Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών. 
Ο ψευδάργυρος όπως γνωρίζουμε, ρυθμίζει την προσαρμοστική λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Έτσι το ιονοφόρο βοηθάει στην διατήρηση υψηλών επιπέδων ψευδαργύρου εντός των κυττάρων, μειώνοντας αποτελεσματικά τον πολλαπλασιασμό των RNA ιών όπως είναι η γρίπη, ο SARS και ο COVID-19…
Και πως μπορούμε να ενισχύσουμε την ανοσία μας;
με picolinate ψευδάργυρο/Zinc και φλαβονοειδή όπως
η κουερσετίνη/quercetin,
η ναριγκενίνη/naringenin,
η ταξιφολίνη/taxifolin, 
τα οποία δρουν ως ιονοφόρα ψευδαργύρου και μεταφέρουν ποσότητες ψευδαργύρου μέσω της κυτταρικής μεμβράνης.
Άλλα ιονοφόρα του ψευδαργύρου  είναι η υδροξυχλωροκίνη/Hydroxychloroquine και η ιβερμεκτίνη/Ivermectin.
Ένα άλλο ιονοφόρο είναι και η ινοκιτιόλη/hinokitiol.
Η ινοκιτιόλη/hinokitiol είναι ιονοφόρο ψευδαργύρου και σιδήρου.
Το όνομα της ινοκιτιόλης/hinokitiol προέρχεται από το 1936 από το είδος δεντρών hinoki της Ταϊβάν. 
Στην πραγματικότητα είναι σχεδόν απών από τα δέντρα hinoki της Ιαπωνίας, ενώ περιέχεται σε υψηλή συγκέντρωση στον κέδρο Juniperus, 
στον κέδρο Thujopsis dolabrata και στον δυτικό κόκκινο κέδρο/Thuja plicata.
Η ινοκιτιόλη/hinokitiol έχει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών δραστηριοτήτων, πολλές από τις οποίες έχουν διερευνηθεί και παρουσιαστεί μέσα από τη βιβλιογραφία. 
Η πρώτη, και πιο γνωστή, είναι η ισχυρή αντιμικροβιακή δράση κατά πολλών βακτηρίων και μυκήτων, ανεξάρτητα από την αντοχή στα αντιβιοτικά.
Συγκεκριμένα, η ινοκιτιόλη/hinokitiol έχει αποδειχθεί αποτελεσματική έναντι του πνευμονικού στρεπτόκοκκου/Streptococcus pneumoniae, 
του στρεπτόκοκκου μιούτανς/Streptococcus mutans και του σταφυλόκοκκου/Staphylococcus Aureus, κοινών ανθρώπινων παθογόνων.
Πιο πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ινοκιτιόλη/hinokitiol παρουσιάζει επίσης αντιιική δράση όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένωση ψευδαργύρου κατά πολλών ανθρώπινων ιών, συμπεριλαμβανομένων του rhinovirus,
του coxsackievirus και mengovirus, 
αναστέλλει δηλαδή, αποτελεσματικά τον πολλαπλασιασμό του rhinovirus,
του coxsackievirus και mengovirus.
Σημαντική έρευνα για τις στοματικές εφαρμογές της ινοκιτιόλη/hinokitiol έχει επίσης διεξαχθεί, δεδομένης της αυξημένης ζήτησης για προϊόντα που λαμβάνονται από το στόμα, τα οποία βασίζονται στην η ινοκιτιόλη/hinokitiol. 
Μία τέτοια μελέτη, που συνδέθηκε με 8 διαφορετικά ιδρύματα στην Ιαπωνία, με τίτλο: “αντιβακτηριακή δραστηριότητα της ινοκιτιόλη/hinokitiol κατά των ανθεκτικών σε αντιβιοτικά και ευπαθών σε παθογόνα βακτήρια που κυριαρχούν στη στοματική κοιλότητα και στους άνω αεραγωγούς” κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “η ινοκιτιόλη/hinokitiol παρουσιάζει αντιβακτηριακή δράση κατά ενός ευρέος φάσματος παθογόνων βακτηρίων και έχει χαμηλή κυτταροτοξικότητα στα ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα”
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia-botanologia.gr
έρευνες, μελέτες, αναφορές:
Share: