Το σκόρδο μας προστατεύσει και από την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου

Το σκόρδο μειώνει την πίεση του αίματος, προστατεύει από τον καρκίνο, προστατεύσει από την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, έχει ισχυρή αντι-αρτηριοσκληρωτική δράση, προωθεί τη μείωση της χοληστερόλης, αποτρέπει την καρδιακή προσβολή και τa εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι ερευνητές από το King s College του Λονδίνου και από το Πανεπιστημίου της East Anglia σε έρευνές τους παρατήρησαν πως οι γυναίκες που η διατροφή τους είναι πλούσια σε λαχανικά του γένους allium όπως σκόρδα,
κρεμμύδια και πράσα έχουν χαμηλότερα επίπεδα οστεοαρθρίτιδας του ισχίου.
Η συγκεκριμένη έρευνα μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες και τις επιρροές που αυτές έχουν στην ανάπτυξη και στην πρόληψη μιας πάθησης.
Μελέτησε 1000 υγιείς δίδυμες γυναίκες εκ των οποίων πολλές δεν είχαν καμία πάθηση.
Η αξιολόγηση ήταν λεπτομερής.
Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την αρχή ότι η διατροφή έχει άμεσες επιπτώσεις στον οργανισμό μας.
Οι επιπτώσεις αυτές είναι θετικές όταν στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες έχουμε εντάξει τα λαχανικά, τα βότανα και τα φρούτα όλων των ομάδων και των γενών.
Με την σωστή διατροφή ο οργανισμός μας προστατεύεται και οι ασθένειες δεν έχουν δίοδο.
Από τις χίλιες γυναίκες της έρευνας, αυτές που έτρωγαν πολλά φρούτα και λαχανικά ιδιαίτερα του γένους allium είχαν ελάχιστες πιθανότητες να αναπτύξουν στο μέλλον οστεοαρθρίτιδα σε σύγκριση με αυτές που δεν έτρωγαν τις συγκεκριμένες τροφές.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMC Musculoskeletal Disorders και
επισημαίνεται ότι
α) προστατευόμαστε από την οστεοαρθρίτιδα όταν η διατροφή μας περιέχει σκόρδα,
κρεμμύδια,
πράσα και
β) τα αποτελέσματα αυτά θα βοηθήσουν τους ερευνητές να αναπτύξουν νέες θεραπείες για τις συγκεκριμένες παθήσεις.
Επίσης αυτό που παρατηρείται σε πάρα πολλές έρευνες για το σκόρδο και όλα τα είδη του γένους Allium είναι οι ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες των ακατέργαστων εκχυλισμάτων τους, τα οποία έχουν και την υψηλότερη συγκέντρωση allicin, ουσία με ισχυρότατες αντιβακτηριακές επιδράσεις.
Είναι γνωστό πως τα λαχανικά του γένους Allium όπως το σκόρδο έχουν χρησιμοποιηθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της γραφτής ιστορίας  για τις ιατρικές τους ιδιότητες, όπως για παράδειγμα για τη θεραπεία των λοιμώξεων.
Αρκετές μελέτες δείχνουν προστασία από το Helicobacter pylori και μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου με αυξανόμενη κατανάλωση λαχανικών Allium. Το Helicobacter pylori σχετίζεται με καρκίνο του στομάχου.
Επίσης τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τόσο τα παράγωγα του σκόρδου όσο και το ακατέργαστο εκχύλισμα του σκόρδου έχει  πολλαπλές προστατευτικές λειτουργίες κατά των μολύνσεων από μυκητιακά παθογόνα όπως το Scedosporium prolificans, το οποίο  είναι ένα αναδυόμενο ευκαιριακό μυκητιακό παθογόνο που προκαλεί μεγάλη ποικιλία λοιμώξεων σε ανοσοκατασταλμένους ανθρώπους.
Είναι ανθεκτικό στα περισσότερα αντιμυκητιακά φάρμακα και οι λοιμώξεις που προκαλεί είναι συχνά πολύ επικίνδυνες.

Το σκόρδο, Allium sativum L. fam. Alliaceae, είναι ένα από τα πιο μελετημένα λαχανικά -βότανα.
Για αιώνες χρησιμοποιήθηκε ως παραδοσιακή θεραπεία για τις περισσότερες διαταραχές, παθήσεις και ανισορροπίες του ανθρώπινου οργανισμού.
Χρησιμοποιείται ευρέως ως συστατικό τροφίμων, ως μπαχαρικό και αφροδισιακό.
Οι ιδιότητες του σκόρδου προκύπτουν από έναν συνδυασμό ποικίλων βιολογικά δραστικών ουσιών, που όλες μαζί είναι υπεύθυνες για την ισχυρή θεραπευτική του δράση.

    Το σκόρδο έχει μακρά ιστορία χρήσης από την ανθρωπότητα, και χρησιμοποιείται ευρέως ως τροφή και ως φάρμακο.
Ιατρικά, υπάρχουν εκατοντάδες αναφερόμενες χρήσεις του σκόρδου και αναμφίβολα, το σκόρδο έχει τεράστια οφέλη για την υγεία μας όταν χρησιμοποιείται ως φάρμακο, ως θρεπτικό φάρμακο ή απλά ως φάρμακο.
Η έντονη μυρωδιά του όμως, ιδιαίτερα η φρέσκια ακατέργαστη μυρωδιά του εκχυλίσματός του περιορίζει την κατανάλωσή του σε μεγάλες ποσότητες. 
Γενικά το σκόρδο- Allium sativum, έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες με βάση την αντιβακτηριακή,
αντιμυκητιακή και αντιιική του δράση 
Το σκόρδο περιέχει περίπου 2000 δραστικές ενώσεις συμπεριλαμβανομένων διαφόρων χημικών ουσιών που περιέχουν θείο, τις οποίες μπορεί να απελευθερώσει…
Οι μελέτες για το σκόρδο, συνεχίζονται και θα συνεχίζονται μέχρι να μελετηθεί το πλήθος των δραστικών ενώσεων που το απαρτίζουν – σε επόμενό μου άρθρο περισσότερες πληροφορίες για το θαυμάσιο σκόρδο, αλλά και για τα άλλα είδη του γένους allium…

read more:https://botanologia.gr/oi-draseis-ton-votanon-ischyra-votana-gia-tin-osteoarthritida/

και: https://botanologia.gr/to-skordo-o-polytimoteros-volvos-toy-planiti-me-tin-ischyroteri-therapeytiki-dynami/

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

https://www.kcl.ac.uk/archive/news/kings/newsrecords/2010/Dec/Garliccouldprotectagainsthiposteoarthritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3018463/
https://www.sciencedaily.com/releases/2010/12/101216101833.htm
https://botanologia.blogspot.com/2011/01/blog-post_23.html
https://academic.oup.com/jac/article/52/6/974/731643
https://academic.oup.com/jac/article/43/6/837/754741
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24964572/

Share: