Πως ετοιμάζουμε το περίφημα χρυσό γάλα με βάση το κουρκούμι
Κουρκούμι – Η χρυσή ρίζα που δεν παύει να απασχολεί μελετητές και ερευνητές, με την ισχυρότατη κουρκουμίνη της και το πλήθος ιδιοτήτων και δράσεων.
Κουρκούμι, το χρυσό μπαχαρικό που έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα από παραδοσιακές-λαϊκές ιατρικές αλλά και από την Ayurveda, για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως γυναικολογικά προβλήματα,
γαστρικά προβλήματα,
ηπατικές διαταραχές, λοιμώξεις και μολυσματικές ασθένειες και διαταραχές του αίματος,
λοιμώξεις του αναπνευστικού,
καρδιακές παθήσεις και παθήσεις του πεπτικού συστήματος.
Κουρκούμι – και σήμερα η σύγχρονη επιστήμη του παράσχει την επιστημονική βάση ώστε να γίνεται χρήση του για όλες αυτές αλλά και για πολλές άλλες διαταραχές του οργανισμού μας.
Η τρέχουσα έρευνα έχει επικεντρωθεί στις αντιοξειδωτικές, ένα από τα πολλά οφέλη του κουρκουμιού και του χρυσού γάλατος είναι η βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, η αντιοξειδωτική δράση του οποίου βοηθά στην πρόληψη εκφυλιστικών εγκεφαλικών παθήσεων, όπως η άνοια και η νόσος του Alzheimer, ενώ παράλληλα βοηθάει την ενίσχυση της μνήμης και τη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους,
τις ηπατοπροστατευτικές,
τις αντικαταθλιπτικές, το χρυσό γάλα ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ήπιας κατάθλιψης και του άγχους, βοηθάει στην τόνωση της διάθεσής μας και μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα,
τις αντικαρκινικές, οι αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης αναφέρθηκαν στο περιοδικό Molecules, με τους ερευνητές να αναφέρουν πως διαπίστωσαν ότι η αντιοξειδωτική δύναμη της κουρκουμίνης βοήθησε στην “καταστολή της έναρξης, της εξέλιξης και της μετάστασης μιας ποικιλίας όγκων”.
τις αντιγηραντικές,
τις επουλωτικές,
τις αντιφλεγμονώδεις, oι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του χρυσού γάλακτος είναι χρήσιμες για τη θεραπεία πολλών αρθριτικών παθήσεων όπως η μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων και του πόνου φυσικά,
τις αντιμικροβιακές, το χρυσό γάλα δίνει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα την απαραίτητη ώθηση και το βοηθάει να αποτρέψει τις λοιμώξεις και να μας διατηρεί υγιείς.
Το Journal of Clinical Immunology ανέφερε ότι το κουρκούμι βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αποτρέπει τις αλλεργίες,
το άσμα,
τη νόσο του Alzheimer και το διαβήτη,
και τις αντιδιαβητικές ιδιότητες του κουρκουμιού, εκτός από τη χρήση του σε καρδιαγγειακές παθήσεις και γαστρεντερικές διαταραχές και έχει επιβεβαιώσει τις δράσεις του.
Στο άρθρο μου Πως χρησιμοποιούμε το κουρκούμι για να αυξήσουμε την βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης είχαμε δει πως μπορούμε να αυξήσουμε τη βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμιού, στο σημερινό θα δούμε δυό τρόπους χρήσης του κουρκουμιού στην καθημερινότητά μας.
Πάστα κουρκουμιού και το περίφημο χρυσό γάλα κουρκουμιού
Την πάστα κουρκουμιού μπορούμε να την απλώσουμε στο ψωμί μας,
μπορούμε να την προσθέσουμε σε διάφορα πιάτα ή να την χρησιμοποιήσουμε να κάνουμε το χρυσό γάλα.
Πως κάνω πάστα κουρκουμιού**
Θα χρειαστώ μόνο τέσσερα υλικά
-. μία κουταλιά της σούπας σκόνη κουρκουμιού,
-. ένα κουταλάκι του γλυκού μαύρο οργανικό πιπέρι
-. ½ φλιτζάνι νερό, χωρίς χλώριο και προσμίξεις
-. τέσσερις με πέντε κουταλιές της σούπας ψυχρής συμπίεσης λάδι ελιάς από οργανικές ελιές – χωρίς φυτοφάρμακα
Πως
-. σε μια αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα ρίχνω το νερό με το κουρκούμι
-. σιγοβράζω το μείγμα μου, ανακατεύοντας συνέχεια, περίπου 7 με 9 λεπτά, έως ότου γίνει μια παχιά πάστα- εάν η πάστα μου είναι πολύ στεγνή, προσθέτω λίγο νεράκι ακόμα.
-. αφαιρώ από τη φωτιά,
-. αφήνω να χλιαρύνει και όχι να κρυώσει και προσθέτω το λάδι και το πιπέρι*
-. ανακατεύω πολύ καλά να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά μου και
-. όταν έχει κρυώσει τελείως, βάζω το μείγμα μου σε ένα γυάλινο μπολ, το σκεπάζω και τη φυλάω στο ψυγείο – στο ψυγείο διατηρούμε την πάστα μας μια βδομάδα περίπου, γιατί μετά αποκτά μια μεταλλική γεύση, καθιστώντας την πάστα μας ακατάλληλη.
Που μπορώ να χρησιμοποιήσω την πάστα μου
Μπορώ να αλείψω μια φέτα ψωμιού με πάστα κουρκουμιού και μέλι ή πετιμέζι και να πασπαλίσω με τριμμένο καρύδι για τα παιδιά
Μπορώ να τη χρησιμοποιήσω σε σάλτσες, σούπες, σαλάτες
Μπορώ να την χρησιμοποιήσω στην παρασκευή χρυσού γάλατος.
Πως ετοιμάζω το χρυσό μου γάλα
Θα χρειαστώ
– ένα φλιτζάνι γάλα ρυζιού, αμυγδάλου ή καρύδας – ότι μου αρέσει, ή τη μία φορά το ένα και την άλλη φορά το άλλο, περίπου 300 με 400gr
– ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκουμιού
– 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
– μέλι
-. βάζω το γάλα, το κουρκούμι και το πιπέρι σε μια κατσαρόλα και ανακατεύοντας το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά.
-. ζεσταίνω για λίγο ακόμα, μέχρι λίγο πριν το σημείο βρασμού.
-. βγάζω το μείγμα μου από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
-. μόλις κρυώσει προσθέτω το μέλι,
το λάδι και ανακατεύω πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά μου και το χρυσό μου γάλα είναι έτοιμο.
-. σερβίρω σε ένα φλυτζάνι.
-. πασπαλίζω με την κανέλα μου…και είναι έτοιμο να το γευτούμε!
Πως ετοιμάζω το χρυσό μου γάλα για το βήχα, για τόνωση του οργανισμού, για ανάρρωση
Το ρόφημά μας αυτό έχει και ισχυρότατες αναλγητικές ιδιότητες και δράσεις και είναι ιδανικό για περιπτώσεις πόνων
Θα χρειαστώ
– ένα φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου ή αν θέλω για κάποιο λόγο ζωικό γάλα, μόνο κατσικίσιο – περίπου 300 με 400gr
– ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκουμιού
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
– 1/3 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
– μέλι
-. βάζω το γάλα, το κουρκούμι, το πιπέρι και το τζίντζερ σε μια κατσαρόλα και ανακατεύοντας το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά.
-. ζεσταίνω για λίγο ακόμα, μέχρι λίγο πριν το σημείο βρασμού.
-. βγάζω το μείγμα μου από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
-. μόλις κρυώσει προσθέτω το μέλι και ανακατεύω πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά μου και το χρυσό μου γάλα είναι έτοιμο.
-. σερβίρω σε ένα φλυτζάνι…και είναι έτοιμο να το γευτούμε!
Άτομα που παίρνουν φάρμακα για διαβήτη,
έγκυες γυναίκες,
άτομα με προβλήματα στη χοληδόχο κύστη ή άτομα με τάση για πέτρες στα νεφρά και
άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν πάρουν κουρκούμι
* Το δραστικό συστατικό του μαύρου πιπεριού, η πιπερίνη, οξειδώνεται όταν εκτίθεται στον αέρα και αποδομείται από το φως, επομένως δεν μένει πολύ στο προαλεσμένο πιπέρι, το οποίο είναι εκτεθειμένο στο φως και όχι αεροστεγώς συσκευασμένο.
** Η ποσότητες είναι πρότυπες, μπορούμε να ετοιμάσουμε όποια ποσότητα θέλουμε, τηρουμένων των αναλογιών
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
αναφορές:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23847105/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22887802/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26528921/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11591174/