Αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου – ένα πολύτιμο λάδι

Αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου – ένα πανίσχυρο λάδι, το οποίο ενισχύει και τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μας παρέχει αντιοξειδωτική προστασία και βελτιώνει την αναπνευστική κυκλοφορία.
Μας προστατεύει από διάφορες λοιμώξεις,
ανακουφίζει από τα συμπτώματα των αναπνευστικών προβλημάτων,
είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα αιθέρια έλαια για τον πονόλαιμο,
τον βήχα,
τις εποχικές αλλεργίες,
τους πονοκεφάλους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι “η αντιμικροβιακή δράση ευρέως φάσματος του αιθέριου ελαίου του ευκάλυπτου, το καθιστά ελκυστική εναλλακτική λύση στα φαρμακευτικά προϊόντα”.
Τι είναι το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου;
Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου παρασκευάζεται από φύλλα επιλεγμένων ειδών δέντρων ευκαλύπτου.
Τα δέντρα ανήκουν στην οικογένεια των φυτών Myrtaceae.
Υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη ευκαλύπτων, αλλά τα αιθέρια έλαια του Eucalyptus salicifolia και του Eucalyptus globulus, το οποίο ονομάζεται και πυρετόδεντρο, είναι αυτά με τις ισχυρότερες και καταλληλότερες φαρμακευτικές ιδιότητες.
Παραδοσιακά, το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου χρησιμοποιήθηκε ως αναλγητικός παράγοντας, ο οποίος συντελούσε στη θεραπεία των φλεγμονών,
βοηθούσε στην ανακούφιση του πόνου και μείωνε τα συμπτώματα των αναπνευστικών παθήσεων.  
Οι ισχυρισμοί και οι πρακτικές αυτές έχουν επιβεβαιωθεί μέσα από έρευνες και μελέτες και σήμερα, τα οφέλη και οι χρήσεις του αιθέριου ελαίου του ευκαλύπτου είναι εκτεταμένα.
Η πανίσχυρη eucalyptol, η οποία αντιπροσωπεύει το 70-90% των περιεχομένων του αιθέριου ελαίου, έχει αντιοξειδωτικές,
αντιφλεγμονώδεις,
αναλγητικές,
βακτηριακές,
αντιιικές και αντιμηκιτιακές ιδιότητες και δράσεις.
Γενικά, ο ευκάλυπτος είναι γνωστός για την ικανότητά του να καταπολεμά βακτηριακές,
ιογενείς και μυκητιασικές λοιμώξεις και να βοηθά στον καθαρισμό της αναπνευστικής οδού από τη συσσωρευμένη βλέννα.
Για αυτούς τους λόγους, το αιθέριο έλαιο του ευκάλυπτου είναι ένα από τα πιο ευεργετικά και ευέλικτα αιθέρια έλαια που πρέπει να έχουμε στο φαρμακείο του σπιτιού μας.
Οφέλη για την υγεία μας του αιθέριου ελαίου του ευκάλυπτου
1. Βελτιώνει τα αναπνευστικά προβλήματα
Τα αιθέριο έλαιο του ευκάλυπτου είναι από τα αποτελεσματικότερα και ιδανικότερα αιθέρια έλαια, έναντι μιας σειράς αναπνευστικών παθήσεων, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια -ΧΑΠ,
το άσθμα,
η βρογχίτιδα,
η ιγμορίτιδα,
το κοινό κρυολόγημα,
ο βήχας,
η γρίπη.
Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου βελτιώνει πολλές αναπνευστικές παθήσεις, καθώς βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, παρέχει αντιοξειδωτική προστασία και βελτιώνει την αναπνευστική σας κυκλοφορία.
Διευκολύνει την αναπνοή μας όταν αισθανόμαστε βουλωμένη τη μύτη μας, ή όταν έχουμε καταρροή και μας βοηθάει να έχουμε ήρεμο ύπνο όταν έχουμε συμφόρηση και δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε.
Η έρευνα έχει δείξει πως  ο Eucalyptus globulus, έχει τις ισχυρότερες αντιφλεγμονώδεις δράσεις, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της φλεγμονώδους επίδρασης της χρόνιας βρογχίτιδας και αναστέλλουν την υπερέκκριση βλέννας.

Το αιθέριο του ευκάλυπτου, όπως και το λάδι του, το βάμμα και οι αλοιφές του, αποτελούν μια πατροπαράδοτη φυσική λύση για όταν θέλουμε να διευκολύνουμε την αναπνοή μας και να μειώσουμε τα συμπτώματα της ρινικής συμφόρησης.
Η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή Φυτοθεραπείας (ESCOP) συνιστά το αιθέριο έλαιο του ευκάλυπτου ως συμπληρωματική αγωγή για την αντιμετώπιση της βρογχίτιδας,
του βρογχικού άσθματος και της αναπνευστικής δυσχέρειας, τονίζοντας την ισχυρή αντιμικροβιακή του δράση έναντι πολλών παθογόνων που προσβάλλουν το αναπνευστικό, ενώ η Επιτροπή Φυτικών Φαρμακευτικών Προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΜΕΑ/HMPC) ενέκρινε τη χρήση του ως παραδοσιακού μέσου για την ανακούφιση από το κρυολόγημα και το βήχα.

Μια τυχαιοποιημένη μελέτη διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου με την ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αναλγητική του δράση αναστέλλει το σχηματισμό βλέννας στους αεραγωγούς και διευκολύνει την αναπνοή σε άτομα με αναπνευστικές παθήσεις.
Μια τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine αξιολόγησε τη θεραπεία λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος χρησιμοποιώντας αρωματικά βότανα.
Οι συμμετέχοντες έλαβαν θεραπεία με ένα μείγμα αιθέριων ελαίων που περιελάμβανε αιθέρια έλαια ευκάλυπτου,
μέντας,
ρίγανης και δεντρολίβανου.
Η πειραματική ομάδα εφάρμοσε το μείγμα αιθέριων ελαίων ως σπρέι, πέντε φορές την ημέρα, για τρεις ημέρες και οι ερευνητές συνέκριναν αυτά τα αποτελέσματα με ένα σπρέι εικονικού φαρμάκου.
Διαπίστωσαν ότι 20 λεπτά μετά τη χρήση του σπρέι, η ομάδα που χρησιμοποίησε τα αιθέρια έλαια, ανέφερε μεγαλύτερη βελτίωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων σε σύγκριση με εκείνους στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Τα συμπτώματα που μετρήθηκαν ήταν πονόλαιμος,
βραχνάδα και βήχας.
2. Ανακουφίζει από τον βήχα
Το έλαιο ευκαλύπτου είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά αιθέρια έλαια για τον βήχα, επειδή λειτουργεί ως αποχρεμπτικό, καθαρίζοντας τον οργανισμό μας από τους μικροοργανισμούς και τις τοξίνες που μας προκαλούν βήχα και μας εξαντλούν.
Το έλαιο ευκαλύπτου διευκολύνει την αναπνοή όταν η μύτη μας είναι βουλωμένη ή τρέχει,
βελτιώνει τις εποχιακές αλλεργίες, καθώς οι αντιφλεγμονώδεις και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες και δράσεις του,  συντελούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων εποχικής αλλεργίας.
3. Καταπολεμά τις λοιμώξεις
Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και το κύριο συστατικό του, η ευκαλυπτόλη, έχουν ισχυρή αντιμικροβιακή δράση έναντι πολλών στελεχών βακτηρίων, ιών και μυκήτων.
Εργαστηριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου παρουσίαζε ανασταλτικές επιδράσεις κατά του Escherichia coli και του Staphylococcus aureus, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει μόλυνση από σταφυλόκοκκο.
Μια άλλη εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου έχει άμεση αντιιική δράση κατά του ιού του απλού έρπητα, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του έρπητα των γεννητικών οργάνων.
Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αντιμυκητιακός παράγοντας έναντι κοινών μυκητιασικών λοιμώξεων όπως η κάντιντα και ο μύκητας των νυχιών των ποδιών.
4. Μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή
Ένα καλά ερευνημένο πλεονέκτημα του αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου είναι η ικανότητά του να ανακουφίζει από τον πόνο, πολλές φορές άμεσα και να μειώνει τη φλεγμονή, έτσι όταν χρησιμοποιείται τοπικά στο δέρμα, ο ευκάλυπτος μειώνει τον μυϊκό πόνο, και το πρήξιμο.
Μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, διερεύνησε τα αποτελέσματα της εισπνοής αιθέριου ελαίου ευκάλυπτου στον πόνο και τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις μετά από χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος.
Οι ασθενείς εισέπνευσαν είτε ευκάλυπτο, είτε αμυγδαλέλαιο για 30 λεπτά κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης για τρεις συνεχόμενες ημέρες.
Στη συνέχεια αναφέρθηκαν βαθμολογίες πόνου,
αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παλμών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι βαθμολογίες πόνου και τις τρεις ημέρες και τα επίπεδα συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης τη δεύτερη ημέρα ήταν σημαντικά χαμηλότερα στην ομάδα που εισέπνευσε αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου.
Αυτό υποδηλώνει ότι και η εισπνοή αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως “μια νοσηλευτική παρέμβαση για την ανακούφιση από τον πόνο”.
5. Ανακουφίζει τους πονοκεφάλους
Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου είναι ένα από τα καλύτερα αιθέρια έλαια για πονοκεφάλους
Έχει αναζωογονητικές ιδιότητες, οι οποίες ενισχύουν τη διανοητική διαύγεια και προάγουν τη χαλάρωση των τεντωμένων μυών του προσώπου, κάτι που είναι χρήσιμο όταν υποφέρουμε από πονοκέφαλο που προκαλείται από άγχος ή εξάντληση.
Αυτά τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικά όταν το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου συνδυάζεται με έλαιο μέντας και ένα λάδι φορέα.
Μια τυχαιοποιημένη μελέτη του 2011 που διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου έχει αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση, παρατήρησε πως οι ιδιότητες και δράσεις αυτές, αναστέλλουν  τον σχηματισμό βλέννας στους αεραγωγούς και βελτιώνουν την αναπνοή  σε άτομα με αναπνευστικές παθήσεις, κάτι που βοηθάει στη μείωση της έντασης του πονοκεφάλου που προκαλείται από την πίεση των παραρρίνιων κόλπων.

Το αιθέριο έλαιο του ευκάλυπτου με τις ισχυρές θεραπευτικές του ιδιότητες, όπως οι  ισχυρότατες αναλγητικές χρησιμοποιείται συχνά για τους πονοκεφάλους καθώς και για τους πόνους των μυών και των αρθρώσεων.
Μια μελέτη που διεξήχθη το 2010 διαπίστωσε ότι η eucalyptol, το κύριο συστατικό του ευκαλύπτου, μείωσε την απελευθέρωση κυτοκινών που συμβάλλουν στη φλεγμονή.
Γενικά το αιθέριο έλαιο του ευκάλυπτου θεωρείται αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται σε τοπικές εφαρμογές, αλλά και μέσω εισπνοής.
Το πιο γνωστό αιθέριο έλαιο που κυκλοφορεί είναι το αιθέριο έλαιο του Eucalyptus globulus, το οποίο είναι είναι ασφαλές για ενήλικες και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών.
Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου σε μικρά παιδιά χρησιμοποιούμε αιθέριο έλαιο Eucalyptus radiata και πάντα ζητάμε τη συμβουλή του παιδιάτρου μας που γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του παιδιού μας.

6. Βοηθά στη φροντίδα τραυμάτων
Με ρωτούν συχνά αν το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου είναι καλό για το δέρμα μας
Το αιθέριο έλαιο του ευκάλυπτου έχει, όπως είπα, αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες και δράσεις, έτσι λειτουργεί ως ίαμα για ερεθισμούς του δέρματος όπως εγκαύματα,
πληγές και τσιμπήματα εντόμων.
Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2017 που αξιολόγησε τη χρήση αιθέριων ελαίων ως εναλλακτική θεραπεία για δερματολογικές παθήσεις, το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για φουσκάλες,
κοψίματα,
τσιμπήματα εντόμων,
έρπητα ζωστήρα,
έλκη,
πληγές,
αποστήματα,
μυκιτιάσεις νυχιών των ποδιών, το γνωστό μας πόδι του αθλητή
και για βακτηριακή δερματίτιδα.
Έχει αντιβακτηριακές,
αντιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, καθιστώντας το, ένα πολύ ισχυρό εργαλείο ενάντια σε μια σειρά δερματικών παθήσεων.
Αυτός είναι ο λόγος που το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά ως θεραπευτική αλοιφή, η οποία είναι η πιο κατάλληλη για δερματικά προβλήμτα.
7. Βελτιώνει τους πόνους στα αυτιά
Επειδή το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου λειτουργεί ως αποχρεμπτικό, βοηθά στην απόφραξη της αναπνευστικής οδού και οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες βοηθούν στην εκκαθάριση μιας λοίμωξης που μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση υγρού στον ακουστικό πόρο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των συμπτωμάτων λοίμωξης και των αυτιών.
Χρησιμοποιούμε το λάδι ευκαλύπτου για να βελτιώσουμε τους πόνους στα αυτιά ή τον πόνο που προκαλείται από το κοινό κρυολόγημα ή τον βήχα,
τη ρινική συμφόρηση,
τη βακτηριακή λοίμωξη,
τις εποχιακές αλλεργίες ή οποιαδήποτε άλλη πάθηση που προκαλεί τη συσσώρευση υγρών στους ακουστικούς πόρους.
8. Ενισχύει τη διανοητική διαύγεια
Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου έχει αναζωογονητικές, καταπραϋντικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες, γι’ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τόνωση της ενέργειας και της πνευματικής μας διαύγειας.
Μπορεί να μας βοηθήσει να καθαρίσουμε τους αεραγωγούς μας, ώστε περισσότερο οξυγόνο να φτάσει στους πνεύμονές μας και να απομακρύνει την “ομίχλη του μυαλού μας”
Μια διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη μελέτη που περιελάμβανε 32 υγιείς συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι όταν ένας συνδυασμός αιθερίου ελαίου ευκαλύπτου,
ελαίου μέντας και αιθανόλης εφαρμόστηκε σε μεγάλες περιοχές του μετώπου και των κροτάφων, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν αυξημένη γνωστική απόδοση.
Το μείγμα των αιθέριων ελαίων είχε επίσης μυοχαλαρωτικά και ψυχικά χαλαρωτικά αποτελέσματα.
10. Και κάτι που δεν αφορά τους οργανισμούς μας, αλλά κάτι τελείως διαφορετικό που για κάποιους μπορεί να είναι αρκετά σημαντικό – το αιθέριο έλαιο του ευκάλυπτου απωθεί τους αρουραίους
Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου βοηθάει να απαλλαγούμε με φυσικό τρόπο από τους αρουραίους.
Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο The Scientific World Journal υποδηλώνει ότι το αιθέριο έλαιο του ευκάλυπτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία μιας περιοχής από οικιακούς αρουραίους.
Όταν το αιθέριο ψεκάστηκε σε εργαστηριακούς χώρους, οι αρουραίοι δεν κατανάλωναν πλέον τροφή σε αυτήν την περιοχή, γεγονός, σύμφωνα με τους ερευνητές, που υποδηλώνει σημαντική απωθητική δράση του αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου.
-. Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ εσωτερικά.
Το χρησιμοποιούμε μόνο εξωτερικά.
Εάν έχουμε ευαίσθητο δέρμα πρέπει να αραιώνουμε το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου με ένα λάδι φορέα, όπως το λάδι καρύδας, ή το αμυγδαλέλαιο πριν το χρησιμοποιήσουμε στο δέρμα μας.
Ειδικά για τα παιδιά μας χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα προϊόντα,  όπως προϊόντα από Eucalyptus radiata και βέβαια αποφεύγουμε τη χρήση τους στο πρόσωπό τους, και συμβουλευόμαστε πάντα, μα πάντα το γιατρό μας.
-. Τελικές σκέψεις
Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου:
-. βελτιώνει και θεραπεύει τα προβλήματα του αναπνευστικού μας συστήματος.
-. ανακουφίζει το βήχα
-. βελτιώνει τις εποχικές αλλεργίες
-. συμβάλλει στη θεραπεία των λοιμώξεων 
-. μειώνει και θεραπεύει  τη φλεγμονή και τον πόνο 
-. ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους
-. φροντίζει τα προβλήματα του δέρματος  
-. μειώνει τους πόνους στα αυτιά
-. ενισχύει την πνευματική διαύγεια και
-. απωθεί τους αρουραίους

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Σημείωση:
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
To botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα.
Το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Πάντα να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας ή άλλου ειδικευμένου γιατρού, για ιατρικά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν.
Δεν παραβλέπουμε ποτέ επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
Αν σε κάποιο προϊόν είμαστε αλλεργικοί δεν το χρησιμοποιούμε, επίσης δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα και συστατικά που δεν ανέχεται το δέρμα μας
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας

μελέτες, έρευνες, αναφορές:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20359267/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC2374764/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6613544/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC3609378/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23570005/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC2967840/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6613544/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC3842692/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20359267/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11338678/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4595230/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC3703330/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7954745/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5435909/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC3913499/

Share: