Κουρκούμι – Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωσή του αντιστρέφει καθημερινά τον καρκίνο

Κουρκούμι

Τα φυσικά φυτικά προϊόντα, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλη την ανθρώπινη ιστορία για διάφορους σκοπούς.
Έχοντας συνεξελιχθεί με τη ζωή των ζώων και πολλά από τα φυτά-βότανα, από τα οποία προέρχονται αυτά τα φυσικά προϊόντα είναι δισεκατομμυρίων ετών.
Δεκάδες χιλιάδες από αυτά τα προϊόντα παράγονται ως δευτερογενείς μεταβολίτες από ανώτερα φυτά ως φυσικοί αμυντικοί μηχανισμοί έναντι ασθενειών και λοιμώξεων.
Πολλά από αυτά τα φυσικά προϊόντα έχουν φαρμακολογική ή βιολογική δραστηριότητα και έχουν αξιοποιηθεί στην ανακάλυψη πολλών πανίσχυρων ιαμάτων.
Τα ιάματα και τα φάρμακα που προέρχονται από φυτά-βότανα έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη φροντίδα της υγείας πολλών πολιτισμών, τόσο των αρχαίων όσο και των σύγχρονων
 Το ινδικό σύστημα ολιστικής ιατρικής η γνωστή μας “Ayurveda” χρησιμοποιεί κυρίως φάρμακα ή σκευάσματα φυτικής προέλευσης για τη θεραπεία πολλών και διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.
Από τα τουλάχιστον 877 μικρομοριακά φάρμακα που εισήχθησαν παγκοσμίως μεταξύ 1981 και 2002, η προέλευση των περισσότερων (61%) εντοπίζεται στα φυσικά βοτανικά προϊόντα.
Αν και πολλά συνθετικά φάρμακα παράγονται μέσω συνδυαστικής χημείας, τα φάρμακα φυτικής προέλευσης είναι πιο κατάλληλα, τουλάχιστον από βιοχημική άποψη, για ανθρώπινη χρήση.
Παρόλα αυτά, η σύγχρονη ιατρική ούτε έχει πολύ μεγάλη εκτίμηση ούτε ενθάρρυνε την ιατρική χρήση φυσικών προϊόντων.
Ανάμεσα στα πανίσχυρα φυτά-βότανα είναι και ο κουρκουμάς.
Ο κουρκουμάς είναι ένα βότανο που έχει πολύ μακρά ιστορία ιατρικής χρήσης και θα τον συναντήσουμε πολύ πίσω στην ιστορία, κάπου εκεί στο 6000 π.χ
Στη Νοτιοανατολική Ασία, το κουρκούμι χρησιμοποιείται όχι μόνο ως κύριο μπαχαρικό και ίαμα, αλλά και ως συστατικό σε θρησκευτικές τελετές.
Λόγω του λαμπερού κίτρινου χρώματος του, το κουρκούμι είναι επίσης γνωστός ως “ινδικό σαφράν”.
Η σύγχρονη ιατρική έχει αρχίσει να αναγνωρίζει τη σημασία του, όπως αποδεικνύεται από τις χιλιάδες δημοσιεύσεις, πάνω από 3000, των τελευταίων 25 χρόνων, οι οποίες ασχολούνται αποκλειστικά με το κουρκούμι.
Η περιγραφή του
Η χρήση του κουρκουμιού χρονολογείται με βάση τα ευρήματα, από το 6000 π.χ  στη βεδική κουλτούρα στην Ινδία.
Πιθανότατα έφτασε στην Κίνα περίπου το 700 μ.χ,
στην Ανατολική Αφρική το 800 μ.χ,
στη Δυτική Αφρική το 1200 μ.χ. και στην Τζαμάικα τον δέκατο όγδοο αιώνα.
Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν το κουρκούμι, αλλά, σε αντίθεση με το στενό του συγγενικό τζίντζερ, δεν χρησιμοποιήθηκε στη Δύση ως φαρμακευτικό ή μαγειρικό βότανο, παρά πολύ αργότερα, ενώ χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή βαφών.
Το 1280, ο Marco Polo περιέγραψε αυτό το μπαχαρικό, θαυμάζοντας ένα λαχανικό που παρουσίαζε ιδιότητες τόσο παρόμοιες με αυτές του σαφράν.
Σύμφωνα με τις σανσκριτικές ιατρικές πραγματείες και τα συστήματα Ayurvedic και Unani, το κουρκούμι έχει μακρά ιστορία ιατρικής χρήσης στη Νότια Ασία.
Το Ayurvedic Compendium της Susruta, που χρονολογείται από το 250 π.χ, συνιστά ένα σκεύασμα που περιέχει κουρκούμι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της τροφικής δηλητηρίασης.
Σήμερα, ο κουρκουμάς καλλιεργείται ευρέως στις τροπικές περιοχές και έχει διαφορετικά ονόματα σε διαφορετικούς πολιτισμούς και χώρες.
Στη Βόρεια Ινδία, το κουρκούμι ονομάζεται συνήθως “haldi”, μια λέξη που προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη haridra.
Η ονομασία ” turmeric” προέρχεται από τη λατινική λέξη terra merita-άξια γη, που αναφέρεται στο χρώμα του αλεσμένου κουρκουμά, που μοιάζει με ορυκτό χρωστικό.
Είναι γνωστό ως terre merite στα γαλλικά και απλά ως “κίτρινη ρίζα” σε πολλές γλώσσες.
Σε πολλούς πολιτισμούς, το όνομά του βασίζεται στη λατινική λέξη curcuma.
Στα σανσκριτικά, το κουρκούμι έχει τουλάχιστον 53 διαφορετικά ονόματα.
Το κουρκούμι λοιπόν, είναι προϊόν του Curcuma longa, ενός ριζωματώδους ποώδους πολυετούς φυτού που ανήκει στην οικογένεια  Zingiberaceae, που είναι εγγενές στην τροπική Νότια Ασία.
Μέχρι και 133 είδη Curcuma έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως.
Τα περισσότερα από αυτά έχουν κοινές τοπικές ονομασίες και χρησιμοποιούνται για διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα.
Το φυτό  χρειάζεται θερμοκρασίες μεταξύ 20°C και 30°C και σημαντική ποσότητα ετήσιας βροχόπτωσης για να ευδοκιμήσει.
Τα μεμονωμένα φυτά αναπτύσσονται σε ύψος 1 m και έχουν μακριά, επιμήκη φύλλα.
Τα φυτά συλλέγονται ετησίως για τα ριζώματά τους, από τα οποία κάποια, ξαναφυτεύονται για την επόμενη σεζόν.
Το ρίζωμα, από το οποίο προέρχεται το κουρκούμι, είναι κονδυλώδες, με τραχύ και “σκαμμένο” δέρμα.
Τα ριζώματα ωριμάζουν κάτω από φύλλωμα, στο έδαφος.
Είναι κιτρινωπά καφέ με θαμπό πορτοκαλί εσωτερικό.
Το κύριο ρίζωμα είναι μυτερό ή κωνικό στο περιφερικό άκρο και έχει μήκος 2,5–7,0 cm και διάμετρο 2,5 cm, με μικρότερους κόνδυλους να διακλαδίζονται.
Όταν το ρίζωμα του κουρκουμά στεγνώσει, αλέθεται και μας δίνει την γνωστή μας κίτρινη σκόνη.
Η σκόνη διατηρεί τις χρωστικές της ιδιότητες επ’ αόριστον, αν και η γεύση μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.
Η προστασία της από το ηλιακό φως επιβραδύνει τον ρυθμό φθοράς.
Η Ινδία παράγει σχεδόν το σύνολο της παγκόσμιας καλλιέργειας κουρκουμά και καταναλώνει το 80% της.
Με τις εγγενείς του ιδιότητες και την υψηλή περιεκτικότητα της σημαντικής βιοδραστικής ένωσης κουρκουμίνη, το ινδικό κουρκούμι θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο.
Η κατανάλωση και η σημασία του κουρκουμιού
Το κουρκούμι έχει χρησιμοποιηθεί ως τρόφιμο, καλλυντικό και φάρμακο.
Χρησιμοποιείται ευρέως ως μπαχαρικό, στη μαγειρική της Νότιας Ασίας και της Μέσης Ανατολής.
Δίνει στο κάρυ το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και τη γεύση του.
Χρησιμοποιείται ως χρωστική ουσία σε τυρί, βούτυρο και άλλα τρόφιμα
Ως αποτέλεσμα της ινδικής επιρροής, το κουρκούμι έχει μπει στην κουζίνα πολλών άλλων λαών.
Στη Νότια Αφρική, το κουρκούμι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να δώσει στο βρασμένο λευκό ρύζι ένα χρυσαφί χρώμα.
Το κουρκούμι χρησιμοποιείται  σε βιομηχανικά προϊόντα διατροφής όπως κονσερβοποιημένα ποτά,
γαλακτοκομικά προϊόντα,
ψημένα προϊόντα,
παγωτά,
κίτρινα κέικ,
γιαούρτη,
χυμούς πορτοκαλιών,
μπισκότα,
ποπ κορν,
γλυκά,
δημητριακά,
σάλτσες και ζελατίνες.
Είναι ένα σημαντικό συστατικό στις περισσότερες σκόνες κάρυ του εμπορίου.
Χρησιμοποιείται σε αλμυρά και γλυκά πιάτα και χρησιμοποιείται ευρέως σε ανατολικές σπεσιαλιτέ όπως το φρέσκο ​​τουρσί με κουρκουμά.
Η αναφερόμενη κατανάλωση κουρκουμιού στις ασιατικές χώρες ανά άτομο, κυμαίνεται από 200–1000 mg/ημέρα.
Η πρόσληψη στις αστικές περιοχές είναι χαμηλότερη, 200 mg/ημέρα, από ότι στις αγροτικές περιοχές, 600 mg/ημέρα/άτομο.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται κάθε χρόνο για εναλλακτικές θεραπείες.
Πάνω από 650 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ δαπανώνται για βοτανικά συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται για χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ),
το άσθμα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Τα βοτανικά συμπληρώματα έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική, συμπεριλαμβανομένης της Ayurveda- επιστήμη της μακροζωίας,
της κινεζικής ιατρικής,
της Kampo- ιαπωνική ιατρική και της αιγυπτιακής ιατρικής.
Τα ιάματα που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δράσεις.
Το κουρκούμι είναι ένα από αυτά τα ιάματα.
Το κουρκούμι ως παραδοσιακό φάρμακο μέχρι σήμερα
Στη λαϊκή ιατρική, το κουρκούμι έχει χρησιμοποιηθεί σε θεραπευτικά σκευάσματα ανά τους αιώνες, σε διάφορα μέρη του κόσμου και συνεχίζει να χρησιμοποιείται ανελλιπώς, μέχρι σήμερα.
Δεν έχει αναφερθεί καμία γνωστή αλληλεπίδραση φαρμάκων με κουρκούμι από τις μονογραφίες της German regulatory authority και της Επιτροπής Ε
Οι κύριοι κλινικοί στόχοι του κουρκουμιού είναι τα πεπτικά όργανα, το επιθήλιο του παχέος εντέρου και ο ορθός, για τη θεραπεία ασθενειών, όπως η οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση,
τα έντερα, για τη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου,
το παχύ έντερο, για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου,
το σκελετικό σύστημα και οι αρθρώσεις, για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, για την οποία και προτείνονται δόσεις 8–60g φρέσκιας ρίζας κουρκουμιού τρεις φορές την ημέρα και
της οστεοαρθρίτιδας.
Χρησιμοποιείται ως βοτανικό ισχυρό ίαμα για την πρόσθια ραγοειδίτιδα,
την επιπεφυκίτιδα,
τον καρκίνο του δέρματος,
τον καρκίνο του παχέος εντέρου,
την ευλογιά,
την ανεμοβλογιά,
την επούλωση τραυμάτων,
τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος,
τις ηπατικές παθήσεις,
τις εμμηνορροϊκές δυσκολίες,
τους κολικούς,
το κοιλιακό άλγος.
Χρησιμοποιείται για πεπτικές διαταραχές, για να μειώσει το “φούσκωμα” και τον μετεωρισμό,
για δυσπεπτικές καταστάσεις, 
των μεταγευματικών αισθήσεων πληρότητας,
των ενοχλήσεων από το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη,
τον ίκτερο.
Στις πρακτικές της  Ayurvedic, το κουρκούμι χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της συνολικής ενέργειας του σώματος,
για την ανακούφιση από τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως η ανορεξία και
η βελτίωση της πέψης,
για την προστασία του εντερικού συστήματος,
για διαταραχές του ήπατος,
για τα διαβητικά τραύματα,
για τη ρύθμιση της εμμήνου ρύσεως, 
για τη διάλυση των χολόλιθων και για την ανακούφιση από την ρευματοειδή αρθρίτιδα και τη μείωση των συμπτωμάτων της.
Στην ιατρική της Ayurvedic, το κουρκούμι είναι μια καλά τεκμηριωμένη θεραπεία για διάφορες αναπνευστικές παθήσεις, όπως το άσθμα,
η βρογχική υπεραπαντητικότητα,
η αλλεργία,
η καταρροή,
ο βήχας και ιγμορίτιδα
Πολλές χώρες της Νότιας Ασίας το χρησιμοποιούν ως αντισηπτικό για πληγές,
εγκαύματα και μώλωπες και ως αντιβακτηριδιακό παράγοντα.
Χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας και ως θεραπεία για τη γαστρεντερική δυσφορία που σχετίζεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλες πεπτικές διαταραχές.
Σε όλες αυτές τις χώρες το κουρκούμι χρησιμοποιείται και για τον καθαρισμό και την θεραπεία των πληγών.
Οι Ινδοί χρησιμοποιούν το κουρκούμι, εκτός από τις εφαρμογές της στην Ayurvedic, για τον καθαρισμό του αίματος και τη θεραπεία δερματικών παθήσεων.
Η πάστα του κουρκουμιού εφαρμόζεται στο δέρμα της νύφης και του γαμπρού πριν από το γάμο σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας, του Μπαγκλαντές και του Πακιστάν, όπου πιστεύεται ότι κάνει το δέρμα να λάμπει και κρατά τα επιβλαβή βακτήρια μακριά από το σώμα.
Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με κοιλιακό άλγος.
Από την αρχαιότητα, όπως ορίζεται από την Ayurvedic, το κουρκούμι έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαστρεμμάτων και οιδημάτων.
Τόσο στην Ayurvedic, όσο και στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το κουρκούμι θεωρείται πικρό χωνευτικό και ισχυρότατο αντικαρκινικό, χολαγωγό, που διεγείρει την παραγωγή χολής στο ήπαρ και ενθαρρύνει την απέκκριση της χολής μέσω της χοληδόχου κύστης, η οποία βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει τα λίπη και αναμεμειγμένο με γάλα ή νερό λαμβάνεται για τη θεραπεία εντερικών διαταραχών, καθώς και για το κρυολόγημα και τον πονόλαιμο.
Στην Unani το χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις φλέγματος, καθώς και  για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
Το ενσωματώνουν σε τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των πιάτων με ρύζι και φασόλια, για να βελτιώσουν την πέψη και να μειώσουν τα αέρια και το φούσκωμα, 
-. Φαρμακευτικές ιδιότητες του κουρκουμιού
Τα κύρια και χαρακτηριστικότερα δραστικά συστατικά του κουρκουμά είναι τα τρία curcuminoids του-
η curcumin,
η demethoxycurcumin και η bisdemethoxycurcumin.
Παγκοσμίως τα curcuminoids έχουν αποκτήσει τεράστια σημασία ως ισχυρότατα ιάματα  για την καταπολέμηση μιας ποικιλίας παθήσεων καθώς σε σύγχρονες in vitro  και in vivo μελέτες, τόσο τα προληπτικά όσο και τα θεραπευτικά αποτελέσματα του κουρκουμά, έχουν εξεταστεί σε ζωικά μοντέλα,  επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς της παραδοσιακής ιατρικής και απαριθμούν τις ισχυρές  ιδιότητες και δράσεις του  κουρκουμιού και οι οποίες είναι:
1. αντιφλεγμονώδεις – πολυάριθμες σειρές στοιχείων, δηλώνουν ότι το κουρκούμι παρουσιάζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη θεραπεία των φλεγμονωδών καταστάσεων γενικά,
των φλεγμονωδών και εκφυλιστικών καταστάσεων των ματιών,
της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου,
του μεταβολικού συνδρόμου,
των προβλημάτων των νεφρών,
της μείωσης του πόνου.
Άλλες χρόνιες ασθένειες, στις οποίες η φλεγμονή είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο και που η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί  ότι παρουσιάζει ισχυρότατο θεραπευτικό δυναμικό είναι το Alzheimer,
το Parkinson,
τη σκλήρυνση κατά πλάκας,
την επιληψία,
τα εγκεφαλικά,
τα καρδιαγγειακά προβλήματα,
τον καρκίνο,
την αλλεργία,
το άσθμα, βρογχίτιδα,
την κολίτιδα,
τη ρευματοειδή αρθρίτιδα,
τη νεφρική ισχαιμία,
την ψωρίαση,
το διαβήτη,
την παχυσαρκία,
την κατάθλιψη,
την κόπωση και το AIDS.
2. αντιοξειδωτικές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δράσεις του κουρκουμιού είναι ισχυρότατες και ως αντιοξειδωτικά, τα εκχυλίσματα του κουρκουμιού προστατεύουν αλλά και “καθαρίσουν” τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και αυξάνουν τα αντιοξειδωτικά ένζυμα του οργανισμού, για να αναστείλουν την οξείδωση του.
Κανονικά η οξείδωση είναι μια φυσιολογική και απαραίτητη αντίδραση, η οποία λαμβάνει χώρα στον οργανισμό μας, όπως και οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες όταν βρίσκονται σε μικρές ποσότητες συμβάλλουν στην καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.
Όταν όμως, οι ελεύθερες ρίζες είναι περισσότερες απ’ όσες μπορούν να εξισορροπήσουν οι αντιοξειδωτικές ενώσεις του σώματός μας, προκαλούν σοβαρές βλάβες στο λιπώδη ιστό,
στις πρωτεΐνες και το DNA.
Οι βλάβες αυτές οδηγούν στη γήρανση του οργανισμού και  έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, προκαλώντας καρδιοπάθειες,
διαβήτη,
υπέρταση,
καρδιαγγειακές παθήσεις,
καρκίνο,
φλεγμονώδη νοσήματα,
αθηροσκλήρωση,
εγκεφαλική ισχαιμία,
νευροεκφυλιστικά νοσήματα, όπως το Πάρκινσον και το Alzheimer
Έτσι, το κουρκούμι με τα πανίσχυρα φυτοθρεπτικά συστατικά του, είναι ένας πολλά υποσχόμενος θεραπευτικός παράγοντας,  όλων των διαταραχών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.
Οι έρευνες επιβεβαιώνουν πως ακόμα και οι ποσότητες κουρκουμιού που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και σε οικιακές θεραπείες, έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ικανότητες σε διαφορετικά επίπεδα δράσης.
Δείχνουν ότι και αυτές οι ποσότητες μπορούν να εξασφαλίσουν επαρκή αντιοξειδωτική προστασία.

Το κουρκούμι είναι ένας ισχυρότατος θεραπευτικός παράγοντας με ισχυρές αντιβακτηριακές, αντιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και δράσεις.

3. αντιμικροβιακές, αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει την ευρέως φάσματος αντιμικροβιακή δράση της κουρκουμίνης, συμπεριλαμβανομένων των αντιβακτηριακών,
αντιικών,
αντιμυκητιασικών και ανθελονοσιακών ιδιοτήτων και δράσεών της.
Το κουρκούμι λόγω της εκτεταμένης αντιμικροβιακής δράσης του και της ασφάλειάς του, ακόμη και σε υψηλές δόσεις, 12 g/ημέρα, που αξιολογήθηκαν από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, χρησιμοποιήθηκε ως δομικό δείγμα για τον σχεδιασμό νέων αντιμικροβιακών παραγόντων, που σχετίζονται με την κουρκουμίνη.
α. αντιμυκητιακέςτα αιθανολικά εκχυλίσματα του κουρκουμιού έχουν ισχυρή αντιμυκητιακή δράση
Οι δοκιμές  για την ανίχνευση αντιμυκητιασικής δράσης έδειξαν ότι το ακατέργαστο αιθανολικό εκχύλισμα κουρκουμιού σκότωσε και τα 29 δοκιμασμένα κλινικά στελέχη δερματόφυτων.
β. αντιβακτηριακές – οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του κουρκουμιού είναι πανίσχυρες
γ. αντιικέςτο κουρκούμι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες λόγω των βιοδραστικών συστατικών του.
Ένα από αυτά είναι και το πτητικό λάδι του.
Μελέτες των αντιιϊκών επιδράσεων του ελαίου του κουρκουμιού, ως σπρέι στην αναπνευστική οδό, έδειξαν ότι ο influenza virus,
ο parainfluenza viruses I και III,
ο αναπνευστικός syncytial virus, και ο adenoviruses 3 και 7 ανεστάλησαν ελαφρώς, ο δε parainfluenza virus II ανεστάλει σημαντικά.
4. αντιδιαβητικές και υπογλυκεμικές – όπως είδαμε το κουρκούμι έχει δείξει ισχυρό αντιοξειδωτικό δυναμικό μειώνοντας το οξειδωτικό στρες, του οποίου απόρροια είναι και ο διαβήτης.
Έτσι το κουρκούμι προστατεύει από τον διαβήτη, αλλά και αποτρέπει ή καθυστερεί την ανάπτυξη καταρράκτη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2
Η κλινική έρευνα παρατήρησε  ότι η λήψη εκχυλίσματος κουρκουμά μείωσε το ποσοστό των προδιαβητικών ασθενών που αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. 
Μετά από 9 μήνες θεραπείας, 19 (16,4%) συμμετέχοντες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου ανέπτυξαν διαβήτη. 
Από τους συμμετέχοντες στην ομάδα του κουρκουμιού δεν παρουσίασε διαβήτη ούτε ένα άτομο.
5. αντιαρθριτικές το κουρκούμι προστατεύει,
μειώνει και θεραπεύει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και έχει αναφερθεί ότι το εκχύλισμα του ελαίου του,  είναι πιο δραστικό από την κορτιζόνη.
Αναστέλλει τη φλεγμονή των αρθρώσεων και την καταστροφή τους από την περιαρθρίτιδα, όπως και θεραπεύει τα οιδήματα.
Επιπλέον το κουρκούμι είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες θεραπείας της οστεοαρθρίτιδας.
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική ασθένεια της άρθρωσης που επηρεάζει τους γηρασμένους πληθυσμούς παγκοσμίως.
Έχει μια υποκείμενη φλεγμονώδη αιτία και οι ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες είναι ισχυροί παράγοντες θεραπείας και η κουρκουμίνη, η πανίσχυρη θεραπευτική ουσία του κουρκουμιού είναι μια τέτοια αντιφλεγμονώδης ένωση.
Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα εμφάνισαν βελτίωση στον πόνο,
στη σωματική λειτουργία και στην ποιότητα της ζωής τους μετά τη λήψη κουρκουμιού, ανέφεραν δε μειωμένη ταυτόχρονη χρήση αναλγητικών και παρενεργειών κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
6. αντικαταθλιπτικές το κουρκούμι είναι επίσης χρήσιμο και σε περιπτώσεις κατάθλιψης.
Το αιθανολικό του εκχύλισμα εξασθενεί το στρες και μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Τα αποτελέσματα μελετών και ερευνών δείχνουν ότι ειδικά τα υδατικά εκχυλίσματα του κουρκουμιού, έχουν συγκεκριμένα αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η κουρκουμίνη δεν είναι υδατοδιαλυτή, ο παράγοντας στα υδατικά εκχυλίσματα του κουρκουμιού που είναι υπεύθυνος για αυτή τη δράση, δεν είναι σαφής.
7. αντικαρκινικές, αντιμεταλλαξιογόνες– οι αντικαρκινικές δραστηριότητες του κουρκουμιού είναι πανίσχυρες και περιλαμβάνουν την αποτροπή της καρκινογένεσης σε διάφορα στάδια, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της μετάλλαξης,
της αποτοξίνωσης,
της μείωσης της φλεγμονής,
της μείωσης του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και της πρόκλησης απόπτωσης των καρκινικών κυττάρων.
Σε διάφορα μοντέλα, το κουρκούμι έχει αναφερθεί ότι παρουσιάζει δράση κατά της ανάπτυξης του καρκίνου του δέρματος,
του καρκίνου του μαστού,
του λεμφώματος,
του καρκίνου του στόματος,
του καρκίνου του στομάχου– ο καρκίνος του στομάχου αναστέλλεται σημαντικά από εκχυλίσματα κουρκουμιού,
του καρκίνου του παχέως εντέρου.
Η τοπική εφαρμογή του κουρκουμιού βρέθηκε ότι μειώνει την πολλαπλότητα και την εμφάνιση δερματικών όγκων.
Η διαιτητική χορήγηση 1% κουρκουμιού ανά 0,05% αιθανολικού εκχυλίσματος κουρκουμιού βρέθηκε ότι αναστέλλει την ογκογένεση του μαστού, οι δε
διατροφικές ποσότητες αναστέλλουν την στοματική καρκινογένεση.
Επίσης, το κουρκούμι σε συνδυασμό με εκχύλισμα ντομάτας και σκόρδου μείωσε σημαντικά τις πιθανότητες για καρκίνο του μυελού των οστών, καθώς και την έκταση της υπεροξείδωσης των λιπιδίων.
Ανάμεσα στις μελέτες για τις αντιμεταλλαξιογόνες ιδιότητες του κουρκουμιού, σημαίνουσα θέση κατέχουν και οι μελέτες που εξέτασαν μακροχρόνιους καπνιστές.
Το κουρκούμι χορηγήθηκε σε δόσεις 1,5 g/ημέρα για 30 ημέρες.
Μετά το πέρας της μελέτης βρέθηκε πως το κουρκούμι μειώνει σημαντικά την απέκκριση μεταλλαξιογόνων στα ούρα σε αυτούς τους καπνιστές.
Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ο διαιτητικός κουρκουμάς είναι ένα αποτελεσματικό αντιμεταλλαξιογόνο και μπορεί να είναι χρήσιμο στη χημειοπρόληψη, όπως και στην αναστολή της  χημικής καρκινογένεσης.
Η κουρκουμίνη και ο καρκίνος
Ένα από τα ισχυρότερα αντικαρκινικά θεραπευτικά στοιχεία του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη.
Ας δούμε γιατί
Η καρκινογένεση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που αποτελείται κυρίως από τις ακόλουθες τρεις φάσεις: έναρξη, προώθηση και εξέλιξη.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η φλεγμονή παίζει ρόλο και στις τρεις φάσεις της καρκινογένεσης.
Η έναρξη του καρκίνου προκαλείται από το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή και η κουρκουμίνη βοηθάει στον έλεγχο της φλεγμονής που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες*.
Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες δρουν και στις τρεις φάσεις της καρκινογένεσης:
δρουν προληπτικά έναντι του καρκίνου,
συμβάλουν στην αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων και
συμβάλλουν στη θεραπεία του καρκίνου.
Επίσης η κουρκουμίνη είναι κατά πολύ ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη από τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και προωθεί τις φυσικές άμυνες του οργανισμού μας.
8. επουλωτικέςμια άλλη ενδιαφέρουσα ιδιότητα του κουρκουμιού είναι η επουλωτική του ικανότητα.
Σε πολλές από τις μελέτες παρατηρήθηκε πως το κουρκούμι έχει την ιδιότητα να επουλώνει πληγές και έλκη.
Η πάστα κουρκουμιού χρησιμοποιείται για την επούλωση πληγών και για την προστασία από τη μόλυνση.
Σε ορισμένα μέρη της Ασίας, το κουρκούμι είναι η πιο κοινή εφαρμογή στον κομμένο ομφάλιο λώρο μετά τον τοκετό.
Οι ισχυρές επουλωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες του κουρκουμιού έχουν αξιοποιηθεί και από τη βιομηχανία των καλλυντικών, η οποία παρασκευάζει αντηλιακά, αντιγηραντικές,
αντιρυτιδικές και αναπλαστικές κρέμες προσώπου με βάση το κουρκούμι, επισημαίνοντας τις ιδιότητες αυτές του κουρκουμιού, οι οποίες λαμπρύνουν το δέρμα,
το τονώνουν,
το διατηρούν νεανικό και το προστατεύουν από επιβλαβή βακτήρια.
9. ηπατοπροστατευτικές η από του στόματος χορήγηση μιας θρεπτικής δόσης εκχυλίσματος κουρκουμιού μειώνει την οξείδωση των ηπατοκυττάρων, την φλεγμονή του οργάνου και το προστατεύει από την ηπατίτιδα Β, όπως και προστατεύει τη χολή,
τα νεφρικά κύτταρα και τον σπλήνα.
Τι ισχυρές ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες και δράσεις τις προσφέρει στο κουρκούμι η πανίσχυρη κουρκουμίνη.
Η κουρκουμίνη παρέχει θεραπεία ή  βελτίωση των παθολογιών του ήπατος και έχει τις ακόλουθες 4 βασικές επιδράσεις στο ηπατοχολικό σύστημα:
-. χολερικές-χολαγωγές,
-. αντιϊνωτικές,
-. ηπατοπροστατευτικές και
-. αντιοξειδωτικό.
Οι πειραματικές μελέτες έχουν δείξει αυτές τις ισχυρές ηπατοπροστατευτικές επιδράσεις της κουρκουμίνης έναντι μιας ποικιλίας ηπατοτοξικών ενδογενών, από χολόσταση έως λιπώδη διήθηση και εξωγενών προσβολών, από το οινόπνευμα έως τα αντιβιοτικά, ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση ή ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.
Με φαρμακολογικούς όρους, η κουρκουμίνη είναι ένα πλήρες χολερετικό-χολαγωγό ίαμα.
Η χολερετική της δράση της κουρκουμίνης αυξάνει την παραγωγή χολής κατά περίπου 62%.
10. καρδιοπροστατευτικές – το κουρκούμι προστατεύει από το οξειδωτικό στρες*, το οποίο προκαλεί, μεταξύ άλλων και καρδιοπάθειες.
Το κουρκούμι στα 100 mg/kg που χορηγήθηκε για 1 μήνα έδωσε σημαντική καρδιοπροστασία και λειτουργική ανάκαμψη σε άτομα που πήραν μέρος σε μελέτη.
Η κίτρινη σκόνη του κουρκουμά είναι γνωστό ότι έχει ισχυρή αγγειοχαλαρωτική δράση και ότι μειώνει τις αθηρογόνες ιδιότητες της χοληστερόλης.
Μια μελέτη έδειξε ότι η συμπλήρωση της διατροφής με κουρκούμι διατήρησε την αρτηριακή πίεση στα επιτρεπτά επίπεδα και ενίσχυσε την αγγειοχαλάρωση.
Η αντιαθηροσκληρωτική δράση του κουρκουμιού σχετίζεται με την αναστολή της οξείδωσης των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας,
την πρόληψη της λιποϋπεροξείδωσης και τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Μια μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση αιθανολικού εκχυλίσματος κουρκουμιού αύξησε την αναλογία λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL)-χοληστερόλη/ολική χοληστερόλη.
Το εκχύλισμα κουρκουμιού εμφάνισε καλύτερη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων (85% και 88%, αντίστοιχα) σε σύγκριση με το ισχυρότατο εκχύλισμα Nardostachys jatamansi.
Επιπλέον η κλινική έρευνα παρατήρησε πως η λήψη εκχυλίσματος κουρκουμά 1,4g/ημέρα από το στόμα σε δύο διηρημένες δόσεις για 3 μήνες μείωσε  τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης,
της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) χοληστερόλης,
της λιποπρωτεΐνης πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο σε υπέρβαρους υπερλιπιδαιμικούς ασθενείς ηλικίας 15-45 ετών. 
Οι αριθμοί σε αυτή τη μελέτη ήταν εντυπωσιακοί:
Σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου μετά από 90 ημέρες θεραπείας, οι συμμετέχοντες στην ομάδα εκχυλίσματος κουρκουμά εμφάνισαν σημαντικά μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση της ολικής χοληστερόλης (3,0% έναντι -49,5%),
των τριγλυκεριδίων (-6,7% έναντι . -65,4%),
χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) (4,0% έναντι -89,4%) και
χοληστερόλη πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (VLDL) (-6,7% έναντι -65,4%)
11. νευροπροστατευτικές, το κουρκούμι έχει ισχυρές νευροπροστατευτικές ιδιότητες, οι οποίες συντελούν στη θεραπεία νευροεκφυλιστικών νόσων όπως το Alzheimer και το Parkinson.
Πως το κουρκούμι προστατεύει από το Alzheimer και ενισχύει τις γνωστικές μας λειτουργίες

Tο κουρκούμι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της άνοιας και βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες σε ασθενείς  με ήπια έως μέτρια νόσο του Alzheimer.

Αν κάποιος πάσχει από  Alzheimer ή από κάποια άλλη μορφή άνοιας υπάρχει ελπίδα λένε οι ερευνητές και αυτή βρίσκεται στο κουρκούμι και στην κουρκουμίνη του!
Με βάση πρόσφατα ευρήματα ανεξάρτητων μελετών για την συγκεκριμένη περίπτωση το κουρκούμι έχει τη δύναμη όχι μόνο να θεραπεύει τα προβλήματα συμπεριφοράς και τα ψυχολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με την άνοια, αλλά και
να προσφέρει πλήρη ανάκαμψη της νόσου σε πολύ λίγους μήνες.
Το κουρκούμι, αυτό το παραδοσιακό μπαχαρικό που έχει χρησιμοποιηθεί εν αφθονία σε όλη την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία για πολλές χιλιετίες, έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων επιστημονικών μελετών τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει παρατηρηθεί πως τα περισσότερα συστήματα του οργανισμού μας όπως το κυκλοφορικό,
το πεπτικό και το νευρικό επηρεάζονται άκρως θετικά από αυτό.
Η ήδη πολύ μεγάλη λίστα παθήσεων στις οποίες παρέχει ίαση το κουρκούμι συνεχώς επεκτείνεται και η κουρκουμίνη είναι ένα από τα πιο μελετημένα φυτοθρεπτικά συστατικά του, η οποία εμφανίζει πολύπλοκες και πολύπλευρες δραστηριότητες.
Σε μια νέα έρευνα που έλαβε χώρα στην Ιαπωνία, ο επικεφαλής γιατρός στο Kariya Toyota General Hospital της πόλης Kariya και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν τρεις ξεχωριστές μελέτες που αφορούσαν το κουρκούμι και κατέληξαν σε συναρπαστικά συμπεράσματα για τη θεραπευτική αξία του βοτάνου.
Σε κάθε περίπτωση αποδείχτηκε πως το κουρκούμι όχι μόνο ανακούφισε από τα συμπτώματα της άνοιας αλλά και
βελτίωσε τη γενική γνωστική λειτουργία των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα.

Οι τρέχουσες έρευνες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη είναι μία από τις πιο ελπιδοφόρες και συναρπαστικές ενώσεις για την ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων για ασθενείς με Alzheimer

“Στη μελέτη συμμετείχαν ασθενείς με τη νόσο του Alzheimer.
Οι ασθενείς παρουσίαζαν γνωστική εξασθένηση,
προβλήματα συμπεριφοράς και τα ψυχολογικά συμπτώματα της άνοιας ήταν αρκετά σοβαρά.
Παρουσίαζαν ευερεθιστότητα,
διέγερση,
άγχος και απάθεια.
Με την προσθήκη στη διατροφή τους σκόνης κουρκουμιού για περισσότερο από ένα χρόνο η κατάστασή τους βελτιώθηκε και όλα τα συμπτώματα μετριάστηκαν.
Η οξύτητα των συμπτωμάτων μειώθηκε σημαντικά μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας, ενώ σε δυό από τις περιπτώσεις τα άτομα ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν την οικογένειά τους μετά από ένα έτος θεραπείας.
Η κατανάλωση έως και ενός γραμμαρίου κουρκούμι ημερησίως για τρεις μήνες μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη βελτίωση.
Παρατηρήσαμε πως ένα ανέξοδο μπαχαρικό  προσφέρει μια τεράστια βοήθεια στην ίαση μιά τόσο σοβαρής πάθησης και πως μόλις ένα γραμμάριο ή περίπου το ένα τέταρτο από ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι σκόνη ή εκχύλισμα καθημερινά αποδεικνύεται ότι είναι αρκετό για να βελτιωθούν τα συμπτώματα της άνοιας και να πάρει “μπροστά το μυαλό”.

Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν περισσότερες από 1000 δημοσιευμένες μελέτες σε ζώα και ανθρώπους, τόσο in vivo όσο και in vitro, στις οποίες έχουν εξεταστεί τα αποτελέσματα της κουρκουμίνης σε διάφορες ασθένειες.
Οι μελέτες περιλαμβάνουν επιδημιολογική, βασική και κλινική έρευνα και για το Alzheimer

Εκτός από αυτή την έρευνα στην Ιαπωνία πάρα πολλές άλλες, όπως μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2008 στο the journal Annals of Indian Academy of Neurology,
επιβεβαίωσαν τις προηγούμενες μελέτες, αφού διαπίστωσε ότι το φυσικό αυτό αντιοξειδωτικό έχει αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικούς ισχυρούς μηχανισμούς, οι οποίοι
βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης σε ασθενείς με άνοια.
Το μόνο που χρειάζεται είναι περισσότερη κατανάλωση αυτού του αρωματικού μπαχαρικού ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.
Η καθημερινή προσθήκη κουρκουμιού στην υγιεινή διατροφή έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει πλήρως την υγεία του εγκεφάλου και να ανακουφίσει ακόμα και από τα χειρότερα συμπτώματα της άνοιας.

Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της φλεγμονής που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες*, το οποίο σχετίζεται με τη νόσο του Parkinson, τη νόσο του Alzheimer, και άλλες μορφές γνωστικής εξασθένησης και μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του Alzheimer
Η έρευνα όμως δείχνει ότι οι ασθενείς θα βιώσουν τα μεγαλύτερα οφέλη εάν η θεραπεία με κουρκουμίνη ξεκινήσει νωρίς, προτού η γνωστική εξασθένηση έχει φτάσει σε πολύ σοβαρή κατάσταση.
Οι συγγραφείς των μελετών επισημαίνουν ότι στο πλαίσιο της νόσου του Alzheimer, οι θεραπείες κουρκουμίνης είναι πιο αποτελεσματικές όταν ξεκινούν στα πρώτα στάδια της ασθένειας.
Είναι σημαντικό ο έγκαιρος εντοπισμός της έναρξης της ήπιας νόσου του Alzheimer, παρότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, ώστε να επωφεληθούν οι ασθενείς από την θεραπεία με κουρκουμίνη.

*Η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στο Alzheimer.
Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής δυνητικά επιβλαβών ελευθέρων ριζών του σώματος και της ικανότητάς του να τις εξουδετερώνει.
12. ισχυρές ιδιότητες που προστατεύουν το πεπτικό σύστημα πολλές από τις μελέτες που γίνονται για το κουρκούμι επικεντρώνονται στο πεπτικό σύστημα.
Τα αποτελέσματα δείχνουν πως το κουρκούμι δρα ως διεγερτικό του πεπτικού συστήματος, αλλά και ως ισχυρός θεραπευτικός παράγοντας.
Ενισχύει το στομάχι– προστατεύει το στομάχι από το έλκος
τα έντερα – είναι χρήσιμο το κουρκούμι στη θεραπεία των πεπτικών ελκών και δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εντερική μικροχλωρίδα.
Αναμεμειγμένος με άλλα μπαχαρικά όπως ο κόλιανδρος,
το κόκκινο τσίλι,
το μαύρο πιπέρι και το κύμινο προκαλεί έντονη διέγερση της ροής της χολής και της έκκρισης χολικού οξέος.
Αυτός είναι ο λόγος που το κουρκούμι χορηγείται πριν από τα γεύματα.
Σε μια κλινική δοκιμή φάσης ΙΙ, 45 ασθενείς με πεπτικό έλκος έλαβαν από του στόματος κουρκούμι, σε δόσεις  2 καψουλών, 300 mg η καθεμία, πέντε φορές την ημέρα.
Μετά από 4 εβδομάδες θεραπείας, τα έλκη απουσίαζαν στο 48% των περιπτώσεων.
Μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας, οι περιπτώσεις χωρίς έλκος αυξήθηκαν στο 76%.
Μια διπλή τυφλή δοκιμή βρήκε ότι το κουρκούμι είναι χρήσιμο για άτομα με δυσπεψία και για άτομα με έλκη στομάχου ή εντέρου και πως το αιθανολικό εκχύλισμά του προσφέρει αξιοσημείωτη συμπτωματική ανακούφιση σε ασθενείς με  καρκινικές βλάβες του πεπτικού.
Μια μελέτη σε οκτώ υγιή άτομα έδειξε ότι η παρουσία κουρκουμιού στη διατροφή αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου και ενεργοποιεί τη βακτηριακή χλωρίδα.
Σε άλλη μελέτη, η επίδραση του κουρκουμιού εξετάστηκε σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Όταν χορηγήθηκε εκχύλισμα κουρκουμιού καθημερινά για 8 εβδομάδες, ο επιπολασμός του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου μειώθηκε σημαντικά, όπως και ο κοιλιακός πόνος και οι ενοχλήσεις.
Σε άλλες μελέτες τα αποτελέσματα έδειξαν πως μεθανολικό εκχύλισμα κουρκουμιού ανέστειλε την ανάπτυξη διαφορετικών στελεχών του Helicobacter pylori
Μεταξύ των διαφόρων φυτικών εκχυλισμάτων που σκότωσαν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, όπως το κύμινο,
το τζίντζερ,
το τσίλι,
το μποράγκο,
το μαύρο κύμινο,
η ρίγανη και η γλυκόριζα, το κουρκούμι βρέθηκε να είναι το πιο αποτελεσματικό.
Επιπλέον, κλινικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η συστηματική λήψη του κουρκουμιού μειώνει τα υποκειμενικά συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας και υποδηλώνουν ότι η συστηματική λήψη του κουρκουμιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής της ελκώδους κολίτιδας σε ασθενείς με ανενεργή ελκώδη κολίτιδα
13. άλλες δράσεις του κουρκουμιού, το κουρκούμι λοιπόν με τα θεραπευτικά συστατικά, με ισχυρότερο από όλα  κουρκουμίνη, τα οποία δρουν συνεργιστικά, έχει εφαρμογή σε πάνω απο 150 θεραπευτικές δράσεις, μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικό  σε όλες τις πολυπαραγοντικές ασθένειες.
Είναι ένας παράγοντας που δρα σε πολλά διαφορετικά κυτταρικά επίπεδα και προσφέρει τη δυνατότητα για αποτελεσματική προφύλαξη και θεραπεία.
Έχει ευρεία εφαρμογή σε πολλές φυσικές θεραπείες.
Επιπλέον η κλινική έρευνα προτείνει τη λήψη 2g κουρκουμίνης ημερησίως μετά από λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, διότι μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο, την κόπωση και την ανάγκη για αναλγητικά.
Επίσης ευρήματα μελετών έδειξαν πως το κουρκούμι είναι από τους καλύτερους και ασφαλέστερους τρόπους αντιμετώπισης του τραυματισμού του νωτιαίου μυελού.
Η κουρκουμίνη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της βλάβης του νωτιαίου μυελού
Αυτά τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη σε συνδυασμό με βλαστοκύτταρα, βελτιώνουν συνεργιστικά την ανάρρωση από σοβαρή οξεία τραυματική κάκωση νωτιαίου μυελού
“Επιπλέον, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η επίδραση της κουρκουμίνης εκτείνεται πέρα ​​από τις γνωστές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της στη ρύθμιση του πολλαπλασιασμού των βλαστοκυττάρων” επεσήμαναν οι μελετητές.
– Τι και ποια είναι η πανίσχυρη κουρκουμίνη
Τα τελευταία χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για θεραπευτικές ουσίες που προέρχονται από βότανα και φυτά.
Η κουρκουμίνη αντιπροσωπεύει μία από  τις ισχυρότερες ενώσεις και  έχει ήδη υποβληθεί σε πολλές πειραματικές και κλινικές μελέτες για την αξιολόγηση της χρήσης της στη θεραπεία διαφόρων ανθρώπινων ασθενειών.
Η κουρκουμίνη είναι μια χαμηλού μοριακού βάρους υδρόφοβη πολυφαινόλη που εξάγεται από τον κουρκουμά, η οποία διαθέτει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών ιδιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών,
των αντιοξειδωτικών,
των αντικαρκινικών,
των ανοσορυθμιστικών, 
των αντιμικροβιακών και των επουλωτικών δράσεων.
 Αυτές οι διαφορετικές ιδιότητες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κουρκουμίνη είναι αβλαβής, φθηνή και εύκολα διαθέσιμη, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον για τη θεραπευτική της εφαρμογή για πολλές πεπτικές και άλλες διαταραχές.
Πολλαπλές μελέτες την τελευταία δεκαετία έχουν δείξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης και έχουν προσφέρει μια σταθερή βάση για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς της σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Και ενώ υπάρχουν αμέτρητα θεραπευτικά οφέλη από το κουρκούμι και την κουρκουμίνη του, μέσω των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών μηχανισμών του, υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα και αυτό είναι η κακή βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης, η οποία φαίνεται να οφείλεται κυρίως στην κακή απορρόφηση, τον γρήγορο μεταβολισμό και την ταχεία αποβολή.
Έτσι έχουν δοκιμαστεί αρκετοί παράγοντες για τη βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης αντιμετωπίζοντας αυτούς τους διάφορους μηχανισμούς.
Τα περισσότερα από αυτά έχουν αναπτυχθεί για να μπλοκάρουν τη μεταβολική οδό της κουρκουμίνης προκειμένου να αυξηθεί η βιοδιαθεσιμότητα αυτού του ενδιαφέροντος μορίου που η Μητέρα Φύση προσέφερε για ανθρώπινη χρήση.
Το πρόβλημα λύθηκε με την προσθήκη της πιπερίνη, η οποία ενίσχυσε  τη βιοδιαθεσιμότητά της.
Η πιπερίνη είναι το κύριο δραστικό συστατικό του μαύρου πιπεριού και σχετίζεται με αύξηση 2000% στη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης
– Πως χρησιμοποιούμε το κουρκούμι για να αυξήσουμε την βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης
Oι ερευνητές λένε πως το κουρκούμι με την κουρκουμίνη του έχει πάνω από 600 οφέλη για την υγεία μας και για αυτό είναι ένας ισχυρός μαχητής και σύμμαχος του οργανισμού μας στην προσπάθειά του να διατηρείται υγιής.
Υπάρχει όμως ένα μικρό πρόβλημα – ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει την κουρκουμίνη σωστά και μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος, για αυτό πρέπει να την καταναλώνουμε με ένα συγκεκριμένο τρόπο.
Και όπως επισημαίνουν οι ερευνητές:
“το ισχυρότερο συστατικό στο κουρκούμι είναι η κουρκουμίνη, η οποία, παρά την ισχύ της, δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό χωρίς βοήθεια, την οποία μας την παρέχει ένα σκεύος για να ζεστάνουμε λίγο λάδι” και συνεχίζουν “η ποσότητα που χρειαζόμαστε είναι μόνο μισό κουταλάκι του γλυκού, είναι αρκετό, και δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιούμε με φειδώ – ας μάθουμε να το χρησιμοποιούμε αφειδώς”
Το κουρκούμι, όπως πολλές τροφές, προτού να μπορέσει να απορροφηθεί πλήρως από τον οργανισμό μας μεταβολίζεται.
Για να βελτιώσουμε τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης συνδυάζουμε το κουρκούμι με μαύρο πιπέρι!
Aς δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε:
Nα ακολουθούμε τρεις απλούς κανόνες, ώστε να ενισχύουμε την βιοδιαθεσιμότητα* της κουρκουμίνης
Aυτοί είναι:
1. Χρησιμοποιούμε πάντα το κουρκούμι μαζί με μαύρο πιπέρι για να αυξήσουμε την απορρόφηση της κουρκουμίνης κατά 2.000%.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η πιπερίνη, δραστικό συστατικό στο μαύρο πιπέρι, βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει πολύ καλύτερα την κουρκουμίνη.
Για να αυξήσουμε τα επίπεδα της κουρκουμίνης στο αίμα, χρησιμοποιούμε ίδια ποσότητα από μαύρο πιπέρι και κουρκούμι.
2. Το συνδυάζουμε με ένα λάδι όπως ελαιόλαδο, για να αποφύγουμε τις μεταβολικές διαδικασίες στο συκώτι, αλλά και γιατί αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης 7-8 φορές.
3. Και για να ενεργοποιήσουμε και να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης – ανεβάζοντάς την στην κυριολεξία στα ύψη – ζεσταίνουμε το μείγμα μας σε χαμηλή φωτιά – δεν το βράζουμε.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η συνιστώμενη ημερήσια δόση για το κουρκούμι είναι 1 έως 3g.
Για τα χάπια από κουρκούμι οι ερευνητές επισημαίνουν:
“Το πρόβλημα με το χάπι είναι ότι είναι αδιάλυτο στο νερό, οπότε ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε τα οφέλη του κουρκουμιού είναι να το χρησιμοποιούμε αυτούσιο στο μαγείρεμα μας πολύ-πολύ συχνά.
Όταν μπορούμε να το ζεσταίνουμε, αλλιώς πασπαλίζουμε με αυτό, πάντα ανακατεμένο με πιπέρι, τις σαλάτες μας και όποιο άλλο φαγητό θέλουμε” επισημαίνει η Dr. Saraswati Sukumar, η οποία είναι γιατρός στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Αυτός λοιπόν είναι ο τρόπος που πρέπει να χρησιμοποιούμε το πολύτιμο αυτό μπαχαρικό ώστε να απολαμβάνουμε στο έπακρο τα σημαντικά του οφέλη!
     *βιοδιαθεσιμότητα: το ποσοστό απορρόφησης μιας λαμβανόμενης ουσίας από τον οργανισμό που φτάνει στο σημείο δράσης.
-. Πως ετοιμάζουμε το περίφημα χρυσό γάλα με βάση το κουρκούμι
Κουρκούμι – Η χρυσή ρίζα που δεν παύει να απασχολεί μελετητές και ερευνητές, με την ισχυρότατη κουρκουμίνη της και το πλήθος ιδιοτήτων και δράσεων.
Κουρκούμιτο χρυσό μπαχαρικό που έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα από παραδοσιακές-λαϊκές  ιατρικές αλλά και από την Ayurveda, για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως γυναικολογικά προβλήματα,
γαστρικά προβλήματα,
ηπατικές διαταραχές, λοιμώξεις και μολυσματικές ασθένειες και διαταραχές του αίματος,
λοιμώξεις του αναπνευστικού,
καρδιακές παθήσεις και παθήσεις του πεπτικού συστήματος.
Κουρκούμι – και σήμερα η σύγχρονη επιστήμη του παράσχει την επιστημονική βάση ώστε να γίνεται χρήση του για όλες αυτές αλλά και για πολλές  άλλες διαταραχές του οργανισμού μας.
Η τρέχουσα έρευνα έχει επικεντρωθεί στις αντιοξειδωτικές, ένα από τα πολλά οφέλη του κουρκουμιού και του χρυσού γάλατος είναι η βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, η αντιοξειδωτική δράση του οποίου βοηθά στην πρόληψη εκφυλιστικών εγκεφαλικών παθήσεων, όπως η άνοια και η νόσος του Alzheimer, ενώ παράλληλα βοηθάει την ενίσχυση της μνήμης και τη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους,
τις ηπατοπροστατευτικές,
τις αντικαταθλιπτικές, το χρυσό γάλα ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ήπιας κατάθλιψης και του άγχους, βοηθάει στην τόνωση της διάθεσής μας και μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα,
τις αντικαρκινικές, οι αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης αναφέρθηκαν στο περιοδικό Molecules, με τους ερευνητές να αναφέρουν πως διαπίστωσαν ότι η αντιοξειδωτική δύναμη της κουρκουμίνης βοήθησε στην “καταστολή της έναρξης, της εξέλιξης και της μετάστασης μιας ποικιλίας όγκων”.
τις αντιγηραντικές,
τις επουλωτικές,
τις αντιφλεγμονώδεις, oι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του χρυσού γάλακτος είναι χρήσιμες για τη θεραπεία πολλών αρθριτικών παθήσεων όπως η μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων και του πόνου φυσικά,
τις αντιμικροβιακές, το χρυσό γάλα δίνει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα την απαραίτητη ώθηση και το βοηθάει να αποτρέψει τις λοιμώξεις και να μας διατηρεί υγιείς.
Το Journal of Clinical Immunology ανέφερε ότι το κουρκούμι βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αποτρέπει τις αλλεργίες,
το άσμα,
τη νόσο του Alzheimer και το διαβήτη,
και τις αντιδιαβητικές ιδιότητες του κουρκουμιού, εκτός από τη χρήση του σε καρδιαγγειακές παθήσεις και γαστρεντερικές διαταραχές και έχει επιβεβαιώσει τις δράσεις του.
Και ας δούμε δυό τρόπους χρήσης του κουρκουμιού στην καθημερινότητά μας.
Πάστα κουρκουμιού και το περίφημο χρυσό γάλα κουρκουμιού
Την πάστα κουρκουμιού μπορούμε να την απλώσουμε στο ψωμί μας,
μπορούμε να την προσθέσουμε σε διάφορα πιάτα ή να την χρησιμοποιήσουμε να κάνουμε το χρυσό γάλα.
Πως κάνω πάστα κουρκουμιού
Θα χρειαστώ μόνο τέσσερα υλικά
-. μία κουταλιά της σούπας σκόνη κουρκουμιού,
-. ένα κουταλάκι του γλυκού μαύρο οργανικό πιπέρι
-. ½ φλιτζάνι νερό, χωρίς χλώριο και προσμίξεις
-. τέσσερις με πέντε κουταλιές της σούπας ψυχρής συμπίεσης λάδι  ελιάς από οργανικές ελιές – χωρίς φυτοφάρμακα
Πως
-. σε μια αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα ρίχνω το νερό με το κουρκούμι
-. σιγοβράζω το μείγμα μου, ανακατεύοντας συνέχεια, περίπου 7 με 9 λεπτά, έως ότου γίνει μια παχιά πάστα- εάν η πάστα μου είναι πολύ στεγνή, προσθέτω λίγο νεράκι ακόμα.
-. αφαιρώ από τη φωτιά,
-. αφήνω να χλιαρύνει και όχι να κρυώσει και προσθέτω το λάδι και το πιπέρι*
-. ανακατεύω πολύ καλά να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά μου και
-. όταν έχει κρυώσει τελείως, βάζω το μείγμα μου σε ένα γυάλινο μπολ, το σκεπάζω και τη φυλάω στο ψυγείο – στο ψυγείο διατηρούμε την πάστα μας μια βδομάδα περίπου, γιατί μετά αποκτά μια μεταλλική γεύση, καθιστώντας την πάστα μας ακατάλληλη.
Που μπορώ να χρησιμοποιήσω την πάστα μου
Μπορώ να αλείψω μια φέτα ψωμιού με πάστα κουρκουμιού και μέλι ή πετιμέζι και να πασπαλίσω με τριμμένο καρύδι για τα παιδιά
Μπορώ να τη χρησιμοποιήσω σε σάλτσες, σούπες, σαλάτες
Μπορώ να την χρησιμοποιήσω στην παρασκευή χρυσού γάλατος.
Πως ετοιμάζω το χρυσό μου γάλα
Θα χρειαστώ
– ένα φλιτζάνι γάλα ρυζιού, αμυγδάλου ή καρύδας – ότι μου αρέσει, ή τη μία φορά το ένα και την άλλη φορά το άλλο, περίπου 300 με 400gr
– ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκουμιού
– 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
– μέλι
Βάζω το γάλα, το κουρκούμι και το πιπέρι σε μια κατσαρόλα και ανακατεύοντας το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά.
Ζεσταίνω για λίγο ακόμα, μέχρι λίγο πριν το σημείο βρασμού.
Βγάζω το μείγμα μου από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει προσθέτω το μέλι,
το λάδι και ανακατεύω πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά μου και το χρυσό μου γάλα είναι έτοιμο.
Σερβίρω σε ένα φλυτζάνι.
Πασπαλίζω με την κανέλα μου…και είναι έτοιμο να το γευτούμε!
Πως ετοιμάζω το χρυσό μου γάλα για το βήχα, για τόνωση του οργανισμού, για ανάρρωση
-. σε μια αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα ρίχνω το νερό με το κουρκούμι
-. σιγοβράζω το μείγμα μου, ανακατεύοντας συνέχεια, περίπου 7 με 9 λεπτά, έως ότου γίνει μια παχιά πάστα- εάν η πάστα μου είναι πολύ στεγνή, προσθέτω λίγο νεράκι ακόμα.
-. αφαιρώ από τη φωτιά,
-. αφήνω να χλιαρύνει και όχι να κρυώσει και προσθέτω το λάδι και το πιπέρι*
-. ανακατεύω πολύ καλά να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά μου και
-. όταν έχει κρυώσει τελείως, βάζω το μείγμα μου σε ένα γυάλινο μπολ, το σκεπάζω και τη φυλάω στο ψυγείο – στο ψυγείο διατηρούμε την πάστα μας μια βδομάδα περίπου, γιατί μετά αποκτά μια μεταλλική γεύση, καθιστώντας την πάστα μας ακατάλληλη.
Άτομα που παίρνουν φάρμακα για διαβήτη,
έγκυες γυναίκες,
άτομα με προβλήματα στη χοληδόχο κύστη ή άτομα με τάση για πέτρες στα νεφρά και
άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν πάρουν κουρκούμι
Τα συστατικά που συνθέτουν το κουρκούμι
Περισσότερα από 100 συστατικά έχουν απομονωθεί από το κουρκούμι
Το κύριο συστατικό της ρίζας είναι ένα πτητικό έλαιο, που περιέχει turmerone, και υπάρχουν και άλλοι χρωστικοί παράγοντες που ονομάζονται curcuminoids στον κουρκουμά.
Τα curcuminoids αποτελούνται από curcumin demethoxycurcumin,
5’-methoxycurcumin,και dihydrocurcumin, τα οποία βρέθηκαν να είναι ισχυρότατα φυσικά αντιοξειδωτικά.
Σε τυπική μορφή, ο κουρκουμάς περιέχει, μεταξύ άλλων, curcumin (5–6.6%),
υγρασία (>9%),
ξένες ουσίες (<0,5% κατά βάρος), και πτητικά έλαια (<3,5%).
Τα πτητικά έλαια περιλαμβάνουν d-α-phellandrene,
d-sabinene,
cinol,
borneol,
zingiberene και sesquiterpenes.
Υπάρχει μια ποικιλία  sesquiterpenes, όπως
η germacrone,
η termerone ar-(+)-,
η α- και β-termerones,
η β-bisabolene,
η α-curcumene,
η zingiberene,
η -sesquiphellanderene,
η bisacurone,
η curcumenone,
η dehydrocurdione,
η procurcumadiol,
η bis-acumol,
η curcumenol,
η isoprocurcumenol,
η epiprocurcumenol,
η procurcumenol,
η zedoaronediol και η curlone.
Τα συστατικά που ευθύνονται για το άρωμα του κουρκουμά είναι η turmerone,
arturmerone, και η zingiberene.
Τα ριζώματα περιέχουν τέσσερις νέους polysaccharides-ukonans μαζί με stigmasterole,
β-sitosterole,
cholesterol, και 2-hydroxymethyl anthraquinone.
Η διατροφική ανάλυση έδειξε ότι 100 g κουρκουμά περιέχουν 390 kcal,
10 g ολικού λίπους,
3 g κορεσμένων λιπαρών,
0 mg χοληστερόλης,
0,2 g ασβεστίου,
0,26 g φωσφόρου,
10 mg νατρίου,
2500 mg καλίου,
47,5 mg σίδηρο,
0.9 mg thiamine,
0.19 mg riboflavin,
4.8 mg niacin,
50 mg ascorbic acid,
69.9 g συνολικών υδατανθράκων,
21 g διαιτητικών ινών,
3 g σακχάρων, και 8 g πρωτεΐνης
Ο κουρκουμάς είναι επίσης μια καλή πηγή του ω-3 λιπαρών και του α-λινολενικού οξέος

Νομίζω πως άξιζε τον κόπο να γνωρίσουμε ένα μπαχαρικό τόσο σπουδαίο, το οποίο χρησιμοποιείται στη θεραπευτική, ως ίαμα και στη μαγειρική ως καρύκευμα για πάνω από 8000 χρόνια.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Σημειώσεις:
-πριν δοκιμάσουμε οτιδήποτε, είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας.
-οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.
-σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
-δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
-τo botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
-το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.

-δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας.
-ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας.
-πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας.
-εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.
-δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.

μελέτες, έρευνες, αναφορές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2533857/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3964021/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5036591/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC2637808/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4022204/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC3918523/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5664031/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2688199/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/
https://www.santescience.fr/curcuma-longa/
https://www.nature.com/articles/s41598-020-62749-7
https://academic.oup.com/chromsci/article/53/8/1346/312947
https://www.rjwhelan.co.nz/herbs%20A-Z/turmeric.html
https://www.hindawi.com/journals/nri/2016/9468193/
https://link.springer.com/article/10.1007/s10571-019-00671-x
www.cambridge.org
 http://news.bbc.co.uk/2/hi/8328377.stm
 http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6090460.stm
 http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8080630.stm
 http://www.mdanderson.org/
Golden Honey
Honey (Raw, Pure, Natural) + Turmeric Golden Honey Recipe
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9619120/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/696348/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27213821/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24558450/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26729105/
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/curcuma-longa
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/curcuma-longa
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/curcuma-longa
https://www.naturalnews.com/2019-05-09-turmeric-safer-way-to-treat-spinal-cord-injury.html
https://www.healthyandnaturalworld.com/healing-turmeric-ginger-cinnamon-tea-for-numerous-diseases/
https://www.rjwhelan.co.nz/herbs%20A-Z/turmeric.html
https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/final-assessment-report-curcuma-longa-l-rhizoma-revision-1_en.pdf
http://www.alternativemedicine.news/2017-08-04-new-science-confirms-eating-turmeric-every-day-reverses-cancer.html
https://www.merckmanuals.com/professional/clinical-pharmacology/pharmacokinetics/drug-bioavailability
https://www.hopkinsmedicine.org/Press_releases/2006/08_01_06.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20393484?dopt=Citation
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120
https://www.merckmanuals.com/professional/clinical-pharmacology/pharmacokinetics/drug-bioavailability
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6963481
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3882399/
https://www.hopkinsmedicine.org/Press_releases/2006/08_01_06.html
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23847105/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22887802/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26528921/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11591174/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19594223/

Share: