Είκοσι δύο απίστευτα οφέλη για την υγεία μας των Capsicum

Capsicum – Τα οφέλη για την υγεία μας της πιπεριάς

Προσθέτω μια καινούργια κατηγορία που αφορά τα βότανά μας:
Τα οφέλη τουςκαι ξεκινώ με την μεγάλη οικογένεια της πιπεριάς.
Η πιπεριά ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των Solanoideae, της φυλής των Capsiceae και του γένους των Capsicum.
Στο γένος Capsicum ανήκουν όλες οι πιπεριές που γνωρίζουμε και οι οποίες κατακλύζονται από ισχυρά φυτοθρεπτικά συστατικά τα capsaicinoids – καψαϊκινοειδή* με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Οι κυρίαρχες μορφές των Capsicum, τα οποία είναι περισσότερα από είκοσι, είναι η καψαϊκίνη-Capsaicin και η διϋδροκαψαϊκίνη-dihydrocapsaicin, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 80% -90% των καψαϊκινοειδών, οι υπόλοιπες υπάρχουν σε μικρότερες ποσότητες.
Το πραγματικό ποσοστό καψαϊκινοειδών ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία της πιπεριάς και τη μέθοδο εκχύλισης, η δε ιδιαιτερότητα των διαφορετικών πιπεριών εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη
Καψαϊκίνη-Capsaicin το κυρίαρχο και ισχυρότερο συστατικό.
Την καψαϊκίνη-Capsaicin την γνωρίζουμε από την αίσθηση καψίματος που επιφέρει η επαφή της.
Σε υψηλές συγκεντρώσεις, η καψαϊκίνη προκαλεί έντονα την αίσθηση του καύσου και σε άλλες ευαίσθητες περιοχές του σώματός μας εκτός από τα χέρια μας, όπως η μύτη ή τα μάτια.
Ο βαθμός θερμότητας ή καυτερότητας ή καψίματος που έχει μια πιπεριά μετριέται στην ειδική κλίμακα Scoville Heat Unit.
Η κλίμακα Scoville είναι μια μέτρηση της δριμύτητας, πόσο πικάντικες και καυτερές είναι οι πιπεριές , όπως καταγράφεται στο Scoville Heat Units (SHU), με βάση τη συγκέντρωση των καψαϊκινοειδών και ειδικά της κυρίαρχης καψαϊκίνης.
Η κλίμακα πήρε το όνομά της από τον δημιουργό της, τον Αμερικανό φαρμακοποιό Wilbur Scoville , του οποίου η μέθοδος το 1912 ήταν γνωστή ως οργανοληπτική δοκιμή Scoville.
Το οργανοληπτικό τεστ Scoville είναι πρακτική μέθοδος για την εκτίμηση της SHU και είναι μια υποκειμενική εκτίμηση που προκύπτει από την ευαισθησία του καψαϊκινοειδούς από άτομα που έχουν εμπειρία με την κατανάλωση καυτερών πιπεριών.

Η Οργανοληπτική Δοκιμή Scoville βασίζεται στην αραίωση των λιωμένων καυτερών πιπεριών και δίνει απάντηση στην ερώτηση: – πόσες ίσες μερίδες ζαχαρόνερου πρέπει να προσθέσω σε μία ίδια ποσότητα λιωμένης πιπεριάς τσίλι μέχρι να μην καίγομαι καθόλου;

Οι άνθρωποι γενικά βιώνουν ευχάριστα, ακόμη και με ευφορία τα αποτελέσματα της καψαϊκίνης.
Η λαογραφία μεταξύ των αυτο-περιγραφόμενων “chiliheads” το αποδίδει αυτό στην απελευθέρωση ενδορφινών, που καθιστά την καψαϊκίνη αποτελεσματική ως ισχυρότατο τοπικό αναλγητικό.
Στην παραδοσιακή ιατρική και στη μαγειρική, από το 7000 π.Χ., οι πιπεριές έχουν μια μακρά και περίπλοκη ιστορία.
Στην κινεζική ιατρική, οι καυτερές πιπεριές χρησιμοποιούνται ως πεπτικό διεγερτικό για γαστρεντερικές διαταραχές.
Τοπικά, χρησιμοποιούνται σε μορφή αλοιφής για τη θεραπεία της μυαλγίας και των κρυοπαγημάτων
Στην Ευρωπαϊκή ιατρική τα Capsicum έχουν εγκριθεί από τη Γερμανική Επιτροπή Ε ως τοπική αλοιφή για την ανακούφιση των επώδυνων μυϊκών σπασμών.
Στην Ιαπωνική ιατρική οι θεραπευτικές ιδιότητες της καυτερής πιπεριάς έχουν τεκμηριωθεί.
Στην Ιαπωνία χρησιμοποιείται και ένα ειδικό προϊόν, τα πέλματα αποτοξίνωσης για εξωτερική χρήση, το οποίο περιλαμβάνει καυτερή πιπεριά ως συστατικό
Στην ιατρική του Μεξικού υπάρχουν ενδείξεις για πολύ πρώιμη καλλιέργεια και απόλαυση των Capsicum annuum και Capsicum frutescens.
Πάρα πολλές ποικιλίες των Capsicum χρησιμοποιήθηκαν εδώ από τους αρχαίους πολιτισμούς των Ίνκας, των Αζτέκων και των Μάγια, και κατάλοιπα μιας μεγάλης ποικιλίας Capsicum, οι οποίες καλλιεργήθηκαν από τουλάχιστον το 3.000 π.Χ., βρέθηκαν σε κεραμικά στην Puebla και στην Oaxaca.
Τα Capsicum ήταν βασικά στοιχεία της ιατρικής και της διατροφής των Αζτέκων.
Σήμερα στο Μεξικό χρησιμοποιούνται ως φαρμακευτικά προϊόντα πολλές ποικιλίες των Capsicum
Γενικά σε όλη τη Νότια Αμερική τα Capsicum χρησιμοποιούνται ως λαϊκή θεραπεία για τα προβλήματα της πέψης, ως διεγερτικά της όρεξης και ως διεγερτικά κυκλοφορίας για κυκλοφορικές διαταραχές και όλα τα σχετικά προϊόντα είναι αρκετά δημοφιλή
Στις τροπικές χώρες, από πολύ παλιά, τα Capsicum καταναλώθηκαν για να καταφέρουν οι άνθρωποι να χειριστούν τον καυτό καιρό αυξάνοντας τη ρύθμιση της απώλειας θερμότητας με αγγειοδιαστολή και εφίδρωση του δέρματος που προκαλείται από την καψαϊκίνη.
Και ερχόμαστε στον 19ο αιώνα όπου οι καυτές πιπεριές χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για τη θεραπεία του κνησμού και το σύνδρομο του καύσου των ποδιών- BFS
Στη Βοτανοθεραπεία του 19ου αιώνα, εκεί γύρω στα 1800, ο dr Samuel Thomson  και στον 20ο ο dr John R. Christopher, ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους βοτανολόγους και ο dr David Christopher μίλησαν ευρέως για τις πολλές θεραπευτικές χρήσεις των καυτερών πιπεριών όπως στις καρδιαγγειακές διαταραχές,
στα έλκη, στο άσθμα και πρότειναν τα Capsicum ως θεραπευτικό και προληπτικό παράγοντα για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού,
τα καρδιαγγειακά νοσήματα,
τα προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος
τη δυσπεψία,
τους κολικούς και το μετεωρισμό και
τοπικά με τη μορφή αλοιφής ή κρέμας για την αρθρίτιδα,
τους ρευματισμούς,
τον πόνο στην πλάτη,
τις μυαλγίες και
ως ροφήματα από σκόνη Capsicum με την προσθήκη λεμονιού και μελιού για τον πονόλαιμο και τον βήχα.
Και ερχόμαστε στις τελευταίες δεκαετίες όπου έχουν παρατηρηθεί πρωτοφανείς εξελίξεις στον τομέα της έρευνας για τις πιπεριές και την καψαϊκίνη και πάρα πολλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τις ισχυρές και πολύτιμες φαρμακολογικές ιδιότητες που διαθέτουν τα καψαϊκινοειδή οι οποίες είναι:
ισχυρές αναλγητικές,
ισχυρές αντικαρκινικές,
ισχυρές αντιφλεγμονώδης,
ισχυρές αντιοξειδωτικές,
ισχυρές αντιμυκητιασικές και
ισχυρές αντιβακτηριακές

Έτσι η καψαϊκίνη στη σύγχρονη ιατρική χρησιμοποιείται κυρίως
#. σε αλοιφές και κρέμες ως αναλγητικό για την ανακούφιση και θεραπεία των πολύπλοκων συνδρόμων χρόνιων νευροπαθητικών πόνων.
-1. ως αναλγητικό σε δερματικά επιθέματα για την ανακούφιση του πόνου.
-2. σε μορφή κρέμας για την προσωρινή ανακούφιση από μικρούς πόνους και πόνους των μυών και των αρθρώσεων που σχετίζονται με την αρθρίτιδα .
-3. σε μορφή κρέμας για την ανακούφιση του πόνου στην πλάτηη κρέμα καψαϊκίνης είναι χρήσιμη σε ασθενείς με χρόνιο πόνο στους μαλακούς ιστούς και είναι επίσης αποτελεσματική σε ασθενείς με χρόνιο πόνο στην πλάτη για τους οποίους η αποτελεσματικότητα είχε ήδη αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές.
-4. σε μορφή κρέμας για την ανακούφιση του πόνου από διάστρεμμα – η καψαϊκίνη έχει μια ενδιαφέρουσα σχέση με τον πόνο: Ο αρχικός ερεθισμός της καψαϊκίνης ακολουθείται από μούδιασμα.
Γι ‘αυτό χρησιμοποιείται σε τοπικές θεραπείες σε κρέμα ή ως δερματικό έμπλαστρο για αρθρώσεις και άλλους πόνους.
-5. η τοπική χρήση καψαϊκίνης βοηθάει στη διαχείριση δερματικών διαταραχών, όπως του έρπητα ζωστήρα και της ψωρίασης η τοπικά εφαρμοσμένη κρέμα καψαϊκίνης θεραπεύει αποτελεσματικά την κνησμώδη ψωρίαση, και βελτιώνει την εμφάνιση των περιοχών που έχουν προσβληθεί από αυτή
-6. βοηθάει στη διαχείριση της μυϊκής καταπόνησης,
-7. βοηθάει στη διαχείριση και θεραπεία των διαταραχών που σχετίζονται με τη διαβητική νευροπάθεια,
την περιφερική νευροπάθεια, όπως η μετα-ερπητική νευραλγία που προκαλείται από έρπη ζωστήρα και άλλων διαταραχών του πόνου.
#. σε φάρμακα οι πιπεριές και ειδικά οι καυτερές πιπεριές χρησιμοποιούνται
-8. ως διεγερτικό της κυκλοφορίας  οι ευεργετικές επιδράσεις της καψαϊκίνης στην καρδιαγγειακή λειτουργία και τη μεταβολική ρύθμιση έχουν επικυρωθεί σε πειραματικές και πληθυσμιακές μελέτες.
-9. στη θεραπεία, μείωση και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης– βρήκαμε ότι η μακροχρόνια διατροφική κατανάλωση καψαϊκίνης, ένα από τα πιο άφθονα συστατικά στις καυτερές πιπεριές θα μπορούσε να μειώσει την αρτηριακή πίεση,αναφέρουν οι ερευνητές (3)
Για όσους δεν μπορούν να ανεχθούν τα πικάντικα τρόφιμα, μπορεί να υπάρχει ακόμα ελπίδα, επισημαίνει ο dr Zhu Zhiming και σημειώνει την ύπαρξη μιας πιο ήπιας πιπεριάς, της Sansho Japanese Pepper ή Zanthoxylum piperitum, η οποία περιέχει μια ένωση που ονομάζεται καψινοειδές και σχετίζεται στενά με την καψαϊκίνη.
Δεν είναι ακόμη σαφές πόσες καυτές πιπεριές που περιέχουν καψαϊκίνη την ημέρα θα πρέπει να τρώμε για να “κρατήσουμε το γιατρό μακριά μας”, αν και αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει τώρα να εξεταστεί λεπτομερέστερα, λέει ο dr Zhu Zhiming
– στην προώθηση της υγιής λειτουργίας του συκωτιού μας – η καθημερινή κατανάλωση καψαϊκίνης, βρέθηκε να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ηπατική βλάβη και ειδικά στην οξεία ηπατική βλάβη που προκαλείται από αλκοόλ.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η καψαϊκίνη, ως διατροφική παρέμβαση, μπορεί να αποτρέψει την οξεία ηπατική βλάβη που προκαλείται από το αλκοόλ. (4)
-10. στη δυσπεψία που συνοδεύεται από μετεωρισμό, σε στομαχικές διαταραχές και γαστρικές διαταραχές – κατά ειρωνικό τρόπο, πολλοί λαοί έχουν την εντύπωση ότι τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν έλκη, αντιθέτως, υπάρχουν ενδείξεις ότι η καψαϊκίνη τείνει να προλαμβάνει και να επιταχύνει την επούλωση των γαστρικών ελκών (2).
-11. στον τυμπανισμό και γενικά συμβάλουν τα Capsicum στη ρύθμιση του πεπτικού μας συστήματος – σύμφωνα με μελέτες , οι καυτερές πιπεριές, το τζίντζερ και άλλα μπαχαρικά μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να θεραπεύσουν γαστρικές λοιμώξεις.Σε αντίθεση με την πεποίθηση που υπάρχει εδώ και χρόνια, τα πικάντικα τρόφιμα δεν προκαλούν έλκη. Στην πραγματικότητα,η καψαϊκίνη, η χημική ουσία που υπάρχει στις πιπεριές τους, έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει το βακτήριο του H. pylori, τη συνηθέστερη αιτία έλκους.
-12. στην πρόληψη του καρκίνου, όπως την πρόληψη, γίνονται μελέτες και για τη θεραπεία, του καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές καθώς σταματήσει το σχηματισμό των όγκων των πνευμόνων που προκαλείται από τον καπνό ειδικά οι πολύ καυτερές πιπεριές η dr Josephine Querido τοy Cancer Research UK συνιστά μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, με πολλά λαχανικά και φρούτα για τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου.
Όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, η επιδημιολογία στα πικάντικα τρόφιμα είναι μάλλον προβληματική.
Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση σχετικών μελετών στην Κορέα και το Μεξικό, όπου είναι συχνή η βαριά κατανάλωση πικάντικων τροφίμων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μέτρια ημερήσια πρόσληψη καψαϊκίνης (λιγότερο από 30 mg ημερησίως) σχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου καρκίνου του στομάχου (2)

Η διατροφική καψαϊκίνη έχει ενδιαφέρουσες δυνατότητες για την προώθηση της υγείας – η απόλαυση των πικάντικων γεύσεων στα τρόφιμα συσχετίστηκε με χαμηλότερο επιπολασμό της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

-13. στην απώλεια βάρους – τα ευρήματα μιας μετα- ανάλυση του 2014 υποδηλώνουν ότι η καθημερινή λήψη καψαϊκινοειδών πριν από ένα γεύμα συμβάλει στη διαχείριση του βάρους μέσω της μείωσης της πρόσληψης ενέργειας και γενικά βοηθάει τον οργανισμό να κάψει μεγάλες ποσότητες λιπών.
-14. στην διατήρηση της υγείας της καρδιάς ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η τακτική κατανάλωση καυτερών πιπεριών ευθυγραμμίστηκε με μειωμένα ποσοστά θανάτου από αναπνευστικές παθήσεις ή καρδιακές παθήσεις, επίσης σαν ισχυρό διεγερτικό, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και μεταφέρει το αίμα σε όλα τα μέρη του σώματος και με τον τρόπο αυτό εξισορροπεί την κυκλοφορία
-15. στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας– #παρένθεση:- σε συνδυασμό με το χυμό λεμονιού και το μέλι, το πιπέρι καγιέν είναι ένα εξαιρετικό ποτό το πρωί για τη συνολική αποτοξίνωση του οργανισμού μας
-16. στην προώθηση της μακροζωίας γενικά τα Capsicum προωθούν τη μακροζωία – μια μελέτη με δεδομένα που συλλέχθηκαν από σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν σχεδόν κάθε μέρα πικάντικες τροφές είχαν 14% πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο από εκείνους που κατανάλωναν πικάντικες τροφές λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα
-17. στο κρυολόγημα και στη ρινική αποσυμφόρηση– γενικά τα Capsicum είναι ισχυρά αποσυμφορητικά, διεγείρουν την απελευθέρωση της βλέννας από τις αναπνευστικές οδούς και ανοίγουν τους αεραγωγούς.
-18. στο διαβήτη – αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι πάσχοντες από διαβήτη που κατανάλωσαν ένα γεύμα με μεγάλη ποσότητα κόκκινου καυτερού πιπεριού χρειάστηκαν λιγότερη ινσουλίνη για να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου τους στο αίμα.
-19. στα προβλήματα της στοματικής κοιλότητας– τα Capsicum συντελούν στη διατήρηση της βέλτιστης στοματικής υγείας, στην παραγωγή σάλιου και καταπραΰνουν τον πόνο των δοντιών και των ούλων.
-20. σε περιπτώσεις αθηροσκλήρωσης τα Capsicum ενθαρρύνουν την ινωδολυτική-θρομβολυτική δράση μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου,
-21. για τον έλεγχο των φυτικών παρασίτων όπως τα παθογόνα τα Phomopsis πρόσφατα, πολλοί ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να χρησιμοποιήσουν φαρμακευτικά φυτικά εκχυλίσματα για τον έλεγχο των φυτικών παρασίτων, καθώς τέτοια εκχυλίσματα είναι βιοαποικοδομήσιμα*  και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν βλάβη σε ζώα και ανθρώπους (1) – οι έρευνες στον συγκεκριμένο τομέα συνεχίζονται..
-22. σαν εξαιρετικό συντηρητικό για την πρόληψη της μόλυνσης των τροφίμων από βακτήρια.

Εκτός από τη μαγειρική χρήση, η καψαϊκίνη έχει χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα άλλων εφαρμογών, όπως σε εντομοκτόνα, σε προϊόντα αυτοάμυνας-σπρέι πιπεριού, σε αυτοπροστατευτικές λοσιόν για την αποφυγή καρχαριών,
σε προϊόντα προστασίας των καλλιεργειών από σκίουρους, πουλιά ακόμα και από ελέφαντες, σε προϊόντα για χημικά όπλα αλλά και σε μια πληθώρα φαρμακευτικών εφαρμογών.

     Παρατηρούμε λοιπόν πως το μεγάλο γένος των Capsicum προστατεύει και θεραπεύει ένα πλήθος παθήσεων, από την υπέρταση και τον καρκίνο μέχρι την αρθρίτιδα και τις λοιμώξεις και το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε εμείς για να καρφωθούμε τα οφέλη του είναι η προσθήκη του στην καθημερινή μας διατροφή και σε πολλά πιάτα μας, σαν προληπτικό βότανο-μπαχαρικό, όπως:
 Ζυμαρικά all’ Arrabbiata, ένα τέλειο πιάτο από παλιά
Αποτοξίνωση με έναν ισχυρότατο και πάνγευστο χυμό
Ντοματοχυμός, δροσιζόμαστε με τη δροσιά του, γευόμαστε τη νοστιμιά του και νιώθουμε τα οφέλη του στην υγεία μας
Ουγγαρέζικο gulyás -κάτι αντίστοιχο με το δικό μας βραστό αλλά τελείως διαφορετικό
Να κάνουμε ροφήματα με σκόνη καυτερής πιπεριάς,
εκχυλίσματα με νωπές καυτερές πιπεριές,
να τις ψήσουμε,
να τις γεμίσουμε και να τις ψήσουμε στο φούρνο,
να τις προσθέσουμε σε όλες μας τις σαλάτες.
Ωμές ή μαγειρεμένες τις απολαμβάνουμε σε μια ποικιλία χρωμάτων και να θυμόμαστε πως οι πιπεριές στη μορφή των μπαχαρικών βρίσκονται ανάμεσα στα ισχυρά αντιφλεγμονώδη μαγειρικά βότανα και μπαχαρικά, τα οποία βελτιώνουν τις επιδράσεις του μεταβολικού συνδρόμου.
Αν δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ μέχρι σήμερα καυτερές πιπεριές ο σωστότερος τρόπος για να τις εντάξουμε στην διατροφή μας, να απολαύσουμε και να επωφεληθούμε τις ιδιότητες και δράσεις τους μέσω αυτής, είναι η σταδιακή προσθήκη.
Ξεκινάμε με μικρές ποσότητες, δοκιμάζουμε και αποφασίζουμε σιγά-σιγά την αύξηση της ποσότητας σύμφωνα με τις ανάγκες και τα γούστα μας.

tips –
a) Προ τον καιρό των εμβολίων τα Capsicum είχαν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της οξείας διφθερίτιδας και της οστρακιάς.
b) Δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι ένα πικάντικο γεύμα με βάση το κόκκινο καυτό πιπέρι μπορεί να επιδεινώσει τα αιμορροϊδικά συμπτώματα και, επομένως, δεν υπάρχει λόγος να αποτρέψουμε αυτούς τους ασθενείς να απολαμβάνουν περιστασιακά ένα πικάντικο πιάτο εάν το επιθυμούν.**

Η πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο
Η πιό καυτερή πιπεριά στον κόσμο είναι η Carolina Reaper μια ποικιλία της Capsicum chinense, η οποία  παρέχει κατά μέσο όρο 1.569.300 μονάδες θερμότητας της κλίμακας Scoville (SHU)
όταν η  Jalapeño pepper, ποικιλία του είδος Capsicum annuum, η οποία είναι η πιο χρησιμοποιούμενη βρίσκεται  μεταξύ των 2.500 έως 8.000 μονάδων SHU και η Naga Viper pepper η μέχρι πρόσφατα πιο καυτερή να βρίσκεται στις 1,382,118 Scoville Heat Units (SHU)
Η Carolina Reaper ονομάστηκε η πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο από το Guinness World Records το 2013
Δημιουργήθηκε από τον Ed Currie και την εταιρεία Pucker Butt Pepper στη Νότια Καρολίνα πριν από δέκα χρόνια
Ο Ed Currie Άρχισε να καλλιεργεί την καυτερή αυτή πιπεριά από όταν έμαθε ότι η καψαϊκίνη είχε δυνατότητες ως φάρμακο καταπολέμησης του καρκίνου, μια ανακάλυψη που τον οδήγησε να δωρίσει το ήμισυ της συγκομιδής πιπεριού στην έρευνα για τον καρκίνο.

*Αν πρέπει να έρθουμε σε επαφή με μεγάλες ποσότητες καυτερής πιπεριάς για πολλή ώρα, απαιτούνται κατάλληλα προστατευτικά γυαλιά, αναπνευστήρες και κατάλληλες διαδικασίες χειρισμού.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

έρευνες,μελέτες,αναφορές:
https://en.wikipedia.org/wiki/Scoville_scale
https://www.guinnessworldrecords.com/news/2013/11/confirmed-smokin-eds-carolina-reaper-sets-new-record-for-hottest-chilli-53033
https://link.springer.com/article/10.1007/s00217-015-2506-y
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24246368/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666313004492?via%3Dihub
https://www.semanticscholar.org/paper/Obesity-and-thermogenesis-related-to-the-of-and-Diepvens-Westerterp/ea39892b20c7faa2284c6dbe9d24fffe3249c2af
http://news.bbc.co.uk/2/hi/6244715.stm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3824481/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6272969/
https://globalhealing.com/natural-health/benefits-of-cayenne-pepper/
http://www.cayennepepper.info/historical-uses-of-cayenne-pepper.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92761/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3760276/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7688774/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7577249/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20397507/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21104944/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26242395/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26756096/
https://cancerres.aacrjournals.org/content/71/8/2809
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938410004063
(1) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2452316X16302307
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4477151/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16621751/
(3) https://stm.sciencemag.org/content/2/45/45ec128
(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29053935/
(4) https://www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150423085442.htm
https://www.sciencedaily.com/releases/2010/08/100803132734.htm
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26242395/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882656/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17760719/
** https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16708161/

*βιοαποικοδομήσιμος – αυτός που μπορεί να αποικοδομηθεί με βιολογικούς τρόπους. 

Share: