Ποιο λάδι είναι πιο υγιεινό για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου;

Στο άρθρο μου “Βακαλάος:Πως τον ξαλμυρίζουμε και γιατί τρώμε βακαλάο στις 25 Μαρτίου” είδαμε πως ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο,τώρα ας δούμε και με τι λάδι μπορούμε να τον τηγανίσουμε.

Η επιλογή του σωστού λαδιού για το τηγάνισμα, μας απασχολεί πάρα-πάρα πολλές φορές  και αυτός ήταν ο λόγος που το άρθρο μου “Tο ελαιόλαδο είναι ένα από τα ασφαλέστερα λάδια για τηγάνισμα και μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες” ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην ασφάλεια που μας προσφέρει το ελαιόλαδο στο τηγάνισμα ,αλλά και σε ένα μεγάλο κατάλογο δημοσιευμένης έρευνας που υποστηρίζει αυτή τη άποψη.
Ας παρακολουθήσουμε άλλη μία έρευνα του Πανεπιστημίου στο Leicester
Η επιλογή του σωστού λαδιού για να μαγειρέψουμε και να τηγανίσουμε είναι μια περίπλοκη δουλειά γράφει ο Michael Mosley,για αυτό μας παραθέτει τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης ,η οποία ανέτρεψε πολλά από αυτά που πιστεύονταν ως τώρα για τα λάδια και τα βούτυρα στο τηγάνισμα.
Στο Leicester οι κάτοικοι συμμετείχαν εθελοντικά σε πείραμα του τοπικού τους Πανεπιστημίου αναφορικά με το τηγάνισμα τροφών σε διαφόρων ειδών λιπών, όπως  λάδια και βούτυρα.
Έτσι, έγιναν πειράματα για το τηγάνισμα με
ηλιέλαιο,
σπορέλαιο,
αραβοσιτέλαιο,
λάδι από ελαιοκράμβη,
ελαιόλαδο (παρθένο και μη) και
λίπος χήνας.
Οι συμμετέχοντες, αφόρου τηγάνιζαν στα σπίτια τους για κάποιες μέρες με ένα συγκεκριμένο τύπο λίπους, έστειλαν αυτό που έμεινε στο τηγάνι στα εργαστήρια του Leicester School of Pharmacy στο De Montfort University of Leicester, όπου ο καθηγητής Martin Grootveld και η ομάδα του ανέλυσαν τις διαφοροποιήσεις που είχε υποστεί κάθε λίπος από τις υψηλές θερμοκρασίες στο τηγάνισμα.
Και τα αποτελέσματα έδειξαν κάτι που δεν το περίμεναν!
Το τηγάνισμα και το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία, π.χ στους 180 βαθμούς κελσίου  ,άλλαξαν τις μοριακές δομές των λιπών και των ελαίων και σχηματίστηκαν οι λεγόμενες αλδεΰδες,που η
κατανάλωσή τους ή η εισπνοή τους ακόμη και σε μικρές ποσότητες έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.
Τι έμαθε λοιπόν η ερευνητική ομάδα;
“Βρήκαμε”, λένε, “ότι τα λάδια που ήταν πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά – το αραβοσιτέλαιο και το ηλιέλαιο – δημιούργησαν πολύ υψηλά επίπεδα αλδεϋδών”.
Και αυτό τους δημιούργησε έκπληξη διότι,όπως δήλωσαν, πάντα πίστευαν ότι το ηλιέλαιο ήταν “υγιές”.
Σε αντίθεση το ελαιόλαδο, πέρασε τις εξετάσεις με άριστα!
Το ελαιόλαδο ,παρθένο ή μη, αποδείχθηκε ότι καλύτερο για το τηγάνισμα και προκάλεσε την συμβουλή του καθηγητή να προτιμούμε να μαγειρεύουμε με αυτό αλλά και όταν το έχουμε στο σπίτι ωμό να το προστατεύουμε από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Έτσι ο Prof Grootveld συνιστά γενικά το ελαιόλαδο για το τηγάνισμα ή το μαγείρεμα. “Πρώτον, επειδή παράγονται πάρα πολύ ελάχιστες τοξικές ενώσεις και, δεύτερον, οι ενώσεις που σχηματίζονται είναι στην πραγματικότητα λιγότερο απειλητικές για το ανθρώπινο σώμα”.
Όσο για το βούτυρο και το λίπος χήνας, εξέπληξαν τους πάντες, αφού αποδείχθηκαν αρκετά υγιεινά, ερχόμενα δεύτερα μετά το ελαιόλαδο!

κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

πηγή:www.bbc.com

Share: