Το αλεύρι από μοσχοσίταρο, και τι μας λέει ο Διοσκουρίδης

Το αλεύρι από μοσχοσίταρο έχει ιδιότητες μαλακτικές…

Το εκ της τήλεως άλευρον δύναμιν έχει μαλακτικήν
Τήλις
τριγωνέλλα
μοσχοσίταρο
~. το αλεύρι από μοσχοσίταρο συνεχίζει ο αρχαίος σοφός – όταν γίνεται κατάπλασμα βρασμένο και λιωμένο με μελόνερο, κάνει καλό στις φλεγμονές τις εσωτερικές και εξωτερικές, ενώ αν γίνει κατάπλασμα λιωμένο με σόδα και ξύδι, συστέλλει τη σπλήνα
~. το αφέψημά του γίνεται ατμόλουτρο των γυναικολογικών προβλημάτων που οφείλονται σε φλεγμονή ή κλείσιμο (μύσιν-στο πρωτότυπο)
~. το αλεύρι από μοσχοσίταρο αναμεμιγμένο με μέλι και αλεύρι ελληνικού κουκιού (ο Διοσκουρίδης αναφέρει και το Αιγυπτιακό ή Ποντιακό κουκί) διαλύει τους δοθιήνες,
τις παρωτίτιδες και τους μώλωπες του ματιού
~. το αλεύρι από μοσχοσίταρο αναμεμιγμένο με χυμό ωμού λάχανου (κράμβη ήμερος) και ξύδι ως κατάπλασμα βοηθά όσους έχουν αρθρίτιδα και ποδάγρα, ενδείκνυται δε και για ακάθαρτα και χρόνια έλκη.
     Αυτά μεταξύ άλλων διαβάζουμε στο Β΄ βιβλίο του “Περί ύλης ιατρικής” του Μεγάλου φαρμακολόγου και βοτανολόγου Διοσκουρίδη

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: