Ντάκος με κριθαροκουλούρες ντομάτα, τυρί, αβγό και μυρωδικά

Τα αυγά , από όταν έχουμε γραπτές μαρτυρίες ,αποτελούν μέρος της ανθρώπινης διατροφής.
Κάποια στιγμή “παραγκωνίστηκαν”  και θεωρήθηκαν η αιτία μύριων όσων ανισορροπιών του ανθρώπινου οργανισμού – αυτό ευτυχώς άλλαξε και τις τελευταίες δεκαετίες, μέσα από πολλές έρευνες και μελέτες , κατανοήθηκε πως το κορεσμένο λίπος και τα trans λιπαρά οξέα – trans fatty acid και όχι η διαιτητική χοληστερόλη είναι η κύρια αιτία της υψηλής χοληστερόλης στους ανθρώπους
Έτσι η φήμη του αυγού ως μια πλήρης και ωφέλιμη τροφή αποκαταστάθηκε και επέστρεψε στη διατροφή όλων αυτών των ανθρώπων που το είχαν αρνηθεί.
– το αυγό είναι τροφή φτωχή σε θερμίδες
– είναι φυσική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας
– είναι φυσική πηγή βιταμινών , μετάλλων και ιχνοστοιχείων
– είναι οικονομική και ευέλικτη τροφή και μπορεί  να καλύψει μια ποικιλία θρεπτικών αναγκών μας – από τα μωρά μέχρι τους ηλικιωμένους
Στη μυθολογική κοσμολογία τους περιλαμβάνουν τη γέννηση του σύμπαντος ως ένα αβγό που εκρήγνυται ή εκκολάπτεται.
Η ωραία Ελένη σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία γεννήθηκε από ένα αβγό που γέννησε η μητέρα της, γιατί είχε συλληφθεί με το Δία να είχε πάρει τη μορφή κύκνου.
Στη λογοτεχνική προφορική παράδοση έχουμε το αβγό του Κολόμβου , που πιθανό να είναι και ιστορικό γεγονός , όπου ο Κολόμβος στη συζήτησης κατά τη διάρκεια του γεύματος όπου υποβαθμίστηκε η σημασία της ανακάλυψης του Κολόμβου με το επιχείρημα ότι αρκεί να σκεφτεί κανείς, για να καταλάβει ότι υπάρχει γη μετά τον ωκεανό , ο Κολόμβος έθεσε το εξής πρόβλημα: 
Πώς θα στηριχθεί ένα αβγό στη μύτη; 
Κανένας από το τραπέζι δε μπορούσε να λύσει το πρόβλημα και ο Κολόμβος το στήριξε σπάζοντας τη μύτη του βραστού αβγού λέγοντας ότι αρκεί να σκεφτεί κανείς!.
Στη λογοτεχνική γραπτή παράδοση  παρατηρούμε τον  Stewart Lee Allen στο βιβλίο του In the Devil’s Garden”  να μας εξιστορεί την ευκολία που δυτικός πολιτισμός υιοθέτησε  με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλες τις δοξασίες των Ανατολικών σχετικά με το αβγό, κάτι σαν το the eggs as the Viagra of the Gods” , όπως έγραψε.
Στην κινηματογραφική παράδοση παρατηρούμε τον James Bond , ο οποίος συχνά απολαμβάνει γκουρμέ πιάτα , να λατρεύει τα αβγά , τα οποία υπάρχουν στην καθημερινή του διατροφή , όπως η περίφημη ομελέτα  “Scrambled Eggs ‘James Bond”
Μπορούμε να το διαπιστώσουμε αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα έργα “From Russia”, “With Love”, “You Only Live Twice” και “The Man With The Golden Gun”
Μετά από όοοολα αυτά , ας ετοιμάσουμε μια παραδοσιακή – ένα comfort food – συνταγή:
Ντάκος με ντομάτα, τυρί, αβγό και μυρωδικά
Yλικά για 2 άτομα
-δύο κρητικές κριθαροκουλούρες 
-μία  κούπα τεμαχισμένο ανθότυρο ή μυτζήθρα
-δύο αβγά
-ένα μικρό κρεμμύδι αλεσμένο
-μία μεγάλη ώριμη ντομάτα περασμένη από την χοντρή πλευρά του τρίφτη
-δύο κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
-αλάτι
-πιπέρι
-ρίγανη
-ελαιόλαδο
Eκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την τριμμένη ντομάτα , 
το λάδι , 
το αλάτι , 
το πιπέρι* ,
τη ρίγανη και τρεις με τέσσερις κουταλιές νερό.
Βάζουμε σε κάθε πιάτο από μία κριθαροκολούρα και πάνω τους μοιράζουμε το μείγμα με το ζουμί του και από μία κουταλιά μαϊντανό – τις αφήνουμε να μας περιμένουν και να τραβήξουν το ζωμό της ντομάτας και το λάδι
Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τα αβγά. 
Πασπαλίζουμε τις κριθαροκουλούρες με το ανθότυρο και
πάνω στο τυρί τοποθετούμε από ένα αβγό.
Πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι , ραντίζουμε με λίγο λάδι και είμαστε έτοιμοι!
Καλή μας όρεξη!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: