Το γέλιο είναι μια αστείρευτη πηγή υγείας και θεραπείας

Tο γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο,πηγή υγείας και θεραπείας

Στη σύγχρονη κοινωνία μας ο έντονος ανταγωνισμός και η κοινωνικοοικονομική αλληλεπίδραση δοκιμάζουν και καταστρατηγούν την ποιότητα ζωής μας, προκαλώντας αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία όλο και περισσοτέρων από εμάς.
Σαν αντιστάθμισμα το γέλιο είναι μια θετική αίσθηση και φαίνεται να είναι ένας χρήσιμος και υγιής τρόπος για να ξεπεραστεί το άγχος που μας περιτριγυρίζει τις περισσότερες ώρες της καθημερινότητάς μας. 
Η θεραπεία με το γέλιο,μας λένε οι ειδικοί,είναι ένα είδος θεραπείας γνωστικής συμπεριφοράς που μπορεί να κάνει τις σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές μας σχέσεις υγιείς, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής μας.
Η θεραπεία του γέλιου, ως μη φαρμακολογική, εναλλακτική θεραπεία, έχει θετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Και επισημαίνουν πως μειώνοντας τις ορμόνες που προκαλούν άγχος που βρίσκονται στο αίμα, το γέλιο μετριάζει τις επιπτώσεις του στρες.
Το γέλιο δηλαδή μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης,που είναι οι κατ’ εξοχήν ορμόνες του στρες,
ενώ παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα της ενδορφίνης και της  αυξητικής ορμόνης,των ορμονών που έχουν θετικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό μας σύστημα που είναι το σύστημα άμυνας του οργανισμού μας.
Ναι λοιπόν,το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο.
Αυτό το παλιό γνωμικό έρχεται να μας επιβεβαιώσει μια πενταετής μελέτη σε ασθενείς με έλκη στα κάτω άκρα.
Η καθηγήτρια Andrea Nelson του Leeds Institute of Health and Social Work η οποία ηγήθηκε της μελέτης δήλωσε:
“το κλειδί για την ανάκαμψη αυτής της ομάδας ασθενών είναι η τόνωση της ροής του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά,
είτε το πιστεύετε είτε όχι, ένα εγκάρδιο γνήσιο και πηγαίο γέλιο μπορεί να συντελέσει κατά πολύ στη θεραπεία
και
αυτό συμβαίνει επειδή γελώντας, το διάφραγμα αναγκάζεται να κινηθεί με αποτέλεσμα η ροή του αίματος να είναι πιο γρήγορη μέσα στο σώμα”
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην British Medical Journal και οι ερευνητές συνεχίζουν:
“ξεχάστε την τεχνολογία,
η καλύτερη συνταγή για ασθενείς με φλεβικά έλκη στα πόδια είναι η καλής ποιότητας νοσηλευτική φροντίδα και το πηγαίο γνήσιο γέλιο το οποίο προωθεί την θεραπεία με την επιτάχυνση της ροής του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά”

Σε αντίθεση με άλλες θεραπείες οι οποίες είναι πιο χρονοβόρες, ή δαπανηρές, οι τεχνικές γέλιου μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα και οικονομικά σε παραδοσιακά κλινικά περιβάλλοντα για την υγεία και την περίθαλψη των ασθενών.

Τα φλεβικά έλκη είναι κοινά σε άτομα με κιρσούς και κινητικά προβλήματα και των οποίων οι μύες των ποδιών αγωνίζονται να στείλουν το αίμα στην καρδιά η δε θεραπεία με υπερήχους δεν κατόρθωσε να επιταχύνει την επούλωση των ελκών -αντίθετα με ότι είχε προβλεφθεί επισημαίνει η καθηγήτρια Andrea Nelson μαζί με συναδέλφους της από τα Πανεπιστήμια της York and Teeside.
Και επισημαίνουν οι μελετητές,πως προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το γέλιο μπορεί να αποτρέψει ακόμα και τις καρδιακές παθήσεις.
Το Πανεπιστήμιο Loma Linda στην Καλιφόρνια μελέτησε άνδρες και γυναίκες που έπαιρναν φάρμακα για το διαβήτη, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερόλη.
Σε αυτούς που είχε συστηθεί από τους θεράποντες ιατρούς “γελωτοθεραπεία” με τη μορφή 30 λεπτών κωμωδίας κάθε μέρα,διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ορμονών του στρες μειώθηκαν.
Συμπερασματικά το γέλιο έχει θετικές, μετρήσιμες φυσιολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις σε ορισμένες πτυχές της υγείας.
Στο κλινικό περιβάλλον, οι επεμβάσεις γέλιου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προληπτικό μέσο ή ως συμπληρωματική ή εναλλακτική θεραπευτική επιλογή αντί άλλων καθιερωμένων θεραπευτικών στρατηγικών.
Έχουν αναφερθεί οφέλη στη γηριατρική, την ογκολογία, στην γενική φροντίδα, στη διαχείριση του πόνου, στην ψυχιατρική, στην αποκατάσταση, στη ρευματολογία, στην κατ ‘οίκον φροντίδα, στην παρηγορητική φροντίδα, στη νοσοκομειακή  περίθαλψη, στην τελική φροντίδα και στη γενική περίθαλψη των ασθενών.
Επιπλέον, η θεραπεία γέλιου δεν απαιτεί εξειδικευμένους χώρους, όπως κατάλληλες εγκαταστάσεις και εξοπλισμούς, και είναι εύκολα προσβάσιμη και αποδεκτή από σχεδόν όλα τα άτομα και πολλές εκθέσεις και μελέτες αποτελούν επαρκή τεκμηρίωση για να υποστηρίξουν αυτό που είναι βιωματικά προφανές – το γέλιο είναι ένας έγκυρος θεραπευτικός σύμμαχος στη θεραπεία.
Για τους λόγους αυτούς, η ιατρική κοινότητα έχει λάβει γνώση και προσπαθεί να συμπεριλάβει τη θεραπεία του γέλιου σε πιο παραδοσιακές θεραπείες.

Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να γελάμε,να γελάμε κάθε φορά που μας δίνετε η ευκαιρία, γιατί το γέλιο θεραπεύει και ομορφαίνει.
Γιατί ο άνθρωπος είναι αποκλειστικά “ζώο γελαστικόν”.
                Και τα παιδιά μας…-μην εμποδίζουμε τα παιδιά μας να γελούν, γιατί δε σταματάμε να γελάμε επειδή μεγαλώνουμε, αλλά μεγαλώνουμε επειδή σταματάμε να γελάμε. -thalia

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

πηγές και αναφορές:
dailymail
https://web.archive.org/web/20181207081006/http://www.oapublishinglondon.com/article/1098#
https://www.laughteronlineuniversity.com/benefits-of-laughter/

Share: