Αντράκλα, το βότανο που έχει χαρακτηριστεί “παγκόσμια πανάκεια”

Αντράκλα, ένα παρεξηγημένο βότανο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τους ερευνητές “παγκόσμια πανάκεια”

Πολλές φορές τυχαίνει να συναντάω κάποιο βότανο,το οποίο να έχει τόσο πολλές ιδιότητες και δράσεις, να είναι γνωστό από τα βάθη των αιώνων και όμως να το αγνοεί ο περισσότερος κόσμος
Και αναρωτιέμαι –  πως είναι δυνατόν;
Και το βότανο-λαχανικό που συνάντησα τώρα τελευταία και έκανα αυτές τις σκέψεις είναι η αντράκλα ή γλιστρίδα όπως την ξέρουν οι πιο πολλοί.
Η γλιστρίδα είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, έχει χαρακτηριστεί ως το όγδοο πιο κοινό βότανο, και έχουμε αναφορές για αυτήν από την εποχή των Φαραώ.
Όμως η αντράκλα έπεσε σε αφάνεια για πάρα πολλά χρόνια  – πολύ περίεργο για ένα τέτοιο βότανο!
Ας γνωρίσουμε λοιπόν το βότανο αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως “παγκόσμια πανάκεια” και που σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ ως “ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα φαρμακευτικά φυτά”
Και όπως αναφέρει σε μελέτες της η Dr Simopoulos (1), η γλιστρίδα έχει χαρακτηριστεί ως ” ενεργειακή τροφή του μέλλοντος”, λόγω της υψηλής θρεπτικής της αξίας και των ισχυρών αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων**
Ωστόσο, δεν είναι γνωστοί όλοι οι μοριακοί μηχανισμοί δράσης της για αυτό οι έρευνες συνεχίζονται για το πολύτιμο βότανο.
Η αντράκλα είναι ένα καλοκαιρινό λαχανικό που κάποιοι από εμάς το έχουμε γευτεί σαν ένα από τα συστατικά της ντοματοσαλάτα μας.
Είναι ένα λαχανικό-βότανο, το οποίο θέλει τρεχούμενο νερό και μαλακές κινήσεις για να καθαρίσει για να μην καταστραφούν τα θρεπτικά του συστατικά τα οποία είναι παμπολλα.
Πολλοί από εμάς τη γνωρίζουν και ως γλυστρίδα ή
ανδράχλη ή αδράχνη.
Το βοτανικό-διωνυμικό όνομά της είναι Portulaca oleracea
Η οıκογένεıα στην οποία ανήκει είναι η Portulaceae
Η αντράκλα πολλές φορές αντιμετωπίζεται ως ζιζάνιο – πολύ κακώς γιατί είναι ένας θησαυρός υγείας – για αυτό και ξεριζώνεται από του κήπους και τους λαχανόκηπους αντί να συλλέγεται – πάντα πριν ανθίσει και σποριάσει – και να χρησιμοποιείται στη διατροφή όπως πολλά άλλα χόρτα και λαχανικά.
Η ιστορία της αντράκλας είναι πολύ μεγάλη.
Ίχνη της έχουν βρεθεί σε προϊστορικούς κι αρχαιολογικούς χώρους όπως στην Ελλάδα και
στην Αίγυπτο.
Στην Ευρώπη, το Ιράν και την Ινδία, το βότανο χρησιμοποιήθηκε για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες για τουλάχιστον 2500 χρόνια, αλλά πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε ως λαχανικό και καλλιεργήθηκε πολύ πιο πριν.
Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν τη γλιστρίδα, εκτός από τροφή, και για να θεραπεύουν πολλά από τα προβλήματα υγείας όπως φλεγμονές,
προβλήματα της καρδιάς,
στομαχικές διαταραχές,
πόνο και πυρετό.
Ο Θεόφραστος χρησιμοποιούσε τη γλιστρίδα ως φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια,
το σκορβούτο,
τον πονόλαιμο,
τον πόνο στα αφτιά,
το οίδημα στις αρθρώσεις και την ξηροδερμία.
Ο Διοσκουρίδης τη χρησιμοποιούσε ως αναλγητικό για τη θεραπεία των πονοκεφάλων,
της δυσεντερίας,
των προβλημάτων του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος
ως αντιφλεγμονώδες ίαμα για τα μάτια,
για τα δαγκώματα σαυρών και φιδιών,
και τον χυμό της ως αναλγητικό,
καταπραϋντικό,
αντιπυρετικό και αντί-υπερτασικό ίαμα.
Χρησιμοποιούσε το χυμό του βοτάνου για τον υψηλό πυρετό και ως ψυκτικό μέσο σε πολύ ζεστές μέρες, για τη θεραπεία των προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος και για εσωτερικές αιμορραγίες κάθε είδους.
Έλεγε χαρακτηριστικά ο Διοσκουρίδης ότι η αντράκλα μειώνει την επιθυμία για μοιχεία, κάτι που επιβεβαιώνεται σήμερα καθώς η αντράκλα έχει αντί-αφροδισιακή δράση.
Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν τη γλιστρίδα για τη θεραπεία της δυσεντερίας,
των εντερικών παρασίτων – σκουληκιών
των πονοκεφάλων και του στομαχόπονου
Θεωρήθηκε ιδιαίτερα ως ένα μαγικό και φαρμακευτικό βότανο και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος παρότρυνε στους ανθρώπους να φορούν φυλαχτά που περιέχουν αντράκλα για να κρατήσουν μακριά το κακό και την ασθένεια.
Η αντράκλα σήμερα
Σήμερα η γλιστρίδα είναι ένα υπέροχο ορεκτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πάρα πολλούς τρόπους,
Η γεύση της – όταν την τρώμε ωμή – είναι αλμυρόξινη, ενώ όταν την τρώμε βρασμένη έχει την γεύση των χόρτων.
Γενικά δένει γευστικά με το λεμόνι,
τον δυόσμο,
το βασιλικό,
την ντομάτα,
το αγγούρι,
τα κολοκυθάκια,
τους κολοκυθοανθούς,
το φρέσκο θυμάρι,
το μηλόξυδο,
το σκόρδο και τη γιαούρτη.
Ψιλοκομμένα φύλλα γλυστρίδας, αναμεμιγμένα με γιαούρτη και σκόρδο είναι ένα γευστικότατο και θρεπτικότατο άλειμμα. 
Εκτός από τις σαλάτες μπορεί να προστεθεί ωμή, φρεσκοπλυμένη και
στραγγισμένη σε πάρα πολλά ζεστά πιάτα όπως:
-ζυμαρικών
-ψαριών
-πουλερικών και
-κρεάτων
Τα φύλλα μπορούν να συλλεχθούν οποιαδήποτε στιγμή πριν το βότανο ανθίσει και χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα
Πως χρησιμοποιούμε την αντράκλα
Οι μίσχοι της,
τα φύλλα της– τα οποία μπορούμε να τα συλλέγουμε ως αργά το φθινόπωρο –
τα μπουμπούκια της και τα λουλούδια της – τα λουλούδια της γλιστρίδας είναι μικρά και κίτρινα – είναι όλα φαγώσιμα.
Τα χρησιμοποιούμε όλα πάντα φρέσκα και ωμά – διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι το πολύ τέσσερις μέρες – μαγειρεμένα μόνο στον ατμό για να διατηρηθεί το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών ουσιών της.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μαγείρεμα μειώνει σημαντικά τις βιταμίνες της, αλλά
τα μέταλλα
τα καροτενοειδή και
τα φλαβονοειδήπαραμένουν άθικτα.
Οι σπόροι της βγαίνουν αφού ανθίσει και είναι μικροσκοπικοί, μαύρης σχεδόν απόχρωσης.
Θα τους βρούμε μέσα στα “κυπελάκια” τους που θα εμφανιστούν στις άκρες των κλαδιών και μπορούμε να τους φυτέψουμε νωρίς την άνοιξη.
Οι δραστηριότητα και οι δράσεις της αντράκλας
Οι δραστηριότητες και οι δράσεις της αντράκλας είναι αξιοσημείωτες-ας δούμε κάποιες
Η αντράκλα έχει:

νευροπροστατευτική δραστηριότητα,το εκχύλισμα της Portulaca oleracea μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός παράγοντας για την προφύλαξη και τη θεραπεία του alzheimer,
αντιδιαβητική δραστηριότητα,το εκχύλισμα της αντράκλας μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα, ρυθμίζει τον μεταβολισμό των λιπιδίων του αίματος, ενώ μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
Επίσης σε μελέτες έχει διερευνηθεί η προστατευτική δράση του χυμού της, στις διαβητικές αγγειακές επιπλοκές
και έχει παρατηρηθεί πως βελτιώνει τη διαβητική αγγειακή φλεγμονή και την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία.

Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιστήμονες για μελέτη τους: Στην παρούσα μελέτη, καταδεικνύουμε ξεκάθαρα ότι το υδατικό εκχύλισμα της Portulaca oleracea  έχει αντιδιαβητικά αποτελέσματα.***
Επίσης έχει παρατηρηθεί πως το υδατικό εκχύλισμα της αντράκλας ανέστρεψε τη σχετιζόμενη με τον διαβήτη μείωση της κινητικής δραστηριότητας και βελτίωσε την υπεργλυκαιμία
αντιοξειδωτική δραστηριότητα,η αντιοξειδωτική ιδιότητα της Portulaca oleracea αποδίδεται στα συστατικά της, όπως οι gallotannins,
τα omega-3 λιπαρά,
το ascorbic acid,
οι α-tocopherols,
η kaempferol,
η quercetin και η  apigenin
αντικαρκινική δραστηριότητα-πολλές μελέτες δείχνουν ότι η Portulaca oleracea έχει πιθανή εφαρμογή στη θεραπεία του καρκίνου.
αντιμικροβιακή δραστηριότητα, η Portulaca oleracea διαθέτει αντιβακτηριακές,
αντιμυκητιασικές και αντιιικές δράσεις, όπως αποκαλύπτεται από την αντιμυκητιακή της δράση έναντι των δερματοφυτών του γένους Trichophyton. 
αντιφλεγμονώδης δραστηριότητα, το υδατικό εκχύλισμα της Portulaca oleracea μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταστολή της αγγειακής φλεγμονώδους διαδικασίας που σχετίζεται με την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης(2), αλλά και σε περιπτώσεις αρθρίτιδας καθώς μειώνει τα προβλήματά της,
γαστροπροστατευτικές δραστηριότητες, υδατικά και αιθανολικά εκχυλίσματα της αντράκλας μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα των γαστρικών ελκών, καθιστώντας την Portulaca oleracea έναν πολλά υποσχόμενο και αποτελεσματικό θεραπευτικό παράγοντα για γαστρεντερικές παθήσεις
ηπατοπροστατευτική δραστηριότητα, εκχύλισμα αλκοόλης 70% της Portulaca oleracea αντιστρέφει σημαντικά την αύξηση των ηπατικών ενζύμων και των συνολικών επιπέδων χολερυθρίνης, επιβεβαιώνοντας την ηπατοπροστατευτική δράση της γλιστρίδας.
#. Στην Ελλάδα είναι γνωστή η ρήση “γλιστρίδα και νερό συκώτι δροσερό” που υποδηλώνει την ηπατοπροστατευτική της δράση.
Επίσης η αντράκλα:
– έχει επουλωτικές δραστηριότητες- το εκχύλισμα των φύλλων έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την επούλωση επίμονων πληγών όταν εφαρμόζεται τοπικά και συνίσταται η χρήση της στις αιμορροΐδες
– λαμβάνει μέρος στην πρόληψη της εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με ανεπάρκεια σεληνίου όπως οι ασθένειες Keshan και Kashin-Beck

– ρόφημα φτιαγμένο από τα φύλλα της χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του πόνου στο στομάχι και των πονοκεφάλων
– μειώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια – λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε Ω3 λιπαρά οξέα.
– τα φύλλα της κατάπλασμα και ο χυμός της σαν επάλειψη μειώνουν άμεσα τα προβλήματα από τα τσιμπήματα εντόμων όπως από κουνούπια και
μέλισσες, επισπεύδουν τη θεραπεία δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα, επισπεύδουν την επούλωση εγκαυμάτων και πληγών.
– ο χυμός της είναι από τις αποτελεσματικότερες θεραπείες για τις λειχήνες του στόματος και άλλα στοματικά έλκη
– τα φρεσκοτριμμένα ή φρεσκοκοπανισμένα φύλλα της σαν κατάπλασμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πονοκεφάλους και για την ουρική αρθρίτιδα.
– μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης αυτισμού και αναπτυξιακών παθήσεων στα παιδιά
– είναι άριστο δροσιστικό – αν βάλουμε 2 με 3 φύλλα κάτω από τη γλώσσα μας σταματά την δίψα και ελαττώνει τον πονοκέφαλο που προκύπτει από δίψα ή ζέστη.
– υδατικό της εκχύλισμα έχει ισχυρά και σημαντικά αγχολυτικά αποτελέσματα
– είναι σε θέση να αναστείλει το alzheimer, χάρη στις ισχυρές dopamine και norepinephrine
– λόγω της υψηλής περιεκτικότητά της σε βλέννα, έχει καταπραϋντικές ιδιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γαστρεντερικά προβλήματα όπως διάρροια δυσεντερία, οξεία εντερίτιδα
– μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μάσκα προσώπου για τον καθαρισμό, την ανανέωση και τη σύσφιξη του δέρματος.
Γιατί η αντράκλα χαρακτηρίζεται “πλανητική πανάκεια”
Η αντράκλα είναι ένα φυτό με πλήθος αντιοξειδωτικών βιταμινών, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικά με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, τα οποία ως γνωστό μας προστατεύουν από τον καρκίνο
τις καρδιοπάθειες και όλες τις φλεγμονώδεις παθήσεις.
Στην αντράκλα θα βρούμε:
1.- βιταμίνη Α, ισχυρότατη πηγή βιταμίνης Α.
#.από τις υψηλότερες περιεκτικότητες ανάμεσα στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά με 1320 διεθνείς μονάδες ανά 100g 
– υψηλές συγκεντρώσεις προβιταμίνης Α ή καροτενοειδών, όπως β-καροτένιο,
λουτεΐνη,
νεοξανθίνη.
#. Ο βασικός ρόλος των καροτενοειδών στη διατροφή μας είναι ως πρόδρομοι της βιταμίνης Α και ως προστασία της χρωστική της ωχράς κηλίδας.

Η χρωστική της ωχράς κηλίδας, είναι μια κίτρινη ελαιώδης ουσία, η οποία αποτελείται από τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
Μαζί με τις υψηλές συγκεντρώσεις καροτενοειδών, η αντράκλα περιέχει και υψηλές συγκεντρώσεις χρωστικής χλωροφύλλης
Η διατροφική χλωροφύλλη μπορεί να είναι θρεπτικά σημαντική στη μείωση της εντερικής απορρόφησης δυνητικά επιβλαβών χημικών μεταλλαξιογόνων και καρκινογόνων ουσιών

2.- βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως:
Β2-ριβοφλαβίνη
Β3-νιασίνη
Β6-πυριδοξίνη
Β9-φολικό οξύ
3.- βιταμίνη C
4.- βιταμίνη D
5.- βιταμίνη Ε– μια μερίδα γλιστρίδας καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη Ε και γλουταθειόνη* 
6.- αμινοξέα όπως:
isoleucine
leucine
lysine
methionine
cystine
phenylalanine
tyrosine
threonine και
valine
7.-μετάλλων και ιχνοστοιχεία όπως:
σίδηρο
κάλιο
#. ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φύλλα αντράκλας περιέχουν 561 mg καλίου
ασβέστιο
#. ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φύλλα αντράκλας περιέχουν 90 mg ασβεστίου
μαγνήσιο
μαγγάνιο
ψευδάργυρο
φώσφορο
χαλκό
σελήνιο
8.- φυτικές ίνες
9.- ελάχιστες θερμίδες
#. τα 100 γραμμάρια γλυστρίδας έχουν μόνο 16 θερμίδες κάτι που την καθιστούν ιδανική σε όσους κάνουν δίαιτες χάρη και στις φυτικές ίνες της
10.- ω3 λιπαρά οξέα
#. η αντράκλα δεν έχει συνδυαστεί με τα ω3 λιπαρά οξέα, ενώ είναι από τις πλουσιότερες πηγές
Τα οξέα αυτά τα συναντάμε στο φυτικό βασίλειο με το όνομα “α-linolenic acid” – είδος ω3 λιπαρών οξέων
Τα 100g φρέσκα φύλλα αντράκλας περιέχουν περίπου 350mg  α-λινολενικού οξέος
Τα ω3 λιπαρά οξέα της γλυστρίδας συναγωνίζονται επάξια αυτά των ψαριών.
#. ας φυτέψουμε σε μιά γλάστρα στο μπαλκόνι μας αυτό το παρεξηγημένο φυτό, το οποίο το μόνο που χρειάζεται είναι νεράκι και θα έχουμε το απαραίτητο συμπλήρωμα μέσα στην εβδομάδα Ω3 λιπαρών οξέων
11.- δύο είδη betalain
το κοκκινωπό beta-cyanins και
το κίτρινο beta-xanthin
#. Τα betalain είναι χρωστικές ουσίες της ομάδας των glycosides με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντι-μεταλλαξιογόνες ιδιότητες
12.- oxalate
#. Τα oxalate είναι μία χημική ένωση η οποία ενέχεται στο σχηματισμό των λίθων των νεφρών.
Ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι πάρα πολλά κοινά λαχανικά, όπως π.χ το σπανάκι περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις οξαλικών, τα οποία επηρεάζουν μόνοτα άτομα που έχουν προβλήματα με πέτρες στα νεφρά τους.
Οι ιδιότητες της αντράκλας ονομαστικά:
Η αντράκλα-Portulaca oleracea κατέχει ένα ευρύ φάσμα φαρμακολογικών ιδιοτήτων όπως:
νευροπροστατευτικές,
αντιμικροβιακές,
αντιδιαβητικές,
αντιοξειδωτικές,
αντιφλεγμονώδεις,
αντικαρκινικές δραστηριότητες.
αντιπυρετικές
αντιασθματικές
αντισκορβουτικές
αντιγηραντικές
αντισηπτικές
επουλωτικές
ανθελμινθικές
Η αντράκλα στην Ελληνική  λαογραφία:
Σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας αν κάποιος μιλά γρήγορα και συνέχεια οι άλλοι σκωπτικά τον παρατηρούν:
“μα γλιστρίδα έφαγες και πάει η γλώσσα σου ροδάνι;”
Σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία η κατανάλωση αντράκλας ή γλιστρίδας επιφέρει ευφράδεια και ταχύτητα λόγου.

* η διατροφική γλουταθειόνη ή γλουταθειόνη, glutathione, GSH, γνωστή και ως γλουταθείο, είναι οργανική χημική ένωση με σημαντική αντιοξειδωτική δράση.
Η γλουταθειόνη ανήκει στις χρήσιμες για τον οργανισμό μας  ουσίες που μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός μας μόνος του από τα αμινοξέα που την αποτελούν.
Είναι το κυριότερο ενδογενές αντιοξειδωτικό που παράγεται από τα κύτταρα, συμμετέχοντας απευθείας στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και των ενεργών μορφών του οξυγόνου, ενώ συντηρεί και εισαγόμενα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και E στις ενεργές μορφές τους.
Επιδρά σε μεταβολικές και βιοχημικές αντιδράσεις όπως η σύνθεση και επισκευή του DNA, η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση προσταγλανδίνης, η μεταφορά αμινοξέων και η ενεργοποίηση ενζύμων.
Ζωτική είναι επίσης η δράση της στον μεταβολισμό του σιδήρου.

(1) Η Dr Simopoulos είναι Ελληνίδα ερευνήτρια, η οποία διηύθυνε την έρευνα για τη διατροφή στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Αμερικής
διέπρεψε στις ΗΠΑ ανακαλύπτοντας την ευεργετική δράση των ω-3 λιπαρών οξέων στη ελληνική δίαιτα και ξεκίνησε ένα νέο πεδίο έρευνας αναφορικά με αυτά τα πολύτιμα λιπαρά οξέα.
Επίσης είναι η εμπνεύστρια του διατροφικού πλάνου “the omega diet” το οποίο αναλύεται στο ομώνυμο βιβλίο της και έχει παρουσιαστεί από την ίδια και στο ελληνικό κοινό.
Η dr Artemis Simopoulos έχει διατελέσει σύμβουλος στο Λευκό Οίκο και πρόεδρος στο Κέντρο Γενετικής Διατροφής και Υγείας στην Ουάσινγκτον
(2) Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η διαβητική αθηροσκλήρωση δεν είναι απλώς μια ασθένεια υπερλιπιδαιμίας αλλά και μια φλεγμονώδης διαταραχή 

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia- botanologia.gr


μελέτες-έρευνες,αναφορές:
** https://www.academia.edu
*** http://www.hindawi.com/journals/ecam/2012/741824/
https://www.researchgate.net
https://journals.ashs.org/hortsci/view/journals/hortsci/51/6/article-p784.xml
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4321094/
https://www.hindawi.com/journals/bmri/2015/925631/
https://www.eurekaselect.com/112823/article
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27176468/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5018284/
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874111004375
http://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S0716-97602004000200013&script=sci_arttext
http://www.nutrition-and-you.com/purslane.html
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12161-008-9049-9
http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF02657769
https://onlinelibrary.wiley.com
http://www.worldscientific.com/doi/abs/10.1142/S0192415X12500383
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6461301/
http://mediplantepirus.med.uoi.gr/pharmacology_en/plant_details.php?id=183
https://www.hindawi.com/journals/tswj/2014/951019/
http://www.stuartxchange.org/Gulasiman.html
www.researchgate.net
https://www.researchgate.net

~~~~~~~~~~~~~~~~

Share: