Τα βότανα των ανθρώπων – Οι χάρες των θεραπευτικών βοτάνων

Τα βότανα και τα βοτανικά ιάματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του συλλογικού μας ταξιδιού αιώνες τώρα.
Αυτές οι ρίζες,
οι μίσχοι,
τα λουλούδια,
τα φύλλα και τα μούρα που βοήθησαν αξιόπιστα την ανθρωπότητα στο διάβα των αιώνων να τραφεί,
να ξεπεράσει τα εμπόδια και
να ενισχύσει την αυτοθεραπευτική της δύναμη, έχουν συλλεχθεί και λατρευτεί χιλιετίες χρόνια τώρα, όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, και η συσσωρευμένη γνώση έχει μεταδοθεί προσεκτικά από γενιά σε γενιά.
Τώρα, στον σύγχρονο κόσμο, όσο ποτέ άλλοτε, κατόπιν χιλιάδων ερευνών, έχουμε σχετικά εύκολη πρόσβαση σε έναν τεράστιο αριθμό φυτικών ιαμάτων.
Αυτό είναι υπέροχο σε πολλά επίπεδα.
Το κίνητρό μας πρέπει να είναι η ενδυνάμωση όλων μας με γνώση και αυτοπεποίθηση, ώστε να χρησιμοποιούμε αυτά τα υπέροχα δώρα της φύσης με σύνεση και ασφάλεια για τον εαυτό μας και για όλους όσους νοιαζόμαστε.
Τα βότανα είναι το “φάρμακο των ανθρώπων”, αλλά η γνώση είναι απαραίτητη, τόσο αυτή που έχει φτάσει σε μας από τους αρχαίους πανεπιστήμονες, όσο και αυτή που σωρεύουμε από τη σύγχρονη επιστήμη.
Και πρέπει να γνωρίζουμε πως όλα τα βότανα σε φαρμακευτικές δόσεις, που έχουν τις ιδιότητες να κάνουν καλό, έχουν και τις ιδιότητες να κάνουν κακό.
Το παλιό ρητό “το δηλητήριο είναι στη δόση” περιγράφει με ακρίβεια πως ένα ίαμα από θεραπευτικό μπορεί να γίνει βλαπτικό.
Ο αρχαίος κανόνας “πρώτον, μη βλάπτει”, θεωρείται ως η βασική οδηγία όλων όσων ασχολούνται με την παραδοσιακή βοτανική ιατρική και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να χρησιμοποιούμαι σωστά τα βότανα.
Για αυτό ας δούμε ποια είναι η ενδεδειγμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε για να ετοιμάσουμε το περίφημο χρυσό γάλα* με σκόνη κουρκουμιού* και φυτικό γάλα,
πως χρησιμοποιούμε το κουρκούμι για να αυξήσουμε την βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης και πως ετοιμάζουμε ένα βοτανικό αντιιικό και αντιβακτηριακό σιρόπι με σκόρδο, μέλι, λεμόνι και τζίντζερ
Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες μελέτες σχετικά με το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά την περίφημη Curcumin, η οποία έχει τόσο πολλές και τόσο ισχυρές δράσεις σχεδόν σε όλα τα οργανικά μας συστήματα, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι ολόκληρο το σώμα μας νιώθει και αισθάνεται τις θετικές της επιρροές.
Το ανοσοποιητικό σύστημα και το κυκλοφορικό μας σύστημα, ειδικότερα, νιώθουν τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Ιδιότητες…
read more:
* Πως ετοιμάζουμε το περίφημα χρυσό γάλα με βάση το κουρκούμι
Πως χρησιμοποιούμε το κουρκούμι για να αυξήσουμε την βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/687197/

Share: