Το κουρκούμι προστατεύει από το Alzheimer και ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες

Tο κουρκούμι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της άνοιας και βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες σε ασθενείς  με ήπια έως μέτρια νόσο του Alzheimer.

Αν κάποιος πάσχει από τη νόσο του Alzheimer ή από κάποια άλλη μορφή άνοιας υπάρχει ελπίδα λένε οι ερευνητές και αυτή βρίσκεται στο κουρκούμι και στην κουρκουμίνη του!
Με βάση πρόσφατα ευρήματα ανεξάρτητων μελετών για την συγκεκριμένη περίπτωση το κουρκούμι έχει τη δύναμη όχι μόνο να θεραπεύει τα προβλήματα συμπεριφοράς και τα ψυχολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με την άνοια, αλλά και
να προσφέρει πλήρη ανάκαμψη της νόσου σε πολύ λίγους μήνες.
Το κουρκούμι, αυτό το παραδοσιακό μπαχαρικό που έχει χρησιμοποιηθεί εν αφθονία σε όλη την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία για πολλές χιλιετίες, έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων επιστημονικών μελετών τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει παρατηρηθεί πως τα περισσότερα συστήματα του οργανισμού μας όπως το κυκλοφορικό,
το πεπτικό και το νευρικό επηρεάζονται άκρως θετικά από το κουρκούμι.
Η ήδη πολύ μεγάλη λίστα παθήσεων στις οποίες παρέχει ίαση το κουρκούμι συνεχώς επεκτείνεται και η κουρκουμίνη είναι ένα από τα πιο μελετημένα φυτοθρεπτικά συστατικά του, η οποία εμφανίζει πολύπλοκες και πολύπλευρες δραστηριότητες.
Σε μια νέα δε έρευνα που έλαβε χώρα στην Ιαπωνία ο επικεφαλής γιατρός στο Kariya Toyota General Hospital της πόλης Kariya και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν τρεις ξεχωριστές μελέτες που αφορούσαν το κουρκούμι και κατέληξαν σε κάποια συναρπαστικά συμπεράσματα για τη θεραπευτική αξία του βοτάνου.
Σε κάθε περίπτωση αποδείχτηκε πως το κουρκούμι όχι μόνο ανακούφισε από τα συμπτώματα της άνοιας αλλά και
βελτίωσε τη γενική γνωστική λειτουργία των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα.

Οι τρέχουσες έρευνες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη είναι μία από τις πιο ελπιδοφόρες και συναρπαστικές ενώσεις για την ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων για ασθενείς με Alzheimer

“Στη μελέτη συμμετείχαν ασθενείς με τη νόσο του Alzheimer.
Οι ασθενείς παρουσίαζαν γνωστική εξασθένηση,
προβλήματα συμπεριφοράς και τα ψυχολογικά συμπτώματα της άνοιας ήταν αρκετά σοβαρά.
Παρουσίαζαν ευερεθιστότητα,
διέγερση,
άγχος και απάθεια.
Με την προσθήκη στη διατροφή τους σκόνης κουρκουμιού για περισσότερο από ένα χρόνο η κατάστασή τους βελτιώθηκε και όλα τα συμπτώματα μετριάστηκαν.
Η οξύτητα των συμπτωμάτων μειώθηκε σημαντικά μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας, ενώ σε δυό από τις περιπτώσεις τα άτομα ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν την οικογένειά τους μετά από ένα έτος θεραπείας.
Η κατανάλωση έως και ενός γραμμαρίου κουρκούμι ημερησίως για τρεις μήνες μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη βελτίωση.
Παρατηρήσαμε πως ένα ανέξοδο μπαχαρικό  προσφέρει μια τεράστια βοήθεια στην ίαση μιά τόσο σοβαρής πάθησης και πως μόλις ένα γραμμάριο ή περίπου το ένα τέταρτο από ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι σκόνη ή εκχύλισμα καθημερινά αποδεικνύεται ότι είναι αρκετό για να βελτιωθούν τα συμπτώματα της άνοιας και να πάρει “μπροστά το μυαλό”.

Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν περισσότερες από 1000 δημοσιευμένες μελέτες σε ζώα και ανθρώπους, τόσο in vivo όσο και in vitro, στις οποίες έχουν εξεταστεί τα αποτελέσματα της κουρκουμίνης σε διάφορες ασθένειες.
Οι μελέτες περιλαμβάνουν επιδημιολογική, βασική και κλινική έρευνα και για το Alzheimer

Εκτός από αυτή την έρευνα στην Ιαπωνία πάρα πολλές άλλες, όπως μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2008 στο the journal Annals of Indian Academy of Neurology,
επιβεβαίωσαν τις προηγούμενες μελέτες, αφού διαπίστωσε ότι το φυσικό αυτό αντιοξειδωτικό έχει αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικούς ισχυρούς μηχανισμούς, οι οποίοι
βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης σε ασθενείς με άνοια.
Το μόνο που χρειάζεται είναι περισσότερη κατανάλωση αυτού του αρωματικού μπαχαρικού ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.
Η καθημερινή προσθήκη κουρκουμιού στην υγιεινή διατροφή έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει πλήρως την υγεία του εγκεφάλου και να ανακουφίσει ακόμα και από τα χειρότερα συμπτώματα της άνοιας.

Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της φλεγμονής που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες*, το οποίο σχετίζεται με τη νόσο του Parkinson, τη νόσο του Alzheimer, και άλλες μορφές γνωστικής εξασθένησης και μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του Alzheimer
Η έρευνα όμως δείχνει ότι οι ασθενείς θα βιώσουν τα μεγαλύτερα οφέλη εάν η θεραπεία με κουρκουμίνη ξεκινήσει νωρίς, προτού η γνωστική εξασθένηση έχει φτάσει σε πολύ σοβαρή κατάσταση.
Οι συγγραφείς των μελετών επισημαίνουν ότι στο πλαίσιο της νόσου του Alzheimer, οι θεραπείες κουρκουμίνης είναι πιο αποτελεσματικές όταν ξεκινούν στα πρώτα στάδια της ασθένειας.
Είναι σημαντικό ο έγκαιρος εντοπισμός της έναρξης της ήπιας νόσου του Alzheimer, παρότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, ώστε να επωφεληθούν οι ασθενείς από την θεραπεία με κουρκουμίνη.

*Η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη νόσο του Alzheimer .
Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής δυνητικά επιβλαβών ελευθέρων ριζών του σώματος και της ικανότητάς του να τις εξουδετερώνει.

read more:https://botanologia.gr/koyrkoymi-i-epistimi-epivevaionei-oti-i-katanalosi-toy-antistrefei-kathimerina-ton-karkino/

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Σημειώσεις:
-πριν δοκιμάσουμε οτιδήποτε, είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας.
-οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.
-σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
-δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
-τo botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
-το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.

-δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας.
-ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας.
-πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας.
-εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.
-δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.

Μελέτες,δημοσιεύσεις,αναφορές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0024320515300151?via%3Dihub
https://www.naturalnews.com/040858_turmeric_Alzheimers_Disease_dementia.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781139/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2929771/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0197018616300420
https://link.springer.com/article/10.1007/s12017-008-8052-z
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17303117/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17569225/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5950688/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781139/
https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00099710
Alzheimer

Share: