Αφέψημα και έγχυμα – ποιες οι διαφορές των δύο ροφημάτων;

               Αφέψημα και έγχυμα – και τα δύο είναι ροφήματα <ρόφημα < προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ῥόφημα < ῥοφῶ<από όπου και η μεσαιωνική ελληνική λέξη ρουφώ>

Τα ροφήματα είναι ζεστά υγρά, που σερβίρονται σε κούπα και πάρα πολλές φορές η παρασκευή τους χρειάζεται τέχνη και φαντασία!
Ας δούμε όμως ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο έγχυμα και στο αφέψημα
            – Πολλές φορές με ρωτάτε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα αφέψημα και σε ένα έγχυμα , λοιπόν με πολύ λίγα λόγια ξαναθυμίζω:
Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με την απλή έγχυση των βοτάνων , που είναι αυτό που κάνουμε όταν βάζουμε ένα φακελάκι τσάι σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό και το αφήνουμε κάποια λεπτά της ώρας μέχρι να το πιούμε.
Για να το καταλάβουμε καλύτερα:
Οι εγχύσεις χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή των βιταμινών και των πτητικών συστατικών των μαλακών μερών των βοτάνων όπως είναι:
– τα φύλλα π,χ του δυόσμου , της μέντας , της ρίγανης
– τα λουλούδια π.χ τα λουλούδια του χαμόμηλου , της καλέντουλας
– τα βλαστάρια σχεδόν όλων των βοτάνων
– οι φλούδες των εσπεριδοειδών και γίνονται με την διαβροχή των μαλακών αυτών μερών των βοτάνων σε ζεστό νερό.
Σημαντικό ρόλο στα εγχύματα παίζει το μικρό χρονικό διάστημα έγχυσης των βοτάνων,καθώς με τον τρόπο αυτό διατηρούνται αμείωτα τα θρεπτικά συστατικά όποιου βοτάνου χρησιμοποιούμε την κάθε στιγμή.
Το αφέψημα χρησιμοποιείται για την εξαγωγή των θρεπτικών συστατικών των φυτών κυρίως από τα σκληρά τους μέρη όπως:
– οι ρίζες,
– ο φλοιός,
– οι σπόροι και
– ο κορμός και γίνονται με το σιγανό βράσιμο των μερών αυτών των βοτάνων σε νερό που σιγοβράζει.
Όπως είναι αυτονόητο αυτά τα σκληρά μέρη απαιτούν βράσιμο , το λιγότερο δέκα λεπτά , ώστε να έχουμε τα θρεπτικά συστατικά του φυτού στο ποτήρι μας.

Τα δύο αυτά ροφήματα αν και πολύ παρόμοια έχουν μια ιδιάζουσα διαφορά.
Το αφέψημα είναι ένα συμπυκνωμένο ρόφημα -τσάι – που γίνεται με το σιγοβράσιμο των σκληρών μερών των βοτάνων
Το έγχυμα είναι και αυτό ένα συμπυκνωμένο ρόφημα -τσάι – που προέρχεται όμως από τη διαβροχή και όχι το βράσιμο όπως στο αφέψημα , των πιο ευαίσθητων μερών του βοτάνου 

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Ας θυμηθούμε:
Βότανα και τρόποι χρήσης:έγχυμα
Αφέψημα βοτάνων-ένας από τους τρόπους χρήσης των βοτάνων
Πώς να ετοιμάσουμε και πως να χρησιμοποιήσουμε ένα αφέψημα βοτάνων
Πάντα είναι καιρός να απολαύσουμε ένα φλιτζάνι τσάι
Εν θερμώ εκχυλιζόμενα βότανα σε λάδια με τον τρόπο του Bain Marie

Share: