Ηλεκτρολυτικός ζωμός λαχανικών για άμεση ενυδάτωση του οργανισμού μας

Νερό Είναι αναμφίβολα το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό και το μοναδικό, του οποίου η απουσία θα είναι θανατηφόρα μέσα σε λίγες μέρες.
Η κατανόηση της μέτρησης και των απαιτήσεων του νερού για τη ζωή μας είναι πολύ σημαντική.
Από τα αρχέγονα μέχρι και τα σημερινά είδη, ένα σημαντικό κλειδί για την επιβίωσή τους ήταν η πρόληψη της αφυδάτωσης και από όταν παρατηρήθηκε ζωή πάνω στη Γη είχε γίνει κατανοητό πως χωρίς νερό αυτή δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί.*
Για τον άνθρωπο το νερό είναι απαραίτητο για την κυτταρική ομοιόσταση και τη ζωή του* και αποτελεί το 75% του σωματικού βάρους των βρεφών και έως το 55% του σωματικού βάρους των ενηλίκων.
Όσον αφορά το πόσιμο νερό, ακούμε το σώμα μας.
Το στόμα μας θα στεγνώσει λίγο και θα νιώσουμε το κεφάλι μας βαρύ – τότε πρέπει να πιούμε νερό, το συντομότερο δυνατό.
Όταν φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, σημαίνει ότι έχουμε σοβαρή ανάγκη ενυδάτωσης.
Αν μάλιστα παρατηρήσουμε το στόμα μας πολύ ξηρό, το σώμα μας  υποφέρει ήδη από έλλειψη νερού και δυστυχώς πολύ λίγοι από εμάς παρατηρούμε ότι το στόμα μας είναι στεγνό όλη την ημέρα, καθώς είμαστε αρκετά απασχολημένοι.
Πέρα από την αφυδάτωση, είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να μάθουμε, για το πώς η ενυδάτωση επηρεάζει τη συνολική υγεία μας, επί του παρόντος, διεξάγονται πολλές έρευνες, κυρίως για την επίδραση που μπορεί να έχει η σωστή πρόσληψη νερού στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.
Όσον αφορά την ήπια αφυδάτωση γνωρίζουμε πως προκαλεί αλλοιώσεις σε μια σειρά από σημαντικές πτυχές της γνωστικής μας λειτουργίας, όπως η συγκέντρωση,
η εγρήγορση και η βραχυπρόθεσμη μνήμη σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 10 και 12 ετών,
σε άτομα μεταξύ 18 και 25 ετών και σε άτομα ηλικίας μεταξύ 50 και 82 ετών
Οι υποδείξεις των επιστημόνων είναι να μας γίνει συνήθεια να πίνουμε νερό κάθε μία ώρα
και πως πρέπει να λαμβάνουμε 1g νερού ανά kcal τροφής.
Έτσι αν κάποιος καταναλώνει 2000 θερμίδες την ημέρα, το νερό που χρειάζεται είναι περίπου 2l
tips
-. ξεκινάμε τη μέρα μας με 1 ή 2 ποτήρια νερό για να ξεπλύνουμε τον οργανισμό μας και να του δώσουμε ώθηση για την καινούργια μέρα που ξεκινάει.
-. πίνουμε 6 έως 10 ποτήρια νερό την ημέρα – περισσότερα εάν είμαστε αγχωμένοι.
-. πίνουμε αργά-αργά το νερό μας, για αποτοξίνωση και καθαρισμό
-. κρατάμε το νερό στο στόμα μας για λίγα δευτερόλεπτα για να ενθαρρύνουμε την απορρόφηση
-. αποχλωριώνουμε το νερό της βρύσης αφήνοντάς το να σταθεί σε μια κανάτα – το χλώριο εξατμίζεται ως ένα βαθμό, ή το βράζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσουμε.
-. δίνουμε ενέργεια στο νερό μας ανακατεύοντάς το
Συνταγή ενυδάτωσης με ηλεκτρολυτικό ζωμό λαχανικών
Οι ηλεκτρολύτες εμπλέκονται σε πολλές βασικές διαδικασίες του οργανισμού μας και ο ρόλος τους είναι κομβικός, σημαντικός και ουσιώδης.
Η ισορροπία των ηλεκτρολυτών
στον οργανισμό είναι απαραίτητη για την φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων μας και των οργάνων μας,
 είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της λειτουργίας του νευρικού μας συστήματος και των μυών μας.

Οι ηλεκτρολύτες διασφαλίζουν ότι το εσωτερικό περιβάλλον του σώματός μας είναι βέλτιστο, διατηρώντας μας ενυδατωμένους και βοηθώντας στη ρύθμιση του εσωτερικού μας pH.
Αιτίες των ανισορροπίων των ηλεκτρολυτών συνήθως είναι η αφυδάτωση,
η υπερβολική θερμότητα,
ο υπερβολικός εμετός,
οι διατροφικές διαταραχές,
διάφορες ασθένειες,
συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις.

Οι ηλεκτρολύτες είναι ορυκτά, βρίσκονται στο αίμα μας,
στα ούρα μας και στον ιδρώτα μας, προέρχονται από τα τρόφιμα και τα υγρά μας και οι κυριότεροι είναι 
-. το νάτριο-
-. το χλώριο-
-. το ασβέστιο-
-. το μαγνήσιο-
-. το κάλιο 
-. ο φώσφορος
Και τώρα ας ετοιμάσουμε ζωμό λαχανικών, μια εξαιρετική πηγή ηλεκτρολυτών και βέβαια τον παρασκευάζουμε από λαχανικά οργανικής καλλιέργειας, χωρίς φυτοφάρμακα.
Θα χρειαστούμε:
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλη ντομάτα
1-2 καρότα
5-6 κλωνάρια σέλινου
3-4 πατάτες χωρίς φλούδα
4-5 ρίζες σπανάκι
3l φιλτραρισμένο νερό
λίγο πιπέρι καγιέν 
λίγη πάπρικα
1 γλυκοπατάτα -προαιρετικά
1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι χωρίς προσμίξεις και χημικά πρόσθετα
το χυμό ενός λεμονιού
ελαιόλαδο
Και
-. καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους τις πατάτες, τη γλυκοπατάτα, το κρεμμύδι και την ντομάτα
-. καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τα καρότα
-. καθαρίζουμε το σέλινο
-. καθαρίζουμε το σπανάκι
-. βάζουμε όλα τα υλικά μας, εκτός από το χυμό του λεμονιού και το ελαιόλαδο, σε μια κατσαρόλα με 3l φιλτραρισμένο νερό
-. σιγοβράζουμε για 20 λεπτά,
-. σουρώνουμε το ζωμό μας*** και
-. τον απολαμβάνουμε χλιαρό ή κρύο, αφού προσθέσουμε χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο 
-. δεν φοβόμαστε να πειραματιστούμε- μπορούμε να προσθέσουμε στο ζωμό μας φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα όπως μαϊντανό,
ρίγανη,
θυμάρι ή καρυκεύματα βοτάνων
-. μπορούμε να τον  χρησιμοποιήσουμε και ως βάση για να φτιάξουμε σούπες λαχανικών και πιάτα με δημητριακά.
-. μπορούμε να διατηρήσουμε το ζωμό μας για μία με δύο μέρες στο ψυγείο ή
– να κάνουμε παγάκια, τα οποία μπορούμε να προσθέσουμε σε σούπες, σάλτσες και σαλάτες ή να τα προσθέσουμε σε άλλους ζωμούς.

*** τα λαχανικά μας μπορούμε να τα κάνουμε μία νοστιμότατη σαλάτα με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/#R1
** https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19724292/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7353962/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15210289/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3355239/
http://www.biology.arizona.edu/biochemistry/problem_sets/medph/intro.html
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31082167/

Share: