Οχτώ ισχυρότατα βότανα για να διατηρήσουμε υγιείς τους πνεύμονές μας!

Οι πνεύμονές μας είναι όργανα του αναπνευστικού μας συστήματος, στους οποίους ανταλλάσσεται το διοξείδιο του άνθρακα του αίματος με το οξυγόνο του εισπνεόμενου αέρα.
Και όπως καταλαβαίνουμε η οξυγόνωση είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας.
Σε περίπτωση που φράξουν οι πνεύμονές μας από κάτι, τότε ο οργανισμός μπαίνει σε κίνδυνο και πρέπει άμεσα να καθαρίσουν οι πνεύμονες.
Μία από τις πιο συχνές αιτίες σοβαρών προβλημάτων στους πνεύμονες είναι τα βακτήρια και οι ιοί.
Είναι σοφό λοιπόν να γνωρίζουμε ποια βότανα κρατάνε τους πνεύμονές μας υγιείς,
τους προστατεύουν από βακτήρια,
ιούς και μύκητες, τους “καθαρίζουν” σε περίπτωση προσβολής τους και, το βασικότερο, συμβάλουν, με το δικό τους μοναδικό τρόπο, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.
Και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό – αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε όλοι-  έχει τεράστιες δυνατότητες προσαρμογής, τόσο σε νέες αντίξοες συνθήκες όσο και στην επίθεση νέων νοσογόνων παραγόντων που δεν είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν, τους οποίους έχει τη δυνατότητα να καταπολεμήσει.
Η άμυνα ενός ισχυρού ανοσοποιητικού απέναντι στους νοσογόνους παράγοντες είναι ισχυρότατη και βέβαια, έχει τη δυνατότητα να αυτοελέγχεται και να αυτοδιορθώνεται, ώστε να είναι πάντα “ετοιμοπόλεμο”.
Τα βότανα που διατηρούν την υγεία των πνευμόνων μας και συμβάλλουν στον “καθαρισμό τους:
-1. τα πανίσχυρα, θυμάρι και ρίγανη ενισχύουν τις αναπνευστικές οδούς και καταπολεμούν ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού
-2. η αρωματική μέντα βοηθά στην καταπολέμηση λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού και βοηθά στη διεύρυνση των αεραγωγών και στον “καθαρισμό” της βλεννογόνο των ρινικών κοιλοτήτων
-3. ευκάλυπτος – βοηθά το σώμα μας να απαλλαγεί από τη συσσωρευμένη βλέννα, η οποία με τη βοήθειά του, του ευκάλυπτου, αποβάλλεται εύκολα
-4. το πολύτιμο χαμομήλι μειώνει τις φλεγμονές της αναπνευστικής οδού και βοηθά τον οργανισμό μας να αποβάλλει τη βλέννα, εμποδίζοντας τη συσσώρευσή της.
-5. το βότανο της αθανασίας το πολύτιμο φασκόμηλο – ισχυρότατο αποχρεμπτικό, “διώχνει” τη βλέννα από ολόκληρη την αναπνευστική οδό, ενώ παράλληλα, ενισχύει το ανοσοποιητικό να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη και να αποβάλλει τα φλεγμονώδη κύτταρα μέσω του φλέματος.
-6. η γλυκιά ρίζα της γλυκύρριζας διατηρεί υγιείς τις βλεννογόνους του αναπνευστικού, οι οποίες μέσω του βήχα, θα μεταφέρουν τους νοσογόνους παράγοντες έξω από το σώμα, μέσω του φλέματος,
-7. η πανέμορφη μολόχα ισχυρότατο μαλακτικό,
αποχρεμπτικό και αντιφλεγμονώδες βότανο, ιδανικό για ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις του αναπνευστικού, καταπραΰνει και ηρεμεί άμεσα τις φλεγμονώδεις διόδους της αναπνευστικής οδού και βοηθάει τον οργανισμό μας να αποβάλλει τα φλεγμονώδη κύτταρα μέσω του φλέματος.
-8. ο αρωματικός μάραθος – ισχυρό αποχρεμπτικό και αντισπασμωδικό βότανο, το οποίο βοηθήσει στην αποβολή της παχύρευστης και ενοχλητικής συσσωρευμένης βλέννας.
Υστερόγραφο
Στον επίλογο, θα αναφέρω έναν πολύ μικρό αριθμό τροφίμων, τα οποία θα ανασύρω από την “πλούσια φαρέτρα” που μας έχει χαρίσει η μητέρα Γη, τα οποία συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας του οργανισμού μας και κατ΄επέκταση των πνευμόνων μας
-1. σκόρδο – εδώ τα λόγια είναι περιττά, απλά το εντάσσουμε στην καθημερινή μας διατροφή.
-2. μήλα – με υψηλότατη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, βοηθούν στη σωστή λειτουργία των πνευμόνων μας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
-3. τζίντζερ – ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό, “καθαρίζει” με φυσικό τρόπο τους πνεύμονές μας, απομακρύνοντας τις τοξίνες και ενισχύει το ανοσοποιητικό, οδηγώντας σε λιγότερη συσσώρευση φλέματος στους πνεύμονες και παχύρευστης βλέννας τους αεραγωγούς.
-4. φακές και φασόλια – βοηθούν στην οξυγόνωση όλων των ιστών.
-5. μπρόκολο και κουνουπίδι – δυό ισχυρότατα αντιοξειδωτικά τρόφιμα, των οποίων τα κατάλληλα ένζυμα βοηθούν στη διάσπαση του φλέματος, βοηθώντας μας να αναπνέουμε ευκολότερα.
Και κλείνοντας αυτό μου το άρθρο θα ήθελα να τονίσω πως, όπως είναι σημαντικό και απαραίτητο να διατηρούμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό, έτσι είναι σημαντικό και απαραίτητο να διασφαλίζουμε την υγεία και την “καθαρότητα” των πνευμόνων  μας!
Όπως είναι σημαντικό και απαραίτητο να διατηρούμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό, έτσι είναι σημαντικό και απαραίτητο να κρατήσουμε το υγρό του λεμφικού μας συστήματος, τη λέμφο,  σε κίνηση.
Για να κρατήσουμε τη λέμφο σε κίνηση πρέπει εμείς να κινιόμαστε, διότι η λεμφική ροή μειώνεται έως και 94 % σε άτομα με καθιστική ζωή.
Η στάσιμη λέμφος δεν διηθείται σωστά και οι ανισορροπίες του οργανισμού μας θα παρουσιαστούν.
Κίνηση λοιπόν και νερό, άφθονο νερό για να βοηθήσουμε το λεμφικό μας σύστημα να κάνει σωστά τη δουλειά του και βέβαια, ωμά φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε ένζυμα και οξέα τα οποία είναι από τα ισχυρότερα “καθαριστικά” της λέμφου.
Στο οπλοστάσιό μας έχουμε τα πολύτιμα παντζάρια,
τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά,
το σκόρδο,
το τζίντζερ,
το κουρκούμι
τα εσπεριδοειδή, όλα πολύτιμα και απαραίτητα για τον “καθαρισμό” του λεμφικού μας συστήματος και τα πολύτιμα βότανα του λεμφικού συστήματος όπως το γάλιο,
η καλέντουλα,
η εχινάσεα,
το πεντάνευρο – το βάμμα του πεντάνευρου το χρησιμοποιούμε για τον ξηρό βήχα,
τη χρόνια βρογχίτιδα και γενικά για να υποστηρίξουμε την ίαση ασθενειών των πνευμόνων μας.
Είναι ισχυρό αντιβηχικό,
αντιφλεγμονώδες,
σπασμολυτικό,
αποχρεμπτικό και βρογχοδιασταλτικό, με ισχυρές αντιιικές,

αντιβακτηριακές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες.
η λαδανιά,
τα φύλλα της καρυδιάς,
το τζίντζερ και η αχίλλεια το μυριόφυλλο  μας δίνουν ροφήματα ιδανικά για την υποστήριξη του λεμφικού μας συστήματος.

Το λεμφικό μας σύστημα αν δεν λειτουργεί σωστά, δεν μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα στην καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών, ούτε να εκτελέσει αποτελεσματικά τις υπόλοιπες λειτουργίες του και ο οργανισμός μας εκ των πραγμάτων θα νοσήσει

Share: