Αφέψημα και έγχυμα – ποιες οι διαφορές των δύο ροφημάτων;

               Αφέψημα και έγχυμα – και τα δύο είναι ροφήματα <ρόφημα < προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ῥόφημα < ῥοφῶ<από όπου και η μεσαιωνική ελληνική λέξη ρουφώ>

Τα ροφήματα είναι ζεστό υγρά, που σερβίρεται σε κούπα και πάρα πολλές φορές η παρασκευή τους χρειάζεται τέχνη και φαντασία!
Ας δούμε όμως ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο έγχυμα και στο αφέψημα
            – Πολλές φορές με ρωτάτε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα αφέψημα και σε ένα έγχυμα,λοιπόν με πολύ λίγα λόγια ξαναθυμίζω:
Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με την απλή έγχυση των βοτάνων, που είναι αυτό που κάνουμε όταν βάζουμε ένα φακελάκι τσάι σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό και το αφήνουμε κάποια λεπτά της ώρας μέχρι να το πιούμε.
Για να το καταλάβουμε καλύτερα:
Οι εγχύσεις χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή των βιταμινών και των πτητικών συστατικών των μαλακών μερών των βοτάνων όπως είναι:
– τα φύλλα π,χ του δυόσμου,της μέντας,της ρίγανης
– τα λουλούδια π.χ τα λουλούδια του χαμόμηλου,της καλέντουλας
– τα βλαστάρια σχεδόν όλων των βοτάνων
– οι φλούδες των εσπεριδοειδών
Σημαντικό ρόλο στα εγχύματα παίζει το μικρό χρονικό διάστημα έγχυσης των βοτάνων,καθώς βοηθά να διατηρούνται αμείωτα τα θρεπτικά συστατικά όποιου βοτάνου χρησιμοποιούμε την κάθε στιγμή.
Το αφέψημα χρησιμοποιείται για την εξαγωγή των θρεπτικών συστατικών των φυτών κυρίως από τα σκληρά τους μέρη όπως:
– οι ρίζες,
– ο φλοιός,
– οι σπόροι και
– ο κορμός.
Όπως είναι αυτονόητο αυτά τα σκληρά μέρη απαιτούν βράσιμο,το λιγότερο δέκα λεπτά, ώστε να έχουμε τα θρεπτικά συστατικά του φυτού στο ποτήρι μας.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Ας θυμηθούμε:
Βότανα και τρόποι χρήσης:έγχυμα
Αφέψημα βοτάνων-ένας από τους τρόπους χρήσης των βοτάνων

Share: