Βότανα και τρόποι χρήσης : σιρόπια με βάμματα βοτάνων

Σιρόπια με βάμματα βοτάνων

Εκτός από τα σιρόπια με αφεψήματα και εγχύματα βοτάνων μπορούμε να παρασκευάσουμε και σιρόπια από βάμματα βοτάνων
Ας δούμε πως:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε – δεν βράζουμε, απλά ζεσταίνουμε μέχρι τους 30° με 35°C  – 500 gr μελιού με 250 ml νερού και
ανακατεύουμε σιγανά-σιγανά μέχρι να διαλυθεί το μέλι και το μείγμα μας να πάρει την υφή του σιροπιού – να γίνει ελαφρά παχύρρευστο.
Το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν κρυώσει, ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε το βάμμα του βοτάνου που έχουμε επιλέξει
Η αναλογία πρέπει να είναι τρία μέρη σιροπιού και ένα μέρος βάμματος
Μόλις τελειώσουμε την διαδικασία, προχωράμε στην εμφιάλωση όπως αναφέρω στο άρθρο “Βότανα και τρόποι χρήσεις : Σιρόπια”
Τα σιρόπια είναι μιά παραδοσιακή μέθοδος χρησιμοποίησης των εγχυμάτων,
των αφεψημάτων ή κάποιου βάμματος βοτάνου,
πιο εύγευστο, ιδανικά για τα παιδιά μας ή για
ένα πολύ πικρό βότανο.
Ένα σιρόπι βοτάνων μας προσφέρει τη δύναμη του βοτάνου πολλαπλασιασμένη.
Οι γλυκαντικές ουσίες εκτός του ότι μετατρέπουν το ρόφημα σε σιρόπι εξυπηρετούν και έναν άλλον σκοπό.
Αυτόν του συντηρητικού.
Τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή των σιροπιών μας είναι φυσικά συντηρητικά και αυτά είναι:
-το μέλι, με γεύση ήπια έως πολύ έντονη ανάλογα το είδος του μελιού, προσφέροντάς μας επιπλέον καταπραϋντική και αντιμικροβιακή προστασία και ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών.
-Το πετιμέζι, ένα ιδιαίτερο γλυκαντικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με έντονη θαυμάσια γεύση
– Ακατέργαστη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου μας, προσφέρει έντονα γλυκιά γεύση και ένα εύγευστο σιρόπι.
– Σιρόπι σφενδάμου, μια υπέροχη γεύση με εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο,  ιδανικό για παιδιά μας.
– Φυτική γλυκερίνη* , αναδεικνύει έντονα την ιδιαίτερη γεύση του κάθε βοτάνου.
– Μελάσα, μας προσφέρει έντονη γεύση και  υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου και
– Το αλκοόλ, ένα ακόμα προϊόν, το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να επιμηκύνουμε την ζωή του σιροπιού μας.
Αλκοολούχα ποτά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι:
η ρακή – ιδιαίτερα αποτελεσματική για τα σιρόπια του κρυολογήματος
το κρασί,
το ρούμι,
το κονιάκ – με ιδιαίτερη πάντα προτίμηση στη ρακή.
Σημείωση :
-. από τα ιδανικότερα και πολυτιμότερα σιρόπια, είναι τα σιρόπι του θυμαριού και του φασκόμηλου
-. τα σιρόπια με βάμματα βοτάνων μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και ένα/1 χρόνο!

*Η φυτική γλυκερίνη έχει γεύση

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
Διαβάστε επίσης στη botanologia.gr:
Βότανα και τρόποι χρήσης : Πως παρασκευάζουμε σιρόπια βοτάνων

Share: