Λεμόνι – οι πολύτιμες ιδιότητες της φλούδας του λεμονιού

Το λεμόνι και η φλούδα του – Τις περισσότερες φορές όταν λέμε λεμόνι η σκέψη μας πάει στο χυμό του λεμονιού, στις χρήσεις του και στις ιδιότητές του.
Το λεμόνι όμως δεν είναι μόνο ο χυμός του.
Λεμόνι είναι και η φλούδα και η ψίχα, ακόμα και τα κουκούτσια του και πρέπει να γνωρίζουμε ότι πάρα πολλές ιδιότητες του λεμονιού βρίσκονται σε αυτά που πετάμε- ναι στη στημένη λεμονόκουπα- δηλαδή σε ολόκληρο τον καρπό του λεμονιού και όχι μόνο στο χυμό του.
Η φλούδα του λεμονιού περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C
Λεμόνι ή Citrus limon (L.) Burm.f.
Μεταξύ άλλων τα 100g φλούδας του λεμονιού περιέχουν:
– 28 θερμίδες
– νερό – 90%
– πρωτεΐνη – 0,8 g.
– λίπος – 0.5g.
– υδατάνθρακας – 8,2g
– φυτικές ίνες – 0,6 g.
– βιταμίνη C
– φολικό οξύ-Β9
– βιταμίνη Α
– θειαμίνη, Β1
– ριβοφλαβίνη, Β2
– ασβέστιο
– φώσφορο
– σίδηρο
– μαγνήσιο
– κάλιο
– νάτριο
Επίσης η φλούδα λεμονιού περιέχει και άλλες σημαντικές ενώσεις, όπως η φλαβόνη hesperidin, 
το τερπένιο  limonene, ισχυρότατο αντισηπτικό και αντικαταθλιπτικό αλλά και βοτανικό εντομοκτόνο
η γ-terpinene 
η β-pinene
η citronellal – με ισχυρές αντιμυκητιακές και εντομοαπωθητικές ιδιότητες και
η diosmin, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων διαταραχών των αιμοφόρων αγγείων,
όπως αιμορροΐδες,
κιρσοί ,
κακή κυκλοφορία στα πόδια,
θρόμβοι αίματος,
αιμορραγία στα ούλα, καθώς μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή αποκαθιστώντας τη φυσιολογική λειτουργία των φλεβών.
Συχνά λαμβάνεται σε συνδυασμό με την hesperidin.
Η hesperidin,και η diosmin, συνδέονται και με τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Η φλούδα του λεμονιού μέσω μιας σειράς μηχανισμών βοηθάει ώστε να διατηρείται η χοληστερόλη στα επιτρεπτά επίπεδα.
Η πηκτίνη στο φλοιό του λεμονιού και το limonene έχουν αμφότερα συνδεθεί με αυτό το αποτέλεσμα.
Επίσης, τα λεμόνια και η φλούδα τους έχουν τη χαμηλότερα περιεκτικότητα σε ζάχαρη από οποιονδήποτε άλλο καρπό ή φρούτο.
Αυτό μόνο του καθιστά το λεμόνι ελκυστικό, ειδικά για οποιονδήποτε εστιάζεται στην απώλεια βάρους.

Η βιταμίνη C, και ο ψευδαργύρος που περιέχει το λεμόνι είναι φυσικά αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και έχουν ισχυρές αντιιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Άλλα πλεονεκτήματα της φλούδας του λεμονιού:
– η φλούδα του λεμονιού και η πηκτίνη που περιέχει, διατηρεί και θεραπεύει, όταν χρειάζεται, την υγεία του εντερικού μας συστήματος.
– η φλούδα του λεμονιού έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες και δράσεις.
– η φλούδα του λεμονιού καταπολεμά τις φλεγμονές.
Η διατροφή είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες θεραπείας των φλεγμονών του οργανισμού μας και το λεμόνι με τη φλούδα τους κατέχουν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία.
– η φλούδα του λεμονιού έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και αυτό συμβάλει στη μείωση του πόνου.
– η φλούδα του λεμονιού έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα οποία προστατεύουν και καθυστερούν τη γήρανση και τα αποτελέσματά της.
– η φλούδα του λεμονιού περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως η ισχυρότατη ουσία quercetin, τα οποία εξουδετερώνουν το οξειδωτικό στρες προστατεύοντας  σημαντικά τον οργανισμό μας από τα καταστροφικά του αποτελέσματα, όπως
η εμφάνιση ή επιδείνωση παθήσεων, όπως ο καρκίνος,
η αθηροσκλήρωση,
οι καρδιαγγειακές παθήσεις,
η αρθρίτιδα,
οι νευροεκφυλιστικές νόσοι, όπως οι νόσοι του Alzheimer,
του Parkinson και
του Huntington,
ο σακχαρώδης διαβήτης,
η οστεοπόρωση,
το βρογχικό άσθμα και
οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.
η δρεπανοκυτταρική αναιμία,
οι μυοκαρδιακές βλάβες
η σχιζοφρένεια,
η διπολική διαταραχής και το σύνδρομο της χρόνιας κοπώσεως.
– η φλούδα του λεμονιού επιβραδύνει την καταστροφή του χόνδρου, καθώς το ισχυρότατο limonene επιβραδύνει την καταστροφή του χόνδρου των αρθρώσεων, που συνδέεται με την οστεοαρθρίτιδα.
Επίσης το limonene καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το άρωμα των λεμονιών, το οποίο είναι ιδιαίτερα ισχυρό στη φλούδα λεμονιού, βελτιώνει τη διάθεσή μας, και βέβαια αυτό είναι επιβεβαιωμένο μέσα από διάφορες μελέτες, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι η μυρωδιά των λεμονιών και το limonele βοηθούν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.
Μία άλλη σημαντική ιδιότητα ολόκληρου του καρπού του λεμονιού και ειδικά της φλούδας του, είναι η βελτίωση της απορρόφηση του σιδήρου.
Τα λεμόνια δεν περιέχουν μεγάλη ποσότητα σιδήρου αλλά βοηθούν το σίδηρο να απορροφηθεί ευκολότερα από τον οργανισμό μας.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων ενώσεων, όπως το κιτρικό οξύ,
η βιταμίνη C και το ασκορβικό οξύ.
Ως αποτέλεσμα, η φλούδα λεμονιού μειώνει τον κίνδυνο έλλειψης σιδήρου αρκεί να συνδυάζεται το λεμόνι με τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο, όπως οι φακές,
το σπανάκι και πολλές άλλες.
Και οι έρευνες συνεχίζονται για το πολύτιμο λεμόνι και για τα συστατικά του, το οποίο στο σύνολό του συμβάλει στην προώθηση της υγείας και της ευζωίας μας.
Αυτό που εμείς πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι δεν υπάρχει μόνο ο χυμός του λεμονιού αλλά και η φλούδα του, η οποία περιέχει μια μεγάλη ποικιλία ενώσεων.
Για αυτό είναι κρίμα να πετάμε στα σκουπίδια αυτό το θησαυρό υγείας.
Και να θυμόμαστε πως όλα τα στοιχεία των ερευνών επισημαίνουν ότι η δίαιτα που περιλαμβάνει όλο το εύρος των φρούτων,
των λαχανικών,
των σιτηρών,
των οσπριοειδών και
των ελαιωδών δημητριακών και
τον αποκλεισμό των επεξεργασμένων τροφών προάγει αναμφισβήτητα το σύνολο της υγείας μας.
Η φλούδα του λεμονιού μπορεί να μην φέρνει τα πάνω κάτω στη διατροφή μας, αλλά είναι ένα σημαντικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Και θα με ρωτήσετε πως μπορούμε να φάμε τα υπόλοιπα μέρη του λεμονιού;
Με πολλούς τρόπους:
Την άσπρη ψίχα του λεμονιού, συνήθως την παίρνουμε από χοντρόφλουδα λεμόνια.
Πριν στύψουμε τα λεμόνια μας τα πλένουμε πάρα πολύ καλά και μετά το στύψιμο με ένα μυτερό μαχαιράκι βγάζουμε από τις κούπες τη μεμβράνη που περιείχε το χυμό.
Τις κόβουμε φέτες και τις ραντίζουμε με μέλι ή με πετιμέζι – είναι ένα έξοχο γλυκάκι, πολύτιμο μέσα στην απλότητά του- για δοκιμάστε το και δώστε το στα παιδιά σας και θα τους χαρίσετε μια πολυβιταμίνη υψηλών προδιαγραφών, μια άριστη λιχουδιά γεμάτη αναντικατάστατες θεραπευτικές ιδιότητες.
Επίσης, ολόκληρη τη φλούδα του λεμονιού μπορούμε να την κάνουμε λεπτές φέτες και
να τις προσθέσουμε σε σάντουιτς ή σε μικρούς κύβους στις σαλάτες μας.
Μπορούμε να την τρίψουμε στον τρίφτη και να την προσθέσουμε
στα φαγητά μας,
στις σαλάτες μας,
στις σάλτσες μας,
στο ποτήρι με το νερό μας,
σε αφεψήματα και εγχύματα
ή στα γλυκά μας!
Μπορούμε ακόμα και να αποξηράνουμε φλούδες λεμονιού, τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όπου η φαντασία μας προστάζει-σε ροφήματα,
σε σαλάτες,
σε σάλτσες,
σε σούπες ή να κάνουμε ένα αποτοξινωτικό νερό για αδυνάτισμα και αποτοξίνωση του οργανισμού μας
     Εγώ σας έδωσα τις ιδέες μου, βάλτε και σεις τις δικές σας και σίγουρα το λεμόνι δεν θα σας απογοητεύσει.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Share: