Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως ιάματος για τη γρίπη
Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως φάρμακου για τη γρίπη χρονολογείται από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή.
Συνήθως, η κατανάλωση των καρπών της κουφοξυλιάς βελτιώνει τα συμπτώματα της γρίπης εντός τριών ημερών.
Οι καρποί της κουφοξυλιάς έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί έναντι διαφορετικών στελεχών της γρίπης.
Επίσης, οι εργαστηριακές μελέτες σχετικά με τον ιό HIV, με τους ερπητοϊούς και τους ιούς Epstein-Barr έδωσαν θετικά αποτελέσματα.
Η κουφοξυλιά, γνωστή ως Sambucus, με βοτανολογικό όνομα Sambucus nigra έχει χρησιμοποιηθεί στη φυσική ιατρική από αρχαιοτάτων χρόνων.
Αυτά τα μικρά, σκούρα μούρα που μεγαλώνουν σε αυτό το υπέργηρο δέντρο είναι γνωστό ότι έχουν απίστευτα οφέλη και είναι ευεργετικά για όλο το σώμα μας.
Είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και μέταλλα όπως:
ασβέστιο
βιταμίνη Α
βιταμίνη C
βιταμίνη Β9 φυλλικό οξύ
βιταμίνη Β6-πυριδοξίνη
βιταμίνη Β3-νιασίνη
βιταμίνη Β2-ριβοφλαβίνη
βιταμίνη Β5-παντοθενικό οξύ
σίδερο
μαγνήσιο
φώσφορο
κάλιο
νάτριο
ψευδάργυρος
isorhamnetin
quercetin
Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνεργάζονται για την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία δίνουν στους καρπούς της κουφοξυλιά ισχυρότατες ιδιότητες και δράσεις όπως:
ισχυρές αντι-ιικές,
ισχυρές αντιβακτηριακές,
εφιδρωτικές,
διουρητικές,
καθαρτικές,
υπακτικές,
αντιφλεγμονώδεις,
ισχυρές αντιγηραντικές
και
ισχυρές αποτοξινωτικές.
Τα λαϊκά φάρμακα και τα φυτικά προϊόντα έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιετίες για να καταπολεμήσουν μια ολόκληρη σειρά ασθενειών και η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς, οι οποίοι φέρουν ισχυρό αντιμικροβιακό και αντιφλεγμονώδες δυναμικό, ως φαρμάκου για τη γρίπη, χρονολογείται από την αρχαία ρωμαϊκή εποχή.
Αλλά ας τα δούμε συνοπτικά τις θεραπευτικές ιδιότητες των καρπών της κουφοξυλιάς που ήταν γνωστές και στον Ιπποκράτη, τον Διοσκουρίδη, το Γαληνό, τον Πλίνιο.
1. είναι αρωγός του ανοσοποιητικού μας συστήματος
2. η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά των καρπών της κουφοξυλιάς βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών , οι οποίες ως γνωστό , συνδέονται με εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές νόσους.
3. έχουν κρυμμένα υψηλά επίπεδα ενέργειας, τα οποία βελτιώνουν τα επίπεδα της ενέργειας του οργανισμού μας
4. προστατεύουν την υγεία του πεπτικού μας συστήματος και βοηθούν στην προσπάθεια απώλεια βάρους γιατί οι καρποί της κουφοξυλιάς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλό αριθμό θερμίδων.
5. βελτιώνουν την όραση – η αφθονία των αντιοξειδωτικών τους βοηθούν στην πρόληψη των ασθενειών των ματιών.
6. προστατεύουν και εμποδίζουν τις μολύνσεις καταστρέφοντας επιβλαβή βακτήρια και ιούς που εισέρχονται στον οργανισμό μας.
Έχει βρεθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων όπως το Helicobacter pylori και μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας και της βρογχίτιδας
7. οι καρποί της κουφοξυλιάς αντιμετωπίζουν άριστα τις φλεγμονές του οργανισμού μας, οι οποίες γνωρίζουμε πόσο καταστροφικές είναι.
8. οι καρποί της κουφοξυλιάς περιέχουν συστατικά με ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση των επιπτώσεων της γήρανσης του οργανισμού , ενώ παράλληλα υποστηρίζουν τη μακροζωία ως ισχυρότατο τονωτικό.
Τις ισχυρές του αντιγηραντικές ιδιότητες τις μαρτυρά και η ονομασία “γέροντας”του βοτάνου, που του είχε χαρίσει ο Ιπποκράτης, ο οποίος γνώριζε τις ιδιότητες αυτές των καρπών του σαμπούκου-Sambucus nigra
Το 400 π.χ ο Ιπποκράτης αναφέρθηκε στο παλαιότατο και για την εποχή εκείνη δέντρο ως “το φάρμακο για τα προβλήματα του στήθος”.
Μαζί με τον Ιπποκράτη και άλλοι μεγάλοι κλασικοί θεραπευτές , βοτανολόγοι και φαρμακολόγοι όπως ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός , θεωρούσαν τον “γέροντα” ως ένα από τα μεγαλύτερα θεραπευτικά φυτά της φύσης.
9. εργαστηριακές μελέτες σχετικά με τον ιό HIV, τον έρπη και τους ιούς Epstein-Barr έδωσαν θετικά αποτελέσματα.
10. το υγρό εκχύλισμα των καρπών της κουφοξυλιάς είναι αποτελεσματικό έναντι ορισμένων ειδών Streptococcus
11.για αιώνες οι καρποί της κουφοξυλιάς ήταν η δημοφιλέστερη θεραπεία της γρίπης κάτι το οποίο επιβεβαίωσαν οι έρευνες των τελευταίων χρόνων ανακαλύπτοντας στους καρπούς ενώσεις όπως λιγνάνες και φλαβονοειδή , οι οποίες εμποδίζουν τους ιούς της γρίπης να προσβάλλουν τον οργανισμό μας.
Ερευνητές από τη Νορβηγία πριν κάποια χρόνια σε μελέτη τους έδειξαν ότι τα άτομα με τη γρίπη που έλαβαν 15 ml εκχύλισμα από καρπούς κουφοξυλιάς τέσσερις φορές την ημέρα για πέντε ημέρες παρουσίασαν ταχύτερη ανάκαμψη από την ασθένεια.
Ανέκαμψαν τέσσερις ημέρες νωρίτερα και χρειάστηκαν λιγότερα “φάρμακα διάσωσης”.
Πρόσφατα , μελέτη από μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ έχει καθορίσει με ακρίβεια πώς η δημοφιλής αρχαία θεραπεία με καρπούς κουφοξυλιάς , μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της γρίπης.
Το εκχύλισμα του χυμού των φρούτων διεγείρει τα κύτταρα να απελευθερώνουν Cytokines – χημικούς αγγελιοφόρους που χρησιμοποιούνται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να συντονίσουν μια αποτελεσματικότερη αντίδραση σε απειλές από εισβάλλοντες παθογόνους οργανισμούς.
Οι ερευνητές αποδίδουν την ισχυρή αντιμικροβιακή δράση των καρπών και στις ανθοκυανιδίνες, οι οποίες είναι οι ενώσεις που είναι υπεύθυνες για το μωβ χρώμα των καρπών της κουφοξυλιάς αλλά και άλλων μωβ φρούτων και λαχανικών.
Γενικά με την βοήθεια των αντιοξειδωτικών που περιέχουν οι καρποί αντιμετωπίζονται με επιτυχία οι λοιμώξεις του αναπνευστικού,
ο πονόλαιμος και
οι μολύνσεις του ιγμόρειου.
Ο ιός της γρίπης είναι μία από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας παγκοσμίως, επηρεάζοντας σχεδόν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και συμβάλλοντας σε ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως.
Και μία συνταγή για τόνωση του ανοσοποιητικού μας.
Θα χρειαστούμε:
2/3 του φλιτζανιού αποξηραμένους καρπούς κουφοξυλιάς
4 φλιτζάνια νερό
2 κουταλάκια του γλυκού τσάι Rooibos*
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλιά της σούπας νωπό ή ξερό Ginger
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1/2 φλιτζάνι οργανικό μέλι
Πως κάνουμε το ρόφημά μας:
1. ρίχνουμε το νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε όλα μας τα υλικά εκτός από το μέλι και το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας
2. μόλις αρχίσει να βράζει, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε – σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία – για 45 λεπτά
3. μετά τα 45 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει
4. μόλις κρυώσει , το σουρώνουμε με τη βοήθεια ενός φίλτρου ή ενός σουρωτηριού
5. προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε πολύ-πολύ καλά
6. αποθηκεύστε σε γυάλινο βάζο και το βάζουμε στο ψυγείο – μπορούμε να το διατηρήσουμε για δύο εβδομάδες
Προτεινόμενη δόση
Καθημερινά για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού:
– παιδιά: 1 κουταλάκι του γλυκού
– ενήλικες: 1 κουταλιά της σούπας
Αν μας περιτριγυρίζει γρίπη:
– την προτεινόμενη δόση κάθε 2-3 ώρες μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα
Σιρόπι για τον βήχα :
Θα χρειαστούμε:
1/2 φλιτζάνι καρπούς κουφοξυλιάς
12 λοβούς αστεροειδούς γλυκάνισου
1 ξυλάκι κανέλα Κεϊλάνης
8 γαρίφαλα
2 φλυτζάνια νερό
1 φλιτζάνι μέλι
Πως κάνουμε το σιρόπι μας:
1.σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα μας τα υλικά εκτός από το μέλι και το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας
2. μόλις αρχίσει να βράζει, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά
3. μετά τα 45 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει
4. μόλις κρυώσει , το σουρώνουμε με τη βοήθεια ενός φίλτρου ή ενός σουρωτηριού
5. προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε πολύ-πολύ καλά
6. αποθηκεύστε σε γυάλινο βάζο και το βάζουμε στο ψυγείο – μπορούμε να το διατηρήσουμε για δύο εβδομάδες
Προτεινόμενη δόση :
Για ενήλικες:μία κουταλιά της σούπας κάθε ώρα μέχρι να υποχωρήσει ο βήχας.
Για τα παιδιά:τουλάχιστον μισό έως ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε δύο έως τρεις ώρες , εάν έχουν βήχα.
Ο Sambucus nigra και οι ισχυρότατοι αντιοξειδωτικοί μώβ καρποί του, κοινό φρούτο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, εξακολουθεί να καταναλώνεται σε μαρμελάδες, σε ζελέ και σε σιρόπια από καρπούς κουφοξυλιάς.
Τους καρπούς της κουφοξυλιάς τους συλλέγουμε τα τέλη του καλοκαιριού, έως τις αρχές του φθινοπώρου
* το τσάι Rooibos είναι το “κόκκινο τσάι” της Ν. Αφρικής
Κάποιες από τις ιδιότητές του που έχουν δείξει οι επιστήμονες είναι οι αντικαταθλιπτικές,
αγχολικτικές,
αντιμυκροβιακές,
αποτοξινωτικές και αντιδιαβητικές.
Σημαντικές παρατηρήσεις:
Τα μούρα του γένους Sambucus, πρέπει οπωσδήποτε να βράζονται πριν από την κατανάλωση – μετά το βράσιμο είναι απολύτως ασφαλή.
Έχουν αναφερθεί ήπια συμπτώματα, όπως πόνοι στο στομάχι και εμετοί μετά την κατανάλωση άγουρων φρούτων.
Ωστόσο, αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες και αυτές ήπιες παρενέργειες, οι οποίες αντισταθμίζονται από τις πολυάριθμες γνωστές φαρμακευτικές χρήσεις των καρπών της κουφοξυλιάς, οι περισσότερες των οποίων είναι καλά τεκμηριωμένες.
Τα πολύ ώριμα και φρέσκα, σε πολύ μικρή όμως ποσότητα , είναι βρώσιμα.
Γενικά τα κλαδιά, τα φύλλα και οι μίσχοι των ειδών του σαμπούκου είναι απαραίτητο να τα προμηθευόμαστε από ειδικευμένα καταστήματα ή φαρμακεία.
Η ύπαρξη αλλεργίας σε φυτά της οικογένεια Caprifoliaceae, στην οποία ανήκει και ο σαμπούκος , δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, για αυτό πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι σχετικά με τις τροφικές μας αλλεργίες πριν προσθέσουμε το σαμπούκο στη διατροφή μας – αυτό βέβαια ισχύει για τα περισσότερα είδη του φυτικού βασιλείου!
Οι καρποί της κουφοξυλιάς έχουν και διουρητικές ιδιότητες, οπότε πρέπει να είμαστε προσεχτικοί, ειδικά τα άτομα που παίρνουν διουρητικά.
Σημαντική σημείωση:
1) Συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας πριν ακολουθήσουμε οποιαδήποτε θεραπεία για μας και την οικογένειά μας, ειδικά αν υποφέρουμε από κάποια πάθηση
2) Οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.
3) Σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο γιατρό , ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
4) Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
5) Ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας.
6) Δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας.
7) Πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας.
8) Εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.
9) Δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
μελέτες και αναφορές
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168170219304198
https://www.naturalnews.com/040948_elderberries_immune_system_disease_prevention.html
https://www.greenmedinfo.health/article/elderberry-appears-be-safe-and-effective-treatment-influenza-and-b
https://www.natural.news/2018-02-25-make-your-own-elderberry-tincture-and-cough-syrup-to-fight-the-flu.html
https://www.naturalnews.com/2019-10-07-study-proves-elderberries-are-an-effective-antiviral.html
https://www.naturalnews.com/2019-02-16-the-best-natural-ways-to-prevent-the-flu.html
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874105000656
https://bmccomplementalternmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-10-17
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464619300313?via%3Dihub
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190423133644.htm
https://bmccomplementalternmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-11-16
https://www.naturalnews.com/025019_elderberry_flu_colds.html
https://hort.purdue.edu/newcrop/ncnu07/pdfs/charlebois284-292.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/Rooibos
https://www.greenmedinfo.health/blog/5-sure-fire-ways-beat-flu-1
https://naturalpedia.com/elderberry-sources-health-benefits-nutrients-uses-and-constituents-at-naturalpedia-com.html
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464614002400
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24409980
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25491608
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17201636
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28198157
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15080016
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848651/