Η υγιεινή διατροφή των παιδιών οδηγεί σε υψηλότερο IQ

Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με υγιεινή διατροφή έχουν υψηλότερο δείκτη ευφυίας, σύμφωνα με έρευνα από το University of Adelaide, η οποία συμπληρώνει την έρευνα των Dr Pauline Emmett και Dr Kate Northstone, οι οποίες επισημαίνουν πως ο δείκτης νοημοσύνης των μικρών παιδιών μειώνεται με το πρόχειρο και ανθυγιεινό φαγητό.

Η μελέτη – με επικεφαλής την ερευνήτρια της Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας  dr Lisa Smithers – εξέτασε τη σχέση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών των παιδιών σε μια χρονική περίοδο 6 μηνών, 15 μηνών και 2 χρόνων, και του IQ τους μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών.Η dr Lisa Smithers, όπως η ίδια αναφέρει, αναζητά πάντα ευκαιρίες για να κάνει τη διαφορά στην υγεία και την ευημερία των παιδιών.
“Ανησυχώ για πράγματα που εμποδίζουν τα παιδιά να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, είτε πρόκειται για σωματική υγεία είτε για ανάπτυξη. 
Αν μπορούμε να εντοπίσουμε τα εμπόδια στην ανάπτυξη των παιδιών, τότε μπορούμε να σχεδιάσουμε και να δοκιμάσουμε παρεμβάσεις που αλλάζουν ή ρυθμίζουν άμεσα τις επιπτώσεις στην ανάπτυξή τους”
Η dr Lisa Smithers, λοιπόν, έλαβε μέρος στη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία συμπεριέλαβε 7.000 παιδιά και συνέκρινε μια σειρά διατροφικών προτύπων, συμπεριλαμβανομένων παραδοσιακών και σύγχρονων σπιτικών φαγητών, έτοιμων βρεφικών τροφών, θηλασμού και  πρόχειρων φαγητών.
“Η διατροφή παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη των εγκεφαλικών ιστών κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής και ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να δούμε τι αντίκτυπο θα έχει η δίαιτα στο IQ των παιδιών”, λέει η dr Smithers.
“Ανακαλύψαμε ότι τα παιδιά που θήλασαν μέχρι την ηλικία των 6 μηνών και διατρέφονταν συστηματικά  υγιεινά με μια διατροφή που περιλάμβανε όσπρια, 
τυρί, 
φρούτα και λαχανικά μέχρι την ηλικία των 15 και των 24 μηνών, είχαν υψηλό IQ  στην ηλικία των 8 ετών.
Τα παιδιά που διατρέφονταν καθημερινά, εκτός των άλλων, και με μπισκότα, 
σοκολάτα, 
γλυκά, αναψυκτικά και τσιπς στα 2 πρώτα έτη της ζωής τους είχαν περίπου 2 μονάδες χαμηλότερο IQ στην ηλικία των 8 ετών”
Παράλληλα οι ερευνήτριες Dr Pauline Emmett και Dr Kate Northstone επισημαίνουν ότι:
Το καταστροφικά αποτελέσματα μιάς κακής διατροφής στην ανάπτυξη του εγκεφάλου θα μπορούσε να συνεχιστεί για πάντα ακόμη και αν η διατροφή βελτιωθεί στο μέλλον.
Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και ζάχαρη,
επεξεργασμένα τρόφιμα και πρόχειρο φαγητό όχι μόνο είναι ανθυγιεινά και παχαίνουν,
αλλά είναι καταστροφική για τον εγκέφαλο των μικρών παιδιών και για την μετέπειτα ενήλικη ζωή τους, καθώς σχετίζεται με μειώσεις του IQ τους.
Τα παιδιά που τρέφονται με μεταποιημένα τρόφιμα μέχρι την ηλικία των τριών (3)ετών αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ο δείκτης νοημοσύνης τους να βρεθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα όταν φτάσουν στην ηλικία των οκτώμισι ετών.

Η βρετανική επιστημονική έρευνα ήταν η μεγαλύτερη που είχε γίνει ποτέ για το ζήτημα αυτό και τα συμπεράσματά της ήταν συγκλονιστικά.
Τα παιδιά που τρώνε συχνά φαγητά κακής ποιότητας, όταν μεγαλώσουν έχουν κατά μέσο όρο μικρότερο δείκτη νοημοσύνης, το γνωστό IQ.
Οι ερευνητές, υπό την Dr Pauline Emmett της Σχολής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, μελέτησαν σε βάθος χρόνου περίπου 14.000 παιδιά, γεννημένα τα έτη 1991 και 1992, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στα τρία, τέσσερα, επτά και οκτώμισι χρόνια τους.
Οι γονείς των παιδιών κλήθηκαν να καταγράψουν αναλυτικά το είδος φαγητών και ποτών που κατανάλωναν τα παιδιά τους, ενώ στο τέλος (σε ηλικία 8,5 ετών) τα παιδιά έκαναν τεστ νοημοσύνης.
Με το πέρας της έρευνας διαπιστώθηκε σημαντική διαφορά στις επιδόσεις ανάμεσα στα παιδιά που έτρωγαν πολλά κατεργασμένα φαγητά με λίπη και ζάχαρη, σε σχέση με όσα έτρωγαν υγιεινές τροφές, με πολλές σαλάτες, φρούτα, λαχανικά και ρύζι.
Το 20% των παιδιών της πρώτης κατηγορίας, που έτρωγαν πιο ανθυγιεινά, είχαν κατά μέσο όρο δείκτη νοημοσύνης (IQ) 101, έναντι 106 του 20% των παιδιών που έτρωγαν πιο υγιεινά.
“η διαφορά δεν είναι τεράστια, όμως καθιστά αυτά τα παιδιά λιγότερο ικανά να τα βγάλουν πέρα στο σχολείο, καθώς και σε διάφορες άλλες καταστάσεις στη ζωή τους”, δήλωσε η Dr Pauline Emmett.
Η ερευνήτρια επιβεβαίωσε, και αυτή, ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα λίπη και η ζάχαρη στερούνται σημαντικών βιταμινών και άλλων ζωτικών ουσιών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και οι οποίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αρχή της παιδικής ηλικίας.
Αυτό σημαίνει -επισημαίνουν οι ερευνητές- ότι η δίαιτα στα νήπια μέχρι τριών ετών αλλάζει τα επίπεδα του δείκτη νοημοσύνης της ενήλικης ζωής ακόμα και αν αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες με την πάροδο των ετών.
Και αυτό διότι ο εγκέφαλος αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό στα πρώτα τρία (3) χρόνια της ζωής του ανθρώπου και είναι πιθανό η σωστή διατροφή κατά το διάστημα αυτό να παίζει καθοριστικό ρόλο στην βέλτιστη ανάπτυξή του.

Ας δώσουμε λοιπόν, μεγαλύτερη προσοχή στα τρόφιμα που ταΐζουμε τα παιδιά μας.
μελέτες, έρευνες:

Share: