Γλυκύρριζα και η θεραπευτική της χρήση στο διάβα των αιώνων

Γλυκύρριζα – το βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί ως ιατρική θεραπεία εδώ και αιώνες.
“Το βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες για τη θεραπεία
των λοιμώξεων, ιογενών και βακτηριακών, του αναπνευστικού,
του βήχα, 
της βραχνάδας,
του άσθματος από τους αρχαίους ‘Έλληνες και Αιγύπτιους γιατρούς” δηλώνει ο καθηγητής Johannes Mayer ειδικός για την ιστορία των φαρμακευτικών βοτάνων στο Πανεπιστήμιο του Würzburg της Γερμανίας.
Γλυκύρριζα – το βότανο που είχε επιλεγεί ως «φαρμακευτικό φυτό του έτους 2012″  λόγω των ευεργετικών αποτελεσμάτων του και της πρωταρχικής του σημασίας για την ανθρώπινη ευημερία σε όλο τον κόσμο.
Το βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη από τους προϊστορικούς χρόνους, με πλήθος μαρτυρίες, με αριστοτεχνικά γραμμένες πραγματείες των αρχαίων γιατρών και πανεπιστημόνων, και διεξοδικά τεκμηριωμένο με νέες έρευνες.
Το διωνυμικό όνομα του βοτάνου είναι: Glycyrrhiza glabra Linn. και ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των μπιζελιών.
Στην Ελλάδα την γνωρίζουμε και ως:
κολιά,
ρεγολίτσα,
γλυκορρίζι,
γλυκόρριζα η λεία,
αγλυκόρριζα.
Kάποια άλλα ονόματα του βοτάνου είναι γιάμπολη, η ονομασία γιάμπολη αναφέρεται στο φαρμακευτικό παρασκεύασμα που προέρχεται από την ρίζα του,
διάμπολη,
γλυκύρριζα η άτριχη.
Αγγλόφωνα ονόματά της:
licorice
yashtimadhu
mithi-lakdi
mulathi
liquorice
sweetwood
licorice root
Ανήκει στην οικογένεια Fabaceae και πρακτικά είναι ένα όσπριο που σχετίζεται με τα φασόλια και τα μπιζέλια.
Η γλυκύρριζα είναι ένας πολυετής θάμνος της εύκρατης ζώνης με ύψους 50-100 εκ.
Με ρίζες χαρακτηριστικά μακριές,
κυλινδρικές,
διακλαδισμένες,
εύκαμπτες,
σαρκώδεις που φτάνουν τα ένα με δύο μέτρα αλλά μπορούν να φτάσουν και 4 μέτρα.
Με καφέ σκούρο χρώμα η εξωτερική της επιδερμίδα και κίτρινο χρώμα η σάρκα της.
Οι βλαστοί της είναι όρθιοι,
ραβδωτοί,
ισχυροί και χνουδωτοί.
Τα φύλλα της είναι πτεροειδή.
Τα λουλούδια της έχουν συνήθως χρώμα κυανό και εμφανίζονται στις αρχές του καλοκαιριού.
Η γλυκύρριζα είναι ενδημικό στη Μεσόγειο και καλλιεργούμενο σε χώρες όπως η Ελλάδα,
η Ισπανία και η Ιταλία.
Τη συναντούμε σε μεγάλες αποικίες σε χαμηλό υψόμετρο και σε εδάφη χέρσα και ακαλλιέργητα.
Η ρίζα, λοιπόν, αυτού του θαυμάσιου φυτού με τα ριζίδια της είναι που έχει όλες τις θαυμάσιες ιδιότητες και χρειάζονται τρία (3) με τέσσερα (4) χρόνια πριν η ρίζα της να φθάσει σε κατάσταση συλλογής.
Αυτή η αποξηραμένη γλυκιά ρίζα της γλυκόρριζας είναι από τα πλέον χρησιμοποιούμενα μέρη του βοτάνου  και  είναι μία από τις πιο μελετημένες φαρμακευτικές δρόγες σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Η συλλογή της γίνεται το φθινόπωρο και αφού κοπεί ξηραίνεται στον ήλιο για να αποφευχθεί η ανάπτυξη μυκήτων.
Στη συνέχεια οι ρίζες αλέθονται,
ξεκαθαρίζονται και άλλες γίνονται σκόνη,
άλλες ζαχαρωτά ή συμπυκνωμένο εκχύλισμα.
Η γλυκύρριζα είναι ένα βότανο γνωστό εδώ και 4000 χρόνια
Σύμφωνα με το Θεόφραστο (IV – III αιώνα π.χ. ), τον μεγάλο βοτανολόγο, φαρμακολόγο και μαθητή του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, οι Έλληνες πιθανώς έμαθαν για τις φαρμακολογικές χρήσεις της γλυκύρριζας από τους Σκύθες.
Ο Θεόφραστος, ο οποίος ήταν ο πρώτος που μελέτησε τα φαρμακευτικά βότανα με υποδειγματική επιστημονική ακρίβεια, ονόμασε το βότανο ως τη ρίζα των Σκυθών, εξ ου και το όνομα “Σκύθιον” του Διοσκουρίδη.
Ο Διοσκουρίδης την χαρακτήριζε και “άδιψον”, ήταν αυτός που της έδωσε και το όνομά της “γλυκύρριζα”  και τοποθέτησε τη γλυκόριζα μεταξύ των 650 φαρμακευτικών ουσιών φυτικής προέλευσης που αναφέρονται στο De Materia Medica
Ο Θεόφραστος, επίσης έλεγε για το βότανο αυτό ότι “έχει την ιδιότητα να σβήνει τη δίψα, όταν την κρατά κανείς στο στόμα” και την έβρισκε κατάλληλη για τη θεραπεία του ξηρού βήχα και του άσθματος.
Εκείνα τα χρόνια συνήθιζαν να τη μασούν για να αντέχουν χωρίς νερό  και λέγεται πως μπορούσαν να αντέξουν χωρίς νερό δώδεκα μέρες μασώντας γλυκύρριζα.
– ήταν γνωστή στους Κινέζους εδώ και 3000 χρόνια και τη βλέπουμε να την χρησιμοποιούν αδιάλειπτα από τότε στην ιατρική τους και σήμερα είναι το συστατικό στις περισσότερες φυτοθεραπευτικές φόρμουλές τους
– ήταν γνωστή στους Ινδούς
– ήταν γνωστή στους αρχαίους Αιγύπτιους καθώς αναφέρεται σε Αιγυπτιακούς παπύρους.
Λέγεται δε ότι ρίζες γλυκύρριζας είχαν βρεθεί στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών, όπως και σε πήλινα σκεύη των Ασσυρίων που χρονολογούνται 2500 ετών.
– ήταν γνωστή στους Άραβες, οι οποίοι τη χρησιμοποιούσαν ως αντιβηχικό.
– ήταν γνωστή στους αρχαίους Ρωμαίους που, όπως και οι αρχαίοι Έλληνες, τη χρησιμοποιούσαν για φαρμακευτικούς λόγους όπως σε σιρόπια για το βήχα ή
στα στομαχικά έλκη.
Ο Πλίνιος τη συνιστούσε για την ίαση του βραχνιάσματος και για την ανακούφιση από την πείνα και τη δίψα.
Οι Θιβετιανοί στις αξιολογήσεις τους, ειδικά για τη θεραπευτική αξία των βοτάνων, η γλυκύρριζα βρίσκεται στην πρώτη θέση με
το τζίνσενγκ στην 15η θέση.
Και ερχόμαστε στον δέκατο τρίτο (13) αιώνα όπου το εκχύλισμα της γλυκύρριζας χρησιμοποιείται σαν φάρμακο για τον πονόλαιμο,
το βήχα και
τη συμφόρηση.
Ο συνδυασμός της με μέλι εκείνη την εποχή είναι και ο πρόδρομος των μετέπειτα ζαχαρωτών με γλυκύρριζα.
Ήταν τόσο δημοφιλής και γνωστή εκείνη την εποχή η γλυκύρριζα που λέγεται πως το 1305 ο Βασιλιάς Εδουάρδος Ι της Αγγλίας φορολογούσε
τις εισαγωγές της γλυκύρριζας, ώστε
να αυξηθούν τα έσοδα για τη δημιουργία της γέφυρας του Λονδίνου.
Ο δε Ναπολέων – λέγεται- πως μασούσε γλυκύρριζα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα πέψης που αντιμετώπιζε.
Η γλυκύρριζα σήμερα
Σήμερα τη γλυκύρριζα τη συναντάμε σε πάρα πολλές χώρες, όπως στην Αγγλία
στην Σκανδιναβία
στη Φιλανδία
στη Γερμανία
στην Ιταλία και
στην Ολλανδία να είναι
το πρώτο συστατικό μιας μεγάλης ποικιλίας ζαχαρωτών, τα οποία καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.
Στη Σκανδιναβία και στην Ολλανδία είναι πολύ δημοφιλή και τα αλμυρά ζαχαρωτά της γλυκύρριζας.
Σε άλλες χώρες όπως η Ισλανδία προτιμώνται τα ζαχαρωτά της γλυκύρριζας βουτηγμένα σε σοκολάτα γάλακτος.
Σε άλλα μέρη χρησιμοποιείται στην φυσική της μορφή για δροσερή αναπνοή ή σαν ποτό ή ακόμα και σαν αναψυκτικό.
Χρησιμοποιείται για να αρωματίσει τσιγάρα ή σαν επικάλυμμα σε χαρτάκια που είναι για το στρίψιμο του καπνού.
Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν τη γλυκύρριζα στην κουζίνα τους ως καρύκευμα και είναι συστατικό πολλών εδεσμάτων τους που έχουν σάλτσα σόγιας.
Γιατί όμως είναι γλυκιά η γλυκύρριζα;
Η γλυκιά γεύση της γλυκόρριζας οφείλεται στην περίφημη γλυκυρριζίνη – η οποία είναι σαπωνίνη – ένα συστατικό που είναι κατά τριάντα (30) φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη.
Η γλυκύρριζα όταν μασιέται δίνει τη αίσθηση της κλιμακούμενης γλυκύτητας, έχει όμως
ένα χαρακτηριστικό κατάλοιπο γεύσης που περιορίζει την χρήση της.
Θυμίζει ελαφρώς γλυκάνισο και μπορούμε να παρασκευάσουμε μεγάλη ποικιλία από ροφήματα,
παγωτά,
γλυκά,
καραμέλες,
λικέρ.
Συνδυάζεται ιδανικά με μπαχάρι,
κάρδαμο,
κανέλα,
γαρίφαλο,
σπόρους μάραθου,
σπόρους κόλιανδρου,
τζίντζερ,
αστεροειδή γλυκάνισο και πιπέρι.
Οι περίφημες ιδιότητες της γλυκόριζας
1) ισχυρές αντιιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες – ιδιότητες που την καθιστούν άκρως αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των μικροβίων και των ιών όπως
του σταφυλόκοκκου – Staphylococcus aurens
του στρεπτόκοκκου – Streptococcus mutans
του Candida albicans
των ιών παραγρίπης-parainfluenza
των αδενοϊών
της γρίπης
των ρινοϊών – οι γνωστοί μας ιοί των κρυολογημάτων
2) ισχυρές οιστρογονικές ιδιότητες – ασκεί μια πολύπλευρη δράση στον μεταβολισμό των οιστρογόνων, είναι βότανο προσαρμογόνο, όταν δηλαδή
τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα είναι υψηλά, η δράση της είναι παρεμποδιστική ενώ όταν είναι χαμηλά δρα αθροιστικά.
Οι οιστρογονικές ιδιότητες της γλυκύρριζας την καθιστούν κατάλληλο ίαμα για τις διαταραχές του κύκλου των γυναικών,
για την εμμηνόπαυση και για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών
3) ισχυρότατες αντιφλεγμονώδεις, η γλυκύρριζα είναι ιδανικό ίαμα σε προβλήματα αρθρίτιδας και
ρευματοειδούς αρθρίτιδας
4) αντιαλλεργικές
5) ισχυρές αντιβηχικές, αποχρεμπτικές και μαλακτικές ιδιότητες.
Οι ισχυρές αυτές ιδιότητες της γλυκύρριζας σε συνδυασμό με τις ισχυρές αντιιικές την καθιστούν μια πολύτιμη και αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδο σε περιπτώσεις γρίπης,
κρυολογημάτων,
βρογχίτιδας,
πνευμονίας,
βρογχικού κατάρρου
βήχα και
κρυολογημάτων και γενικά η γλυκύρριζα ανακουφίζει και θεραπεύει από τα προβλήματα του αναπνευστικού μας συστήματος.
Ειδικά για τις βρογχικές παθήσεις η γλυκύρριζα συνδυάζεται άριστα με το εξαίρετο βήχιο – Tussilago farfara
6) διουρητικές
7) ισχυρές αντιδιαβητικές – Μελετητές από το Ινστιτούτο Max Planck για τη Μοριακή Γενετική, στο Βερολίνο ανακάλυψαν ότι η γλυκΎρριζα έχει αντιδιαβητική δράση, καθώς
εντόπισαν μια ομάδα φυσικών ουσιών στις βρώσιμες ρίζες του φυτού – τις amorfrutins – οι οποίες έχουν ισχυρές αντιδιαβητικές ιδιότητες.
Οι ουσίες αυτές εκτός από τη γλυκύρριζα βρίσκονται και στον καρπό του θάμνου Amorpha Fruticosa.
Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η γλυκύρριζα μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και σε συνδυασμό με τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της είναι πολύ καλά ανεκτή στον οργανισμό.
Αυτό την καθιστά ένα πολλά υποσχόμενο βότανο για τη θεραπεία των σύνθετων μεταβολικών διαταραχών και ένα βότανο προφυλακτικής χρήσης.
8) ήπιες υπακτικές και αντισπασμωδικές– διευκολύνει τις κινήσεις του παχέος εντέρου
9) αντιηπατοτοξικές και ηπατοπροστατευτικές.
Η γλυγύρριζα έχει μελετηθεί για τη θεραπευτική της δράση σε ηπατικά προβλήματα όπως
η κίρρωση,
η λοιμώδης ηπατίτιδα,
η ηπατίτιδα Α,
η ηπατίτιδα Β,
η ηπατίτιδα C.
Επίσης αποτρέπει το λιπώδες ήπαρ – μια πολύ κοινή πάθηση που προκαλείται από διατροφή υπερβολικά πλούσια σε λίπος.
Για τα προβλήματα αυτά χρησιμοποιείται ευρέως στην Ιαπωνία πάρα πολλά χρόνια…
10) ισχυρές αντιοξειδωτικές
11) αντιεπιληπτικές
12) αντιελκώδεις – η γλυγύρριζα θεραπεύει τα έλκη του στομάχου,
ανακουφίζει από τους πόνους του στομάχου,
από τις καούρες και
από τη γαστρίτιδα.

Από την αρχή της καταγεγραμμένης ιστορίας οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει την γλυκύρριζα, κυρίως το είδος Glycyrrhiza glabra, ως φάρμακο.
Παραδόσεις από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και διαφορετικές χρονικές περιόδους έχουν τεκμηριώσει την εκτεταμένη χρήση της.
Η πρώτη τεκμηριωμένη φαρμακευτική χρήση γλυκύρριζας μπορεί να εντοπιστεί στους αρχαίους Ασσύριους,
Αιγυπτιακούς,
Ελληνικούς,
Κινέζους και Ινδικούς πολιτισμούς.
Οι ελληνικές πηγές παρέχουν την πρώτη χρήση γλυκύρριζας ως φάρμακο στην Ευρώπη

Οι δράσεις και οι χρήσεις της γλυκύρριζας
1. Γλυκύρριζα για τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος και για τις  γαστρικές διαταραχές, η γλυκύρριζα είναι ένα ιδανικό βότανο για τα προβλήματα του πεπτικού και εντερικού μας συστήματος.
#. ετοιμάζουμε αφέψημα της ρίζας της – μιά κουταλιά της σούπας ρίζα γλυκύρριζα σε μορφή σκόνης σε μισό λίτρο βραστό νερό και πίνουμε 20 με 30 λεπτά πριν από τα γεύματα
Για τις γαστρικές διαταραχές και τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος η γλυκύρριζα συνδυάζεται άψογα με τη μολόχα και με το σύμφυτο.
2. Γλυκύρριζα για  προβλήματα στρες,
άγχους και
μελαγχολίας – ρόφημα από τη ρίζα της ή μασώμενη
3. Γλυκύρριζα για τα προβλήματα τns χολής,
της σπλήνας,
των κολικών.
4. Γλυκύρριζα για την επιπεφυκίτιδα.
#. ετοιμάζουμε αφέψημα από τη ρίζα της και κάνουμε κομπρέσα ή και πλύσεις, καταπραΰνουν άμεσα την επιπεφυκίτιδα.
Για να αποφευχθεί ο τραυματισμός των ματιών και περαιτέρω μολύνσεις, χρησιμοποιούμε αποστειρωμένο, βαμβακερό ύφασμα ή γάζα την οποία χρησιμοποιούμε κατάλληλα.
Η γλυκόριζα με την αντιφλεγμονώδη δράση της μειώνει το πρήξιμο και τη σχετική δυσφορία στην επιφάνεια των ματιών, ενώ με τις αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες βοηθάει σε λοιμώξεις που προέρχονται από βακτήρια ή από ιούς
5. Γλυκύρριζα για το ενδοκρινικό σύστημα.
Η γλυκύρριζα δρα στην πρωτοπαθή αδρενοκορτικοειδή ανεπάρκεια και αντιμετωπίζει τη νόσου του Addison.
Η νόσος του Addison είναι μια σπάνια πάθηση κατά την οποία τα επινεφρίδια δυσλειτουργούν και δεν παράγουν κάποιες ορμόνες και συγκεκριμένα την κορτιζόλη και την αλδοστερόλη.
Η γλυκύρριζα  έχει τη δυνατότητα να εμποδίζει την αποδόμηση της κορτιζόλης και να αυξάνει τη διαθεσιμότητά της σε ασθενείς με νόσο του Addison
6. Γλυκύρριζα για την ψωρίαση – η γλυκυρριζίνη είναι ένας ελπιδοφόρος παράγοντας, ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει αποτελεσματικά στη θεραπεία της ψωρίασης,
του έρπητα,
των εκζεμάτων.
7. Γλυκύρριζα και ορθοστατική υπόταση, ασθενείς με ορθοστατική υπόταση που προκαλείται από διαβητική αυτόνομη νευροπάθεια έχουν δείξει βελτίωση με εκχυλίσματα γλυκόριζας
8. Γλυκύρριζα και έχει επίσης, μελετηθεί η δράση της σε περιπτώσεις όπως:
– το έλκος δωδεκαδακτύλου
– το έλκος του πυλωρού
– στη νεοαγγείωση του κερατοειδούς που σχετίζεται με τη φλεγμονή
– η υπερτρίχωση
– η ακμή
– η υψηλή τεστοστερόνη
– η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
– η πνευμονική λοίμωξη
– οι διαταραχές μνήμης
– το μεταβολικό σύνδρομο
– το έμφραγμα του μυοκαρδίου
– η παχυσαρκία
– η νευραλγία τριδύμου
– διάφοροι τύποι καρκίνων
– η τοξικότητα χημειοθεραπείας
– το οξειδωτικό στρες
– η περιοδοντίτιδα
– η ενίσχυση της μνήμης και της μάθησης
Κάποια πολύ-πολύ γνωστά γιατρικά με γλυκύρριζα
1.- το αφέψημα της ρίζας της ή το βάμμα της είναι ισχυρά αποχρεμπτικά, μαλακώνουν το λαιμό και δουν αποχρεμπτικά στο φλέμα
2.- τα ροφήματα της γλυκύρριζας είναι ισχυρά τονωτικά, ιδανικά σε περιπτώσεις μεγάλης αδυναμίας και κούρασης
3.- η γλυκύρριζα είναι βότανο υποστηρικτικό και το ρόφημα από τη ρίζα της σε συνδυασμό με ρίζα αγριάδας θεωρείται από πολλούς βοτανολόγους “πανάκεια”
4.- το ρόφημά της είναι ιδανικό για το βήχα, ειδικά των παιδιών
5.- το αφέψημα της ρίζας της αναγνωρίζεται ως αποτελεσματικό φάρμακο για τη φλεγμονή των βλεννογόνων και προτείνεται για την ανακούφιση της γαστρίτιδας και των ελκών.
6.- τα ροφήματα της γλυκύρριζας με τις ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες τους αναστέλλουν τον Staphylococcus aureus,
τον Escherichia coli,
τον Pseudomonas aeruginosa,
την Candida albicans και
τον Bacillus subtilis.
7.- τα ροφήματα της γλυκύρριζας με τις ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους  και αναστέλλουν την ανάπτυξη του Helicobacter pylori.
Η αναστολή του Helicobacter pylori μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο η ρίζα της γλυκύρριζας λειτουργεί πολύ καλά και στο έλκος στομάχου, τη γαστρίτιδα και πιθανώς τον καρκίνο του στομάχου, διότι το  Helicobacter pylori αναφέρονται σε πολλές μελέτες ως αιτία αυτών των τριών
8.- τα ροφήματα της γλυκύρριζας προάγουν την ευζωία και την μακροζωία
9.- το μάσημα της ρίζας της γλυκύρριζας βοηθά στην απεξάρτηση από το τσιγάρο
10.- με σκόνη από ρίζα γλυκύρριζας και με κερί μέλισσας ετοιμάζουμε αλοιφή την οποία χρησιμοποιούμε στη θεραπεία των κάλων.
Πως ετοιμάζουμε αφέψημα από τη ρίζα της γλυκύρριζας
– σε ένα αναλόγου μεγέθους βραστήρα ζεσταίνουμε μισό λίτρο νερό μέχρι λίγο πριν το σημείο του βρασμού.
– ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένη και τριμμένη ρίζα γλυκύρριζας.
– σκεπάζουμε το βραστήρα και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
– βγάζουμε το βραστήρα από την εστία και αφήνουμε σκεπασμένο για 15 λεπτά.
– σουρώνουμε και σερβίρουμε ως έχει ή με ένα κουταλάκι του γλυκού οργανικό μέλι
Μέρη της γλυκύρριζας που χρησιμοποιούμαι για να κάνουμε ροφήματα
– ρίζες
– φύλλα και
– ριζώματα
Φυτοθρεπτικά συστατικά της γλυκύρριζας
Μέχρι σήμερα,  μέσα από τις φυτοχημικές αναλύσεις των εκχυλισμάτων της  G. glabra έχουν εντοπιστεί περίπου 100 ενώσεις, μεταξύ αυτών κάποιες ισχυρότατες όπως
οι σαπωνίνες με την ισχυρότατη glycyrrhizin – η γλυκυρριζίνη είναι 50 φορές πιο γλυκιά από τη σακχαρόζη, τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
τα φλαβονοειδή, όπως η liquiritin και
η isoliquiritin
οι φαινόλες,
οι υδατανθράκων,
οι πρωτεΐνες
Επισημάνσεις
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε και να κατανοούμε ότι όταν καταναλώνουμε αυτούσια τα βότανα, αυτά αντιμετωπίζονται από το σώμα μας με έναν τρόπο τελείως φυσικό και απλό.
Δεν συμβαίνει το ίδιο όταν τα χρησιμοποιούμε για φαρμακευτικούς σκοπούς   
Για αυτό όταν χρησιμοποιούμε τα βότανα για φαρμακευτικούς σκοπούς πρέπει να συμβουλευόμαστε κάποιον ειδικό και να γνωρίζουμε τη σωστή δοσολογία και τις ιδιότητες και δράσεις του εκάστοτε βοτάνου, ώστε να έχουμε τα επιθυμητά για τον οργανισμό μας αποτελέσματα.
Και όπως όλα τα φαρμακευτικά βότανα, έτσι και η γλυκύρριζα πρέπει να τυχαίνει ιδιαίτερης προσοχής από άτομα με τυχόν προβλήματα υγείας
Σε διάφορες χώρες η γλυκυρριζίνη είναι ταξινομημένη ως “γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλή”  μόνο όταν χρησιμοποιείται για να ενισχύσει την γεύση σε διάφορα τρόφιμα ακόμα και σε φάρμακα.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο όταν χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό και οι περισσότερες καραμέλες γλυκόρριζας έχει αφαιρεθεί και αντικατασταθεί από τον παρόμοιας γεύσης γλυκάνισο, διότι γινόταν κατάχρηση.
Καραμέλες γλυκύρριζας συστήνεται να καταναλώνονται 50gr την ημέρα, τα οποία αντιστοιχούν σε 100mg γλυκορριζίνης.
Στην Ιαπωνία όπου και χρησιμοποιούν τη γλυκυρριζίνη ως υποκατάστατο της ζάχαρης το όριο ορίζεται σε 200mg την ημέρα.
Επίσης συστήνεται μια δίαιτα πλούσια σε κάλιο και χαμηλή σε νάτριο όταν χρησιμοποιείται η γλυκύρριζα για μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι επιφέρει απώλεια καλίου και κατακράτηση νατρίου
Η γλυκύρριζα αντενδείκνυται
1. σε άτομα που έχουν υψηλή πίεση –  η γλυκύρριζα είναι ένα βότανο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι λόγω της γλυκύτητάς της παρασύρει πολλά άτομα να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες.
Αυτό είναι επικίνδυνο, διότι σε υψηλές ποσότητες αυξάνει την αρτηριακή πίεση και επιφέρει απώλεια καλίου, υποκαλιαιμία, και κατακράτηση νατρίου
2. σε άτομα με ιστορικό νεφρικής ανεπάρκειας
3. σε άτομα με αυξημένη κορτιζόλη
4. σε άτομα που χρησιμοποιούν παρασκευάσματα με βάση τη διγοξίνη – digoxin και
5. σε γυναίκες που εγκυμονούν

Αυτά τα λίγα για ένα πολυμελετημένο και σπουδαίο βότανο, για το οποίο οι έρευνες συνεχίζονται…

Ας θυμηθούμε:
Γλυκύρριζα – Τι έλεγε για αυτήν ο Διοσκουρίδης πριν δυό χιλιάδες χρόνια
Γλυκύρριζα – Πως καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα
Ισχυρότατα βότανα για τη δυσπεψία και τα προβλήματα της

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

μελέτες και αναφορές
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5937553/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7124151/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3498851/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15528254/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4629407/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25720416/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4659031/
https://eje.bioscientifica.com/view/journals/eje/165/5/761.xml
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21896619/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1936518/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7125727/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29064403/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6300369/
http://rjtcsonline.com/HTMLPaper.aspx?Journal=Research%20Journal%20of%20Topical%20and%20Cosmetic%20Sciences;PID=2014-5-1-7
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30488898/
https://www.greenmedinfo.com/substance/licorice
https://www.greenmedinfo.com/blog/top-five-natural-antiviral-agents
https://www.greenmedinfo.com/article/licorice-root-extract-inhibits-adhesion-helicobacter-pylori-human-gastric-muco
https://medcraveonline.com/JAPLR/pharmacological-perspective-of-glycyrrhiza-glabra-linn-a-mini-review.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5937553/
https://www.traffic.org/news/liquorice-named-medicinal-plant-of-the-year-2012/
http://www.thedoctorwillseeyounow.com/content/diabetes/art3683.html
http://www.sciguru.org/newsitem/13644/Medicinal-plant-2012-Liquorice-root-contains-anti-diabetic-substance-amorfrutin-class-natural-subs
www.ema.europa.eu
Glycyrrhiza glabra
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17603166
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12931658
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17886224
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19416738
http://www.lookformedical.com/search.php?lang=1&q=Glycyrrhiza+Uralensis&src=articles
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22451397
http://www.thedoctorwillseeyounow.com/content/diabetes/art3683.html
http://www.traffic.org
http://www.mendeley.com/catalog/memory-enhancing-activity-glycyrrhiza-glabra-mice/
http://www.stuartxchange.com/Licorice.html
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874105002941
http://ijpsr.com/bft-article/glycyrrhiza-glabra-a-phytopharmacological-review/?view=fulltext
https://www.botanical.com/botanical/mgmh/l/liquor32.html
https://www.grappa.com/eng/flavored-grappas/the-sweet-root_35/
http://cms.herbalgram.org

Share: