Η πολύτιμη δάφνη/ Laurus nobilis L. – μια πρώτη γνωριμία

Δάφνη/ Laurus nobilis L. – μια γρήγορη ματιά στις βοτανικές/ιαματικές και γαστρονομικές ιδιότητές της
Τα φύλλα και οι καρποί της δάφνης έχουν διάφορες χρήσεις.
Στη βοτανοθεραπεία
Στη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιούμε τα φύλα της για έγχυμα και λάδι και του καρπούς της για αφέψημα και λάδι.
Όλα τα εκχυλίσματα της δάφνης τα χρησιμοποιούμε, κάποια εσωτερικά και κάποια άλλα εξωτερικά-
-. για να καταπραΰνουμε τις κοιλιακές κράμπες,
-. για τη μείωση των συμπτωμάτων των ημικρανιών και κατ’ επέκταση, τη θεραπεία τους
-. για την καταπολέμηση των σοβαρών ημικρανιών/ψιλοκόβουμε και αλέθουμε σε σκόνη τα φύλλα της δάφνης πριν να ετοιμάσουμε εγχύματα
-. για να μειώσουμε τους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις – μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση φύλλων δάφνης, μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις και επισημαίνει ότι τα φύλλα δάφνης μπορεί να είναι ευεργετικά για άτομα με διαβήτη τύπου 2*
-. βράζουμε φύλλα δάφνης, περίπου 200gr φρέσκα ή 100gr ξερά σε 6 λίτρα νερό, και αφού κρυώσει, λούζουμε τα μαλλιά μας για τον έλεγχο της τριχόπτωσης – τα αποτελέσματα είναι άμεσα
-. συλλέγουμε καρπούς δάφνης,
τους αποξηραίνουμε και τους κοπανάμε στο γουδί μας,
τους ρίχνουμε σε λάδι,
τους αφήνουμε στον ήλιο για ένα μήνα περίπου,
τους σουρώνουμε και τους χρησιμοποιούμε για να κάνουμε μασάζ στις ρίζες των μαλλιών μας,
με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε,
ενισχύουμε τη ρίζα και τη δομή της τρίχας και δίνουμε λάμψη και δύναμη στα μαλλιά μας
Στην κουζίνα
-. στην κουζίνα, τα αποξηραμένα φύλλα τα χρησιμοποιούμε γενικά για την παρασκευή αφεψημάτων, ενώ τόσο τα φρέσκα όσο και τα αποξηραμένα φύλλα τα χρησιμοποιούμε σε σάλτσες,
για τις μαρινάδες μας και για να δώσουν το άρωμα,
τη γεύση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους σε ζωμούς ψαριών και κοτόπουλου,
στα όσπρια,
στις πατάτες και στα ψητά…
Έτσι-
-. στην κατσαρόλα μαζί με ψητό κρέας ή ψάρι, εμπλουτίζουν το πιάτο.
-. μαριναρισμένα με σκόρδο, μειώνουν την πολύ έντονη γεύση του
-. με καρότα, ενισχύουν την αντίληψη του πιάτου μας!
-. στη σάλτσα ντομάτας, αντί για το κλασικό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, εξομαλύνουν την οξύτητά της,
-. ψιλοκομμένα, αποτελούν βασικό συστατικό για τη μαρμελάδα κρεμμυδιού,
-. στην κατσαρόλα, αποτελούν το επιστέγασμα κάθε σούπας.
-. στον ατμό, εμπλουτίζουν τον πουρέ πατάτας, τα θαλασσινά και τα βραστά ψάρια,
-. τέλος, τα φύλλα δάφνης, με αλκοόλ και ζάχαρη, φτιάχνουν ένα υπέροχο λικέρ….

συνέχεια σε επόμενο άρθρο…

*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2613499/

Κείμενο και επιμέλεια άρθρου – thalia-botanologia.gr

Share: