Μια ψαρόσουπα χειμωνιάτικη , απίστευτα νόστιμη και άκρως θεραπευτική

Ψαρόσουπα – από τις πιό αγαπημένες σούπες του χειμώνα

Μια συνταγή απέριττη  και ένα αγαπημένο comfort food
Συναγρίδα βραστή  – η απόλυτη ψαρόσουπα
Ποια είναι η συναγρίδα η αποκαλούμενη και βασίλισσα;
Η συναγρίδα είναι το ψάρι που έχει δημιουργήσει μύθο ολόκληρο γύρω από το όνομά του και όχι άδικα.
Έχει μια ιδιαίτερη , εντελώς δική της νοστιμιά και μια γεύση χωρίς κανένα ψεγάδι
Είναι η “βασίλισσα” της υψηλής γαστρονομίας που σχετίζεται με τα ψάρια.
Η επιστημονική της ονομασία είναι Dentex dentex και ζει σε βραχώδεις βυθούς κοντά στις ακτές και σε βάθη από 10 έως και 200 μέτρα.
Της αρέσουν οι βυθοί με βλάστηση και αγαπάει τα καθαρά νερά.
Κοιτάζοντας τη συναγρίδα παρατηρούμε μια ήπια καμπύλη να ξεκινά από το κεφάλι και να καταλήγει λίγο πριν την ουρά με μια εξαίσια ποικιλία χρωμάτων.
Μπλε, πράσινα και καφέ στίγματα σε ασημί φόντο και κάποιες καφέ κάθετες ρίγες , με αρκετό άσπρο στην κοιλιά ολοκληρώνουν την παρατήρηση του υπέροχου αυτού ψαριού.
Χαρακτηριστικοί και εύκολα παρατηρήσιμοι είναι οι μεγάλοι κυνόδοντες που διαθέτει
Συναγρίδες υπάρχουν σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και ο χειμώνας είναι η εποχή τους.

Η συναγρίδα, όπως όλα τα ψάρια, πρέπει να καταναλώνεται σε συγκεκριμένη εποχή ώστε να μας παρέχει τη μέγιστη θρεπτική της αξία, αλλά και  διότι το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, δεν είναι περίοδος ωοτοκίας και έτσι έμμεσα προστατεύουμε τον ενάλιο πλούτο και γινόμαστε εμπόδιο – έστω μικρό- στην υπεραλιεία.
Και βέβαια ,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε , τα ψάρια αποτελούν τις κύριες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, πολύτιμων λιπαρών με σπουδαίες ιδιότητες ,
βιταμίνης D ,
σεληνίου  και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.
Η συναγρίδα γίνεται ψητή , πλακί στο φούρνο και βραστή
Εμείς ας ετοιμάσουμε την ψαρόσουπά μας.
Ο χρόνος μαγειρέματος είναι περίπου 30 -35 λεπτά
Τα υλικά που θα σας δώσω είναι για 4 με 5 άτομα
μία μεγάλη συναγρίδα περίπου 1,5 κιλό  καθαρισμένη από τα λέπια και τα εντόσθια πλυμένη πολύ καλά, ολόκληρη
– τρεις μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα οκτώ
– δύο μεγάλα κρεμμύδια κομμένα στα οκτώ
– δύο μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες
– δύο μέτριες σελινόριζες κομμένες στα οκτώ.
– ένα ματσάκι σέλινο – όχι σέλερι – καθαρισμένο και κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
– θαλασσινό αλάτι – όσο βάζουμε συνήθως στα φαγητά μας 
– πιπέρι – όσο μας αρέσει
– κουρκούμι – ένα κουταλάκι του γλυκού
– τζίντζερ – 1/2 κουταλάκι του γλυκού
– ένα φακελάκι κρόκο κοζάνης
– το χυμό ενός λεμονιού και
– μισό φλιτζάνι του τζαγιού λάδι.
– Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε όλα μας τα λαχανικά , εκτός από το σέλινο , τα αλατίζουμε και ρίχνουμε τόσο νερό , όσο να τα σκεπάζει και λίγο ακόμα.
– Βάζουμε την κατσαρόλα μας σε δυνατή φωτιά και λίγο πριν να έρθει στο σημείο του βρασμού την σκεπάζουμε , χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο 0,5* και σιγοβράζουμε τα λαχανικά μας για περίπου 15 λεπτά**
– Μετά το πέρας των 15 λεπτών ανοίγουμε την κατσαρόλα μας και τοποθετούμε πάνω στα λαχανικά μας το ψάρι όπως είναι και πάνω στο ψάρι το σέλινο***
– Δυναμώνουμε την θερμοκρασία και μόλις αρχίσει να κοχλάζει , σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε πάλι τη θερμοκρασία στο 0,5* και αφήνουμε το ψάρι μας να βράσει για 10 λεπτά**
– Εν τω μεταξύ σε ένα μπολ χτυπάμε το λάδι,
το χυμό λεμονιού,
το πιπέρι ,
το κουρκούμι και
το τζίντζερ τόσο όσο να ομογενοποιηθούν πολύ-πολύ καλά όλα μας τα υλικά.
– Ανοίγουμε την κατσαρόλα και περιχύνουμε την ψαρόσουπα με το μείγμα του λαδιού και του λεμονιού.
– Κάνουμε δυό-τρεις κυκλικές κινήσεις στην κατσαρόλα μας κρατώντας την απ’ τα χερούλια για να πάει το λάδι μας σε όλη την ψαρόσουπα – δοκιμάζουμε για αλάτι και λεμόνι και διορθώνουμε αν χρειάζεται – σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και αφήνουμε το φαγητό μας να ξεκουραστεί δύο-τρία λεπτά μακριά από τη φωτιά.
Πως διαχειριζόμαστε το ψάρι ώστε να το σερβίρουμε πιο εύκολα ειδικά στα παιδιά μας:
Εδώ χρειάζεται λίγο προσοχή στο πως θα σερβίρουμε το ψάρι – λοιπόν θα σας δώσω τον τρόπο σερβιρίσματος του ψαριού που εγώ χρησιμοποιώ.
– με μεγάλη προσοχή και με τα κατάλληλα εργαλεία που έχουμε στην κουζίνα μας απομακρύνουμε το ψάρι από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα.
– σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας για να διατηρήσουμε ζεστή τη σούπα μας και πάμε να ετοιμάσουμε προς σερβίρισμα το ψάρι
– με προσοχή αφαιρούμε όλα τα κόκαλα από τις δύο πλευρές του ψαριού μας – αυτό θα μας βοηθήσει να ανοίξουμε πολύ εύκολα το ψάρι μας στα δύο.
– πιάνουμε με το χέρι μας το κεφάλι – με προσοχή να μην το διαλύσουμε – και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας χωρίζουμε το ψάρι στα δύο οριζόντια.
– το κεφάλι μαζί με το κεντρικό κόκαλο θα μείνει με την μία πλευρά του ψαριού.
– τώρα είναι πολύ εύκολο να απομακρύνουμε το κεφάλι με το κεντρικό κόκαλο και από αυτή την πλευρά , με τη βοήθεια ενός πιρουνιού και ενός μαχαιριού
– και έχουμε τις δυό πλευρές σχεδόν έτοιμες και με ελάχιστα κόκαλα
– συνεχίζουμε ξεψαχνίζοντας το ψάρι πολύ προσεκτικά αφαιρώντας όλα τα υπόλοιπα κόκαλα.
– συνεχίζουμε ξεψαχνίζοντας πολύ καλά και το κεφάλι
– μόλις απομακρύνουμε όλα
τα κόκαλα κόβουμε το κρέας του ψαριού σε μικρά η μεγάλα κομμάτια ανάλογα με το πως τα θέλουμε μέσα στην σούπα μας.

– μοιράζουμε τα κομμάτια του ψαριού μας σε μεγάλα βαθιά πιάτα και προσθέτουμε την αχνιστή σούπα των λαχανικών μας που μας περιμένουν στη κατσαρόλα μας.
– πασπαλίζουμε με τον κρόκο και σερβίρουμε
– συνοδεύουμε με προζυμένιο ψωμί ή κρίθινα παξιμάδια

Μπορεί η όλη διαδικασία να μας φαίνεται δύσκολη , αλλά είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να συνηθίσουμε τα παιδιά μας να τρώνε τις ψαρόσουπες

Σημειώσεις:
Το ψάρι που θα βράσουμε πρέπει να είναι όσον το δυνατόν πιο φρέσκο.
Το ψάρι βράζει σε 20 λεπτά -30 λεπτά αν είναι μεγάλο
Το λάδι και το λεμόνι, μαζί με τα μπαχαρικά που σας δίνω , πρέπει να χτυπηθούν πολύ καλά  και είναι αυτά που θα δώσουν μια εξαίσια βελουτέ χροιά στη σούπα μας – τα ρίχνουμε πάντα στο τέλος του μαγειρέματος
Η ψαρόσουπα που σας δίνω είναι πεντανόστιμη , απλή , λιτή και απέριττη , ώστε να διατηρεί στο ακέραιο όλα τα θρεπτικά συστατικά των υλικών της , ιδανική για τα παιδιά μας.
Το βάρος εδώ δίνεται στο σύνολο του πιάτου.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

*** Το ψάρι μας πρέπει να είναι όλο μέσα στο ζωμό , αν δεν είναι , προσθέτουμε χλιαρό νερό , τόσο όσο να σκεπάζεται καλά το ψάρι μας.
** Ο χρόνος βρασίματος των λαχανικών – και γενικά όλων των τροφίμων εξαρτάται και από τα σκεύη που χρησιμοποιούμε – οπότε προσαρμόζουμε πάντα τον χρόνο με τα δικά μας μαγειρικά σκεύη.
* Η θερμοκρασία εξαρτάται πάντα από την κουζίνα μας και τα μαγειρικά μας σκεύη.

Share: