“I did not invent penicillin. Nature did that. I only discovered it by accident – δεν εφηύρα εγώ την πενικιλλίνη , η φύση το έκανε αυτό.Εγώ απλά την ανακάλυψα και αυτό τυχαία” Alexander Fleming

Πυρετός  – Ορισμένοι τύποι του πυρετού ήταν γνωστοί ήδη από το 460 π.Χ. όπως μας πληροφορεί ο Ιπποκράτης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από την ελονοσία και ο τριταίος και ο τεταρταίος πυρετός – ο επαναλαμβανόμενος πυρετός κάθε τρεις και τέσσερις ημέρες
Επίσης, κατέστη σαφές όλο αυτό το διάστημα ότι ο πυρετός ήταν ένα σύμπτωμα μιας νόσου παρά μια ασθένεια από μόνη της.
Πότε έχουμε πυρετό και τι είναι ο πυρετός;
Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματός μας παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα.
Γενικά είναι αποδεκτό πως κάποιος έχει πυρετό εάν η αυξημένη θερμοκρασία οφείλεται σε άνοδο του σημείου ρύθμισης – π.χ στη μασχάλη
Το εγχειρίδιο εσωτερικής παθολογίας Harrison’s ορίζει ως πυρετό την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 37,2 °C  κατά τις πρωινές ώρες ή την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 37,7 °C κατά τις απογευματινές ώρες, ενώ η θερμοκρασία μπορεί φυσιολογικά να μεταβληθεί κατά 0,5 °C κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η αντιμετώπιση του πυρετού δεν είναι πάντα απαραίτητη.
Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς ειδική ιατρική φροντίδα , ενώ αυτό που συστήνεται από τους υπεύθυνους της υγείας είναι η συστηματική ενυδάτωση του οργανισμού κατά τη διάρκεια του πυρετού με άφθονα ροφήματα, καθώς ο πυρετός μέσω της εφίδρωσης και της ταχύπνοιας προκαλεί μεγάλες απώλειες νερού.
Ο πυρετός συνοδεύει κοινές ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις όπως κρυώματα,
γρίπη,
πνευμονία,
γαστρεντερίτιδα,
παιδικά νοσήματα , αλλεργίες,
αφυδάτωση, 
Η αντιμετώπιση του πυρετού γίνεται με τη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων.
Η πλειοψηφία των αντιπυρετικών φαρμάκων είναι συνθετικής φύσης η οποία ασκεί παρενέργειες όπως γαστρικό έλκος, νεφρική βλάβη κ.α

Τα αντιβιοτικά δεν είναι αντιπυρετικά και η χορήγησή τους χωρίς ιατρική οδηγία μπορεί να καταστεί επικίνδυνη και να τροποποιήσει την κλινική εικόνα παραπλανητικά, μέσω ανεπιθύμητων ενεργειών ή συγκάλυψης του αιτίου του πυρετού.

Ισχυρά βότανα ως αντιπυρετικά
Τα φαρμακευτικά φυτά αποτέλεσαν και αποτελούν το οπλοστάσιο της ανθρώπινης κοινωνίας για την καταπολέμηση διαφορετικών ασθενειών από την αυγή του ανθρώπινου πολιτισμού.
Ο ρόλος τους στην επίλυση προβλημάτων υγείας ήταν και είναι πολύτιμος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η βοτανοθεραπεία  από τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού ήταν η αρχική πηγή για τα περισσότερα φάρμακα.
Τα φαρμακευτικά φυτά περιέχουν τόσες πολλές χημικές ενώσεις και είναι η κύρια πηγή θεραπευτικών παραγόντων για τη θεραπεία ανθρώπινων ασθενειών.
Πρόσφατες ανακαλύψεις μέσα από έρευνες και μελέτες σε φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά έχουν οδηγήσει στην ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης της ανθρωπότητας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 80% του πληθυσμού των αναπτυσσόμενων αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό των ανεπτυγμένων χωρών αντιμετωπίζει δυσκολίες στην παροχή συνθετικών φαρμάκων και στηρίζονται σε παραδοσιακά φάρμακα κυρίως φυτικής προέλευσης, για να διατηρήσουν τις πρωταρχικές ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης, ανάμεσά τους και ισχυρότατα αντιπυρετικά.

Όταν ο οργανισμός μας έχει προσβληθεί από κάποια ιογενή λοίμωξη και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ισχυρό μπορεί, κατά πάσα πιθανότητα, να την καταπολεμήσει. 

Αντιπυρετικά βότανα
Πολλά βότανα χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση του πυρετού και οι αντιπυρετικές τους ιδιότητες και δράσεις έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά και πολλές πρόσφατες ανασκοπήσεις καταδεικνύουν σαφώς, τη σημασία των φαρμακευτικών βοτάνων για τη θεραπεία του πυρετού.
Βότανα με ισχυρότατο αντιπυρετικό δυναμικό για μικροβιακές λοιμώξεις είναι:
η αχιλλέα ή αγριαψιθιά ή χιλιόφυλλο – Achillea millefolium,
τα άνθη του σαμπούκου – Sambucus nigra, ιδανικό αντιπυρετικό βότανο με μια πολύ ευχάριστη μυρωδιά, υποστηρίζει την εφίδρωση, ανοίγει τους πόρους, βοηθά τον οργανισμό να ιδρώσει πιο ομαλά και υποστηρίζει την βλενόλυση των εκκρίσεων
το αγριοράδικο – Taraxacum officinale,
ο ευκάλυπτος – Eucalyptus globulus, ένα από τα πολλά του είδη που φύεται και στην Ελλάδα, ο οποίος χαρακτηρίζεται και ως “πυρετόδεντρο”
η λευκή ιτιά – Salix alba και
η τριγωνέλλα – Trigonella foenum.
Μέσα από μελέτες παρατηρήθηκε πως τα υδροαλκοολικά εκχυλίσματα, όπως τα βάμματα,
εγχύματα και ροφήματα των βοτάνων αυτών με δόση 500 mg / kg* έδειξαν σημαντική μείωση του πυρετού, η δε φυτοχημική τους μελέτη έδειξε την παρουσία ισχυρών θεραπευτικών και  θρεπτικών ουσιών όπως αλκαλοειδών,
τανινών,
φλαβονοειδών,
σαπωνινών ,
καρδιακών γλυκοσίδων και φαινολών.
Επίσης οι μελέτες έδειξαν ότι τα υδροαλκοολικά εκχυλίσματα όλων των υπό μελέτη φυτών σε δόση των 500mg / kg* έχουν σημαντικό αντιπυρετικό δυναμικό στην αυξημένη θερμοκρασία που προκαλείται και από ευκαιριακά παθογόνους ζυμομύκητες.
η γαλατσίδα – Euphorbia peplus L –Τα εξεταζόμενα εκχυλίσματα έδειξαν αντιπυρετική δραστικότητα σε δόσεις 200 και 400 mg / kg για κάθε εκχύλισμα.
Και ερχόμαστε στο σημείο που πρέπει να επιλέξουμε ένα αντιπυρετικό βότανο και παρατηρούμε ότι τα περισσότερα βότανα έχουν τέσσερις και πέντε και έξι ιδιότητες.
Εμείς την συγκεκριμένη στιγμή χρειαζόμαστε π.χ ένα αντιπυρετικό.
Ποιο από όλα θα πρέπει να διαλέξουμε;
Για να κατανοήσουμε αυτή την μέθοδο θα δώσω δύο παραδείγματα.
Όταν ο οργανισμός μας έχει πυρετό συνήθως είναι και εξασθενημένος, άρα το βότανο που θα διαλέξουμε θα πρέπει να έχει αντιπυρετικές αλλά και τονωτικές ιδιότητες και όχι π.χ αντιπυρετικές και εμμηναγωγές.
Αν έχουμε πυρετό και καταρροή θα πρέπει να διαλέξουμε ένα βότανο που θα πρέπει να έχει αντιπυρετικές και αντικαταρροϊκές ιδιότητες και όχι αντιπυρετικές και ανθελμινθικές.
Αν ο πυρετός μας οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη χρειαζόμαστε ένα ισχυρό αντιπυρετικό με ισχυρές αντιβακτηριακές και όχι αντιιικές ιδιότητες. 
Αν ο πυρετός μας οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη χρειαζόμαστε ένα ισχυρό αντιπυρετικό με ισχυρές αντιιικές ιδιότητες  και όχι αντιβακτηριακές ιδιότητες. 
Η αντιμετώπιση πολλών ιογενών λοιμώξεων πρέπει να γίνεται με υποστηρικτικά μέτρα, όπως για παράδειγμα το κοινό κρυολόγημα που χρειάζεται ανάπαυση, καλό φαγητό για να βοηθάει και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό όπως τις ιδανικές κοτόσουπες, ενυδάτωση με ροφήματα όπως η μέντα,
η μολόχα,
η ρίγανη,
η αγγελική και αντιπυρετικά βότανα όπως η μέντα,
το αγριοράδικο -ιδανικό με χυμό λεμονιού,
το φλισκούνι,
το φασκόμηλο αλλά και αντιιικά βότανα όπως το θυμάρι,
η ρίγανη και η κουφοξυλιά, γνωστή ως σαμπούκος/Sambucus, με βοτανολογικό όνομα Sambucus nigra/η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως ιάματος για τη γρίπη
Πολλές φορές είναι καλό να κάνουμε συνδυασμούς βοτάνων για να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Κάθε βότανο έχει ένα δικό του ευρύ φάσμα δράσεων για αυτό είναι σωστό να συνδυάζουμε έτσι τα βότανα ώστε να αντιμετωπίζουμε πρώτα το αίτιο και εν συνεχεία το σύμπτωμα -άλλο ένα παράδειγμα –αν ο πυρετός προέρχεται από κρυολόγημα θα χρησιμοποιήσουμε μέντα ή καγιέν ή αγγελική που είναι και για το κρυολόγημα , ενώ αν ο πυρετός προέρχεται από κάποια βακτηριακή λοίμωξη θα χρησιμοποιήσουμε θυμάρι με την βοήθεια σκόρδου και ή εχινάτσιας.
Ας δούμε τώρα ποια είναι τα ισχυρότερα αντιπυρετικά βότανα:
η αχιλλέα ή αγριαψιθιά – Achillea millefolium,
το αγριοράδικο – Taraxacum officinale, Ένα ευωδιαστό σιρόπι για τα κρύα του χειμώνα ,το κρυολόγημα ,το βήχα , τη γρίπη.
η λευκή ιτιά – Salix alba
η τριγωνέλλα – Trigonella foenum.
η ελιά – Olea europaea
ο κόλιανδρος – Coriandrum sativum
η μέντα – Mentha spicata , Βότανα για να κρατήσουμε μακρυά μας το κρυολόγημα και τις ιώσεις του χειμώνα
η κιγχόνη – Cinchona officinalis – ο αποξηραμένος φλοιός της μας δίνει την περίφημη  κινίνη  , ισχυρότατη αντιπυρετική και μυοχαλαρωτική ουσία
τα άνθη του σαμπούκου – Sambucus nigra , Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως ιάματος για τη γρίπη
το φλισκούνι – Mentha pulegium
το φασκόμηλο – Salvia officinalis
το μελισσόχορτο – Melissa officinalis
ο ύσσωπος – Hyssopus officinalis , Βότανα για το βήχα και τα προβλήματα του αναπνευστικού.
το θυμάρι – Thymus vulgaris , Θυμάρι για τη γρίπη,τον πονόλαιμο το κρυολόγημα,τη βρογχίτιδα,το βήχα
η βερβένα Verbena officinalis
η αρτεμισία Artemisia absinthium
η κολλιτσίδα – Arctium lappa
το βόραγο – Borago officinalis
η σμεουριά – Rubus idaeus , μια πιό γνωστή ονομασία του σμέουρου είναι φραμπουάζ
η καλέντουλα – Calendula officinalis
η βερβένα – Verbena officinalis
ο ευκάλυπτος – Eucalyptus globulus
το τίλιο – Tilia vulgaris ή intermedia ή europaea
το καγιέν – Capsicum annuum
η λομπέλια – Lobelia Inflata L. ,την λομπέλια την παίρνουμε πάντα με συνταγή γιατρού
η αγγελική – Angelica archangelica L
το μαύρο πιπέρι – Piper nigrum
ο άγριος βασιλικός – Ocimum suave
το ινδικό φούλι – Plumeria rubra

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia – botanologia.gr

Ας διαβάσουμε επίσης στη botanologia.gr:
Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως ιάματος για τη γρίπη
Βότανα για το βήχα και τα προβλήματα του αναπνευστικού.
Βότανα για να κρατήσουμε μακρυά μας το κρυολόγημα και τις ιώσεις του χειμώνα
Ρόφημα με τζίντζερ και κανέλα για τα κρύα του χειμώνα!
Καρότα -σπιτικό σιρόπι καρότων που διαλύει τα φλέγματα, και ανακουφίζει από το βήχα
Θυμάρι για τη γρίπη,τον πονόλαιμο το κρυολόγημα,τη βρογχίτιδα,το βήχα
Ένα ευωδιαστό σιρόπι για τα κρύα του χειμώνα ,το κρυολόγημα ,το βήχα , τη γρίπη.

Σημείωση:
– Πριν δοκιμάσουμε οτιδήποτε είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας.
– Οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.
– Σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο γιατρό , ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
– Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
– Ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας.
– Δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας.
– Πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας.
– Εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.
– Δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.

πηγές και αναφορές:
*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31081770
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21129475
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28603131
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4520913/
http://oaji.net/articles/2016/3556-1469434941.pdf
http://www.ijplsjournal.com/issues%20PDF%20files/may2010/3._Sharma_et_al._.pdf
http://www.ndhealthfacts.org/wiki/Antipyretic
www.researchgate.net

Share: