Echinacea – Ένα από τα σημαντικότερα βότανα του πλανήτη μας

Echinacea – Οι Ευρωαμερικάνοι γιατροί βοτανολόγοι  την έχουν αναγνωρίσει σε δημοσιεύσεις  τους ήδη από το 1830.
 Η Echinacea angustifolia εισήχθη στην ιατρική χρήση με το σκεύασμα  “Meyer Blood Purifier” το 1885 από τον λαϊκό γιατρό HCF  Meyer.
Μέχρι τα τέλη του αιώνα, το βότανο είχε καθιερωθεί μεταξύ των λεγόμενων «Eclectics», μια ομάδα γιατρών που τόνισαν τη χρήση φαρμακευτικών βοτάνων στην πρακτική τους, και μεταξύ των υπολοίπων γιατρών ήταν ευρέως χρησιμοποιούμενη.
Η Echinacea angustifolia ήταν το πιο συνταγογραφούμενο φάρμακο που παρασκευάστηκε από αμερικανικό φυτό μέχρι τη δεκαετία του 1920, μειώνοντας  την εισαγωγή άλλων φαρμάκων.

Στο παρόν άρθρο μου θα γνωρίσουμε την Echinacea, ένα από τα σημαντικότερα φαρμακευτικά βότανα στον κόσμο
~. ένα βότανο που έχει χαρακτηριστεί “το σημαντικότερο φαρμακευτικό βότανο στον κόσμο για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και του κοινού κρυολογήματος”
~. ένα βότανο που έχει τη δύναμη να δυναμώνει και να αφυπνίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
~. ένα βότανο το οποίο στο παρελθόν είχε θεωρηθεί πανάκεια χάρη στην ικανότητά του να θεραπεύει διαφορετικές παθήσεις, αποτέλεσμα της συνδυαστικής δράσης των δραστικών χημικών ενώσεων που περιέχει.
Η δράση των χημικών ενώσεων καθιστά την Echinacea ικανή να δυναμώσει τις άμυνες του οργανισμού μας και να μας προστατεύσει από παθογόνα βακτήρια και τοξικές ουσίες.
Πρόσφατες έρευνες έχουν αποκάλυψε την παρουσία 216 διαφορετικών φαρμακευτικών ενεργών ενώσεων στην Echinacea purpurea (L) Moench.
Η Echinacea purpurea είναι μέλος της οικογένειας των Asteraceae
Το όνομα “Echinacea” προέρχεται από την ελληνική λέξη ἐχῖνος – σκαντζόχοιρος, εμπνευσμένο από τις ακτινωτές  και ακανθώδεις προβολές που ξεπετάγονται στον κεντρικό δίσκο στην περιοχή του σπόρου, όπως ακριβώς ξεπετάγονται τα “αγκάθια του σκαντζόχοιρου”
Το επίθετο προέρχεται από την λατινική λέξη purpurea και  αναφέρεται στο μωβ χρώμα των λουλουδιών της
Η Echinacea έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για περισσότερες ασθένειες από οποιοδήποτε άλλο βότανο.
Η Echinacea purpurea αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 1700.
Χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία πληγών σε πλάτες αλόγων που είχαν προκαλέσει οι σέλες.
Αρχικά το 1753 ονομάστηκε Rudbeckia purpurea από τον Carl Linnaeus, ανακατατάχθηκε το 1794 από τον Conrad Moench, σε ένα νέο γένος που ονομάστηκε Echinacea purpurea (L.) Moench
Το 1818, ασχολείται μαζί της  ο Thomas Nuttall και μόλις δύο δεκαετίες αργότερα, ο De Candolle.
“αποδείχτηκε χρήσιμο φάρμακο για την βελτίωση της αντίστασης του ίδιου του σώματος στις μολυσματικές καταστάσεις όλων των ειδών” έλεγε για την εχινάτσεα ο πατέρας της Γερμανικής φυτοθεραπείας Rudolf Fritz Weiss
Αυτό το πανέμορφο λουλούδι με το έντονο ροζ-μοβ χρώμα – η εχινάτσεα – είναι φυτό ιθαγενές της βόρειας Αμερικής και ήταν για τους ιθαγενείς πληθυσμούς ένα από τα σημαντικότερα επουλωτικά βότανα.
Χρησιμοποιούσαν το βότανο, μεταξύ άλλων, για πληγές,
εγκαύματα,
φλεγμονές των ούλων,
πονόδοντο και πονόλαιμο,
κρυολογήματα,
βήχα,
παρωτίτιδα,
ιλαρά,
βρογχίτιδα,
γενικές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού,
αποστήματα,
υποτροπιάζοντα τραύματα,
γάγγραινα,
έκζεμα,
προβλήματα των ματιών,
τσιμπήματα των φιδιών,
σύφιλη,
τυφοειδής πυρετός,
ελονοσία,
διφθερίτιδα,
αιμορροΐδες,
όγκοι.
Υπάρχουν πολλές αναφορές ότι την χρησιμοποιούσαν συστηματικά, ως αντίδοτο για συμπτώματα δηλητηρίασης.
Μέσα από μελέτες έχει παρατηρηθεί πως οι ιθαγενείς κάτοικοι της Αμερικής  δεν διέκριναν μεταξύ των μεμονωμένων ειδών της Echinacea, αλλά χρησιμοποίησαν την ποικιλία που εφύετο στην αντίστοιχη περιοχή οικισμού τους.
Τις γνώσεις αυτές για τις θεραπευτικές ιδιότητες της Echinacea, οι ιθαγενείς κάτοικοι τις μοιράστηκαν με τους Ευρωπαίους εποίκους, οι οποίοι τις υιοθέτησαν γρήγορα και οι Ευρωαμερικάνοι γιατροί βοτανολόγοι αναφέρουν την Echinacea σε δημοσιεύσεις ήδη από το 1830.
Το πρώτο φαρμακευτικό παρασκεύασμα κατασκευάστηκε και πωλήθηκε περίπου το 1869 στο Pawnee City από τον γερμανικής καταγωγής παραδοσιακό-λαϊκό γιατρό HCF Meyer, με το όνομα “Meyer’s Blood Purifier” – εξαγνιστής αίματος Meyer
Ο dr. Meyer πίστευε τόσο έντονα στις θεραπευτικές ιδιότητες της Echinacea που το 1887, προσπάθησε να μεταδώσει τον ενθουσιασμό του  σε δύο εξέχοντες γιατρούς της εποχής:
Τον dr John Uri Lloyd , καθηγητής στο Εκλεκτικό Ιατρικό Ινστιτούτο και αργότερα πρόεδρο της Αμερικανικής Φαρμακευτικής Ένωσης και τον dr John King συγγραφέα του King’s American Dispensatory, το οποίο ήταν βιβλίο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1854 και περιείχε όλες τις χρήσεις των βοτάνων που χρησιμοποιούσε η αμερικανική ιατρική βοτανική σχολή τον 19ο έως τον 20ο αιώνα. 
Ο dr. Meyer ήταν τόσο επίμονος που ο dr John King πείστηκε τελικά να δοκιμάσει την Echinacea.
Μετά τις δοκιμές ο dr John King παρατήρησε τις θεραπευτικές ιδιότητες της Echinacea και ανέστρεψε την προηγουμένως αρνητική του γνώμη για την Echinacea, αναφέροντας ότι το βότανο είναι χρήσιμο για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των μολυσματικών ασθενειών, που ήταν τόσο καταστροφικά εκείνη την εποχή – διφθερίτιδα,
οστρακιά,
γρίπη,
μηνιγγίτιδα,
ιλαρά και ανεμοβλογιά.
Σε ένα τεστ ομοιοπαθητικής ιατρικής που δημοσιεύτηκε το 1906 πολλοί γιατροί χρησιμοποιούσαν την εχινάτσεα για τη θεραπεία μολυσμένων πληγών,
σε περιστατικά σηψαιμίας, και για δηλητηριώδη τσιμπήματα φιδιών και εντόμων.
Το 1910 η Αμερικάνικη ιατρική ένωση κηρύττει την εχινάτσεα άχρηστο βότανο, όμως το 1924, η Echinacea angustifolia συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο ομοιοπαθητικής ιατρικής του dr. Wilmar Schwabe και  καταγράφεται ως το πιο συνταγογραφούμενο φάρμακο που κατασκευάστηκε από αμερικανικό βότανο μέχρι τη δεκαετία του 1920
Κύριος στόχος του dr. Willmar Schwabe όταν ξεκίνησε την εργοστασιακή παραγωγή ομοιοπαθητικών φαρμάκων ήταν η επεξεργασία κυρίως φρέσκων βοτάνων.
Οδηγός του ο ιδρυτής της ομοιοπαθητικής Samuel Hahnemann.
Πρωτοπόρος και ο ίδιος ο dr. Willmar Schwabe δύο χρόνια μετά την αναγνώρισή του ως φαρμακοποιός, το 1866, ίδρυσε το δικό του κέντρο “Homöopatische Centralofficin Dr. Willmar Schwabe” – Κεντρικό Ομοιοπαθητικό Ιατρείο Dr. Willmar Schwabe.
Η ίδρυση του κέντρου έγινε ορόσημο στην ιστορία της ιατρικής.
Ανέπτυξε αναλυτικές μεθόδους και καθόρισε φαρμακευτικές τεχνικές διαδικασίες για ομοιοπαθητικά φαρμακευτικά υλικά.
Εισήγαγε ποιοτικούς ελέγχους και οργάνωσε την καλλιέργεια ιατρικών βοτάνων.
Ο dr. Wilmar Schwabe βοηθάει στην προετοιμασία του τρόπου χρήσης της Echinacea στην Ευρώπη και ο dr Gerhard Madaus αναπτύσσει ένα χυμό παρασκευασμένο από Echinacea purpurea, ο οποίος έγινε το πιο συχνά συνταγογραφούμενο σκεύασμα της  εχινάτσεας παγκοσμίως.
Η επιστημονική δοκιμή των φαρμάκων που έχουν αποδείξει την αξία τους στη λαϊκή ιατρική και, συνεπώς, η επίσημη αναγνώρισή τους ήταν το κύριο μέλημα του νεαρού ιατρού dr Gerhard Madaus.
Έτσι, όταν το 1919, μαζί με το διδακτορικό του έλαβε την άδεια να ασκήσει την ιατρική, μαζί  με τους αδελφούς του Friedemund και Hans ίδρυσαν μια εταιρεία στη Βόννη για την παρασκευή φυσικών φαρμάκων.
Μια βασική αρχή της εταιρείας ήταν να καλλιεργεί ή να αναπαράγει όσο το δυνατόν περισσότερα φαρμακευτικά φυτά στους δικούς της μόνο κήπους και να λαμβάνει τα φάρμακα απευθείας από αυτά τα φρέσκα φυτά
Τη δεκαετία του 1980, η Echinacea επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πήρε τη θέση της ως ένα από τα “εκχυλίσματα βοτάνων με τις καλύτερες πωλήσεις της Αμερικής”.

Από τότε, η μορφολογική, φαρμακολογική και κλινική έρευνα για τα διάφορα είδη Echinacea ήταν εντατική και η η εχινάτσεα έχει πάρει την θέση της ανάμεσα στα πιο σημαντικά φαρμακευτικά βότανα στον κόσμο.
Αν και όλα τα είδη της Echinacea έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, οι ρίζες,
τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές τριών από τα εννέα είδη Echinacea είναι σημαντικές: Echinacea purpurea ,
Echinacea pallida και Echinacea angustifolia
Το είδος που έχει ερευνηθεί πιο έντονα είναι η Echinacea purpurea
Η Echinacea purpurea (L) Moench σήμερα
Ιδιότητες της Echinacea purpurea (L) Moench
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η Echinacea purpurea (L) Moench έχει την ικανότητα να αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις, οι οποίες προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα βακτηριδίων και ιών, διεγείροντας και ρυθμίζοντας το ίδιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι αν η εχινάτσεα έχει ισχυρές αντιιικές ιδιότητες και δράσεις και αν ληφθεί τις πρώτες μέρες της γρίπης ή του κρυολογήματος, μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων όπως ο πονοκέφαλος,
ο βήχας,
ο πόνος στις αρθρώσεις,
η υπνηλία κατά 50% και επισπεύδει την ανάρρωση, μειώνοντας την διάρκεια της ασθένειας κατά 30%.
Αυτό το βότανο των αμερικανών ιθαγενών έχει ένα αξιοσημείωτο ιστορικό κλινικών και εργαστηριακών μελετών και χρησιμοποιείται ευρέως για την πρόληψη και τη θεραπεία των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος αλλά και για την επούλωση των πληγών.
Ωστόσο, οι περισσότερες χρήσεις της Echinacea βασίζονται στις αναφερόμενες ανοσολογικές της ιδιότητες και υπάρχει ένα μεγάλο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων, που βασίζονται σε in-vitro μελέτες που αποδεικνύουν ότι η Echinacea διαθέτει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Έχει επίσης προταθεί ως θεραπευτικός παράγοντας για καρκίνο,
διαβήτη και δερματικά προβλήματα.
Από την άλλη άποψη, από τα διαθέσιμα δεδομένα ασφάλειας, το Echinacea έχει μικρές αρνητικές επιπτώσεις και είναι καλά ανεκτή.
Τα περισσότερα από αυτά αφορούν κυρίως την Echinacea purpurea (L) Moench και σε μικρότερο βαθμό την Echinacea angustifolia και τα περισσότερα από αυτά, πάνω από 800 προϊόντα, διατίθενται στην αγορά της Γερμανίας. 
-. Ανοσοδιεγερτικές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες και δράσεις της Echinacea
Η βοτανική ιατρική παρέχει πολλές θεραπείες για την ενίσχυση της αντίστασης του σώματος στην ασθένεια, ενεργώντας σε διάφορα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μια κατηγορία φαρμακευτικών βοτάνων, γνωστών ως ανοσορυθμιστών, μεταβάλλει τη δραστηριότητα της ανοσολογικής λειτουργίας μέσω της ρύθμισης μορίων όπως των κυτοκινών,

των χημειοκινών και των ανοσοσφαιρινών.
Η Echinacea είναι ένας ανοσοδιαμορφωτής ευρέος φάσματος που ρυθμίζει τόσο την έμφυτη όσο και την προσαρμοστική ανοσοαπόκριση.
Οι  ανοσοδιεγερτικές και ανοσορρυθμιστικές
ιδιότητες και δράσεις  της Echinacea purpurea (L) Moench προκαλείται από τρεις μηχανισμούς: ενεργοποίηση φαγοκυττάρωσης,

διέγερση ινοβλαστών και ενίσχυση της αναπνευστικής δραστηριότητας
Υπάρχουν πολλές in vivo μελέτες σχετικά με τις ανοσορρυθμιστικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις της Echinacea purpurea (L) Moench, που υποδηλώνουν ότι η έμφυτη ανοσία του οργανισμού μας ενισχύεται με τη χορήγηση του βοτάνου και ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενισχύεται έναντι παθογόνων λοιμώξεων μέσω ενεργοποίησης των ουδετερόφιλων, των μακροφάγων, των polymorphonuclear leukocytes (PMN), και των  natural killer (NK) κυττάρων.
Για το λόγο αυτό, η Echinacea purpurea (L) Moench είναι κατάλληλη για την πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων μολυσματικών ασθενειών, όπως λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού μας συστήματος,
οι λοιμώξεις τραύματος, και οι χρόνιες πυελικές λοιμώξεις
Επίσης σε μελέτες παρατηρήθηκε ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος κατόπιν χορήγησης σκόνης από τη ρίζα της Echinacea purpurea (L) Moench, ο δε συνδυασμός της Echinacea purpurea (L) Moench και της Glycyrrhiza glabra έδειξαν ισχυρότερες συνεργιστικές επιδράσεις στην ανοσοδιέγερση.
-. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δράσεις της Echinacea
Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο της φλεγμονής στην παθογένεση των ασθενειών.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα φαρμακευτικά βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις και τα ιάματα της Echinacea έχουν δείξει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αποτελέσματα
Τα αιθανολικά βάμματα της Echinacea- 50%- που παρασκευάστηκαν από ρίζες,

μίσχους,
φύλλα και άνθη του φυτού και τα φρέσκα βάμματα ριζών,
φύλλων και λουλουδιών διεγείρουν τους αντιφλεγμονώδεις μηχανισμούς του οργανισμούς με άριστα αποτελέσματα.
Τα παρασκευάσματα της Echinacea purpurea (L) Moench, κατά τρόπο ενδιαφέροντα, αντιστρέφουν τη φλεγμονή που προκαλείται από ορισμένα βακτήρια,τα δε παρασκευάσματα από την αποξηραμένη ρίζα της, αναστέλλουν  το οίδημα των ποδιών.

Το κιχορικό οξύ της Echinacea purpurea έχει αντιφλεγμονώδη δράση στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και μειώνει σημαντικά το πρήξιμο των ποδιών, επίσης οι alkamides που περιέχονται στις ρίζες της έχουν δείξει ισχυρότατες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δράσεις.
-. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δράσεις της Echinacea
Η σχέση μεταξύ των ελεύθερων ριζών και της συχνότητας εμφάνισης διαφόρων τύπων ασθενειών οδήγησε σε σημαντικό ενδιαφέρον για την προληπτική ιατρική.
Έτσι αξιολογήθηκαν πολλά φαρμακευτικά βότανα για την αντιοξειδωτική τους δράση.
Μεταξύ αυτών και τα είδη της Echinacea, τα οποία  έδειξαν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δράσεις.
Σε μια από τις μελέτες ερευνήθηκαν και οι αντιοξειδωτικές και ραδιοπροστατευτικές ιδιότητες της Echinacea purpurea (L) Moench.
Ερευνήθηκαν σε μια ομάδα εργαζομένων στην ακτινοβολία που ταυτοποιήθηκαν με διάφορα προβλήματα.
Σε όλους τους εργαζόμενοι δόθηκαν δύο δισκία Echinacea 275 mg για θεραπεία δύο εβδομάδων.
Στο τέλος της περιόδου, τα προβλήματα μειώθηκαν
Γενικά όλα τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα μελετών δείχνουν ότι η Echinacea είναι μια καλή πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη των βλαβερών επιδράσεων των ελεύθερων ριζών.
Οι ισχυρές αντι-οξειδωτικές ιδιότητες και δράσεις της Echinacea είναι αποτέλεσμα των συνεργιστικών επιδράσεων των συστατικών της.
-. Αντικαρκινικές ιδιότητες και δράσεις της Echinacea
Το ενδιαφέρον για τη βοτανική ιατρική για τη θεραπεία του καρκίνου έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια.
Οι καρκινοπαθείς επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν φυσικά βοτανικά ιάματα για να εμποδίσουν την ανάπτυξη και την μετάσταση των όγκων.
Η Echinacea και οι ενώσεις της έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αντικαρκινικά αποτελέσματα και επειδή οι παράγοντες που χρησιμοποιούνται για τη χημειοθεραπεία του καρκίνου είναι γνωστό ότι είναι πολύ τοξικοί στα φυσιολογικά κύτταρα, οι δραστηριότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος από την Echinacea εξετάζονται με ενδιαφέρον.
Επίσης τα αποτελέσματα των ερευνών έχουν δείξει πως το εκχύλισμα της Echinacea είναι ένα χρήσιμο φάρμακο για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (BPH).
-. Αντιιικές ιδιότητες και δράσεις της Echinacea
Τα εκχυλίσματα Echinacea και τα ενεργά συστατικά της μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της παθολογίας των λοιμώξεων της γρίπης, διότι έχουν ισχυρή αντιική δράση έναντι των στελεχών διάφορων ιών.
Πολλές μελέτες έδειξαν ότι η Echinacea ανέστειλε τη δραστικότητα σύνδεσης υποδοχέων των ιών, υποδηλώνοντας ότι τα εκχυλίσματα περιόρισαν την είσοδο των ιών σε κύτταρα.
Ο χυμός από τα εναέρια μέρη του βοτάνου, τα οποία περιέχουν πολυσακχαρίτες και τα αλκοολούχα βάμματα από τις ρίζες του, που περιέχουν παράγωγα καφεϊκού οξέος και αλκυλαμίδια, διεγείρουν την απελευθέρωση των φυσικών αντιφλεγμονωδών παραγόντων του οργανισμού.
Επίσης σε μελέτες παρατηρήθηκαν ισχυρές ατιιικές δράσεις της Echinacea έναντι ρινοϊών και όλα τα αποτελέσματα των μελετών εξηγούν λεπτομερώς τις αντιιικές ιδιότητες και τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα της Echinacea.
Το υδροαλκοολικό εκχύλισμα της Echinacea παρουσίασε αντι-ιική δραστικότητα έναντι του απλού έρπητα τύπου 1 και 2 με δοσοεξαρτώμενο τρόπο.
Επιπλέον, ο χυμός Echinacea αποκάλυψε αντι-ιική δραστικότητα σε όλες τις φάσεις του κύκλου αναπαραγωγής του ιού και προστασία των κυττάρων έναντι ιογενούς λοίμωξης παρεμβαίνοντας στην προσκόλληση του ιού.
Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν στοιχεία ότι οι βακτηριακές, ιογενείς και μυκητιασικές λοιμώξεις μπορούν να σταματήσουν με τη χορήγηση Echinacea .
-. Το κοινό κρυολόγημα και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και οι δράσεις της εχινάτσεας.
Το κοινό κρυολόγημα είναι μία από τις πιο συχνές ασθένειες παγκοσμίως και σε συνδυασμό με την έλλειψη συγκεκριμένων θεραπευτικών επιλογών επιβάλλουν να αξιολογηθούν εναλλακτικές θεραπείες όπως βοτανικά ιάματα.
Μελέτες έδειξαν ότι ο χυμός της Echinacea μειώνει τη διάρκεια, τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Η θεραπεία με Echinacea μόλις αρχίσουν τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης είναι αποτελεσματική για την ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων, ενώ παράλληλα η Echinacea έχει και προληπτικό χαρακτήρα.
Η άμεση παρέμβαση με Echinacea έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων, σε άτομα με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος
Το ζεστό ρόφημα της Echinacea είναι αποτελεσματικό και ιδανικό για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων όπως η γρίπη και για τη μείωση του κινδύνου επικίνδυνων επιπλοκών και ανεπιθύμητων παρενεργειών.
Στοιχεία από μια μετα-ανάλυση με συνολικά 2458 συμμετέχοντες ανέφερε ότι η χρήση της Echinacea μείωσε δραστικά τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων αναπνευστικών λοιμώξεων και την ανάπτυξη επιπλοκών.
Σήμερα, η Echinacea είναι πιθανώς το πιο αναγνωρισμένο βοτανικό συμπλήρωμα για την πρόληψη και τη θεραπεία του κρυολογήματος.
Συνδυασμοί της Echinacea με άλλα βότανα για ισχυρότερη προστασία και αποτελεσματικότερη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος και
άλλων ήπιων λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος με συνοδευτικό βήχα:
θυμάρι-Thymus vulgaris,
χαμομήλι-Matricaria recutita,
τσουκνίδα-Urtica dioica
ή σκόρδο-Allium sativum,
πεντάνευρο-Plantago lanceolata,
κυνόροδα της αγριοτριανταφυλιά-Rosa canina
-. Αντιβακτηριακές ιδιότητες και δράσεις της Echinacea
Τα εκχυλίσματα της Echinacea purpurea έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες καθώς σε αξιολογήσεις παρουσίασαν ισχυρή δραστικότητα κατά των βακτηρίων Staphylococcus aureus, pseudomonas aeruginosa και Escherichia coli
-. Βάμμα ρίγανης και echinacea για τον πονόλαιμο, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας και για την προστασία μας από ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο ρινοϊός, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ο ιός της γρίπης…
Προληπτικό και θεραπευτικό βάμμα ρίγανης και echinacea
Πως το ετοιμάζω
# Θα χρειαστώ
6 κουταλιές της σούπας ρίγανη – πρόσφατα αποξηραμένη
6 κουταλιές της σούπας πέταλα echinace – πρόσφατα αποξηραμένα
6 φλιτζάνια ρακή αρίστης ποιότητας
Το βάμμα μου αυτό με τα δύο ισχυρότατα βότανα της ρίγανης και της echinacea είναι το τέλειο ίαμα για τον πονόλαιμο, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας και για την προστασία μας από ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο ρινοϊός, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ο ιός της γρίπης…
Η echinacea είναι ένα από τα καλύτερα βοτανικά αντισηπτικά που ανακαλύφθηκαν ποτέ, ειδικά όταν πρόκειται για το αναπνευστικό μας σύστημα.
Η ρίγανη, είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αποχρεμπτικό – όλες οι πληροφορίες για τη ρίγανη στο άρθρο μου: Ρίγανη – το βότανο που έχει χαρακτηριστεί ως η “Πανάκεια της Φύσης”
Και  –
-. τρίβω απαλά  τη ρίγανη και την εχινάτσεα,
-. τα βάζω σε ένα γυάλινο βάζο, αναλόγου μεγέθους,
-. ρίχνω τόση ρακή όση να σκεπάσει πολύ καλά τα βότανά μου,
-. με  ένα ξύλινο πιρούνι που έχω για αυτή τη χρήση, ανακατεύω πολύ καλά τα βότανά μου μέσα στο βάζο για να εμποτιστούν,
-. σκεπάζω πολύ καλά το βάζο μου και
-. το τοποθετώ σε σκοτεινό, ξηρό και σχετικά ζεστό σημείο της κουζίνας μου, για περίπου τρεις εβδομάδες,
-. δεν ξεχνώ, κάθε μέρα, να κουνάω το βάζο μου και να το ελέγχω ώστε τα βότανά μου να είναι πλήρως καλυμμένα με τη ρακή μου – να μη προεξέχει ούτε “φυλλαράκι”
-. μετά την πάροδο του απαιτούμενου χρόνου στραγγίζω τα βότανά μου και
α) πρώτα γεμίζω ένα σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκαλάκι των 50ml, το οποίο έχω για καθημερινή χρήση και το οποίο γεμίζω κάθε που τελειώνει
β) το υπόλοιπο βάμμα μου το ρίχνω σε ένα σκουρόχρωμο γυάλινο βάζο αναλόγου μεγέθους, το οποίο σφραγίζω και
το τοποθετώ στο πιο ξηρό και σκοτεινό σημείο των ντουλαπιών της κουζίνας μου – κάνω όλη αυτή τη διαδικασία, ώστε να μην οξειδώνεται το βάμμα μου.
Απολαμβάνουμε το  βάμμα μας προληπτικά αλλά και θεραπευτικά:
α) ως ίαμα, αναμεμειγμένο με λίγο χλιαρό νερό, σκέτο ή με λίγο οργανικό μέλι,
β) μαζί με ρόφημα ρίγανης ή echinacea όταν έχουμε πονόλαιμο ή σε εποχές που μας περιτριγυρίζουν ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις,
γ) το χρησιμοποιούμε για γαργάρες όταν έχουμε πονόλαιμο ή σε εποχές που μας περιτριγυρίζουν ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις,
δ) ρίχνω δύο με τρεις σταγόνες από το βάμμα μου σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό,
προσθέτω ένα κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό καθαρό χωρίς καθόλου προσμείξεις, αλάτι και ανακατεύω πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά μου και έχω έτοιμο ένα ισχυρότατο στοματικό διάλυμα για στοματικά έλκη.
-. ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες και δράσεις της Echinacea
Το εκχύλισμα Echinacea purpurea (L) Moench προστατεύει τα νεφρά και το ήπαρ
Η ρίζα της Echinacea purpurea (L) Moench έχει ηπατοπροστατευτική δράση κατά της οξείας φλεγμονώδους ηπατίτιδας που προκαλείται από λιποπολυσακχαρίτη / D- και η δράση της αυτή την καθιστά ισχυρό ηπατοπροστατευτικό παράγοντα
-. αντιδιαβητικές ιδιότητες και δράσεις της Echinacea
Ο διαβήτης είναι ένα εξουθενωτικό και συχνά απειλητικό για τη ζωή πρόβλημα με αυξανόμενη συχνότητα σε όλο τον κόσμο.
Μια επιστημονική έρευνα των βοτανικών θεραπειών για τον διαβήτη μπορεί να παρέχει πολύτιμα εναλλακτικά φάρμακα και θεραπευτικές στρατηγικές.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η Echinacea θα μπορούσε να έχει αντιδιαβητική δράση.
Σε μελέτη παρατηρήθηκε πως σε μη παχύσαρκους διαβητικούς η συμπλήρωση με Echinacea είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση του απόλυτου αριθμού ΝΚ κυττάρων στον σπλήνα, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της σίτισης.
Επιπλέον, τόνωσε την παραγωγή κυττάρων ΝΚ στην περιοχή προέλευσης του μυελού των οστών.
Η κατανάλωση του βοτάνου δεν έχει οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες σχετικά με την αιμοποιητική και ανοσολογική ικανότητα.
Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η Echinacea περιέχει ενώσεις με δυνατότητα διαχείρισης της αντίστασης στην ινσουλίνη και του διαβήτη.
-. επουλωτικές ιδιότητες και δράσεις της Echinacea
Η Echinacea είναι ένα ισχυρότατο επουλωτικό βότανο.
Η Echinacea περιέχει πολλά και πολύτιμα συστατικά για την προστασία του δέρματος από το οξειδωτικό στρες, για τη θεραπεία προβλημάτων του και για την επούλωση των πληγών.
Σε μια έρευνα, το εκχύλισμα της Echinacea Purpurea, το οποίο ενσωματώθηκε σε βάσεις κρέμας, προσέφερε στο δέρμα ενυδάτωση και μείωση των ρυτίδων.
Η ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή των θυλακίων του δέρματος που προκαλείται από το gram-θετικό βακτήριο Propionibacterium acnes.
Η Echinacea μπορεί να προσφέρει μια χρήσιμη, ασφαλή θεραπεία στον έλεγχο της νόσου της ακμής με την πρόληψη του πολλαπλασιασμού του βακτηρίου και την αναστολή της φλεγμονής που προκαλείται από αυτό.
Το εκχύλισμα ρίζας της Echinacea Pallida με τους  polysaccharides και τις echinacosides που περιέχει, έχει ισχυρές επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ιδανικές για την επούλωση πληγών και εκδορών του δέρματος, όταν εφαρμόζεται τοπικά.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι εδώ και αιώνες είναι το ίαμα για την θεραπεία των δερματικών μολύνσεων όπως είναι
οι δοθιήνες(καλόγεροι)
η ψωρίαση
τα εγκαύματα
η νεανική ακμή
οι πληγές και τα έλκη των κάτω άκρων
ο επιχείλιος έρπη.
-. Echinacea και άλλα βότανα για ελαφρά εγκαύματα και ήπιας μορφής δερματοπάθειες
Echinacea – Echinacea purpurea
Πολλές φορές παρατηρούμε το δέρμα μας να έχει ερεθιστεί.
Κάποια δερματοπάθεια να έχει κάνει την εμφάνισή της  ή κάποιο μικρό έγκαυμα να μας έχει δημιουργήσει μικρά έλκη ή μικρές πληγές.
Μπορεί να έχουμε μικρά σπυράκια με πύον ή να έχουμε έκζεμα ή…ή…..
Τι μπορούμε να κάνουμε:
– Παίρνουμε ένα μέρος βάμματος Echinacea και το διαλύουμε σε τέσσερα μέρη αποσταγμένο νερό.
Με το δυάλυμά μας κάνουμε κομπρέσες στο σημείο του δέρματος που υπάρχει το έγκαυμα ή η δερματοπάθεια.
– Κάνουμε αφέψημα με τις ρίζες του βοτάνου και πλένουμε συχνά το σημείο του δέρματος που υπάρχει η δερματοπάθεια ή το έκζεμα.
– Παίρνουμε σκόνη Echinacea και πασπαλίζουμε το σημείο του δέρματος που υπάρχει το έκζεμα.
– Κάνουμε αφέψημα από τις ρίζες της  εχινάτσεας και πίνουμε
– Η Echinacea είναι ένα από τα καταλληλότερα βότανα, μαζί με την νερομολόχα για τους δοθιήνες, τους γνωστούς μας “καλόγερους” του δέρματος.
Παίρνουμε σκόνη Echinacea και πασπαλίζουμε την προσβεβλημένη περιοχή του δέρματος.
– Αναμιγνύουμε ένα κουταλάκι σκόνη κόκκινης φτελιάς με το απαιτούμενο βάμμα Echinacea, ούτως ώστε να φτιάξουμε μία πηχτή πάστα.
Με την πάστα αλείφουμε γύρω και πάνω από τον “καλόγερο” και δένουμε προσεχτικά το σημείο με έναν επίδεσμο.
Μετά από μία-δύο ώρες αφαιρούμε τον επίδεσμο.
Η συγκεκριμένη πάστα έχει την ιδιότητα να τραβάει το πύον από τους επώδυνους καλόγερους.
Και βέβαια όλα αυτά είναι πολύ αποτελεσματικά, αλλά ποτέ δεν ξεχνάμε ότι με τα δερματικά προβλήματα ο οργανισμός μας στέλνει σήματα.
Μας φωνάζει πως κάτι δεν κάνουμε καλά.
Μπορεί να έχουμε πολύ άγχος και στρες.
Μπορεί οι τροφές μας να είναι τελείως ακατάλληλες.
Μπορεί να μην κοιμόμαστε καλά.
Πολλά μπορεί, για αυτό όταν έχουμε δερματικά προβλήματα η ενδοσκόπηση πάντα είναι πολύτιμη.
Όσο καλά γνωρίζουμε εμείς τον εαυτό μας και τον οργανισμό μας δεν θα τον γνωρίσει ποτέ κανένας άλλος.
Για αυτό ας τον ακούσουμε.
-. Αγχολυτικές ιδιότητες και δράσεις της Echinacea.
Η αγχολυτική ισχύς των παρασκευασμάτων Echinacea παρατηρήθηκε σε πολλές εργαστηριακές μελέτες.
Τα παρασκευάσματα της Echinacea έχουν σημαντικό αγχολυτικό δυναμικό και μειώνουν τα αποτελέσματα του άγχους, όπως ο φόβος, σε όλες τις εργαστηριακές μελέτες.
Δύο δισκία, με περιεκτικότητα 20 mg φυτικού εκχυλίσματος Echinacea, χορηγήθηκαν ημερησίως για 7 ημέρες σε άτομα με υψηλό έως υπερβολικό άγχος.
Η υψηλή δόση των δύο δισκίων την ημέρα, μείωσε το άγχος εντός τριών ημερών, ένα αποτέλεσμα που παρέμεινε σταθερό για τη διάρκεια της θεραπείας μίας εβδομάδας και για τις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν τη θεραπεία.
Για τις αγχολυτικές ιδιότητες της Echinacea υπεύθυνα είναι τα πανίσχυρα αλκαμίδια των ριζών της.
Τα αλκαμίδια εμφανίζουν ισχυρές ψυχοδραστικές ιδιότητες και είναι αυτά που χαρίζουνν στην Echinacea τις παραδοσιακές της χρήσεις της επούλωσης των τραυμάτων, την ανακούφιση από τον πόνο και τη βελτίωση της ψυχικής υγεάς.
Παρενέργειες και ασφάλεια της Echinacea  
Εκτός από το εκτεταμένο ιστορικό ασφαλούς χρήσης μεταξύ των αυτόχθονων ομάδων της Βόρειας Αμερικής, η κλινική έρευνα έδειξε ότι η Echinacea είναι ένα από τα ασφαλέστερα φυτικά προϊόντα στην αγορά, με μόνο πολύ μικρό κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης.
Όσον αφορά όμως την αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα, τα αποτελέσματα των μελετών υποδηλώνουν ότι η Echinacea και τα συστατικά της μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό διάφορων φαρμάκων και να αλλάξουν τη φαρμακοκινητική τους, έτσι η χρήση της Echinacea σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα που μεταβολίζονται από το ήπαρ μπορεί να προκαλέσει πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. 
Και όπως όλα τα φαρμακευτικά βότανα η Echinacea δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ανεξέλεγκτα, παρά μόνο όταν χρειάζεται, διότι υπάρχει κίνδυνος καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος με αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα
Επίσης οι έγκυες και οι θηλάζουσες πρέπει να συμβουλεύονται, όπως πάντα, το γιατρό τους η εχινάτσεα δεν πρέπει να χορηγείται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Τα χρησιμοποιούμενα μέρη της Echinacea:
Από τα μέρη της Echinacea που χρησιμοποιούμε είναι η αποξηραμένη ρίζα,
η νωπή ρίζα- η ρίζα του νεαρού φυτού χρειάζεται δύο με τέσσερα χρόνια για να ωριμάσει,
το άνθος- τα άνθη του βοτάνου τα συλλέγουμε όταν βρίσκονται στην πλήρη άνθησή τους δηλ τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.
Αποθηκεύουμε το βότανό μας σε σκουρόχρωμα γυάλινα βάζα και τα φυλάσσουμε σε σκοτεινό και ξηρό μέρος.
Παρασκευάσματα της Echinacea είναι:
– τo βάμμα από τη ρίζα του βοτάνου
– το αφέψημα από τη ρίζα της
– το έγχυμα από τα άνθη και τους μίσχους
– οι κάψουλες από κονιορτοποιημένη ρίζα
– οι αλοιφές από τη ρίζα και από τα άνθη
– οι κρέμες από τη ρίζα και από τα άνθη
Τα εκχυλίσματα της Echinacea, όπως βάμματα και κάψουλες είναι δημοφιλέστατα ως διεγερτικά του ανοσοποιητικού μας
Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να έχουμε την Echinacea, στο ντουλάπι μας μαζί με τα άλλα μας βότανα για όταν θα την χρειαστούμε.
-. Βιοδραστικές ενώσεις της Echinacea
Οι πιο ισχυρές βιοδραστικές ενώσεις της Echinacea είναι τα alkylamides,
οι polysaccharides,
οι glycoproteins,
οι lipoproteins, οι acetylenes, όπως οι polyacetylenes και οι polyenes 
το cichoric acid και τα παράγωγά του, όπως το caftaric,
το chlorogenic και το  cichoric acid,
το cynarin και οι  echinacoside.
Υπάρχουν και πολύτιμα ιχνοστοιχεία συμπεριλαμβανομένων των ασβέστιο-Ca,
μαγνήσιο-Mg,
σίδηρο-Fe,
μαγγάνιο-Mn,
χαλκός-Cu,
ψευδάργυρος-Zn,
νικέλιο-Ni και
λίθιο-Li 
Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ακόμα βιοδραστικές ενώσεις στην Echinacea, με ισχυρότατες δράσεις που πρέπει επίσης να διερευνηθούν.
Και οι έρευνες για αυτό το σημαντικότατο βότανο συνεχίζονται.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia – botanologia.gr

echinatsea
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4441164/
Echinacea possesses
Echinacea purpurea
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900716000356
https://www.deutsche-biographie.de/sfz55489.html
https://www.deutsche-biographie.de/sfz31014.html#ndbcontent
https://de.wikipedia.org/wiki/Willmar_Schwabe
https://en.wikipedia.org/wiki/Samuel_Hahnemann
https://de.wikipedia.org/wiki/Urtinktur
https://www.arzneipflanzenlexikon.info/urtinktur.php
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11811189/
echinacea
Echinacea purpurea
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16437427/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12622467/
http://www.plantsoftheworldonline.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:1174497-2#uses
www.researchgate.net
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19288499/
https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-C

Share: