Ουγγαρέζικο gulyás -κάτι αντίστοιχο με το δικό μας βραστό αλλά τελείως διαφορετικό

Ουγγαρέζικο gulyás – Πέρσι τέτοια εποχή είχα βρεθεί σε φίλους στη βόρεια Ευρώπη και είχα γευτεί ένα από τα πιο νόστιμα gulyás ή gulyáshús – που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “η κρεατόσουπα που έφτιαχναν οι κτηνοτρόφοι”– με καπνιστό μοσχάρι, ξυνολάχανο και μπόλικη-μπόλικη πάπρικα!
Και βέβαια έφερα μαζί μου τη συνταγή – με πατάτες όμως και καρότα γιατί το ξυνολάχανο λίγο δύσκολο εδώ στην Ελλάδα αν και δεν είναι δύσκολο να το φτιάξουμε –
Το gulyás λοιπόν προέρχεται από τη Μεσαιωνική Ουγγαρία,
είναι δημοφιλές γεύμα και καταναλώνεται σε όλη την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και έχει πολλές-πολλές παραλλαγές!
Ας δούμε τη συνταγή όπως ακριβώς μου την έδωσαν οι φίλοι μου, μιά σούπα ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα ή σαν πρώτο πιάτο σε ένα μας δείπνο!
Τα υλικά είναι για 4 άτομα
και θα χρειαστούμε;
– ένα κιλό βοδινό με κόκαλο -είναι το ιδανικότερο- αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο μέρος προτιμάμε, κομμένο σε μπουκιές!
– λάδι
– δύο κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
– δύο με τρεις σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
– δύο καρότα ολόκληρα
– ένα γογγύλι κομμένο σε κύβους
– δύο μικρές ρίζες σέλινου κομμένες σε κύβους
– λίγα κλωνάρια σέλινου κομμένα στα τρία
– δύο ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες – η ντομάτα είναι μια σύγχρονη προσθήκη, απόλυτα άγνωστη στην αρχική συνταγή, και σε ολόκληρη την κεντροευρωπαϊκή διατροφική κουλτούρα, μέχρι το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα!
– τρεις κουταλιές σπιτικό πελτέ ντομάτας ή κάποιον του εμπορίου που προτιμάμε, μόνο που εδώ θα βάλουμε ΜΟΝΟ μιά κουταλιά της σούπας, αραιωμένο σε λίγο ζεστό νεράκι!
– τρεις με τέσσερις πατάτες κομμένες σε κύβους -και οι πατάτες είναι προσθήκη μετά το 16ο αιώνα, άγνωστες στην αρχική συνταγή!
– μιά κουταλιά της σούπας σκόνη ουγγρικής πάπρικας- προσοχή στην ποσότητα της πάπρικας, προσαρμόστε τη στα γούστα σας!
– δύο φύλλα δάφνης
– λίγο θυμάρι
– τριμμένο μαύρο πιπέρι
– αλάτι
– μισό ποτηράκι του κρασιού άσπρο κρασί ή δυό κουταλιές της σούπας πολύ καλό ξύδι μήλου!
– νερό!
     intermezzo – παρατηρείστε τα υλικά – τι πλούτος θρεπτικών συστατικών!
βιταμίνες,
μέταλλα,
ιχνοστοιχεία! όλα ισχυρότατα αντιοξειδωτικά!
Και-
– ζεσταίνουμε πολύ λίγο το λάδι σε μια αρκετά ευρύχωρη κατσαρόλα και απλά μαραίνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια,
– προσθέτουμε την πάπρικα, φέρνουμε μία γύρα και ρίχνουμε το κρέας, που το σοτάρουμε μέχρι να ασπρίσει και να μας δώσει τα πρώτα αρώματα!
– προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο, το οποίο έχουμε πολτοποιήσει 10 λεπτά πριν να το χρησιμοποιήσουμε
– λίγο αλάτι,
– φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι,
– τη δάφνη και
– τόσο ζεστό, όχι καυτό, νερό όσο να σκεπάζει το κρέας μας, και
– το αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά!
– όταν το κρέας μας είναι μισοβρασμένο προσθέτουμε:
– τα καρότα,
– τα γογγύλια,
– τις πατάτες,
– τη ρίζα σέλινου
– τα φύλλα σέλινου και
– τη ντομάτα!
Αφήνουμε το φαγητό μας όση ώρα χρειάζεται για να βράσουν τα λαχανικά μας και
λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας,
– το θυμάρι
το κρασί ή το ξύδι,
δυναμώνουμε τη θερμοκρασία,
αφήνουμε ξεσκέπαστη την κατσαρόλα και βράζουμε λίγα λεπτά ακόμα να δέσει η σούπα μας  και να πάρει μια μεστή και πλούσια υφή!
Σερβίρουμε σε βαθιά μεγάλα πιάτα με κρίθινα παξιμάδια
ή
με στάρινο προζυμένιο ψωμί.
Συνοδεύουμε με κάποιο πολύ καλό κόκκινο κρασί με υψηλή αλκοόλη-π.χ ένα πολύ καλό μπρούσκο!
Καλή όρεξη!
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia:https://botanologia.gr
wikipedia.org

Share: