Προτάσεις για ένα θρεπτικό πρωινό σύμφωνα με τις προτροπές του πρωτοπόρου διατροφολόγου Oskar Benner

Το πρωινό γεύμα είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας μας και σίγουρα θα πρέπει να είναι ένα γεύμα απολαυστικό, μιά γευστική εμπειρία που θα προσφέρει κάθε μέρα σε μας και στα παιδιά μας τροφή για το σώμα και το μυαλό μας. 

Ο Bircher-Benner πίστευε ότι τα ωμά τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά επειδή περιέχουν άμεση ενέργεια από τον ήλιο.
Ήταν από τους πρώτους επιστήμονες στην Ευρώπη που πίστεψαν ότι τα τρόφιμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κρατήσουν το σώμα υγιές και όχι απλώς να ικανοποιήσουν την πείνα.
Ενθάρρυνε τους ανθρώπους με καλή υγεία να καταναλώνουν περίπου 50% ωμά τρόφιμα σε καθημερινή βάση και για όσους έχουν κακή υγεία να καταναλώνουν 100% ωμές τροφές.

Από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα για πρωινό είναι:
1) η βρώμη
2) τα φρούτα εποχής -εδώ δεν ξεχνάμε και τα αποξηραμένα φρούτα όπως
α) οι μαύρες σταφίδες
β) τα σύκα
γ) τα βερίκοκα
δ) τα δαμάσκηνα
3) οι χυμοί των φρέσκων φρούτων
4) οι ξηροί καρποί
5) η κανέλα
6) το τζίντζερ και βέβαια
7) το μέλι
Με όλα τα παραπάνω προϊόντα ετοιμάζουμε πολύ γρήγορα εύκολες παραλλαγές μοναδικών θρεπτικότατων και εύγευστων πρωινών γευμάτων.
       Ας δούμε πρώτα πως ετοιμάζουμε μια ζεστή κρέμα με νιφάδες βρώμης για κρύα πρωινά
~ σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε
α) τέσσερις κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης και
β) ένα φλιτζάνι νερό-εδώ πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερη βρώμη προσθέτουμε τόσο πιο πηχτή θα γίνει η κρέμα μας και το αντίστροφο-
–  σιγοβράζουμε το μείγμα μας ανακατεύοντας και
μόλις τα δύο υλικά μας αρχίζουν να ομογενοποιούνται- να παίρνουν δηλαδή την μορφή της κρέμας -προσθέτουμε
α) μία κουταλιά της σούπας μέλι, αν θέλουμε γλυκιά την κρέμα μας ή
α) στη μύτη του κουταλιού θαλασσινό αλάτι και
β) μισό κουταλάκι του γλυκού τζίντζερανακατεύουμε πολύ καλά για ένα δύο λεπτά και η κρέμα μας είναι έτοιμη να την σερβίρουμε.
Με βάση την κρέμα μας αυτή, αν θέλουμε, μπορούμε να ετοιμάσουμε πολλούς συνδυασμούς, αν προσθέσουμε οποιοδήποτε από τα παραπάνω υλικά
     Άλλα γευστικά και θρεπτικά πρωινά που μπορούμε να ετοιμάσουμε είναι:
~ γιαούρτη οργανική– παραδοσιακή ανακατεμένη με μέλι
~ μιά χούφτα καρύδια ή αμύγδαλα από μόνα τους ή πασπαλισμένα με μέλι
~ φρέσκα φρούτα σαλάτα εμπλουτισμένα με
σταφίδες
καρύδια ή
αμύγδαλα πασπαλισμένα με
κανέλα
~ μπανάνα με νιφάδες βρώμης – σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τις νιφάδες βρώμης με λίγο χλιαρό νερό- το νερό μας να είναι τόσο ώστε η κρέμα μας να είναι αρκετά αραιή- και γλυκαίνουμε με μέλι, προσθέτοντας μαύρες σταφίδες,
καρύδια και
αποξηραμένη μπανάνα ενώ πασπαλίζουμε,
με μισό κουταλάκι κανέλα.
~ γιαούρτη και νιφάδες βρώμης -σε ένα μπολ ανακατεύουμε οργανικό παραδοσιακό γιαούρτι με
νιφάδες βρώμης,
μέλι,
καρύδια και
πασπαλίζουμε με κανέλα.
~ φρουτοσαλάτα και βρώμη – ψιλοκόβουμε φρέσκα φρούτα εποχής και πασπαλίζουμε
με νιφάδες βρώμης ανακατεμένα όλα μαζί με
μία κουταλιά μέλι ή με κομματάκια μαύρης σοκολάτας και πασπαλίζουμε με 
κανέλα.
~ μήλο με βρώμησε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τέσσερις κουταλιές της σούπας βρώμη με δύο τριμμένα στον τρίφτη μήλα, ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει μιά αραιή κρέμα και
προσθέτουμε κομματάκια μαύρης σοκολάτας,
άψογη γεύση!
δοκιμάστε την!
             Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr –
ένας κρεμώδης χυμός για πρωινό, γεμάτος ενέργεια και θρεπτικά συστατικά
Πρωινό γεύμα για ενέργεια και ευεξία με πλιγούρι βρώμης,και μπανάνες
Μούσλι – το υγιεινότερο και δημοφιλέστερο πρωινό στον κόσμο

geni.com
http://www.bircher-benner.com/index.php?id=24&l=en
https://www.thespruceeats.com/bircher-muesli-the-original-swiss-recipe-1446971

Share: