Χαμομηλέλαιο για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

Χαμομηλέλαιο – Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η τοπική χρήση χαμομηλέλαιου – το λάδι του  πανάρχαιου βοτάνου με την πληθώρα των ιδιοτήτων, δράσεων και χρήσεων – μειώνει τα συμπτώματα, όπως ο πόνος, του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια επώδυνη κατάσταση που οδηγεί σε μούδιασμα, πόνο και σε προχωρημένο στάδιο, αδυναμία στα χέρια και στα δάκτυλα.
Το σύνδρομο προκαλείται από την πίεση που δέχεται το νεύρο μέσα στον καρπιαίο σωλήνα.
Προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες από ότι τους άντρες.
Το σύνδρομο εντείνεται από τις επαναλαμβανόμενες καθημερινές κινήσεις του καρπού όπως στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα,
ο σακχαρώδης διαβήτης
Άλλες καταστάσεις που προκαλούν ή επιδεινώνουν αυτή την πίεση είναι οι τραυματισμοί στον καρπό,
οι καθημερινές επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως εργασία σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εργάτες με κομπρεσέρ, μουσικοί…
Η αντιμετώπιση είναι κατ’ αρχήν συντηρητική, με ξεκούραση, νάρθηκα και φαρμακευτική αγωγή.
Παράλληλα με αυτές τις πρακτικές έχουν εξεταστεί και διάφορες συμπληρωματικές θεραπείες, ειδικά με λάδια και αλοιφές βοτάνων.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι δοκιμές με λάδι χαμομηλιού.
Έτσι έχουν διενεργηθεί τυχαιοποιημένες διπλές-τυφλές ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές δοκιμές, με στόχο την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της τοπικής χρήσης χαμομηλέλαιου σε ασθενείς με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (CTS).
Και γνωρίζουμε, καθώς έχει επιβεβαιωθεί μέσω ερευνών, ότι τα 28 τερπενοειδή και τα 36 φλαβονοειδή που περιέχονται στο αιθέριο έλαιο του χαμομηλιού, είναι αυτά που συμβάλλουν στη θεραπευτική αξία του βοτάνου και του χαρίζουν τις πανίσχυρες αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές του ιδιότητες.
Αυτές οι ενώσεις δρουν συνεργιστικά και όταν εφαρμόζονται τοπικά μειώνουν τη φλεγμονή, προάγοντας την επούλωση των πληγών, παρέχοντας αντιμικροβιακές ιδιότητες, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το χαμομήλι και άλλα φυτικά φάρμακα μπορεί να είναι το κλειδί για τη μείωση των επιπτώσεων της νευροπάθειας, λόγω των χαμηλότερων επιπλοκών τους, σε σύγκριση με τα συνθετικά φάρμακα και σίγουρα, έχουν περισσότερα προστατευτικά αποτελέσματα.
Ως εκ τούτου, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια πιλοτική τυχαιοποιημένη διπλή-τυφλή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή.
Η μελέτη
Οι ασθενείς με τεκμηριωμένο σοβαρό σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα χωρίστηκαν σε δύο παράλληλες ομάδες.
Η μία ομάδα χρησιμοποίησε νυχτερινό νάρθηκα, συν τοπική επάλειψη με χαμομηλέλαιο.
Η άλλη ομάδα χρησιμοποίησε εικονικό φάρμακο.
Στην πρώτη ομάδα τους δόθηκε η οδηγία να χρησιμοποιούν το χαμομηλέλαιο που τους έδωσαν για 4 εβδομάδες, δύο φορές την ημέρα.
Η συμπτωματική και λειτουργική κατάσταση των ασθενών και οι ηλεκτροδιαγνωστικές τους παράμετροι αξιολογήθηκαν πριν και μετά τη μελέτη για να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της θεραπείας.
Τα αποτελέσματα
Μετά από τέσσερις εβδομάδες, οι συμμετέχοντες στην ομάδα με το χαμομηλέλαιο είδαν σημαντικές βελτιώσεις στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους.
Η λειτουργικότητα και η δύναμης των χεριών τους βελτιώθηκε αξιοσημείωτα,
ο πόνος μειώθηκε, όπως και η κατάσταση του νεύρου.
Τι σημαίνει αυτό;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών, η τοπική εφαρμογή χαμομηλέλαιου ανακουφίζει και μειώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα.
Έτσι έχοντας στη διάθεσή μας, επεσήμαναν οι ερευνητές, μια τέτοια μη επεμβατική και χωρίς παρενέργειες θεραπεία για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα σημαίνει ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του συνδρόμου και τη λειτουργικότητα του χεριού και των δακτύλων, χωρίς να καταφύγουμε σε φαρμακολογικές ή χειρουργικές παρεμβάσεις και αν επιμείνουμε στην εφαρμογή του λαδιού, ίσως αυτό θα συμβάλλει και στη θεραπεία, κάνοντας επαλήψεις και δύο και τρεις φορές την ημέρα…
Άλλες μέθοδοι για τον μετριασμό του πόνου από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Το χαμομηλέλαιο δεν είναι το μόνο λάδι που μελετήθηκε για τις χρήσεις του στη θεραπεία του πόνου που σχετίζεται με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.
Σε μια μελέτη, το έλαιο του λιναρόσπορου ήταν πιο αποτελεσματικό και από τον νάρθηκα όταν εφαρμόστηκε ως τοπικό τζελ.
Επίσης το αιθέριο έλαιο της λεβάντας, όταν χρησιμοποιείται τοπικά, είναι χρήσιμο στη θεραπεία του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα και διεξάγονται έρευνες για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα των εκχυλισμάτων της κανναβιδιόλης της κάνναβης,
του κουρκουμιού,
του καγιέν και του τζίντζερ, στον νευροπαθητικό πόνο.
Ωστόσο, το χαμομηλέλαιο παραμένει μια από τις πιο αποτελεσματικές τοπικές φυσικές θεραπείες που έχουν ερευνηθεί μέχρι σήμερα.
Επίλογος
Για όσους ασχολούνται με τη βοτανοθεραπεία ή που έχουν παρακολουθήσει την πρόοδο της ιατρικής έρευνας τις τελευταίες δεκαετίες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα φυτικά-βοτανικά ιάματα μπορούν να έχουν θετικές και αποτελεσματικές δράσεις σε παθήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται συνήθως με συνθετικά φάρμακα.
Η έμφυτη δύναμη και οι θεραπευτικές ιδιότητες των φυτικών-βοτανικών ιαμάτων, είναι ένα συναρπαστικό θέμα για πολλούς ερευνητές, αλλά και ασθενείς και μια πιο φυσική προσέγγιση για την ανακούφιση από τον πόνο, η οποία μειώνει κατά πολύ τις παρενέργειες που προκαλούνται από συνθετικά φάρμακα και άλλα συμβατικές θεραπείες, ενώ παράλληλα είναι οικονομικότερη, κατά πολύ!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

read more:χαμόμηλο

Σημειώσεις:
-πριν δοκιμάσουμε οτιδήποτε, είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας.
-σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια.
-δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας
-τo botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
-το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.

-δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας.
ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας.
-πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο ή θρεπτικό, βοτανικό ή ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα, ή χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας.
-εάν έχουμε ή υποψιαζόμαστε ότι έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.
-δεν παραβλέπουμε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, επειδή γνωρίζουμε κάτι σχετικό.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388116300925
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26573447/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28107852/
https://www.spandidos-publications.com/mmr/3/6/895
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5796020/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5960749/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28075090/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC1949464/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448179/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18269111/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448179/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC2871765/ 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5871162/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28803691/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5685977/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC2950178/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5871195/
https://www.spandidos-publications.com/mmr/3/6/895

Share: