Ο μεγάλος εγκέφαλος συνδέεται με καλύτερη μνήμη,λογική και αντιδράσεις

Ένας μεγάλος εγκέφαλος οξύνει τις γνωστικές μας λειτουργίες;

Το ερώτημα έχει τεθεί για περισσότερα από 200 χρόνια, και τώρα οι επιστήμονες μετά τα αποτελέσματα μελέτης σε δείγμα 13.600 Βρετανών, 70% μεγαλύτερο από όλες τις προηγούμενες μελέτες επισημαίνουν πως –τα άτομα με μεγαλύτερους εγκεφάλους έχουν καλύτερη μνήμη, λογική και αντιδράσεις.
           Η σπουδαία αυτή ανακάλυψη προκύπτει από 200 χρόνια έρευνας, που προσπάθησε να βρει μια σύνδεση μεταξύ του μεγέθους του εγκεφάλου και της γνωστικής απόδοσης.
Οι εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας με σαρωτές MRI αποκάλυψαν αυτήν τη σύνδεση όσο οι επιστήμονες μελετούσαν 13.600 ανθρώπους, στη μεγαλύτερη έρευνα που έχει διεξαχθεί ποτέ.
Ερευνητές από τις Η.Π.Α. και τις Κάτω Χώρες συνέκριναν το μέγεθος του εγκεφάλου με τη γνωστική απόδοση και τις εκπαιδευτικές επιτυχίες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Psychological Science, είναι το πιο ολοκληρωμένο παράδειγμα αυτού του τύπου έρευνας και είναι το μεγαλύτερο του είδους του.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Gideon Nave, από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania δήλωσε ότι ‘ένας άνθρωπος με μεγαλύτερο εγκέφαλο τείνει να έχει καλύτερες επιδόσεις σε τεστ γνώσης, από έναν που έχει μικρότερο εγκέφαλο’.
           Η έρευνα βασίστηκε σε ένα δίκτυο πληροφοριών για περισσότερο από μισό εκατομμύριο Βρετανών και περιελάμβανε στοιχεία για την υγεία, την κληρονομικότητα αλλά και εικόνες του εγκεφάλου από τουλάχιστον 20.000 συμμετέχοντες.
Ο Καθηγητής Philipp Koellinger στο πανεπιστήμιο Vrije του Amsterdam και συν-συγγραφέας της μελέτης δήλωσε:”αυτή η έρευνα δίνει νέα στοιχεία που δεν είχαμε μέχρι τώρα,γιατί το δείγμα είναι γιγαντιαίο,70% μεγαλύτερο από όλες τις προηγούμενες μελέτες,για το θέμα αυτό και μας επιτρέπει να εξετάσουμε τη σχέση μεταξύ εγκεφάλου και γνωστικής επίδοσης με μεγαλύτερη αξιοπιστία.
            Παρατηρήθηκαν “σημαντικές διαφορές” σχετικά με το μέγεθος των αρσενικών και θηλυκών εγκεφάλων, αλλά αυτό δεν επηρέασε τις γνωστικές επιδόσεις. 
“Όπως και με το ύψος, υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών στον όγκο του εγκεφάλου, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε μια διαφορά στις γνωστικές επιδόσεις, δήλωσε ο καθηγητής Gideon Nave, από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας.
         Οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν ως προς τη λογική, τη μνήμη και το χρόνο αντίδρασης αλλά όχι σε γνώση που είχαν ήδη αποκτήσει με το πέρασμα των χρόνων.
Η ομάδα προσπάθησε να ασχοληθεί κυρίως με το μέγεθος του εγκεφάλου και στην αξιολόγηση της νοημοσύνης ενός ατόμου. 
Αυτό περιελάμβανε παράγοντες, όπως το ύψος,που παλαιότερα είχε συνδεθεί με μεγαλύτερο μέγεθος εγκεφάλου,την κληρονομικότητα και του εκπαιδευτικού επιπέδου – ή των προσόντων των ατόμων.
Πάντως οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μέτρηση της γνωστικής επίδοσης είναι ένα δύσκολο έργο και η μελέτη έχει τις αδυναμίες της. 
Το μέγεθος του εγκεφάλου είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της εικόνας, δήλωσαν,και  αντιπροσωπεύει μόνο το 2% της μεταβλητότητας των επιδόσεων στις δοκιμές.
Επίσης τόνισαν ότι, παρά τα ευρήματά τους, κανείς δεν πρέπει να “μετρά τα μεγέθη των εγκεφάλων των υποψηφίων για τις θέσεις εργασίας όταν πρόκειται να προσληφθούν σε δουλειές.
Ο καθηγητής Nave είπε: “Σκεφτείτε έναν υπολογιστή – αν έχει περισσότερα τρανζίστορ, μπορεί να υπολογίσει πιο γρήγορα και να μεταδώσει περισσότερες πληροφορίες.
Μπορεί να συμβαίνει κάτι παρόμοιο και στον εγκέφαλο ως ένα βαθμό – εάν έχει περισσότερους νευρώνες,μπορεί να έχει μια καλύτερη μνήμη ή να ολοκληρώνει παράλληλα περισσότερες εργασίες”
Ωστόσο, τα πράγματα είναι πιθανό να είναι πολύ πιο πολύπλοκα στην πραγματικότητα.
Και επισημαίνουν:
“Δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε στο βάθος αυτό χωρίς περισσότερες έρευνες”.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η βαθύτερη κατανόηση των βιολογικών βάσεων της γνωστικής επίδοσης μπορεί να βοηθήσει να εντοπίσουν και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που διαμορφώνουν τη νοημοσύνη μας.
         “Ελπίζουμε ότι αν κατανοήσουμε τους βιολογικούς παράγοντες που συνδέονται με τις γνωστικές επιδόσεις, θα μας επιτραπεί να προσδιορίσουμε τις περιβαλλοντικές συνθήκες υπό τις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να εκδηλώσουν καλύτερα τις δυνατότητές τους και να παραμείνουν υγιείς”.
Σχεδιάζουν επίσης να καθορίσουν εάν ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, ή η συνδεσιμότητα μεταξύ τους, παίζουν ρόλο σε διάφορες καταστάσεις της ζωής του ατόμου.
Εξ’ άλλου από το 1836, που ο γερμανός ανατόμος Friedrich Tiedemann έγραψε στο περιοδικό Philosophical Transactions “αναμφίβολα υπάρχει μια σχέση μεταξύ του απόλυτου μεγέθους του εγκεφάλου και των πνευματικών δυνάμεων και λειτουργιών του νου” οι επιστήμονες έχουν πολλές φορές αναρωτηθεί και βέβαια διαφωνήσει μεταξύ τους  για το κατά πόσον είχε δίκιο και με μεθόδους απεικόνισης του εγκεφάλου, όπως είναι οι εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας που τους επιτρέπουν να κάνουν πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις για τον όγκο του εγκεφάλου από ποτέ άλλοτε έχουν προσπαθήσει να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα.
Σε αυτό βέβαια που συμφωνούν όλοι είναι πως η δομή του εγκεφάλου είναι σημαντική.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanoloia,gr

Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:Η παιδική φτώχεια επιβαρύνει τις γνωστικές λειτουργίες εφ’όρου ζωής

πηγή:dailymail.co.uk

Share: