Χορτόσουπα με κουνουπίδι, μία από τις θρεπτικότερες σούπες μου.

Χορτόσουπα – ένα θρεπτικό πλήρες γεύμα, συχνά περιφρονημένο.
Πολλές φορές μετά από περιόδους εντάσεων, φόρτου εργασίας,
σκληρής καθημερινότητας και περιορισμένου χρόνου να ασχοληθούμε με την ετοιμασία κατάλληλων γευμάτων, νοιώθουμε το σώμα μας βαρύ από τις διατροφικές μας παρασπονδίες!
Ο οργανισμός μας τις περιόδους αυτές έχει, όσο ποτέ άλλοτε, ανάγκη ένα απολαυστικό μεν, αλλά τονωτικό και θεραπευτικό γεύμα.
Σε αυτά τα γεύματα πρωτεύοντα ρόλο έχουν οι χορτόσουπες!
Χορτόσουπες όμως νόστιμες,
απολαυστικές,
χορταστικές αλλά και αποτοξινωτικές,
τονωτικές και θεραπευτικές.
Χορτόσουπες που πρώτα-πρώτα θα διεγείρουν τον ουρανίσκο μας, θα πλανέψουν τους γευστικούς μας κάλυκες και στη συνέχεια θα μας χαρίσουν τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να αποβάλλει τις συσσωρευμένες τοξίνες και όχι μόνο!
Έτσι σε αυτό μου το άρθρο θα σας μεταφέρω μία ακόμα νοστιμότατη χορτόσουπα με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Είναι μια σούπα κουνουπίδι και ρίζες κουρκουμά,
τζίντζερ και σέλινου- τις αγαπημένες σελινόριζες*
Για να ετοιμάσω τη χορτόσουπά μου, θα χρειαστώ
-. 1 κρεμμύδι
-. 2 καρότα
-. 2 μικρές σελινόριζες
-. σκελίδες σκόρδο
-. ελαιόλαδο, όσο με πάρει
-. 1 κουνουπίδι**
-. 1 μικρή ρίζα τζίντζερ, ψιλοκομμένα
-. 1 μικρή ρίζα  κουρκουμά, ψιλοκομμένη
-. νερό, όσο με πάρει
-. θαλασσινό αλάτι,
-. πιπέρι μαύρο, κατά βούληση
-. ένα μικρό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
Και
-. πλένω πολύ καλά το κουνουπίδι και το ψιλοκόβω – το αφήνω σε μία λεκάνη να με περιμένει περίπου 1 ώρα**
-. πολτοποιώ το σκόρδο και το αφήνω να με περιμένει 10 λεπτά***
-. ψιλοκόβω το κρεμμύδι,
-. καθαρίζω το καρότο μου****
-. πλένω τη σελινόριζα και την κόβω σε σχετικά μεγάλα κομμάτια
-. ζεσταίνω πολύ-πολύ λίγο το λάδι μου και σοτάρω το κρεμμύδι μου μέχρι να “γυαλίσει”
-. στη συνέχεια προσθέτω όλα μου τα υλικά και
-. τα “φέρνω” ένα-δύο γύρους με ένα ξύλινο κουτάλι, που έχω για αυτό το λόγο,
-. προσθέτω το αλάτι και το πιπέρι και
-. προσθέτω τόσο ζεστό νερό, όχι καυτό, όσο να είναι άνετα τα λαχανικά μου μέσα στο ζωμό και να μην “στριμώχνονται”
-. μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνω τη θερμοκρασία στο ελάχιστο, σκεπάζω  και συνεχίζω να σιγοβράζω για 10 περίπου λεπτά – εάν τα λαχανικά μου είναι φρέσκα και εποχής είναι πολύ “τρυφερά” και δεν χρειάζονται πολύ βράσιμο, το οποίο και καταστρέφει τις περισσότερες βιταμίνες, το δε κουνουπίδι όσο πιο πολύ το βράζουμε τόσο πιο πολύ αναδύετε η χαρακτηριστική μυρωδιά του και καταστρέφονται πάρα πολλά από τα φυτοθρεπτικά συστατικά του, για αυτό τηρώ πάντα τους χρόνους μαγειρέματος και την ένταση της θερμοκρασίας.
-. μόλις είναι έτοιμα τα λαχανικά μου, με ένα πιρούνι βγάζω τα καρότα σε ένα πιάτο και τα πολτοποιώ με το πιρούνι  και τα ξαναπροσθέτω στην κατσαρόλα,
-. προσθέτω το λάδι,
-. κουνάω την κατσαρόλα μου να ομογενοποιηθεί το λάδι με τα υπόλοιπα συστατικά της σούπας μου και
-. τραβάω από το μάτι της κουζίνας,
-. σκεπάζω και αφήνω λίγο το φαγητό μου να ηρεμήσει
-. μόλις ηρεμήσει, σερβίρω σε μεγάλα βαθιά πιάτα, 
-. ρίχνω σε κάθε πιάτο από το χυμό του λεμονιού*****, τόσο όσο αρέσει, όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα
και
συνοδεύω με κρίθινα παξιμάδια ή με στάρινο προζυμένιο ψωμάκι ολικής αλέσεως
tips:
– οι ποσότητες που σας δίνω είναι πάντα ενδεικτικές, μπορούμε να αυξομειώσουμε ανάλογα με τα άτομα που θα σερβίρουμε
– όλα μου τα λαχανικά είναι βιολογικής καλλιέργειας, ειδικά οι ρίζες
** ψιλοκόβω το μπρόκολο και όλα μου τα σταυρανθή λαχανικά, διότι –https://botanologia.gr/mprokolo-epidraseis-diaforetikon-methodon-mageirematos-stis-fytothreptikes-toy-enoseis/
*** το σκόρδο και ο πολύτιμος κανόνας των “10 λεπτών”https://botanologia.gr/to-skordo-kai-o-polytimos-kanonas-ton-quot-10-lepton-quot/
αν θέλω να έχω κάποιο ρόφημα-ποτό, προτιμώ ρόφημα αγριοράδικου με άφθονο λεμόνι
**** δεν τεμαχίζω τα καρότα για να τα βράσω, γιατί οι θρεπτικές τους ουσίες είναι πιο ισχυρές αν αυτά είναι ολόκληρα και όχι τεμαχισμένα κατά διάρκεια του βρασμού.
Τα βρασμένα ολόκληρα καρότα περιέχουν 25% περισσότερη από την ισχυρότατη αντικαρκινική ουσία καροτοξίνη – carotatoxin, η οποία έχει το επίσημο όνομα φαλκαρινόλη – falcarinol και βέβαια ποτέ δεν πετάμε το ζουμί τους.
*****προσθέτω πάντα το λεμόνι όταν η θερμοκρασία του φαγητού έχει “πέσει” για να μην καταστρέφουμε την βιταμίνη C.
Πρέπει να γνωρίζουμε αυτές τις λεπτομέρειες, διότι καθορίζουν, και αυτές, αν ένα  φαγητό είναι ενεργειακό ή όχι- thalia
            Καλή όρεξη για όταν την ετοιμάσετε και πάντα με υγεία!
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr, – από τα ενεργειακά μου γεύματα
-. ενδεικτικά φυτοθρεπτικά και φυτοθεραπευτικά στοιχεία του πιάτου μου
πρωτεΐνη 2gr
υδατάνθρακες, ελάχιστους
κουρκουμίνη-η ισχυρότατη
πιπερίνη-η πολύτιμη
βιταμίνη Β 1 ή θειαμίνη  4% 
βιταμίνη Β 2 ή ριβοφλαβίνη 5%
βιταμίνη B 3 ή νιασίνη  3%
βιταμίνη Β 5 ή παντοθενικό οξύ 13
βιταμίνη Β 6 14%
βιταμίνη Β 9 ή φολικό οξύ  14%
βιταμίνη C 58%
βιταμίνη Ε 3%
βιταμίνη Κ 15%
ασβέστιο 2%
σίδερο 5%
μαγνήσιο 4%
μαγγάνιο 10%
φώσφορος 6%
κάλιο 7%
νάτριο 2%
ψευδάργυρος 3%

Share: