Χειμώνας και είναι η εποχή των αγαπημένων εσπεριδοειδών.
πορτοκάλια
λεμόνια
γλυκολέμονα
μοσχολέμονα ή λάιμ
μανταρίνια
νεράντζια
κίτρα
φράπες ή πόμελο
περγαμόντα
γκρέιπφρουτ
κουμκουάτ – όλα αγαπημένα, το κάθε ένα με τη δική του “χάρη”,
τη δική του μοναδική γεύση και τις δικές του πανίσχυρες θεραπευτικές ιδιότητες.
Κάθε χειμώνα τα γευόμαστε ως έχουν -σε φέτες-
σε ροφήματα-ειδικά τις φλούδες τους-
σε χυμούς αλλά και σε πανίσχυρα ενισχυτικά του ανοσοποιητικού μας αλλά και θεραπευτικά βάμματα.
     Στο σημερινό μου άρθρο θα σας περιγράψω πως κάνω βάμμα από φλούδες του αγαπημένου λεμονιού και για πιο εύκολη κατανόηση θα σας παραθέσω φωτογραφίες, της βήμα προς βήμα, παρασκευής του.

Τα λεμόνια μου είναι φρεσκότατα, μόλις κομμένα από το δέντρο, από την περιοχή της Αιγιάλειας, με ένα μεθυστικό άρωμα*

     -. Πρώτα-πρώτα, πλένω πολύ καλά τα λεμόνια μου και τα σκουπίζω να φύγουν τα νερά.
– φωτό 1η: Τα κόβω στα δύο και ξεκινάω το στύψιμο     -. φωτό 2η: Το χυμό από τα λεμόνια μου τον ρίχνω σε ένα γυάλινο βάζο, ρίχνω και λίγο λάδι, για να μειώσω, όσο το δυνατόν, την οξείδωσή του και τον βάζω στο ψυγείο, για τις σαλάτες μου, τις σούπες μου, τις σάλτσες μου και για ότι άλλο απαιτεί χυμό λεμονιού.
Τον διατηρώ στο ψυγείο για τέσσερις μέρες 
Αν έχω πολύ περισσότερη ποσότητα, κάνω παγάκια και τα διατηρώ στη κατάψυξη.     -. φωτό 3η: Οι κούπες από τα στυμμένα μου λεμόνια    -. φωτό 4η: Συνεχίζω κόβοντας τις “μύτες” από κάθε λεμονόκουπα      -. φωτό 5η: Στη συνέχεια αφαιρώ, με ένα κατάλληλο μαχαίρι  τη μεμβράνη που συγκρατούσε το χυμό του λεμονιού και -.φωτό 6η: Με το ψαλίδι της κουζίνας μου ψιλοκόβω τις λεμονόκουπες και -. φωτό 7η: Ρίχνω τις ψιλοκομμένες λεμονόκουπες σε ένα γυάλινο βάζο, στο οποίο προσθέτω υψηλής ποιότητας ρακή, τόση όση να σκεπαστούν τα λεμόνια μου.
Με ένα ξύλινο πιρούνι, που έχω για αυτή τη χρήση, ανακατεύω, πιέζοντας τις ψιλοκομμένες λεμονόκουπες, ώστε να εμποτιστούν καλά στη ρακή      -. φωτό 8η: Κλείνω το βάζο μου και το τοποθετώ σε ένα σχετικά ζεστό σημείο του πάγκου της κουζίνας μου.
Θα το αφήσω περίπου είκοσι (20) με είκοσι πέντε (25) μέρες, κουνώντας το καθημερινά γιατι οι ψιλοκομμένες λεμονόκουπες έχουν την ιδιότητα να βγαίνουν πάνω από τη ρακή μου και αυτό ενέχει τον κίνδυνο να αναπτύξουν μούχλα -. Όταν το βάμμα μου είναι έτοιμο, το σουρώνω,
το ρίχνω σε ένα γυάλινο μπουκάλι και το αποθηκεύω σε σκοτεινό και χωρίς υγρασία ντουλάπι της κουζίνας μου.
Πίνουμε μια κουταλιά της σούπας το πρωί, σε χρονικές περιόδους ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων.
Πολλές φορές το προσθέτω σε ροφήματα, όπως ρόφημα με τσάι του βουνού ή σε ροφήματα που ετοιμάζω με μείγματα από αποξηραμένες φλούδες εσπεριδοειδών.
Για τα παιδιά ετοιμάζω ένα μπουκάλι, περίπου 250 ml, στο οποίο προσθέτω μία κουταλιά της σούπας μέλι.
Το βάμμα μου έχει όλες τις θεραπευτικές ιδιότητες και δράσεις της φλούδας του λεμονιούοι πολύτιμες ιδιότητες της φλούδας του λεμονιού και
Λεμονόκουπες – Γιατί δεν τις πετάμε στα σκουπίδια

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

  • αν ξεκινήσετε να κάνετε βάμμα λεμονιού, τα λεμόνια σας να είναι φρεσκότατα και προτιμότερο, βιολογικής καλλιέργειας, εκτός και αν το δέντρο είναι δικό σας και το γνωρίζετε – στην Ελλάδα, πάρα πολλοί κάτοικοι έχουν λεμονιές, είτε σε κήπους, είτε στα περιβόλια τους.

Σημειώσεις:
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας

 

Share: