιά με καρύδια, ένα έδεσμα με φινετσάτη γεύση!
Κάθε χρόνο μέσα στην περίοδο της σαρακοστής είθισται να ετοιμάζουμε το τραπέζι μας με τη σκορδαλιά μας,
την αλιάδα μας,
το βακαλάο μας,
τα μύδια μας,
το χταπόδι μας,
το χαλβά μας!
Σε παλαιότερα άρθρα μου:
– σας έδειξα πως κάνουμε την κεφαλονίτικη αλιάδα-botanologia.gr
– σας έδειξα πιο λάδι είναι καλύτερο για το τηγάνισμα του βακαλάου-botanologia.gr
– σας έδειξα πως ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο και γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου-botanologia.gr,
-. σε αυτό μου το άρθρο θα σας δείξω πως κάνουμε σκορδαλιά με καρύδια!
Η σκορδαλιά με καρύδια λέγεται και Θρακιώτικη, και θεωρείται η αυθεντική σκορδαλιά.
Φτιάχνεται με καρύδια και ψωμί, και πολλές φορές με καρύδια μόνο.
Η σκορδαλιά συνόδευε και συνοδεύει τον μπακαλιάρο μας, πολλά λαχανικά, ιδιαίτερα τα παντζάρια, αλλά και διάφορα ψάρια και θαλασσινά.
Πως την ετοιμάζω
Τα υλικά μας-σε πρότυπη ποσότητα-
περίπου 150 με 200gr κρίθινα παξιμάδια! – μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μπαγιάτικο ψωμί,
μία κούπα καρύδια
ένα ποτήρι του κρασιού λάδι
το χυμό μισού λεμονιού
δύο με τρεις σκελίδες σκόρδο
αλάτι και
πιπέρι
Βρέχω τα παξιμάδια μου και το αφήνω να μουλιάσει για 2 με 5 περίπου λεπτά.
Τα στύβω απαλά, να φύγουν τα νερά τους
Τα ρίχνω μαζί με την καρυδόψιχα και τα σκόρδα στη γυάλα του μπλέντερ και τα χτυπάω, όχι πολύ, να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα, όχι όμως αλοιφή.
Αδειάζω το μείγμα σε ένα μπολ και ανακατεύοντας με ένα μεγάλο κουτάλι προσθέτω το λάδι,
το λεμόνι και το αλατοπίπερο.
Ελέγχουμε τη γεύση αν χρειάζεται περισσότερο λεμόνι ή αλάτι και σερβίρω, αφού πασπαλίσω με ολόφρεσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Και μια παλαιότερη αναφορά που είχε κάνει ο guardian στη σκορδαλιά: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2014/mar/07/skordalia-alternative-to-hummus

Ας θυμηθούμε:
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα – Αλιάδα Κεφαλλονιάς

Share: