Δροσερό νερό με λεμόνι για τις μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού

Ας μιλήσουμε λίγο για το νερό
“αν υπάρχει μαγεία σε αυτόν τον πλανήτη, τότε βρίσκεται στο νερό”, είχε πει ο διάσημος ανθρωπολόγος, φιλόσοφος, παιδαγωγός και φυσικός επιστήμονας Loren Eiseley
και
αν ρωτήσουμε αν το νερό είναι σημαντικό ακόμα και ένα παιδί θα πει ΝΑΙ.
Το νερό θεωρείται το πλέον σημαντικό και αναντικατάστατο θρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο, αλλά και για οτιδήποτε υπάρχει πάνω στον πλανήτη μας!
Αδυναμία επαρκούς πρόσληψης οδηγεί πολύ γρήγορα σε σημαντικές βλάβες!
Μετά από 2 με 4 μέρες, ο οργανισμός αδυνατεί να αποβάλει με τα ούρα τα απόβλητα του οργανισμού και οδηγείται τελικά σε υπογλυκαιμία.
Αδυναμία πρόσληψης νερού είναι καταστροφική για τον οργανισμό μας και ενώ χωρίς φαγητό μπορούμε να ζήσουμε ακόμα και ένα μήνα, χωρίς νερό δεν ζούμε πάνω από τρεις – τέσσερις μέρες,
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η ελάχιστη κατανάλωση νερού που μπορεί να εξασφαλίσει την υγείας μας είναι τα δύο λίτρα την ημέρα,
και
το σημαντικό στον ισχυρισμό αυτό είναι η σημείωση, ότι τέτοια κατανάλωση μπορεί να επιτευχθεί εύκολα και με μία ισορροπημένη διατροφή!
Το σώμα μας αποτελείται από 65% νερό και για αυτό μη του το στερούμε.
     – νηρόν ὕδωρ λοιπόν και ναι, όταν οι αρχαίοι έλληνες έλεγαν νηρόν ὕδωρ εννοούσαν το φρέσκο νερό!
     – και το νηρόν ύδωρ, με την πάροδο τον χρόνων, γίνεται νερόν ύδωρ, το ουσιαστικό φεύγει και μένει το επίθετο και έτσι έχουμε το πολυπόθητο νερό – το νεαρό ύδωρ, εξ’ ού και νεαρός 
Και βέβαια είναι καλοκαίρι και η ζέστη μας ταλαιπωρεί, για αυτό κάθε μέρα ετοιμάζω δυναμωτικά και δροσιστικά ροφήματα με νερό – όπως:
Νερό detox με αγγούρι, ένα ισχυρότατο αποτοξινωτικό και ιδανικό ρόφημα για τον καύσωνα
Νερό detox για ενυδάτωση, αποτοξίνωση και αδυνάτισμα
Αποτοξινωτικό νερό για αδυνάτισμα και αποτοξίνωση του οργανισμού μας
Σήμερα ετοίμασα νερό με λεμόνι
Το νερό με το λεμόνι παράγει μια “καθαρή” ενέργεια με την ενυδάτωση και την οξυγόνωση όλου μας του οργανισμού, ενώ παράλληλα μας προσφέρει ενέργεια, πνευματική διαύγεια και την αναντικατάστατη βιταμίνη C.
Το λεμόνι μεγιστοποιεί την ενζυμική λειτουργία χωρίς την οποία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μία σειρά από βιοχημικές αντιδράσεις εντός του κυττάρου μας.
Καθαρό νερό με λεμόνι λοιπόν και προσφέρουμε στον οργανισμό μας
~ ενυδάτωση
~ πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών
~ υψηλές ποσότητες βιταμίνης C
~ ένα πλήθος ηλεκτρολυτών όπως το κάλιο,
το ασβέστιο και το μαγνήσιο
– μια τεράστια πηγή βιοφλαβονοειδών, τα οποία είναι φυτοθρεπτικά αντιοξειδωτικά συστατικά στα οποία έχει δοθεί η ονομασία βιταμίνη P
Τα βιοφλαβονοειδή, παράγωγα της φλαβόνης που υπάρχουν σε μεγαλύτερες ποσότητες στο λεμόνι είναι η εσπεριτίνη, η οποία αυξάνει το φλεβικό τόνο και προστατεύει τα αγγεία,
η naringenin, η οποία μεταξύ άλλων έχει αντιοξειδωτικά,
αντικαρκινικά,
αντιικά,
αντιβακτηριακά,
αντιφλεγμονώδη, και καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα.
Τα αντικαρκινικά αποτελέσματα της naringenin έχουν αποδοθεί στην ικανότητά της να επιδιορθώνει το DNA.
Και
Γεμίζω μία κανάτα καθαρό, δροσερό νερό, χωρίς χλώριο και ρίχνω μέσα μισό λεμόνι, όπως είναι, χωρίς να το στύψω*.
Σκεπάζω την κανάτα μου με ένα σκέπασμα από φελλό και τη διατηρώ στο πιο δροσερό σημείο της κουζίνας μου – αν χρειάζεται δροσίζω το νερό μου, για πολύ λίγο, στο ψυγείο.
Μετά από μια -1- ώρα, καταναλώνουμε το νερό μας και φροντίζω τις μέρες με τον καύσωνα, και όχι μόνο, να υπάρχει πάντα στον πάγκο της κουζίνας μου νερό με λεμόνι για όλη την οικογένεια και βέβαια δεν καταναλώνουμε παγωμένο νερό από το ψυγείο ή παγωμένα ποτά, παρά μόνο δροσερούς χυμούς φρούτων και λαχανικών και δροσερό νερό.
*Κάθε χειμώνα που η χώρα μας είναι γεμάτη λεμόνια, προμηθεύομαι μεγάλες ποσότητες βιολογικά λεμόνια.
Κάποια από αυτά τα κάνω παγάκια,
κάποια τα στύβω και τα κάνω λεμονάδες και με τις φλούδες τους ετοιμάζω βάμμα
ή τις αποξηραίνω και μία μεγάλη ποσότητα, αφού τα πλύνω πολύ καλά, τα κόβω στα τέσσερα και κάποια τα διατηρώ στο αλάτι, μέσα σε γυάλινα βάζα, τα περισσότερα όμως, όπως είναι κομμένα στα τέσσερα, τα βάζω σε ειδικές σακουλίτσες και τα διατηρώ στην κατάψυξη για να τα έχω για τις καλοκαιρινές μου σούπες αλλά και για να ετοιμάζω τα καλοκαιρινά μου ροφήματα!!!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia – botanologia.gr

Share: